Баскська кухня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Баскська кухня
Країна  Іспанія
CMNS: Баскська кухня у Вікісховищі
Вибір пінчос в Алаві
Традиційні пінчос

Баскська кухня — регіональна кухня Країни Басків, що поєднує в собі традиції іспанської та французької кухонь.

Огляд[ред. | ред. код]

Великий вплив на розвиток кулінарних традицій справила близькість до моря: основу Баскської кухні складають страви з риби та морепродуктів. Яловичина вживається в їжу частіше, ніж свинина, при цьому в основному у вигляді приготованих на грилі стейків з кров'ю або середнього прожарювання. Також популярне куряче м'ясо; в деяких м'ясних крамницях пропонують конину.

Особливістю Баскської кухні є також помірне вживання зелені та приправ, що однак не означає, що Баскські страви є позбавленими смаку. Замість цього баски приділяють велику увагу власному смаку продуктів і стежать за якістю і свіжістю продуктів.

Кулінарія має велике значення для басків, багато з Баскських кухарів відомі в усьому світі. Останнім часом нарівні з традиційною стала популярна «нова Баскська кухня», що розвинулася за подобою «нової французької кухні».

Прийом їжі[ред. | ред. код]

Традиції прийому їжі такі ж, як і в інших регіонах Іспанії. У провінції Гіпускоа прийом їжі відбувається приблизно на годину раніше, ніж в інших регіонах.

Продукти[ред. | ред. код]

Деякі з продуктів, що вирощуються або виробляються на території Країни Басків користуються особливим попитом зокрема для приготування страв регіональної кухні:

Страви Баскської кухні[ред. | ред. код]

мармітако
Гошуа

Традиції та особливості[ред. | ред. код]

Кулінарні спільноти[ред. | ред. код]

У Країні Басків існують кулінарні спільноти Sociedades Gastronómicas, у які, за традицією, беруть лише чоловіків. У співтовариства є власне приміщення, де члени спільноти збираються для спільного готування і святкувань. Спільноти тапляються повсюдно в Країні Басків, найбільш — у провінції Гіпускоа, в одному лише Сан-Себастьяні існують близько 150, найстаріші з яких — з XIX ст.. У Біскайї подібні співтовариства називаються чокос (txokos).

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Баскська кухня