Еритрейська кухня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прапор Еритреї
Таріль з инджерою

Еритрейська кухня заснована на місцевих кулінарних традиціях Еритреї, але також є результатом соціальних взаємодій з іншими регіонами. Місцева кухня має схожість з кухнею сусідньої Ефіопії та інших держав та залежних територій Африки регіону.

Еритрейська кухня має схожість із кухнями сусідніх країн. Однак кухня має унікальні особливості.

Основна традиційна страва еритрейської кухні — цебхі (стью), яка подається з инджерою (коржики з тефу, пшениці або сорго і хільбет — паста з бобових, в основному сочевиці та квасолі). Типова традиційна еритрейська страва складається з «инджери» з гострим рагу, яке часто включає яловичину, козлятина, баранину або рибу.

В цілому, еритрейська кухня сильно нагадує кухню сусідньої Ефіопії[1], хоча еритрейська кухня, як правило, включає більше морепродуктів.

Крім того, завдяки своїй колоніальній історії, в кухні Еритреї більше італійських впливів, ніж в ефіопській кулінарії, в тому числі більше фірмових макаронних виробів та ширше використання порошку карі та кмину.[2] Люди в Еритреї також схильні пити каву. Християнські еритрейці також п'ють сова (гіркий ферментований ячмінь) і мієс (ферментований медовий напій) у той час як мусульмани Еритреї утримуються від вживання алкоголю.[3]

Кітча фіт-фіт — один з основних продуктів еритрейської кухні. Він складається з подрібненого, змащеного маслом і приправленого прянощами хліба, часто подається з ложкою свіжого йогурту та приправлений бербером(спеціями).

Під час їжі инджери обідаючі зазвичай роділяють їжу з великого підносу, розміщеного в центрі низького обіднього столу. На цьому підносі нашаровані численні шматочки инжери і покриті різними пряними тушкованими стравами. Обідаючі беруть инджеру перед собою, відриваючи шматки і мокають їх у тушковане м'ясо.

Тушковані страви, які супроводжують инджеру, зазвичай готують із яловичини, курки, баранини, кози, баранини чи овочів. Більшість еритрейців, за винятком Сахо, люблять гостру їжу. Суміш Бербере, що складається з безлічі звичайних і незвичайних трав та спецій, супроводжує практично всі страви. Тушковані страви включають «зігні», приготовані з яловичини; дорхо цебхі, виготовлені з курки; аліча, овочева страва без бербери; і сіро, пюре з різних бобових.

При приготуванні гаата в тісті робиться поглиблення за допомогою ковша, яке потім заповнюється сумішшю бербери і топленого масла і оточується молоком або йогуртом. Під час вечері невеликий шматочок гаату опускають у бербер і масляний соус, а потім у молоко чи йогурт.

Ерітрейська кухня, що знаходиться під впливом Італійської Еритреї, відрізняється унікальними інтерпретаціями класичних італійських страв[4] Серед цих фірмових страв — соуси для пасти, приправлені бербером[5].

Сніданок[ред. | ред. код]

  • Кича фирфир — страва, приготована зі шматочків ситного млинця, змішаних з топленим маслом та спеціями. Млинець зазвичай готують із різних видів борошна або сухої каші, змішаної з водою та іншими приправами. Зазвичай подається на сніданок з йогуртом або кислим молоком.
  • Фирфир, приготований з розірваних шматочків инжери і, як правило, залишків тушкованого м'яса. Його також можна приготувати з цибулі, «бербери», помідорів, перцю халапеньйо та олії замість залишків тушкованого м'яса.
Гаат або акелет — еритрейська каша.
  • Гаат або акелет, каша з борошна та води, подається в мисці з поглибленням у центрі, де змішуються топлене масло та бербер; Йогурт зазвичай кладуть по краях. нагадує такі африканські страви, як угалі, пап і фуфу.[6]
  • Шахан фул, обсмажені і протерті боби фава, подаються з цибулею, помідорами, перцем халапеньйо, кмином, йогуртом та оливковою олією. Зазвичай його їдять зі шматочками хліба, вмоченими у страву, щоб вичерпати суміш із бобів.
  • Панеттоне', через італійський вплив на Еритрею, цей хліб зазвичай подають до чаю або під час Кавової церемонії].

Обід[ред. | ред. код]

Більшість страв, поширених в Еритреї, є рагу на основі м'яса або овочів, які подаються на губчастою ферментованою хлібною инджерою.

  • Цебхі / Зігні — гостре рагу з баранини, кубиків яловичини або яловичого фаршу і берберу[7]
  • Дорхо — гостре рагу з бербери та цілої курки.
  • Кулва / Тібсі — тушковане м'ясо, цибуля та бербера, що подаються із соусом.
  • Аліча — неберберна страва, приготовлена ​​з картоплі, стручкової квасолі, моркви, зеленого перцю та куркуми.
  • Сіро — рагу з меленого нуту, цибулі та помідорів[8]
  • Бірсен — сочевиця, що часто готується з цибулею, спеціями та помідорами.
  • Хамлі — обсмажений шпинат, часник та цибуля[9]
Типове кафе в Асмері, де продають панеттоні на Різдво.
Вінтажна еспресо-машина Gaggia в барі в Еритреї

Напої[ред. | ред. код]

Сува — назва домашнього пива, поширеного в Еритреї. Він зроблений із смаженої кукурудзи, ячменю та інших зерен і приправлений гешо, одним із видів листя крушини. Напій часто готують на урочистостях; Також зазвичай подають солодке медове вино (назване Теж. Кавова церемонія — одна з найважливіших і найвідоміших частин еритрейської культури. Кава пропонується в гостях у друзів, під час свят або як повсякденний продукт.

Еритрея має багатовікові традиції вживання кави, кави в італійському стилі, (як еспресо та капучино), надзвичайно поширене в Еритреї, її подають практично в кожному барі та кав'ярні столиці Асмери.

Найбільша пивоварня в країні — Asmara Brewery, побудована в 1939 році під назвою Melotti. Сьогодні пивоварня виготовляє широкий асортимент напоїв. Популярним напоєм, поширеним під час свят, є самбука в еритрейському стилі[10][11].


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Eritrea and Ethiopia: From Conflict to Cooperation. ISBN 0932415970.
  2. Carman, Tim (9 січня 2009). Mild Frontier: the differences between Eritrean and Ethiopian cuisines come down to more than spice. Washington City Paper. Архів оригіналу за 27 лютого 2021. Процитовано 12 березня 2013.
  3. Eritrea - Country Profile (PDF). Defense Language Institute Foreign Language Center. Архів оригіналу (PDF) за 2 грудня 2013. Процитовано 17 листопада 2013.
  4. Man Bites World, Day 64: Eritrea. March 2009. Архів оригіналу за 2 квітня 2009. Процитовано 22 березня 2009.
  5. Mu'ooz Eritrean Restaurant menu. March 2009. Архів оригіналу за 6 серпня 2017. Процитовано 22 березня 2009.
  6. About. ifood.tv (англ.). Архів оригіналу за 27 жовтня 2021. Процитовано 9 квітня 2018.
  7. Eritrea - Recipes. www.eritrea.be. Архів оригіналу за 26 жовтня 2021. Процитовано 23 листопада 2015.
  8. Ethiopian Shiro Spread Recipe "Chef Marcus Samuelsson". www.marcussamuelsson.com. Архів оригіналу за 23 листопада 2015. Процитовано 23 листопада 2015.
  9. eritrean spinach to die for. imik simik: cooking with gaul. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 23 листопада 2015.
  10. Asmara Brewery. Архів оригіналу за 19 грудня 2021. Процитовано 29 жовтня 2021.
  11. Eritrea. ISBN 9781598842326.