Храм Поля Пастушків

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Храм Поля Пастушків
лат. Gloria in Excelsis Deo
Координати: 31°42′32″ пн. ш. 35°13′38″ сх. д. / 31.70889° пн. ш. 35.22722° сх. д. / 31.70889; 35.22722
Тип споруди каплиця
Розташування Палестина Палестина
Архітектор Антоніо Барлуцці
Початок будівництва IV століття
Кінець будівництва 1954 р.
Зруйновано 614 р.
Належність католицтво (християнство)
Єпархія Латинський патріарх Єрусалима
Вебсайт custodia.org/it/santuari/betlemme-il-campo-dei-pastori
Храм Поля Пастушків. Карта розташування: Ізраїль
Храм Поля Пастушків
Храм Поля Пастушків (Ізраїль)
Мапа
CMNS: Храм Поля Пастушків у Вікісховищі

Храм Поля Пастушків або церква поля пастушків (івр. כנסיית שדה הרועים‎, араб. كنيسة حقل الرعاة‎) — католицька церква лат. Gloria in Excelsis Deo (укр. Слава на висотах БогуЛк. 2:14), що знаходиться у Бейт-Сахурі на відстані близько 2 км на схід від Храму Різдва Христового. Церквою опікується «Кустодія Святої Землі» ордену міноритів та присвячена Матері Божій Фатімській та святій Терезі з Лізьє.

Євангельська подія[ред. | ред. код]

Поклоніння пастухів — подія про яку повідомляє Євангеліє від Луки, коли пастухам звіщено народження Спасителя і вони приходять поклонятися Ісусові після його народження у Вифлеємі:

Були ж у тій стороні пастухи, що перебували в чистім полі та вночі стояли на сторожі коло своїх отар. Аж ось ангел Господній їм з'явився і слава Господня їх осіяла й великий страх огорнув їх. Ангел же сказав їм: «Не бійтесь, бо я звіщаю вам велику радість, що буде радістю всього народу: Сьогодні народився вам у місті Давидовім Спаситель, він же Христос Господь. І ось вам знак: Ви знайдете дитя сповите, що лежатиме в яслах.» І вмить пристала до ангела велика сила небесного війська, що хвалила Бога й промовляла: «Слава на висотах Богу й на землі мир людям його вподобання.» І коли ангели знялись від них на небо, пастухи один до одного заговорили: «Ходім лишень до Вифлеєму та подивімся на ту подію, що Господь об'явив нам.» І пішли вони притьмом і знайшли Марію, Йосифа й дитятко, що лежало в яслах. Побачивши його, вони розповіли, що їм було сказано про це хлоп'ятко; і всі, хто чув їх, дивувались тому, що пастухи їм оповідали. Марія ж пильно зберігала все це, роздумуючи в своїм серці. А пастухи повернулися, прославляючи й хвалячи Бога за все, що чули й бачили, так, як їм було сказано.[1]

Історія будівлі церкви[ред. | ред. код]

  • Євсевій Кесарійський (263—339) ідентифікував місце біля Вифлеєму, де пастухам явилися ангели сповістити про народження Ісуса Христа.
  • У 670 р. були відомості про вже споруджену колись там церкву, що була по дорозі на схід від Вифлеєму: монастир «Foamnium» (Poemenium). У період хрестоносців місце називалося «Святе поле» («Agia Pimina» або «Ad Pastores»). Після руйнації на тому місці церкви та з падінням Єрусалимського королівства паломники відвідували «Монастир пастухів», розташований близько 700 метрів на південь від ділянки зруйнованої церкви.
  • У 1851–1859 р. місце наново було під контролем францисканців і на тому місці були проведені археологічні розкопки. За висновками дослідників місце було заселене людьми з часів Ірода Великого, і пережило руйнування в V–VII століттях (період завоювання персів). На північ від церкви монахів францисканців виявили сільськогосподарський район з давильнями, резервуарами, складськими приміщеннями та житловими печерами. Отже перша церква була споруджена на відомому «полі пастушків» у IV столітті, потім добудовується у VI столітті.
  • Будівля церкви зведена у 1954 р. за проектом архітектора А. Барлуцці на північно-західній ділянці «Поля пастушків», що належить францисканцям. Храм побудований у формі стародавнього бедуїнського шатра та в проєкції є десятигранником, кожна друга грань оснащена потужним контрфорсом. Над стінами нижнього багатокутника височить десятикутник барабана і над ним купол, також розділений білими поясами на десять сегментів. Символіка числа десяти, що послідовно витримана архітектором, мала нагадувати про церковну десятину. Бронзовий янгол простягає крила над входом будівлі. У церкві поставлено три вівтаря — на схід, північ і південь. Над вівтарями у абсидах розміщені великі фрески роботи художника У. Ноні: з'явлення Ангела, поклоніння Немовляті в Вифлеємській печері та повернення радісних пастирів до овець. Поруч з сучасним храмом знаходяться руїни візантійської церкви кінця IV ст. Археологи вважають, що на цьому місці знаходився один з монастирів Юдейської пустелі який був зруйнований персами у 614 році і більше не відновлювався.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Лк. 2:8-20. Архів оригіналу за 12 листопада 2013. Процитовано 30 січня 2014.

Посилання[ред. | ред. код]