Бенінська кухня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тарілки з фуфу (праворуч) та з арахісовим супом

Бенінська кухня — традиційна кухня Беніну, відома в Африці своїми екзотичними інгредієнтами та ароматними стравами. Бенінська кухня включає в себе безліч свіжих страв, які подаються з різними соусами. М'ясо в Беніні досить дороге, і в стравах зазвичай мало м'яса і багато Рослинного жиру[1].

Основна кухня[ред. | ред. код]

У кухні південного Беніну найпоширенішим інгредієнтом є кукурудза, яку часто використовують для приготування тіста і в основному подають з соусами на основі арахісу або томатів. Риба і курка — найпоширеніша заміна м'яса, що використовується в південній бенінській кухні, але також вживаються яловичина, свинина, козлятина і м'ясо акацієвого щура. М'ясо часто смажать на пальмовій олії. Рис, боби, помідори та кускус також є основними продуктами харчування. У кухні Беніну поширені фрукти, в тому числі мандарини, апельсини, банани, ківі, авокадо, ананаси. Фрукти дуже дешеві, а манго і банани бувають безкоштовні (оскільки ростуть і визрівають абсолютно відкрито)[2]), зустрічається виноград, перед продажем вимочуваний у холодній воді[3].

Основним продуктом харчування в північному Беніні є ямс, і його також часто подають із соусами на основі арахісу або томатів. Населення північних провінцій вживає яловичину і свинину, яку обсмажують на пальмовій або арахісовій олії або готують в соусах. У деяких стравах використовується сир. Також зазвичай їдять кускус, рис, боби і такі фрукти, як манго, апельсини та авокадо).

Найпоширенішим способом приготування м'яса є смаження на пальмовій або арахісовій олії, також часто готують копчену рибу. Подрібнювачі використовуються для приготування кукурудзяного борошна, з якого роблять тісто та подають із соусами. «Куриця на рожні» — традиційний рецепт, у якому курку смажать на вогні на дерев'яних паличках.

Іноді розм'якшують коріння пальми, замочуючи їх у банку з солоною водою і нарізаним часником, а потім використовують у різних стравах.

Молочні страви не поширені, але сир додається до різних страв. Виробляється також м'який сир з козячого молока (зазвичай обсмажується)[3]

Зі страв загальноафриканської кухні до бенінської входять рис, макаронні вироби, брошет (приготовлене на рожні[4]) та інші.[3]

З гарячих напоїв є тільки розчинна кава, яка вживається зі згущеним молоком; з холодних напоїв — бісап і розбавлений водою і підсолоджений натуральний лимонний сік (цитронад).[3]

Приготування їжі здійснюється в глиняних печах (навіть у багатьох міських районах їжа готується на вулиці[5]) та в глиняному посуді (горщиках), які використовуються для зберігання їжі та води; ці горщики зазвичай утримуються поза будинокм. Приготуванням їжі, переважно, займаються жінки[6]. Холодильники не поширені, тому більшість людей ходять за продуктами на ринок кілька разів на тиждень. Готують принаймні двічі на день: у середині дня та в кінці. На сніданок можуть подаватися розігріті залишки вечері, вживається фаст-фуд[5].

Французький вплив в бенінській кухні (Бенін — колишня французька колонія) зараз практично не простежується.

Спеціальні продукти[ред. | ред. код]

  • Сир вагасі — це оригінальний сир з коров'ячого молока, що виробляється народом фулані на півночі Беніну. Достатньо доступний у таких містах, як Параку. Це м'який сир з м'яким смаком та червоною кіркою.
  • Акара — це страва, приготовлена ​​з очищеного чорноокого гороху, сформованого в кульку, а потім обсмаженого у фритюрі на червоній пальмовій олії. Зустрічається на більшій частині території Беніну, Нігерії та Гани.

Фірмовими стравами та продуктами бенінської кухні є:

  • Акаса — ферментоване кукурудзяне тісто, подається з соусом.
  • Акпан — кукурудзяні галушки, що вмочуються в соус.
  • Алоко — смажений плантан
  • Аміво — тісто з червоної кукурудзи, часто приготоване з томатним пюре, цибулею та перцем і подане з соусом.
  • Беньє — пиріг зі смаженого арахісу, приготований на олії.
  • Калалу — овочевий суп з м'ясом (зазвичай козлятиною) і морепродуктів (одна з основних страв кухні Беніну).
  • Тесто — кукурудзяне тісто, зазвичай просякнуте соусами.
  • Фуфу — пюре з батату.
  • Гаррі — страва з бульб маніоки.
  • Мойо — соус з томатного соусу, цибулі та перцю, який зазвичай подають до смаженої риби.
  • Ігнаме пілі — товчений батат з чилі тамбо, помідорами, цибулею, курячим консомі та арахісом з яловичиною.
  • Маса — бенінський десерт, оладки з ферментованого тіста з рисового або пшоняного борошна.

До екзотичних та екстравагантних страв національної кухні Беніну відноситься їжа місцевих аборигенів — смажена сарана[7].

Напої[ред. | ред. код]

  • Чукачу або «чук» — це бенінське пиво з проса, яке зазвичай виготовляють і вживають у північному Беніні, а в південний Бенін доставляють залізничним та автомобільним транспортом.
  • Содабі — часто вживаний на заходах і церемоніях лікер, приготовлений з винної пальми.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Кухня Бенина, блюда, рецепты, история. Архів оригіналу за 12 травня 2021. Процитовано 28 квітня 2022.
  2. Кулинарный атлас мира. Бенин. Архів оригіналу за 1 липня 2017. Процитовано 28 квітня 2022.
  3. а б в г Бенин (Бенинская кухня). Архів оригіналу за 25 лютого 2021. Процитовано 28 квітня 2022.
  4. Зданович Л. И. Кулинарный словарь. 2001. 400 с. ISBN 5-7838-0923-3
  5. а б Бенин. Какая еда в Бенине?
  6. Кухня Беніну
  7. Особенности национальной кухни Бенина. Архів оригіналу за 17 квітня 2021. Процитовано 1 травня 2022.