Туризм у Швеції

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Туризм у Швеції — один з елементів економіки Швеції[1]. Відповідно сторонніх оцінок про Швецію, Швеція має чудові пейзажі і мальовничі краєвиди для мандрів, має свою особливу культуру та багату історію, цікаві шведські провінції (т. зв. «зелений туризм»), історичні ландшафти, національні парки, пам'ятки Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО й таке інше. Детальну інформацію можна отримати через будь-який туристичний офіс. В цілому світі про Швецію відвідувачам нагадують живі враження від подорожі, малювання картин, фото знімки, фільмування тощо як свідчення тим, хто ще не був туристом у Швеції мати на меті приїхати до Швеції. В Швеції є українська діаспора та притаманне їй культурне життя.

Популярні маршрути[ред. | ред. код]

Швеція має систему залізничних шляхів (SJ), повільні й швидкісні (X2000) поїзди по всій країні, що з'єднують усі великі міста. Шведська залізниця забезпечує відвідування Норвегії та Данії. Є єдина лінія залізниці на півночі Швеції (до Нарвіку Норвегії) тоді, коли найбільше розгалуження залізничних шляхів є на півдні країни.

Авіалінії шведських авіакомпаній надає доступ через повітря до дальніх відвідувань у світі. Найбільші аеропорти Швеції — Стокгольм-Арланда, Гетеборг-Ландветтер, Мальме и Стокгольм-Скавста. Є також менші регіональні летовища, обслуга дочірніми авіакомпаніями (SAS).

Між країнами Європи та Швецією є лінія транспортних поромів (переправа особистого транспорту туристів разом з туристами). Маршрути поромів та пароплавів є до ФінляндіїАландські острови), Естонії, Латвії, Литви, Калінінграду Росії, Польщі, Німеччини, Данії і Норвегії.

У Швеції встановлено межу безпеки: протягом дня обмежено рух автомобільного транспорту у місті 50 км/г, на шосе 70-90, на подвійній проїжджій частині та на автомагістралях 90-110, інше — 110—120 км/г. Для відпочиваючих з вагою їх туристичного транспорту більш як 3,5 т, максимальна швидкість 90 км/г, для компанії — 80 км/г. Обмеження вживання алкоголю за кермом — 0,2 проміле. Більша частина подорожувань — здійснюється на автобусах. Можливий переїзд до Фінляндії на автобусі, через відмінність залізничної колії. Можна замовити прогулянку на човні (Silja, Viking) на лінії зі Стокгольма (Швеція) в Гельсінкі (Фінляндія), відвідати Німеччину, Польщу, Естонію, острови.

Є можливість перевезення власних велосипедів туристів у кожному автобусі та поїзді (платно або безкоштовно за попереднім записом). Інформація цього сервісу доступна на відповідних носіях для іноземних туристів.

Лижний та піший туризм[ред. | ред. код]

Через північне розташування Швеції, влітку сонце заходить лише протягом короткого періоду часу (на північ від Північного полярного кола). Це явище дозволяє бути на свіжому повітрі і пізно ввечері, ніж зазвичай.

У зимовий час коло північного міста Кіруна можна побачити «північне сяйво». Туристи на півночі Швеції взимку приймають поїздки в оленячих санях або на санях з собаками (на нартах). Крім цього, можна кататися на лижах на курортах, є багато бігових лижних трас по всій північній Швеції. На початку березня пропонується найдовша і найбільша бігова лижна гонка в світі (швед. Vasaloppet). І хокей є популярним видом спорту в зимовий період. Багато із заток в північній частині країни заморожені в зимовий період, і можна займатися яхтингом на льоду або кататися ковзанами на кризі. Багато озер є також заморожені, тому є в Швеції для туристів можливість брати участь і в підлідній рибалці (швед. pimpelfiske).

Швеція має велику кількість озер і лісів, популярні риболовля, плавання на байдарках і каное влітку (рафтинг). Є кілька великих озер, включаючи озера Веттерн і Венерн. Канал Гета зі Стокгольма в Гетеборг дозволяє поїздки в літній час.

Піші прогулянки популярні в літній час в лісових районах, огляд альпійських пейзажів. Гірничо-пішоходні стежки обмежені на півночі та у північно-західній частині Швеції, де майже 1000 км у довжину і від 50 до 200 км в ширину гірський хребет має кордон з Норвегією. На півдні шведських гір, як правило, є високі пагорби з деякими гострими вершинами. У Швеції є високі піки гір (найвища гора в Швеції Кебнекайсе поблизу Кіруна — 2111 метрів (6926 футів) у висоту, якщо до уваги — найвища вершина в Скандинавії є Гальхепігген що має 2469 метри (8100 фути)). Північ шведського хребта має дикий альпійський регіон, відомий як область Лапландія (фін. Laponia). Ця область включає в себе всесвітньо відомий гірський регіон, як Національний парк Сарек, що звуть «остання пустеля Європи» або «Аляска Європи». І має площу близько 9400 км², площа ж Лапландії є найбільшою пустелею в Європі серед великих територій незайманої природи. Це приваблює безліч туристів щороку, але відвідування певних частин даного регіону вимагає досвіду. Оскільки це в основному є у бездоріжжі, і має величезні відстані пішки, є нежитловим масивом землі, а також де відсутній мобільний телефонний зв'язок.

Інша популярна область для шведського гірського туризму є швед. Kungsleden. Це маршрут 400 км довжини, який сягає майже через половину шведського хребта, від Абіску на півночі, в швед. Hemavan на півдні країни. Похід туди не вимагає ніякого екстремального досвіду, є гірські хатини з розміщенням, і невеликі магазини розташовані уздовж стежки. Це маршрути на природі світового класу, придатні як для ветеранів туризму, так і новачків.

Релігійний туризм[ред. | ред. код]

На теренах Швеції є старовинні католицькі споруди, давні протестантські церкви, відомі християнські навчальні заклади, пам'ятки видатної християнської культури Європи з XI століття[2][3][4][5][6][7][1][8][9].

Статистика[ред. | ред. код]

Туристична подорож та відпочинок у Швеції становить відносно невелику частину шведської економіки в 2011 році на рівні 2,9 % від ВВП країни. Туризм приніс 264 млрд шведських крони, 98800000000 з яких були іноземними витратами відвідувачів у Швеції. 7,1 % від шведського доходів домашніх господарств витрачається на внутрішній туризм[10].

Швецію в основному відвідують туристи із сусідніх країн, таких як Данія, Норвегія та Фінляндія; Німеччина і Сполучене Королівство. Шведські туристичні маршрути включають музей Васа, Міллесгорден, Всесвітня спадщина Театр палацу Дроттінхольм (швед. Drottningholms slottsteater), та інші туристичні визначні пам'ятки. Туристи знайомляться з сучасним мистецтвом Швеції, літературою, музикою (наприклад, ABBA) тощо. Відомим є один туристичний маршрут на поїзді з півдня на північ Швеції, перегляд історичних, природних і культурних пам'яток. Цей маршрут користується особливою популярністю серед німецьких туристів. За даними CIA World Factbook, Швеція посідає 21 місце серед найвідвідуваніших країн світу. Так у 2006 р. було 7627000 іноземних відвідувачів (туристів) у Швеції.

Готелі та кемпінги[ред. | ред. код]

У розпорядженні Швеції майже 2500 готелів та кемпінгів для туристів[11][12][13][14]. Міжнародний телефонний код Швеції +46, працює Інтернет, в багатьох кафе є мережа вільного доступу до Інтернету «ВайФай». У 2003 р. було відхилено шведами скасування обігу крони (SEK). В обігу є шведська крона з євро (10:1), працюють пункти обміну валюти, вільно використовуються кредитні та де-бітні картки, є банкомати, в крамницях обслуговують за картками. При сплаті готівкою сума може бути округлена «вгору» або «вниз» за курсом, бо монети крони вже не є в обігу. Для туристів є широкий вибір сувенірів.

У кемпінгах Швеції популярне нічне життя в клубах, ресторанах тощо. Кемпінги мають каюти від двох до чотирьох ліжко-місць, прості меблі.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Полезная информация о Швеции (рос.)
  2. uk:Список кафедральних соборів Швеції
  3. Швеция: Религия (рос.)
  4. Религия: Христианизация Швеции (11ст.) [Архівовано 3 листопада 2013 у Wayback Machine.] (рос.)
  5. «О религии и церкви в шведском обществе», Санкт-Петербургское отделение Российского гуманитарного общества, «Здравый смысл», N 54, 2010 г., Ярослав Головин (рос.)
  6. Религия в Швеции [Архівовано 13 жовтня 2013 у Wayback Machine.] (рос.)
  7. Религиозные представления в Швеции [Архівовано 11 червня 2011 у Wayback Machine.] (рос.)
  8. Религия Швеции [Архівовано 2013-05-04 у Wayback Machine.] (рос.)
  9. Религия в Швеции (рос.)
  10. Fakta om svensk turism 2011 (Swedish). Tillväxtverket. June 2012. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 4 лютого 2013. 
  11. Поиск отелей в Швеции (рос.)
  12. Scandic (рос.)
  13. Швеция: бронирование гостиниц [Архівовано 29 січня 2013 у Wayback Machine.] (рос.)
  14. Top Hotels (рос.)

Джерела[ред. | ред. код]

  • «Швеция», А. Ю. Ян Мелин, Альф В. Юханссон, Сюзанна Хеденборг, изд. «Весь Мир» (VisitSweden, Туристический Совет Швеции), 1997, 1999, 2000, 2002 гг. (2012), с. — 400 (рос.)
  • «Швеция», изд. VisitSweden, 2010 г., с. — 48 (рос.)
  • «Швеция. Исторический путеводитель», Ю. В. Антонова, изд. ИД «Вече», г. Москва, 2009 г., с. — 400 (рос.)
  • «Государственное хозяйство Швеции», Эдуард Берендтс (рос.)
  • «Швеция: социально-экономическая модель», А. М. Волков, изд. «Мысль», 1991 г. (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]