Сомалійська кухня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Місцезнаходження Сомалі до 1991 року

Сомалійська кухня — це кухня, що прийшла з Африканського Рогу. У цій кухні багато загальних традиційних страв еритрейської та ефіопської кухонь, які являють собою цебхі (тушковане м'ясо), які подають з инджерою. На нього свого часу також сильно вплинула італійська кухня через її колонізацію, і вона варіюється від регіону до регіону, що робить її сплавом різних сомалійців кулінарних традицій[1]. Це продукт сомалійських традицій торгівлі та комерції. Деякі відомі делікатеси Сомалі включають Kimis / Sabaayad, Canjeero / Лахох, Xalwo (Халва), Sambuusa (Самоса), Bariis Iskukaris та Muqmad / Odkac.

Мусульманам у Сомалі заборонено вживання свинини відповідно до шаріату — основного ісламського закону.

Сніданок[ред. | ред. код]

Сніданок (Quraac) — важливий прийом їжі для сомалійців, які часто починають день з чаю у сомалійському стилі (shaah / shaax) або кави (qaxwa). Чай, заварений з листя чорного чаю, можна регулярно подавати як є (shaah rinji або shaah bigays); але його також можна приправити спеціями, такими як імбир, кардамон і кориця (хоча чорний перець не використовується на відміну від інших видів пряного чаю), а молоко додається після заварювання, а не під час нього; це відомо як shaah cadeys[2].

Основна страва, як правило, являє собою схожий на панкейк хліб, званий инджера або лахох, що походить з Сомалі[3][4], і його їдять по-різному. Часто вживається разом з медом і гхі / оливковою олією / кунжутовою олією і запивають чашкою чаю. Його також можна розламати на дрібні шматочки з сомалійським гхі («Subag») і цукром. Для дітей його змішують з чаєм і кунжутовою / оливковою олією (Macsaro) до отримання кашки. Зазвичай це може бути гарнір з печінки (найчастіше яловичина), козлятини (hilib ari), нарізаної кубиками яловичини, приготовленої в супі (suqaar), або «odkac», який складається з невеликих сушених шматочків яловичини, козячого або верблюжого м'яса, зварених у гхі. На відміну від ефіопської инджери, сомалійський canjeero менший, тонший і солодший. Його також можна їсти з тушкованим м'ясом (Maraq) або супом Abdullahi[5].

  • Sabaayad або Kimis / Cesh — це вид коржів, схожий на індійську paratha). Під час обіду kimis / sabaayad іноді їдять із сомалійським карі, супом або тушкованим м'ясом.
  • Muufo[6] — ще один вид сомалійських коржиків, популярних у Південному Сомалі, і зазвичай їдять його з тушкованим м'ясом і супом, але іноді також вживають на сніданок з медом/цукром, кунжутовою олією, subag ' і чорним чаєм.
  • Mushaari або Boorash — каша з маслом, горіхами та цукром, їдять по всьому Сомалі.
  • На національному рівні більш солодка і жирна версія canjeero, схожа на млинець, відомий як 'malawax' або 'malawah', є основним продуктом більшості домашніх страв і зазвичай їдять на сніданок з чаєм, подібно до того, як їдять «canjeero».

Обід[ред. | ред. код]

Baasto (паста) з спагеті та digaag (курка) на виніс із ресторану Сомалі

Обід (qado) часто є вишуканою основною стравою з макаронів (baasto) або рису (bariis iskukaris), приправлених кмином (kamuun), кардамоном (heyl), гвоздикою (dhegayare) і шавлією (Salvia somalensis). Поширене використання макаронів (baasto), таких як спагеті[7], походить від італійців. Його часто подають з більш важким тушкованим м'ясом, ніж італійський соус для пасти. Як і у випадку з рисом, його часто подають із бананом.

Спагеті можна подавати з рисом, утворюючи нову страву під назвою «Федерація». Страва зазвичай подається з рівними (цілими) порціями рису та спагеті, розкладеними по обидва боки великої овальної тарілки. Потім на нього накладається асорті з тушкованого м'яса та овочів, подається із салатом та бананом за бажанням. Було висловлено припущення, що назва страви походить від об'єднання двох страв у Сомалі, а також від розміру та кількості їжі. Ви не знайдете цю страву, яку подають у середньостатистичній родині Сомалі, так як рідко готують рис і макарони за один прийом їжі. Натомість частіше замовляють цю страву в традиційних ресторанах Сомалі, де завжди легкодоступні і рис, і спагеті. Звідси і статус новизни.

У Сомалі багато людей їдять деякі страви арабської кухні, такі як Ful (квасоля) з kimis або инджерою, а також з хумусом. Інші страви включають фалафель з хумусом або їдять з лавашем, салатом і хумусом (наприклад, сендвіч).

Ще одна популярна страва на півдні — iskukaris, хвоґво (maraq) з рису, овочів та м'яса, який є національним продуктом харчування. Окрім безлічі різновидів хого, рис зазвичай подається з бананом на гарнір. У Могадішо широко їдять стейк (Busteeki) і рибу (Kalluun / Mallaay).

Мешканці Південного Сомалі зазвичай вживають жорстке кукурудзяне борошно, зване «сур», яке зазвичай їдять разом з тушкованим м'ясом або супом.

Ще одне часто вживане кукурудзяне борошно називається асида. Його розтирають зі свіжим молоком, маслом і цукром або подають з поглибленням посередині, заповненим maraq або оливковою олією.

Bariis iskukaris, сомалійська страва з верблюжого м'яса та рису

Різновидом коржів є sabaayad / kimis / cesh. Як і рис, подається з maraq та м'ясом на гарнір. Сомалійський sabaayad часто буває трохи солодкуватим і готується в невеликій кількості олії.

Популярними напоями на обід є balbeelmo (грейпфрут), raqey (тамаринд) та isbarmuunto (лимонад). У Могадішо також поширені fiimto (Vimto) і laas (лассі). На північному заході переважними напоями є cambe (манго) і tufaax (яблуко).

Також популярна «bariis iskukaris», страва з рису, приготовлена ​​і обсмажена з цибулею, м'ясом, потім змішана з сумішшю сомалійських спецій під назвою «xawaash», яка містить кмин, коріандр, куркуму, кардамон, чорний перець, гвоздику та мускатний горіх. Його традиційно подають на весіллях Сомалі.

Вечеря[ред. | ред. код]

Мішок традиційного сомалійського cambuulo (боби азукі)

Вечеря (casho) в Сомалі подається вже о 9 вечора. Під час Рамадану час вечері часто слідує за молитвами таравіх, іноді до 11 вечора. Cambuulo, звичайна страва на вечерю, готується з добре приготованих бобів адзуки, змішаних з олією та цукром. Боби, які самі по собі називаються digir, можуть готуватися до п'яти годин, якщо їх залишити на плиті при зменшеній температурі. Також використовується «qamadi» (пшениця); його готують та подають так само, як боби адзукі.

Rooti iyo xalwo, скибочки хліба, що подаються з желатиновим кондитерським виробом, — ще одна страва на вечерю. Muufo, різновид кукурудзяного хліба, є стравою з кукурудзи, яку випікають в Tinaar (глиняній печі). Його їдять, розрізаючи на дрібні шматочки, поливаючи кунжутовою олією (macsaro) і цукром, потім розтирають разом з чорним чаєм.

Перед сном часто випивають склянку молока, приправленого кардамоном.

Закуски[ред. | ред. код]

Процес приготування сомалійських sambuusas (самоса)

Sambusa, сомалійський варіант індійської самоси, являє собою трикутну закуску, яку зазвичай їдять по всьому Сомалі під час afur (іфтару). Сомалійська версія приправлена ​​гострим перцем чилі, а основним інгредієнтом часто є м'ясний фарш. Kabaab — це закуска, яку їдять у західній частині Сомалі. Існує кілька різновидів цієї страви. Наприклад, її можна подавати на шпажках із овочами. Ще один поширений різновид складається з м'ясного фаршу і нагадує kofta kebab. Домашні чипси готують зі свіжої картоплі та чорного перцю. Фрукти, такі як манго (cambo), гуаява (seytuun), банан (moos) і апельсин (liinbanbeelmo), їдять протягом дня.

Солодощі[ред. | ред. код]

Gashaato — це кондитерський виріб на основі кокосу, розташований тут на фоні сомалійського національного прапора.
Xalwo (halwo) або халва є одним з основних продуктів сомалійської кухні.
  • Xalwo (halwo) або халва — це популярний кондитерський виріб, що подається в особливих випадках[8], таких як святкування Ураза-байраму або весільного прийому. Xalwadii waad qarsatey! («Ти сховав свій xalwo!») — це фраза, яка слідує за людиною, яка втекла або влаштувала невелике приватне весілля. Xalwo зроблений з цукру, кукурудзяного крохмалю, порошку кардамону, порошку мускатного горіха і гхі. Також іноді додають арахіс для поліпшення текстури та смаку[9].. На півдні є рисовий пудинг під назвою «ruz bil laban».
  • Gashaato, Kashaato або Qumbe, приготовлений з кокосу, цукру і харчових жирів, приправлений кардамоном, є дуже улюбленою насолодою. Цукор доводять до кипіння у невеликій кількості води, потім додають кардамон, а потім тертий кокос.
  • Lows iyo sisin — улюблена насолода на півдні. Він складається з суміші арахісу (lows) і насіння кунжуту (sisin) в шарі карамелі. Кондитерські вироби злипаються, утворюючи смачний батончик.
  • Jallaato, схоже на американський фруктовий лід, готується шляхом заморожування натуральних солодких фруктів з паличкою посередині. Зовсім нещодавно в Могадишо (Xamar) він став включати caano jallaato, який готується з молока і вимагає підсолоджування. Слово jallaato походить від gelato, що у перекладі з італійської означає «заморожений».
  • Buskut або Buskud включає безліч різних видів печива, в тому числі дуже м'якого, званого daardaar (буквально «дотик» через його гладку, ніжну текстури).
  • Doolshe включає безліч чудових тістечок.
  • Icun — це насолода, яку в основному їдять мешканці південного Сомалі. Він зроблений із цукру та борошна, змішаного з олією. Люди вважають за краще говорити «I cun, I calaangi, caloosha I gee» (З'їж мене, пожуй мене, а потім візьми мене до себе в живіт), коли бачать його. В основному його їдять під час весіль та під час свята Ураза-байрам, але південні сомалійці завжди роблять його вдома та їдять як частину десерту.
  • Shushumow — це смажена сомалійська випічка з кристалізованою оболонкою, яку зазвичай готують як закуску для вечірок.
  • Basbousa або basbousa з кремовою начинкою — це традиційний сомалійський солодкий пиріг, на який також вплинула арабська кухня[10]. Його готують з вареної манки або фарини, просоченої Цукровий сиром.
  • Також на півночі знана лукумадес— солодке смажене тісто.
  • Пахлаву також їдять всі сомалійці.
  • Ще одна закуска або десерт, який їдять сомалійці, єменці та єгиптяни, — це маамуль, печиво з фініками або горіхами.

Під час свят, таких як весілля, вечірки або Ураза-байрам, їдять багато солодощів. Серед них baalbaaloow, shuushuumoow, bur hindi, bur tuug і qumbe, останній з яких зроблений з кокосових горіхів, змішаних з цукром, у вигляді плитки.

Після їжі[ред. | ред. код]

Курильниця для пахощів dabqaad

Сомалі традиційно ароматизують свої будинки після їжі. Ладан (luubaan) або приготовлені пахощі (uunsi) поміщають поверх гарячого деревного вугілля усередині курильниці або кадила(dabqaad)[11]. Потім він горить близько 10 хвилин. Це зберігає пахощі в будинку протягом кількох годин. Кадило виготовляється з жировика (стеатиту), знайденого в певних районах Сомалі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Mohamed Diriye Abdullahi (2001). Culture and Customs of Somalia. Greenwood Publishing Group. с. 109–. ISBN 978-0-313-31333-2.
  2. Ahmed, Ifrah F. (29-10-2021). Shaah, a sweet and spiced Somali chai, is just the thing for your afternoon tea break. The Washington Post.
  3. Mohamed Diriye Abdullahi, Culture and Customs of Somalia, (Greenwood Press: 2001), p. 113.
  4. Little Business Women [Архівовано 2011-09-28 у Archive.is]
  5. Abdullahi, pp.111-114.
  6. Somali Polenta Flat Bread (Muufo). The Somali Kitchen. Архів оригіналу за 7 липня 2017. Процитовано 26 червня 2022.
  7. Somali recipes (in Italian)
  8. «Somali Halwa.» Mysomalifood.com.
  9. Ali, p. 79
  10. The Recipes of Africa. с. 241.
  11. Abdullahi, pp.98-99