Головна сторінка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ласкаво просимо до Вікіпедії,

вільної енциклопедії, яку може редагувати кожен.

Українська Вікіпедія заснована 30 січня 2004 року.

субота, 24 серпня 2024 року

1 342 075 статей українською

178 499 зареєстрованих дописувачів

2976 з них активні останнього місяця

Вибрана стаття

«Дредноут» (англ. HMS Dreadnought — Корабель Його Величності «Безстрашний») — лінкор військово-морського флоту Великої Британії, спущений на воду та введений до експлуатації в 1906 році. Шостий корабель Королівського флоту з такою назвою. Флагманський корабель Флоту Метрополії (до 1911). Його поява зробила революцію у військово-морській справі, започаткувавши новий тип кораблів-дредноутів.

Будівництво «Дредноута» стало значною подією в кораблебудуванні. Після його появи провідні морські держави світу почали будувати схожі лінійні кораблі з основним озброєнням з гармат одного калібру, що за назвою первістка отримали спільну назву — «дредноути». Гонка морських озброєнь перед Першою світовою війною призвела до появи «супердредноутів» із гарматами 343-мм, 356-мм та 381-мм калібру. На їхньому тлі «Дредноут» виглядав відверто слабким, тому під час Ютландської битви 1916 року, найбільшої морської битви Першої світової війни, перебував у «другій лінії» та не брав участі в бою.

Load
Load

Load (укр. Завантаження) — шостий студійний альбом американського хеві-метал-гурту Metallica, що вийшов 4 червня 1996 року на лейблах Elektra Records та Vertigo Records.

На відміну від «Чорного альбому», що вийшов у 1991 році, Load мав експериментальний характер, поєднуючи хард-рок, сатерн-рок, блюз-рок, кантрі та альтернативний рок, що відштовхнуло велику частину фан-бази групи, поціновувачів треш-металу.

Load отримав неоднозначні відгуки від критиків та шанувальників, але був комерційно успішним, дебютував на першому місці в американському чарті Billboard 200 і став п'ять разів платиновим. Чотири пісні з альбому вийшли синглами: «Until It Sleeps», «Hero of the Day», «Mama Said» і «King Nothing».

Вибраний список

Гурт Metallica, 2008 рік
Гурт Metallica, 2008 рік

Дискографія Metallica складається з одинадцяти студійних альбомів, мініальбомів, концертних альбомів, відеоальбомів та інших релізів, а також десятків пісень, що виходили як сингли або промосингли для радіо. Записи Metallica посідали перші місця в хіт-парадах, та продавалися накладом у десятки мільонів примірників, досягаючи статусу мультиплатинових в США та десятках інших країн. Пісні гурту також входили до збірних альбомів різних виконавців, як то триб'ют-альбоми, саундтреки, записи концертів тощо.

24 серпня в історії

Сьогодні, у день святого Варфоломія, Україна святкує День Незалежності
Емблема НАТО
Емблема НАТО

Народилися

  • 1871Василь Щурат, український педагог, літературознавець, поет, перекладач
Борхес (1968)
Борхес (1968)
Портрет Віктора Глушкова на поштовому конверті 1983 р.
Портрет Віктора Глушкова на поштовому конверті 1983 р.
Левко Лук'яненко
Левко Лук'яненко

Померли

Адріан Картон де Віарт
Адріан Картон де Віарт

Вікіпедія є проєктом — неприбуткової організації, яка опікується низкою інших проєктів

є регіональним відділенням Фонду Вікімедіа