Стефан Младенов

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стефан Младенов
Стефан Младенов
Народився 27 грудня 1880(1880-12-27)
Видин, Князівство Болгарія
Помер 1 травня 1963(1963-05-01)[1][2] (82 роки)
Софія, Народна Республіка Болгарія
Поховання Центральний цвинтар Софіїd
Країна  Болгарія
Діяльність мовознавець, викладач університету, діалектолог
Галузь мовознавство, Індоєвропеїстика, слов'янознавство, балканістика і болгарське мовознавствоd
Alma mater Софійський університет Святого Климента Охридського
Знання мов давньогрецька, новогрецька, латина, Грабар, давньоперська, арабська, турецька, норвезька, шведська, данська, литовська, фінська, албанська, угорська, румунська, італійська, іспанська, португальська і болгарська[3]
Заклад Софійський університет Святого Климента Охридського
Учасник Перша Балканська війна, Друга Балканська війна і Перша світова війна
Членство Болгарська академія наук, Польська академія знань, Російська академія наук, Прусська академія наук, Кінґс-коледж і Академія наук СРСР
Нагороди
Димитровська премія

Академік Стефан Младеновболгарський мовознавець і діалектолог, спеціаліст з індоєвропейської лінгвістики, славістики, балканістики, болгарської мови і вчений зі світовим ім'ям і авторитетом.

Біографія[ред. | ред. код]

Стефан Младенов Стоянов народився 27 грудня 1880 року у місті Видин. Його батько був котлярем.[4] Закінчив класичний відділ Видинської гімназії. Ще в ній виявляються його таланти до вивчення іноземних мов. Після закінчення вільно володіє німецькою, добре засвоює французьку і починає вивчати англійську мову. У той час (1902) він переклав болгарську мову дві драми Генріка Ібсена. Після конкурсу він здобув стипендію і пішов на слов'янську філологію в Софійському університеті (1898-1902). Він вивчав переважно слов'янські мови, не кидаючи вивчання інших мов. Його наполеглива праця будує майбутній фундамент солидного вченого з великими знаннями всієї класичної та нової філології.

У 1902 - 1903 рр. викладач Шуменської педагогічної школи і першої Софійської чоловічої гімназії. У 1903-1904 рр. спеціалізувався у Відні у Ватраслава Ягича, Костянтина Іречка, Павла Кречмера та інших, потім у Санкт-Петербурзі та Празі (1904-1905) у Яна Бодуена де Куртене, Олексія Соболєвського, Петра Лаврова, Вальтера Булича , Любора Нідерле та інших. У Празькому університеті Стефан Младенов захистив докторську дисертацію "Про зміни граматичного роду слов'янських мов".

У період 1906-1910 років Стефан Младенов стає викладачем Другої чоловічої гімназії в Софії та у Софійській духовній семінарії, а з 1910 року працює в Софійському університеті як доцент, надзвичайний (з 1916) і постійний професор (з 1921). У 1911 - 1912 рр спеціалізується в Парижі та Мюнхені. Під час Балканської війни і Міжсоюзної війни його військові товариші на фронті згадували його в окопах із зошитом, по якому він вчив турецьку мову.

У 1916 році, під час Першої світової війни, його запросили допомогти і взяли участь у науковій експедиції в Македонії та Помор'ї. У 1921 обраний на кафедру загального, порівняльного та індоєвропейського мовознавства Софійського університету. У 1929 отримав звання академіка. Він знав ідеально 18 мов і взагалі 27. Завдяки роботі і наполегливості, він освоїв не тільки все слов'янські мови, але і давньогрецьку, сучасну грецьку, латинську, давньоіндійську, давньовірменську, давньоперську, арабську, турецьку, норвезьку, шведську, датську, литовську, фінську, албанську, угорську, румунську, не рахуючи йому відомі і популярнііталійську, іспанську і португальську мови.

У 1918 році Стефан Младенов був обраний членом-кореспондентом Болгарської академії наук. У 1929 році Стефан Младенов був обраний членом - кореспондентом Академії наук СРСР, ставши єдиним болгарський вченим, який отримав таке визнання до перевороту 9 вересня 1944 г. У той самий час Младенов був обраний членом Польської академії наук, "Словенського статуту" у Празі та Королівському коледжі (Лондон). З 1942 р Стефан Младенов є членом-кореспондентом Німецької академії наук.

Стефан Младенов є вченим і лінгвістом світового рівня з широкою міжнародною репутацією. Індоєвропейська та порівняльна лінгвістика знаходить в його обличчі пробудження і прохолодний розум з тонким і інтуїтивним відчуттям. Етимології Младенова давно сприймаються вченими всього світу. Дослідження з його досягненнями в галузі науки і порівняльної лінгвістики завжди служили прикладом того, як вчений повинен бути зацікавлений у встановленні об'єктивної істини в розвитку мови, поза будь-яких кон'юнктурних і політичних цілей.

Він помер 1 травня 1963 року.

Викладацька діяльність[ред. | ред. код]

Пам'ятна дошка академіку C. Младенову на фасаді його будинку.
Будинок академіка С. Младенова, бульвар Патріарха Євтимія 26, Софія.

До 1910 року Стефан Младенов був вчителем в Шуменській педагогічній школі, першій Софійській чоловічій гімназії та знаменитій Другій середній чоловічій гімназії у столиці. Цього ж року він був обраний доцентом кафедри історії болгарської мови в Софійському університеті, створеної відомим болгарським вченим професором Беньо Цоневим.

Викладацька діяльність Младенова досить різноманітна. Читає переважно лекції чи семінари на тему:

  • Історія болгарської мови,
  • Болгарська діалектологія,
  • Болгарський синтаксис,
  • Болгарська літературна мова,
  • Болгарська етимологія,
  • Загальне мовознавство,
  • Вступ до індоєвропейської граматики,
  • Словотворення в індоєвропейських мовах.

Стефан Младенов готує та читає спеціальні лекції, такі як:

  • Давньоіндійська мова
  • Готська мова і давньоверхньонімецька мова
  • Морфологія грецької мови
  • Польська мова
  • Чеська мова

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Факсиміле на обкладинці журналу «Рідне мовлення» 1940 р.

Стефан Младенов має понад 1000 наукових публікацій. Налічується більше 140 рецензій та відгуків з усього світу на його труди. Він є автором понад 150 статей та записок з болгарських питань орфографії. У журналі "Родна реч" публікується близько 300 статей та записок про необхідність збереження багатства та чистоти болгарської мови та зайвість використання мовних запозичень.

Докторська дисертація Стефана Младенова Празького університету називається «Про зміни граматичного роду слов'янських мов». Пізніше було опубліковано його дослідження «Старі германські елементи у слов'янських мовах», яке високо цінується всіма видатними славистами та індоєвропеістами того часу, такими як Соболевський, Булаховський, Мейе, Ільїнський, Брюкнер та інші. Младенов опублікував ряд статей з історії, етимології та діалектології болгарської та інших слов'янських мов у болгарських наукових виданнях і журналах. Його дослідження відносяться до початку 20 століття в багатьох іноземних спеціалізованих мовних виданнях, переважно російських, польських і німецьких.

Інтерес Стефана Младенова до болгарської діалектології не притаманнийй усьому його життю. Крім численних досліджень місцевих говорів, Стефан Младенов до 1916 року опублікував три дослідження про моравський діалект. У них він захищає тезу болгарського характеру цих говорів. Після Першої світової війни він полемізує на сторінках наукової преси з сербськими вченими, зокрема, з Олександром Беличем, стверджуючи, що ці говори є частиною болгарської мовної території. Знову ж таки, у низці своїх статей він вивчає порівняльну лінгвістику між індоєвропейськими мовами, такими як албанська, перська, литовська, вірменська та інші.

Важливим внеском у болгарській лексикографії є його співпраця з Олександром Теодоровим- Баланом, Стояном Аргировим і Беньо Цоневим у великому болгарському тлумацькому словнику. Після смерті співавторів Стефан Младенов продовжує свою роботу, видаючи свої перші томи (від А до К ) у "Болгарському тлумацькому словнику сучасної народної та літературної мови".

У 1929 році вийшла в світ на німецькій мові «Історія болгарської мови» Стефана Младенова. Цією роботою Младенов здобув всесвітню репутацію, книга отримала десятки відгуків найвідоміших лінгвістів того часу - Григорія Іллінського, Тадеуша Лер-Сплавинського, Степана Кульбакіна, Євфимія Карського, Антуана Мейе, Мілоша Вайнгарда та інших. Саме цей капітальний труд розкриває здатність Стефана Младенова як лінгвіста світового класу.

У 1936 році була опублікована ще одна значна робота Стефана Младенова - "Граматика болгарської мови". Граматика має теоретичне і практичне значення, використовуються великі дані порівняльно-історичної граматики. У 1941 р. "Етимологічний і правописний словник болгарської мови" вийшов на 724 сторінках. Глосарій відображає інтереси Стефана Младенова в етимології болгарської мови, слов'янських мов і всіх інших індоєвропейських мов.

Стефан Младенов наполегливо популяризував питання мовної культури в Болгарії. З цією метою він разом з Стефаном Василевим заснував науково- популярний журнал "Рідне мовлення". Журнал виходив з 1927 по 1944 рік. Журнал "Рідне мовлення" дбав про високу мовну культуру і збереження чистоти болгарської мови.

Стефан Младенов був одним з найбажаніших учасників світових лінгвістичних форумів першої половини ХХ століття. Його виняткова заслуга, відповідно з науковою коректністю, у тому внеску у світову наукову спільноту про сприйняттядавньоболгарської мови як першої письменної слов'янської мови До кінця його наукового і земного шляху він ніколи не поділяв і не приймав незалежне існування так званих "македонської мови" й "торлацького діалекту". Як учений він завжди виступав і захищав цілісність болгарської мови. Член Македонського наукового інституту.[5]

Бібліографія[ред. | ред. код]

Монографії[ред. | ред. код]

  • Сучасна болгарська літературна мова і народні говори. C, 1943. 67 стор. (Бібл., Болг. кн. № 5).
  • Вступ до загального мовознавства. 2. доп. вид. С., Унів. друк., 1943. VII, 284 с. (Унів. бібл. № 276).
  • Історія болгарської мови. Перекл. і ред. І. Дуріданов з німецької. вид. 1929. С., БАН, 1979. 412 с.

Труди[ред. | ред. код]

Підручники, навчальні посібники, довідники[ред. | ред. код]

  • Вступ до загального мовознавства. 1943 р. 292 с.
  • коротка історія болгарської мови. 1935
  • Порівняльна індоєвропейська лінгвістика. 1936 г. 504 стр.
  • Словник іноземних слів на болгарській (як довідник). 1923

Словники[ред. | ред. код]

  • Младенов, Стефан. Етимологічний і орфографічний словник болгарської літературної мови. Видавництво Христо Г. Данов - О. О.: Софія, 1941, 704 с.
  • Словник іноземних слів на болгарській мові. З поясненням походження і складом. 2. дод. вид. С., 1943. 640 стор. Доповнено та розширено у 1947.
  • Болгарський тлумачний словник. З описом говорів. Т. 1. A-K. С., Друк Д. Стефанов, 1951. 1126 с. (Співавтор: Теодоров-Балан).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Енциклопедія Брокгауз
  2. а б Brozović D., Ladan T. Hrvatska enciklopedijaLZMK, 1999. — 9272 с. — ISBN 978-953-6036-31-8
  3. CONOR.Sl
  4. Братисов, Христо. Одна година в ..., пункт 2, Софія 1943, с. 68 - 69.
  5. Куманов, Мілен. "Македонія. Короткий історичний путівник », Софія, 1993, с.
  • Значні болгари, том VI
  • Вибрані твори, Стефан Младенов, с. 7 - 21
  • Біо-бібліографічний внесок (Стефана Младенова), Катерина Д. Михайлова , введення - акад. Володимир Георгієв, Софія, БАН, 1956, 309 с.

Посилання[ред. | ред. код]