Гірський туризм

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Українські гірські туристи у зв'язці на шляху до перевалу Сімох (Кавказ)
Туристи. Плато Чатир-Даг, Кримські гори. Україна-Крим-2011 р.
Центральний Кавказ. Група українських туристів на маршруті з Безенгійської ущелини до перевалу Кель-Баші.
Українські туристи на морені. Верхня Сванетія. 1980-і роки.
З рюкзаком по Таракташу, Кримські гори, Ай-Петринська яйла. 2000-і роки.
Група українських туристів на вершині Еклізі-Бурун масиву Чатир-Даг. Крим. 2011 р.
Шлях до Печери МАН взимку. Крим-Україна.

Гірський туризм — вид спортивного туризму, що полягає в пересуванні групи людей за допомогою мускульної сили по певному маршруту, прокладеному в гірській місцевості.

Загальний опис[ред. | ред. код]

Гірський туризм відносять до екстремальних видів спорту, тому що він поєднує високі фізичні навантаження на людину в поєднанні з низкою несприятливих зовнішніх і внутрішніх факторів, що впливають на організм, що часто призводить до нещасних випадків і травм.

Хоча в гірському туризмі використовуються елементи скелелазіння при проходженні маршруту, не слід порівнювати його з альпінізмом. Головна відмінність полягає в тому, що метою альпініста є підйом на вершину певної категорії складності, а метою гірського туриста — проходження маршруту певної категорії складності, який включає декілька перевалів та/або вершин. Складність маршруту визначається в основному складністю (категорійністю) перевалів, що в нього входять.

Гірські туристи денний похід, як правило, розпочинають дуже рано вранці — в зоні сніжників та льодовиків о 4-5 ранку — коли вже є видимість від вранішнього сонця — і закінчують в 10-12 годин дня (ранку), що пов'язано з правилами безпеки (після сходу сонця сніг і лід тане, підвищується імовірність каменепадів, сходу лавин).

Гірський туризм передбачає широкий спектр видів діяльності, таких як катання на лижах, сноуборді, альпінізм, гірський велосипед і кемпінг. Ці заходи дають чудову можливість досліджувати дику природу та спілкуватися з природою.

Гірський туризм є одним з найбільш розвинених видів спортивного туризму в світі. І привабливий як варіант для зимового відпочинку. У процес цього туризму входить не тільки активний відпочинок у вигляді плавання по гірських річках, катання на гірських лижах або скелелазіння, але і банальний, але не менш цікавий, так званий екологічний туризм, який полягає у Вашому знайомстві з місцевою природою, фауною і рослинністю.

Види гірського туризму[ред. | ред. код]

  • Скелелазіння

Скелелазіння - це активний відпочинок на свіжому повітрі, який передбачає підйом по скелястих поверхнях за допомогою спеціального спорядження, такого як мотузки, карабіни, ремені та захисний одяг. Скелелази часто намагаються піднятися складними маршрутами, часто з напарником, щоб досягти вершини гори.

  • Піший похід в гори

Популярна форма гірського туризму, яка передбачає похід по скелястій і гірській місцевості. Гірські туристи можуть вибрати похід самостійно або з напарником, часто маючи припаси та спорядження, щоб досягти пункту призначення на вершині гори. Туристи також можуть досліджувати гірський хребет, слідуючи різними стежками, щоб досягти різних вершин.

Це популярний зимовий вид спорту, у якому учасники використовують спеціальне лижне спорядження для пересування по засніжених схилах. Гірськолижні курорти часто пропонують різноманітні траси та траси, що дозволяє учасникам будь-якого рівня навичок насолоджуватися гірською місцевістю.

  • Політ на параплані

Це повітряна діяльність, під час якої учасники планують у повітрі, перебуваючи на спеціальному парашутоподібному крилі. Парапланеристи часто стартують з високих висот, таких як гірські вершини, і використовують висхідні течії, щоб залишатися в повітрі.

  • Гірський велосипед

Це вид їзди на велосипеді, який відбувається по бездоріжжю, наприклад, по нерівних гірських стежках. Гірські велосипедисти часто використовують спеціалізовані велосипеди з більш товстими шинами та амортизаційними підвісками, щоб пересуватися по складній місцевості.

Гірський туризм в Україні[ред. | ред. код]

Українські Карпати
Курорт Буковель

Карпати та Кримські гори, які є гірськими системами України, за часом утворення гір належать до альпійської складчастості, але оскільки вони належать до низькогір’я і їх абсолютна висота нижча від снігової лінії, вони не вважаються гірським масивом.

Піші прогулянки тут можливі лише взимку та ранньою весною, коли сезонні природні умови відповідають вимогам району походу. У цей період в Карпатах і Криму, зважаючи на особливості туризму і спорту, окремі ділянки можуть відповідати за складністю подолання перевалам категорії складності 1А, 1В, 2А, що ускладнює сходження.

Найкращий час для проведения таких походів у Карпатах - березень, перша половина квiтня, а у Криму - грудень, початок лютого (перша декада). Сучасними найбільшими осередками гірськолижного туризму у Карпатському регіоні – як спортивного так і відпочинкового, є відомі курорти – Славське, Поляниця (Буковель), Тисовець, Драгобрат, Пилипець та інші.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]