Дерихвіст степовий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Glareola nordmanni)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дерихвіст степовий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Сивкоподібні (Charadriiformes)
Родина: Дерихвостові (Glareolidae)
Рід: Дерихвіст (Glareola)
Вид: Дерихвіст степовий
Glareola nordmanni
Fischer von Waldheim, 1842
Ареал виду      зимування      шляхи міграції      зимування
Ареал виду      зимування      шляхи міграції      зимування
Посилання
Вікісховище: Glareola nordmanni
Віківиди: Glareola nordmanni
ITIS: 176774
МСОП: 22694136
NCBI: 670345

Дерихві́ст степови́й[2] (Glareola nordmanni) — птах ряду Сивкоподібні (Charadriiformes), один з видів політипного роду; один з 2-х видів у фауні України. В Україні гніздовий, перелітний птах.

Опис[ред. | ред. код]

Невеликий (розміром з дрозда) птах. Довжина тіла — 23—26 см, маса тіла — 87—105 г. У дорослого птаха у шлюбному вбранні верх голови, шия, воло, спина і верх крил бурі; горло і передня частина щік кремові, окреслені чорною смугою; груди, черево, надхвістя і підхвістя білі; покривні пера споду крил чорні; махові пера чорно-бурі; хвіст вилоподібний, стернові пера чорно-бурі, дзьоб короткий, чорний, ноги темнобурі. У позашлюбному вбранні пера спини і крил з вузькою невиразною світлою облямівкою; чорна смуга довкола щік і горла нечітка; дзьоб цілком чорний. У молодого птаха забарвлення зверху строкате, пера спини і крил з темними плямами і світлою облямівкою; на перах вола світла облямівка; решта тулуба біла; дзьоб чорний.

Від лучного дерихвоста відрізняється чорним сподом крил і відсутністю білої смужки по краю другорядних махових пер.

Поширення[ред. | ред. код]

Заселяє степи Євразії. У кінці XIX — на початку ХХ ст. ареал в Україні охоплював узбережжя Чорного та Азовського морів від східних кордонів країни до Дунаю на півночі до Полтавської та Харківської областей. В останні два десятиріччя ХХ ст. відомі лише поодинокі випадки гніздування окремих пар на півдні України.

Чисельність і причини її зміни[ред. | ред. код]

Світова популяція оцінюється 29—45 тис. ос. В Європі гніздиться 2,5—5,1 тис. пар, що становить 25—49 % світової популяції[3]. В Україні, в 1980—1990 рр. буди відомі лише поодинокі випадки гніздування окремих пар і невеличких груп чисельністю 3–5 пар на узбережжі Тилігульського та Куяльницького лиманів, Чорноморському біосферному заповіднику, на острові Бірючому, в північній частині Арабатської стрілки, в Криму на узбережжі Сивашу, на узбережжі Молочного лиману, в Північному Приазов'ї. Максимальна чисельність виду (32 птаха) була зареєстрована в 1990 р. в околицях м. Новоазовська Донецької області (основа Кривої коси). Падіння чисельності виду відбувається за рахунок трансформації гніздових біотопів внаслідок меліорації земель, випасання худоби та рекреаційного освоєння.

Особливості біології[ред. | ред. код]

Яйця степового дерихвоста в оологічній колекції (Тулузький музей)

Перелітний птах. У місцях гніздування з'являється у квітні — травні. Переважно займає низовинні узбережжя морських заток, лиманів, солоних та прісних озер, гирлові зони річок з розрідженою невисокою рослинністю. Оселяється колоніями. Гніздо являє собою ямку у ґрунті. У кладці від 1 до 4 яєць, частіше 3. Перші кладки з'являються у червні. Термін насиджування − 21 день. Молодь починає літати у віці 27–30 діб. До місць зимівлі відлітає у вересні. За біологією схожий на дерихвоста лучного, з яким утворює спільні колонії. Живиться комахами.

Охорона[ред. | ред. код]

Включено до Червоної книги України (1994, 2009), статус − зникаючий; Боннської (Додаток ІІ) та Бернської (Додаток ІІ) конвенцій, угоди AEWA. Охороняється в Дунайському та Чорноморському біосферному заповіднику, в Азово-Сиваському НПП та РЛП «Меотида».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Glareola nordmanni: інформація на сайті МСОП (версія 2020.1) (англ.) 6 квітня 2020
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. * BirdLife International. Birds in Europe: population estimates, trends and conservation status. − Cambridge, UK: BirdLife International, 2004. − 374 pp. (BirdLife Conservation Series No. 12)

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • * Фауна Украины. Т. 4. Птахи. Загальна характеристика птахів. Курині. Голуби. Рябки. Пастушки. Журавлі. Дрофи. Кулики. Мартини / О. Б. Кістяківський. — К : Вид-во АН УРСР, 1957. — 432 с.