Відносини Північна Македонія — Європейський Союз

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Відносини Північна Македонія — Європейський Союз
Європейський Союз
Європейський Союз
Північна Македонія
Північна Македонія

Відносини між Північною Македонією та Європейським Союзом сягають перших років після здобуття Північною Македонією незалежності 8 вересня 1991 року як Республіка Македонія. Ці відносини відзначаються до 2019 року дебатами навколо назви Македонія, Греція, держава-член Європейського Союзу, проти використання назви «Македонія» державою, яка потім приймається до ООН та інших міжнародних організацій як Колишня Югославська Республіка Македонія (БЮРМ). Цей конфлікт вирішується в лютому 2019 року шляхом підписання Преспанської угоди та перейменуванням країни на Північну Македонію.

Відносини з 1991 по 2004 рік[ред. | ред. код]

Вступ до Європейського Союзу[ред. | ред. код]

Зустріч віце-прем'єр-міністра Македонії з європейських справ Буяра Османі та заступника міністра з європейських справ Румунії Джорджа Чамби під час головування Румунії в Раді ЄС у 2019 році.

Врегулювання спору про назву країни з Грецією[ред. | ред. код]

До 2018 року процес приєднання стикався з суперечкою з Грецією щодо використання назви «Македонія» новою державою, причому Греція посилається на ризик плутанини з грецьким регіоном Македонія, ризик іредентизму, а також свою опозицію претендувати на давню македонську історію. Європейський Союз, усвідомлюючи занепокоєння Греції, називав країну як «колишня югославська республіка Македонія», як і деякі держави-члени та Організація Об'єднаних Націй. Греція має право вето щодо нових членств і блокувала будь-яке членство Македонії (в ЄС та НАТО) до 2019 року.[1] З підписанням у 2018 році угоди, яка передбачає зміну назви країни на «Північна Македонія» урядами Греції та Македонії це питання почало було прогресувати.[2] Конфлікт було врегульовано підписанням Преспанської угоди 12 червня 2018 року. Вона передбачала зміну назви країни на «Північна Македонія» з 12 лютого 2019 року. Греція проголосували за ратифікацію вступу Північної Македонії до НАТО 8 лютого 2019 року, а також зняла вето щодо вступу країни до Європейського Союзу.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Juliette Perrot (juin 2018). Skopje et Athènes signent l'accord pour l'appellation de la Macédoine du Nord. France 24. F24.170618. Процитовано 18 juin 2018.
  • Les Enjeux internationaux. Grèce-Macédoine : une question européenne ?. France Culture. LEi0618. Процитовано 18 juin 2018.

Посилання[ред. | ред. код]