Теорема Еренфеста

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Квантова механіка
Вступ · Історія
Математичні основи[en]
Див. також: Портал:Фізика

Теоре́ма Еренфе́ста (Рівняння Еренфеста) — твердження про вид рівнянь квантової механіки для середніх значень спостережуваних величин гамільтонових систем. Ці рівняння вперше отримані П. Еренфестом у 1927 році.

Для випадку операторів координати та імпульсу теорема може бути записана у наступній формі[1]:

У більш загальному випадку таке ж співвідношення виконується для очікуваного середнього значення будь-якого іншого оператора в квантовій механіці та комутації цього оператора із гамільтоніаном системи[2][3]

тут A — деякий квантовомеханічний оператор (наприклад, оператор імпульсу) а  — середнє значення відповідної фізичної величини. Теорема Еренфеста є обов'язкова в представленні Гейзенберга квантової механіки. Вона вказує на відповідність квантовомеханічних співвідношень та законів — їх класичним аналогам для середніх значень фізичних величин.

Теорема Еренфеста тісно пов'язана з теоремою Ліувіля із механіки Гамільтона, що містить дужки Пуассона замість комутатора. В загальному випадку можна сформулювати наступне правило: кожна теорема квантової механіки, що містить комутатор, може бути приведена до її класичного аналога шляхом заміни комутатора на «дужки Пуассона», помноживши їх на коефіцієнт .

Виведення[ред. | ред. код]

Нехай деяка система знаходиться в квантовому стані . Якщо ми знаємо похідну по часу від очікуваної величини A, тоді за визначенням будемо мати:

де інтегрування проводиться по всьому просторі. Якщо використати при цьому рівняння Шредінгера, тоді знайдемо:

та

[1]

Слід відзначити, що оскільки гамільтоніан є ермітовий. Підставляючи це у приведене вище рівняння, знаходимо

Досить часто (проте не завжди) оператор A не залежить від часу, так що його похідна по часу рівна нулю і ми можемо знехтувати останнім членом.

Приклад використання[ред. | ред. код]

В загальному випадку для руху масивної частки в певному потенціалі, гамільтоніан системи можна подати у вигляді:

де x координата частки. Якщо ми хочемо узнати моментальну зміну імпульсу p, тоді теорема Еренфеста дає:

оскільки p комутує із самим собою в координатному просторі так, що оператор імпульсу є , тоді . Також

Використовуючи стандартне правило диференціювання добутку, знаходимо

що за формою збігається з другим законом Ньютона. Це є типовий приклад т.з. принципу відповідності, який стверджує, що у випадку багатьох часток другий закон Ньютона формулюється у формі очікуваної величини для руху однієї частки.

Виноски[ред. | ред. код]

  1.   Для «бра-кет» представлення
де оператор Гамільтона, а H є представлення гамільтоніану в координатному просторі (так само, як і у випадку для похідної вище). Іншими словами, ми використали приєднаний оператор для всього рівняння Шредінгера, котрий змінив порядок операцій H та .

Примітки[ред. | ред. код]

  1. (Hall, 2013) Section 3.7.5
  2. Ehrenfest, P. (1927). Bemerkung über die angenäherte Gültigkeit der klassischen Mechanik innerhalb der Quantenmechanik. Zeitschrift für Physik. 45 (7–8): 455—457. Bibcode:1927ZPhy...45..455E. doi:10.1007/BF01329203. S2CID 123011242.
  3. Smith, Henrik (1991). Introduction to Quantum Mechanics. World Scientific Pub Co Inc. с. 108–109. ISBN 978-9810204754.

Література[ред. | ред. код]

  • Шпольский Э. В. Атомная физика (в 2-х томах). — М. : Наука, 1974. — Т. 2. — 448 с.
  • Hall, Brian C. (2013), Quantum Theory for Mathematicians, Graduate Texts in Mathematics, т. 267, Springer, ISBN 978-1461471158