Гірчиця чорна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Гірчиця чорна
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Капустоцвіті (Brassicales)
Родина: Капустяні (Brassicaceae)
Рід: Капуста (Brassica)
Вид:
Гірчиця чорна (B. nigra)
Біноміальна назва
Brassica nigra
(L.) K.Koch, 1833

Гірчиця чорна (Brassica nigra) — однорічна трав'яниста рослина.

Опис[ред. | ред. код]

Рослина досягає висоти 1 м, знизу злегка запушена. Жовті квітки зібрані в пухку китицю. Довгий стручок містить кулясте темно-коричневе насіння. Листя на стеблі розташовані по черзі; нижні — черешкові, ліроподібно-лопатеві; середні — З пальчастим краєм; верхні — лінійні і здебільшого цілісно-крайні. Цвіте в червні — липні.

Поширення[ред. | ред. код]

Поширена гірчиця чорна у середній та південній смугах помірного поясу, частіше у долинах річок. Як бур'ян трапляється на городах, садах, полях, інколи на пустищах і біля житла. В Україні найчастіше росте (у природних умовах — по всій території, крім Карпат та Криму). У деяких місцях введена в культуру.

Застосування в народній медицині[ред. | ред. код]

Популярність гірчиці в народній медицині дуже велика. На першому місці стоять гірчичники — від ревматизму, ішіасу та подагри. Гірчичний спирт використовують для втирання при м'язових болях, розтягненнях зв'язок, вивихах і, природно, при ревматизмі. Також досить популярні гірчичні компреси при катарах бронхів. Для дітей їх роблять трохи м'якшими, додавши в гірчичну кашку близько 20 % свинячого жиру.

Вживання як приправи. Дослідження показали, що гірчиця належить до найбільш відновлювальних прянощів. Вона чудово сприяє травленню, допомагає засвоювати жирну їжу, а дуже швидко переробляється і далі в кишківнику остаточно перетравлюється. У літніх людей гірчиця, стимулюючи травлення, суттєво покращує обмін речовин. Гірчиця оздоровлює. Харчову гірчицю виготовляють за різними рецептами (м'яка, солодка, гостра, пекуча) з гірчичного насіння, яке для утворення гірчично-масляного алліла повинні піддатися ферментативному розщепленню.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]