Калган

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Kaempferia galanga
Калган малий (Alpinia officinarum)
Кореневище калгану готове для приготування

Калган — загальна назва декількох тропічних кореневищних прянощів.

Слово "калган" походить від арабського "галаган" (قولنجان) чи "кхаланган" (خلنجان), що у свою чергу є запозиченням з китайського словосполучення "високий хороший імбир" gao liang jiang (高良姜) .[1] [Архівовано 4 березня 2016 у Wayback Machine.] Калганом зазвичай називають рослини з ароматними ризомами чи кореневищами, які використовують як спеції.

Різновиди[ред. | ред. код]

Назва калган, у зальному вжитку може означати ароматичне кореневище будь-якого з поширених у використанні видів рослин родини імбирних та інших родин, а саме:

Застосування[ред. | ред. код]

Кореневища калгану використовуються у традиційній кухні Південно-Східної Азії, наприклад, у складі кхмерського "Kroeung" (паста) Тайського та Лаоського супів Том ям та том кха[en], В'єтнамській Huế кухні (tré), а також у Індонезійській кухні, зокрема в сото. Польська горілка "Żołądkowa Gorzka vodka" ароматизована калганом. Хоча всі різновиди калгану мають близьке споріднення із імбиром, калган і імбир як правило не є взаємозамінними інгредієнтами у традиційних азійських стравах, і кожен з них унікальний по своєму.[джерело?]

В етноботаніці, калган має медичне застосування, оскільки сприяє травленню і полегшує респіраторні і шлункові захворювання. Кожному сорту калгану приписують певні лікувальні властивості[1][2].

У продажу, калган доступний у свіжому вигляді, або висушеному у нарізаному вигляді, або у вигляді порошку.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. What is Galangal? Your Guide to the Spice of Life. Healthy Hildegard. 16 лютого 2016. Архів оригіналу за 31 липня 2021. Процитовано 31 липня 2021.
  2. Keittosanasto: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas. www.keittotaito.com (фін.). Архів оригіналу за 2 жовтня 2021. Процитовано 31 липня 2021.