Маркіан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Святий
Маркіан І

лат. Marcianus
Римський Імператор
25 серпня 450 — 27 січня 457
Попередник: Феодосій II
Наступник: Лев І
Авґуст
Цезар
Rex
 
Народження: 392
Фракія
Смерть: 26 січня 457(0457-01-26)[1]
Константинополь
Причина смерті: хвороба
Поховання: Церква Дванадцяти апостолів
Країна: Візантійська імперія
Релігія: християнство
Рід: Династія Теодосіяd
Шлюб: Пульхерія
Діти: Марція Євфемія

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Маркіан (лат. Flavius Marcianus, грец. Μαρκιανός, бл. 392 у Іллірик (римська провінція) — 27 січня 457 у Константинополь) — імператор східної частини Римської імперії з 450 по 457 рік. Християнський Святий.

Походження[ред. | ред. код]

Маркіан мав незнатне походження. Він зробив військову кар'єру з простого воїна до воєначальника і сенатора. Після раптової смерті Феодосія II був зведений на престол сестрою імператора — Пульхерією, яка і вийшла за Маркіана заміж.

Правління[ред. | ред. код]

Зразу по отриманню правління у свої руки у 450 році Маркіан знижує податки для всіх сенаторів. Він не був слабким правителем. Мав мужність відмовити вождю гунів Аттілі у данині, заявивши йому через послів, що «золото у нього для друзів, для ворогів же ж залізо», чим підняв престиж свого правління та імперії. При вторгненні гунів до Італії у 452 р. Маркіан послав війська для підтримки західно-римського імператора Валентініана III, чим зробив свій вклад у перемогу над ними. У 452 Маркіян відбив напад на Сирію і Єгипет, а у 456 придушив повстання на вірменському кордоні.

У внутрішній політиці стабілізував владу та фінансове становище Візантії. Завдяки його старанням у 451 році проходить Халкідонський собор, де було засуджено монофізитство і результати цих рішень є важливими по сьогодні. З папою римським Левом I було досягнуто догматичну єдність церков імперії. У 452 році Маркіан надав рішенням собору ваги законів для реалізації їх у заселених монофізитами Сирії та Єгипту (навіть через силу).

Маркіан помирає раптово 27 січня 457 року після перенесеного інсульту. Залишає за собою добру згадку і повну казну. Його наступникам при вступі на престол ще протягом століть кричали — «володарюй як Маркіан».

Канонізація[ред. | ред. код]

Імператорське подружжя стало за взірець у сплетінні залізної волі та глибокої віри, та вшановується як святе у Римо-католицькі церкві та Православні церкві. День пам'яті Святого Благовірного Римського Імператора Маркіана у Православ'ї - 17 лютого.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Geoffrey S. Nathan: Біографія у De Imperatoribus Romanis [Архівовано 9 жовтня 2006 у Wayback Machine.](англ.)

  1. https://pantheon.world/profile/person/Marcian