Кухня Сьєрре-Леоне

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ачеке нагадує кус-кус
Корінь касави або маніоки
Обсмажена бамія або окра
Фуфу та арахісовий суп

Кухня Сьєрре-Леоне складається з кулінарних традицій та звичаїв Сьєрра-Леоне і має багато спільного з іншими західноафриканськими національними кухнями. У країні налічується 16 племінних етносів [1].

Огляд[ред. | ред. код]

Основною їжею в Сьєрра-Леоне є рис, який зазвичай подається під час кожного прийому їжі [2] і вважається настільки всюдисущим, що багато мешканців Сьєрра-Леоне вважають, що без нього прийом їжі неповноцінний[3]. Ще одним популярним продуктом харчування є маніок, з якого роблять фуфу [2]; листя маніоку перетворюється на зелене рагу[3].

Пальмова олія та арахіс також широко вживаються в їжу[3], і хоча батат зустрічається в Сьєрра-Леоне, він не є основою раціону, як у інших частинах Західної Африки[2]. Іншими основними продуктами харчування в Сьєрра-Леоне є банани, кориця, кокос, імбир, бамія і тамаринд.

Звичайним м'ясом є козлятина, курятина і яловичина, також є ряд страв, в яких як додатковий інгредієнт використовується свинина[4].

Апельсини, папая, лимони, авокадо, гуава, кавуни, манго і ананаси - фрукти, які зазвичай їдять мешканці Сьєрра-Леоне[5].

  • Ачеке – страва готується з ферментованої м'якоті маніоку, яка була перетерта або гранульована. Також готують сушений ачеке, який схожий за текстурою на кускус.[1].
  • Гаррі — це борошно зі свіжого крохмалистого кореня маніоку[1].

Стью[ред. | ред. код]

Стью або рагу є невід'ємною частиною кухні Сьєрра-Леоне, а з листя маніоку називають національною стравою країни. [6]. Стью часто подають з рисом джоллоф, білим рисом або закусками, такими як плантан, акараже, батат або маніок. Арахісове рагу або арахісовий суп часто включають курку та овочі[7].

Листя маніоку[ред. | ред. код]

Листя маніоку є важливим кулінарним інгредієнтом у Сьєрра-Леоне і вважаються основним продуктом харчування [6]. При приготуванні найніжніші листя маніоку промивають, потім або дуже дрібно нарізають, або розтирають у ступці, а потім дрібно шаткують перед приготуванням. Листя додають в соус палавер (різновид стью), який готується з червоної пальмової олії, змішаної з іншими інгредієнтами, такими як цибуля, перець, риба, м'ясо і овочі, для приготування рагу. Стью є фаворитом серед мешканців Сьєрра-Леоне як удома, так і за кордоном. Щоб надати страві вишуканіший смак, замість пальмової олії можна використовувати кокосову олію[8].

Напої[ред. | ред. код]

Імбирне пиво зазвичай є домашнім безалкогольним напоєм, приготованим з чистого імбиру і підсолодженим цукром за смаком. Іноді для аромату додають гвоздику та сік лайму. [9].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в A gourmet revival of Sierra Leone's bold flavours.
  2. а б в Albala, 2011, с. 162.
  3. а б в LeVert, 2007, с. 129.
  4. Albala, 2011, с. 164.
  5. Cuisine and Etiquette in Sierra Leone.
  6. а б Osseo-Asare, Fran (2005), Food Culture in Sub-Saharan Africa, Greenwood Publishing Group, с. 32, ISBN 0-313-32488-3
  7. West Africa | Encyclopedia.com. www.encyclopedia.com. Процитовано 26 травня 2020.
  8. Osseo-Asare, Fran (2005), Food Culture in Sub-Saharan Africa, Greenwood Publishing Group, с. 33, ISBN 0-313-32488-3
  9. Massaquoi, Rachel C.J. (2011). Foods of Sierra Leone and Other West African Countries: A Cookbook. AuthorHouse. с. 152. ISBN 9781449081546.
  10. Food and drink in Sierra Leone.