Суїцидальний туризм

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Суїцидальний туризм, також евтаназійний туризм (нім. Sterbetourismus, англ. suicide tourism, англ. euthanasia tourism) — різновид туризму, пов'язаного з рухом на підтримку евтаназії, в рамках якого для потенційних кандидатів організовуються поїздки в ті країни, де допускається евтаназія, в надії на декриміналізацію цієї практики в інших частинах світу. Евтаназія не заборонена законом у Нідерландах, Люксембургу, Бельгії, в деяких штатах США і в Швейцарії, де умови для добровільного відходу з життя вважаються найбільш ліберальними[1].

Статус в різних країнах[ред. | ред. код]

Мексика[ред. | ред. код]

В зоомагазинах Мексики продається препарат пентобарбітал, який використовується для евтаназії домашніх тварин. При вживанні пентобарбіталу людиною препарат дає смерть протягом однієї години. Як повідомляється[2], літні туристи з різних частин світу, які прагнуть припинити власне життя, вилітають у Мексику за препаратом. Проте є думка, що з евтаназією тут можуть виникнути труднощі, оскільки якість пентобарбіталу в Мексиці не контролюється[3][4].

Нідерланди[ред. | ред. код]

Нідерланди легалізували евтаназію в 2002 році[5]. Критики цього рішення побоювалися, що це викличе хвилю «евтаназійного туризму» («euthanasia tourism»), запобігти якій має застереження про необхідність добре сформованих відносин між лікарем і пацієнтом[6].

Швейцарія[ред. | ред. код]

Евтаназія дозволена у швейцарському кантоні Цюрих з 1941 року, і близько 200 людей щорічно добровільно йдуть тут з життя[1].

Основна кількість людей, які приїжджають до Швейцарії для евтаназії, з Німеччини та Великої Британії[7]. На жовтень 2008 року близько 100 британських громадян скористалися послугами швейцарської організації «Dignitas» у Цюриху, щоб самостійно закінчити своє життя, а 690 були зареєстровані як майбутні клієнти[8].

ЗМІ вже неодноразово називали Цюрих місцем «суїцидального туризму»[9]. Протестуючі проти евтаназії вважають, що Цюриху не потрібна подібна слава. У квітні 2010 року в Цюрихському озері було виявлено 60 контейнерів з прахом імовірно іноземних громадян, що викликало шок у місцевих жителів[9].

Існування евтаназії було поставлено під сумнів, тому що у Швейцарію для відходу з життя стали також приїжджати іноземці, які не страждають на невиліковні хвороби[1]. У травні 2011 року з ініціативи Федерального демократичного союзу (UDF) і Євангельської партії (PEV) був проведений референдум, на якому жителі кантону Цюрих проголосували за легалізацію евтаназії для невиліковно хворих, причому не тільки громадян Швейцарії, а й туристів, які приїжджають до країни[5]. Вимогу повної заборони «суїцидального туризму» на національному рівні було відхилено 234 956 жителями (84,5 %) Цюриха.

У фільмі «До зустрічі з тобою» головний герой Уілл Трейнор (актор Сем Клафлін), прикутий до інвалідного візка після аварії, відправляється до Швейцарії для здійснення евтаназії.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в В Цюрих за смертю. Коммерсантъ-Online. 16 травня 2011. Архів оригіналу за 31 липня 2012. Процитовано 18 травня 2011. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |description= (довідка)
  2. Emmott, Robin; Hernández, Magdiel; Bremer, Catherine and Chiacu, Doina (3 червня 2008). Euthanasia tourists snap up pet shop drug in Mexico (англ.). Reuters. Архів оригіналу за 27 квітня 2021. Процитовано 18 травня 2011.
  3. Davies, Julie-Anne, «Nitschke DIY kit upsets British» [Архівовано 31 травня 2016 у Wayback Machine.], The Australian, April 20, 2009.
    «As revealed in The Australian last month, Exit members are obtaining Nembutal from an online mail order supplier in Mexico. Others travel to Mexico and smuggle the drug home in their luggage. The kits, which will retail for $50, include a syringe that allows users to extract half a millilitre of the solution. 'Clearly, sterility doesn’t matter given that death is the desired outcome,' Dr Nitschke said. 'People want reassurance they’ve not just bought a bottle of water.'»
  4. «News briefs from home and abroad» [Архівовано 8 серпня 2009 у Wayback Machine.] // The International Task Force on Euthanasia and Assisted Suicide, Year 2009, Volume 23, Number 3.
    «Australia’s Dr. Death, Dr. Philip Nitschke, has been on the road proffering his latest invention, a do-it-yourself kit to test the quality and potency of the barbiturate Nembutal. … So Nitschke tells the elderly and not-so-elderly that the drug is both available and cheap in Mexico. But not all Mexican vendors are reputable, so his euthanasia test kit is needed to make sure that people have the real thing and the potency is truly deadly. …» [The Australian, 4/20/09]
  5. а б Жителі Цюриха проголосували за «суїцидальний туризм» у Швейцарії. РИА Новости. 16 травня 2011. Архів оригіналу за 31 липня 2012. Процитовано 18 травня 2011. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |description= (довідка)
  6. Andrew Osborn (1 April 2002). Mercy killing now legal in Netherlands (англ.). Guardian. Архів оригіналу за 31 липня 2012. Процитовано 18 травня 2011. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |description= (довідка)
  7. More Britons seeking suicide help. BBC News. 17 листопада 2008. Архів оригіналу за 25 березня 2009. Процитовано 18 травня 2011.
  8. My brother chose to end his suffering. BBC News. 29 жовтня 2008. Архів оригіналу за 24 березня 2009. Процитовано 18 травня 2011.
  9. а б Жителі Цюриха вирішують долю «суїцидального туризму». Бі-бі-сі. 15 травня 2011. Архів оригіналу за 14 травня 2012. Процитовано 18 травня 2011. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |description= (довідка)

Посилання[ред. | ред. код]