Хосров Малік

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хосров Малік
Народився невідомо
Помер 1192
Ґор
·страта
Країна Газневідська імперія
Національність тюрки
Титул султан Газні
Посада Sultan of the Ghaznavid Empired
Термін 1160—1186 роки
Попередник Хосров-шах
Наступник ліквідовано
Конфесія сунізм
Рід Газневіди
Батько Хосров-шах

Хосров Малік (*д/н — 1192) — останній володар Газневідського султанату в 11601186 роках. Повне ім'я Тадж аль-Даула Абу-Музаффар Хосров Малік ібн Хосров-шах.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Газневідів. Син султана Хосров-шаха. У 1157 році разом з батьком вимушений був залишити Газні та інші області в Гіндукуші, перебравшись до Лахора. У 1160 році після смерті Хосров-шаха стає новим правителем держави. Вона обмежувалася частиною Пенджабу. Спочатку Хосров Малік спробував відвоювати Кабул і Газні в огузів, але невдало.

Після цього спрямував свої зусилля на розширення меж султанату в Індостані. Спочатку було підкорено південну частину Кашміру. У 1170 році здійснено похід проти раджпутів Чаухан і Калачура. У південній частині Гангу війська Хосров Маліка стикнулися з армією держави Сена. Проте перебіг війни достеменно невідомий. Подальші походи проти індуських держав були доволі успішними, наповнивши скарбницю здобиччю.

У 1175 році проти султанату знову виступили Гуріди. Війська на чолі з Мухаммадом Ґорі завдали поразки війську Хосров Маліка та захопили місто Мултан. У 1178 році було втрачено південний Пенджаб, а у 1179 році місто Пешавар. У 1181 році Хосров Малік відбив спробу захоплення Лахора, але визнав зверхність Гурідів. У 1186 році Хосров Малік зазнав поразки від Мухаммада Ґорі, який захопив Лахор. Полоненого Хосров Маліка відправлено до Гора. Цим припинила існування держава і династія Газневідів.

Хосров Малік деякий час перебував в одній з гірських фортець. 1192 року його було страчено.

Джерела[ред. | ред. код]