Хронологія російського вторгнення в Україну (серпень 2024)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ця стаття є частиною хронології повномасштабного російського вторгнення в Україну з 24 лютого 2022 року, яка є частиною хронології російської збройної агресії проти України з 2014 року.

Про події попереднього місяця — див. у статті Хронологія російського вторгнення в Україну (липень 2024).

1-10 серпня

[ред. | ред. код]

1 серпня

[ред. | ред. код]

За добу ЗСУ ліквідували 1370 росіян і 42 бойові броньовані машини[1]. ЗС РФ просувалися поблизу Куп'янська, Сватового, Часового Яру, Торецька та на заході Запорізької області[2]. РФ вдарила по залізничній станції у Харківській області, поранено провідницю[3]. Внаслідок російської атаки дронами на Київщині було пошкоджено будинок російського опозиціонера Іллі Пономарьова[4][5].

Під час атаки російського безпілотника рано вранці пошкоджено будинок у Київській області, що належав Іллі Пономарьову. 1 серпня 2024

Ситуація під Харковом лишалася складною, у Вовчанську ЗС РФ проводили внутрішню ротацію штурмових груп, готуючи 4-ту штурмову бригаду до атак. У місті тривали вуличні бої, росіяни намагаються провести атаку в центрі і тиснули на фланги.[6]

За даними ISW, ЗС РФ продовжували невеликі просування до Покровська, що стало можливим завдяки нестачі української живої сили і рельєфу місцевості на північний захід від Авдіївки. ЗС РФ просунулися біля Сватового, Часового Яру та Донецька.[7]

Російський «воєнкор» В'ячеслав Яковенко у тимчасово окупованому Луганську отримав підозру від СБУ за фейки про ситуацію на фронті[8].

США, Німеччина та Росія провели великий обмін ув'язненими, який назвали найбільшим із часів «холодної війни». Із російських в'язниць, зокрема, звільнили американців Пола Вілана та Евана Гершковича, а серед тих, хто повернувся до РФ, був кілер Вадим Красіков[9].

Дві жінки загинули і один чоловік отримав поранення в результаті російського артилерійського обстрілу Нікополя в Дніпропетровській області. Десятки російських снарядів влучили в багатоповерхівки, житлові будинки, пожежну частину, дві школи та автобуси[10][11]. РФ вночі атакувала запущеними з Воронезької області та Криму балістичними ракетами Іскандер-М і сімома Shahed з Криму та Курської області. ППО знищила всі безпілотники в Київській, Полтавській, Херсонській та Дніпропетровській областях.[12][13]

ЗС РФ здійснили ракетний обстріл залізничної станції в Харківській області, поранивши провідника. Під час обстрілу було пошкоджено два локомотиви, вантажний і пасажирський вагони, зруйновано колії та електропостачання.[14][15]

Як повідомляється, український безпілотник зафіксував протиракетний комплекс «Bulsae-4» у Харківській області, що свідчить про те, що Росія почала використовувати північнокорейську бронетехніку[16][17]. Forbes з'ясував, що в липні 2024 року Україна здійснила більше дальніх атак безпілотників, ніж Росія. Згідно з даними, росіяни відправили в Україну 426 безпілотників Shahed 136/131, тоді як Україна запустила понад 520 безпілотників[18].

У Стамбулі на суднобудівній верфі RMK Marine на воду спустили корвет типу «Ада» Гетьман Іван Виговський (F212). Це вже другий корвет, побудований в Туреччині і замовлений для ВМС України.[19][20]

Рештки російської ракети Х-101 у ставку в Києві. 1 серпня 2024

Громадські розслідувальні організації «Conflict Intelligence Team» (CIT) і «iStories» оголосили про спільне розслідування і заявили, що озвучена Міноборони Росії кількість контрактів була завищена в 1,5 рази. У грудні 2023 року Міноборони повідомило про укладення 640 тис. контрактів. солдатів, але за даними російського бюджету з осені 2022 року по квітень 2024 року, лише 426 тис. росіян отримали одноразову плату за підписання договору. Це означало розбіжність у 214 тис.[21][22].

2 серпня

[ред. | ред. код]

За заявою Генштабу, за добу ліквідовано 1170 росіян, також ЗСУ знищили 56 артсистем, 52 дрони та 27 ББМ[23]. DeepSate повідомив, що ЗС РФ захопили село Веселе в Донецькій області та просунулися в районах Лисичого, Іванівки, Сергіївки та Желанного[24]. Відбулося 102 бойових зіткнення, найгарячішою залишалася ситуація на Покровському напрямку, де ЗСУ відбили 27 атак[25].

За оцінками Forbes, близько 20 російських полків і бригад, можливо 40 тис. військовослужбовців, атакували шість українських бригад чисельністю 12 тис. військовослужбовців під Покровськом, росіяни перебували за 18 км від міста[26]. В напрямку Курахового знищено партію ворожої техніки[27]. РФ докладала зусиль, щоб змусити Україну залучити сили до оборонних операцій, щоб запобігти накопиченню ресурсів для контрнаступальних операцій. ЗС РФ просунулися вперед в районі Торецька, Авдіївки та Донецька[28].

РФ атакувала в напрямках Харкова, Куп'янська, Лиману, Сіверська, Краматорська, Торецька, Покровська, Курахового, Врем'ївки, Запоріжжя та Херсона, де відбулося 127 бойових зіткнень, росіяни здійснили п'ять ракетних обстрілів, 63 авіаудари та 1187 вильотів безпілотників. ЗСУ завдали ударів по двох місцях зосередження, чотирьох блокпостах, зенітній установці та радіолокаційній станції[29]. Зранку росіяни атакували безпілотниом автобус із людьми в Дергачах, семеро людей поранено[30]. ЗС РФ просувалися поблизу Сватового, Часового Яру та на захід від Донецька[31]. Покровський напрямок лишався найгарячішим на фронті[32].

ЗСУ атакували чотири пункти управління ворога, вдарили по двох районах зосередження особового складу РФ[33]. На Курахівському напрямку українські десантники знищили партію техніки росіян[34]. ЗСУ знищили 11 безпілотників, включно з Shahed, два «Суперкамери», три «Ланцети» і один «Орлан-10»[35].

Вночі в Криму повідомляли про ракетні та безпілотні обстріли по всьому півострову, зокрема, у Севастополі, Сімферополі, Євпаторії та Балаклаві[36]. Ракетний удар призвів до того, що підводний човен Ростов-на-Дону затонув у порту Севастополя[37] і значно пошкодив чотири пускові установки системи протиповітряної оборони С-400[38]. Судно зазнало значних пошкоджень 2023 року, але був повністю відремонтований[39][40]. Румунія та Україна оголосили про план виробництва та вдосконалення протикорабельної ракети Р-360 «Нептун»[41]. Голова української розвідки Буданов заявив, що Україна працює над рішенням, яке може зруйнувати Кримський міст у найближчі місяці[42][43].

3 серпня

[ред. | ред. код]

За даними ISW, ЗС РФ просунулися вперед поблизу Кремінної, Сіверська та Часового Яру.[44] За даними британської розвідки, протягом останніх трьох місяців РФ зазнала найбільших втрат на фронті з початку вторгнення, середньодобові втрати росіян (убитими і пораненими) за два місяці впали з 1262 у травні до 1140 на день у липні[45]. На фронті за добу відбулося 123 зіткнення, найбільше — на Покровському напрямку[46].

РФ запустила в бік України 29 безпілотників, дві зенітні ракети С-300 та дві протирадіолокаційні ракети Х-31П. ППО знищила 24 безпілотники. Критична інфраструктура у Вінниці була атакована російськими безпілотниками.[47][48] У Херсонській області було збито п'ять безпілотників, а в Херсоні пошкоджено об'єкти критичної інфраструктури, адміністративну будівлю та дев'ять житлових будинків[49]. У Миколаївській області внаслідок атаки дронів ЗС РФ спалахнула пожежа[50].

Пожежа на об'єкті інфраструктури у Вінницькій області після нічної атаки російського безпілотника. 3 серпня 2024

У Росії українські безпілотники атакували нафтобазу в Губкінському районі Бєлгородської області[51][52]. Безпілотники завдали удару по Морозовську Ростовської області, націлившись на аеропорт[53][54][55]. Склад паливно-мастильних матеріалів було атаковано 15 безпілотниками ЗСУ в Каменську-Шахтинському Ростовської області[56]. Також повідомлялося про вибухи в Міллерово.[57] ГУР вдарило по складу з паливом на комбінаті «Атлас» під Ростовом[58].

Bloomberg повідомив, що експорт російської нафти з європейських портів, переважно Приморська, Усть-Луги і Новоросійська, впав до найнижчого рівня за 19 місяців. У липні 2024 року експорт впав до 1,8 млн барелів на добу в порівнянні з 2,2 млн барелів у червні[59].

4 серпня

[ред. | ред. код]

За добу ЗСУ ліквідували 1150 російських військових, також ЗСУ знищили 59 артсистем, 17 ББМ і 5 танків[60]. За даними ГУР, ЗС РФ просунулися на схід від Покровська, на захід від Донецька і на кордоні Донецької та Запорізької о бластей[61]. У Білозерці Херсонської області росіяни атакували з безпілотника дитину та бригаду швидкої допомоги[62]. Вночі РФ атакувала Україну 5 шахедами, всі їх було збито[63].

744 дитини та їхні сім'ї з чотирьох громад Донецької області близ лінії фронту, мали бути евакуйовані через бої в напрямку Покровська. В основному це стосується сіл Гродівка та Новогродівка Покровського району за 5 км від фронту.[64][65]. ЗС РФ обстріляли Очаків Миколаївської області з міномету, постраждала жінка[66].

Атака ЗСУ на окупований Луганськ призвела до пожежі на заводі, де ремонтувалася і зберігалася російська військова техніка[67][68].

Президент Зеленський підтвердив розгортання в Україні першої партії винищувачів F-16 і їхнє використання українськими ВПС[69][70]. З початку вторгнення ЗСУ знищили понад 8000 повітряних цілей, у тому числі сотні літаків і вертольотів, тисячі крилатих ракет і безпілотників, здійснили 20 тис. бойових вильотів, більшість з них — на авіації озброєння[71][72]. У Сумській області росіяни пошкодили два об'єкти інфраструктури[73].

РФ вербувала іноземних добровольців, зокрема громадян Єгипту, і відправляла їх воювати до Харківської області. У Вовчанську противник активізував повітряну розвідку безпілотниками[74][75].

5 серпня

[ред. | ред. код]

За даними ISW, ЗС РФ просунулися на схід від Торецька і Покровська, а також поблизу Донецька і Роботиного[76]. Росія вночі здійснила атаку на Україну за допомогою 24 безпілотників з Приморсько-Ахтарська та Курська. ППО знищила всі безпілотники в Київській, Вінницькій, Кіровоградській, Харківській, Сумській, Полтавській та Дніпропетровській областях[77]. За добу відбулося 133 бойових зіткнення, третина боїв — на Покровському напрямку[78].

3 серпня на аеродромі Морозовськ у Ростовській області було знищено літак Су-34 і ще два пошкоджено, був повністю знищений склад російського авіаційного озброєння, а також пошкоджені чотири технічні будівлі та два ангари[79][80]. В російському Волгограді вночі пролунав вибух, почалася пожежа на підстанції[81].

СБУ виявила масштабну диверсійну мережу ФСБ, що діяла в Дніпропетровській, Сумській, Запорізькій, Кіровоградській, Донецькій та Одеській областях, заарештовано дев'ять осіб, у тому числі двох депутатів міських рад Дніпра та Южного Одеської області[82]. Рада ЄС запровадила санкції щодо 28 осіб із Білорусі, серед інших: директорка БелТА Ірина Акулович, голова молодіжної ради при Національних зборах Білорусі Микита Рачиловський, екскерівник пресслужби Лукашенка Дмитро Жук[83].

6 серпня

[ред. | ред. код]

Війська РФ вночі запустила по Україні ракети Х-59 та балістичне озброєння «Іскандер-М» або «KN-23». Збито 2 з 4 Іскандер, усі Х-59 та усі.[84] У Києві через нічну ракетну атаку в Деснянському районі відбулося пошкодження стоянки для автомобілів.[85][86] У Харкові з-під завалів врятували п'ятеро людей, внаслідок влучання у район житлової забудови постраждали 8 цивільних осіб, серед них 8-місячний хлопчик[87]

DeepState повідомив, що ситуація в Нью-Йорку погіршувалася, росіяни вели атаки в напрямку Покровська і близ Желанного, Залізничного і Південного. Лінія фронту проходила за кілька кілометрів на захід від Покровська[88][89]. За даними ISW, українські війська здійснили низку транскордонних рейдів на Курську область. Тим часом ЗС РФ просувалися на схід від Торецька[90].

Уночі безпілотники атакували місто Суджа у Курській області Росії.[91][92] Війська ЗСУ здійснили контр удар в Курській області. Вдень було підверджено ураження Ка-52 у боях у прикордонні Курської області[93][94] та взято в полон до 10 військових.[95]

Українському оператору дрона СБУ з підрозділу М2 вперше в історії вдалось уразити гелікоптер Мі-28 за допомогою fpv дрону.[96][97]

Вдень росіяни здійснив ракетну атаку по інфраструктурі Сумського району Сумської області. Обійшлось без жертв.[98] В Усінську в Комі стався вибух і пожежа на газопереробному заводі, що належить компанії «Лукойл»[99].

Рада Євросоюзу затвердила виділення Україні 4,2 млрд євро допомоги у формі грантів та позик в рамках програми Ukraine Facility.[100]

Україна отримала повторні обмеження у використанні ракет ATACMS проти російських літаків Су-34, розміщених на авіабазі «Мальшево» у Воронежі.[101]

ГУР провело операцію на Тендрівській косі в Чорному морі, де окупанти залишились без техніки та особового складу. Спецпризначенці підрозділу активних дій «Артан» та Морського центру ГУР МО України провели операцію в північній частині Чорного моря. Вночі десантна група висадилася на Тендрівську косу і знищила ворожу броньовану техніку, зокрема МТ-ЛБ і комплекс РЕБ противника, а також зруйнувала фортифікаційні укріплення росіян.[102]

Відповідальний за проект української розвідки «Хочу найти», який допомагає родичам російських солдатів у пошуку зниклих російських солдатів, повідомив, що з початку 2024 року від родичів російських солдатів надійшло 20 098 запитів. Було знайдено 588 російських солдатів, 553 з них живими, 100 з них були звільнені в Росію в рамках обміну військовополоненими, підтверджено загибель близько 55 солдатів, останки 33 з них були перевезені в Росію.[103]

7 серпня

[ред. | ред. код]

За добу росіяни втратили 1230 військових, 67 артилерійських систем і 29 ББМ[104]. За даними ISW, українські війська просунулися до 10 км вглиб Курської області під час наступу на території РФ. ЗСУ відновили позиції на південь від Часового Яру, в той час як ЗС РФ просунулися на північний схід від Сіверська, південний захід від Донецька і на кордоні Донецької та Запорізької областей[105].

ЗС РФ вночі атакували Україну безпілотниками, всі 30 дронів були збиті у Київській, Хмельницькій, Вінницькій, Миколаївській, Херсонській, Харківській та Черкаській областях.[106] Під ударом ворога опинилася Хмельниччина. ППО знищили 4 безпілотники, через падіння уламків є пошкодження резервуарів та цеху підприємства.[107] Наслідки падіння уламків ворожого дрона на Київщині — поранено 78-річну жінку. Також в двох громадах області зафіксовані пошкодження 22 приватних будинків та господарської споруди.[108]

Українські дрони вночі атакували Курську та Воронезьку області. В Воронежі зафіксоване падіння бпла у багатоповерхівку.[109][110]

8 серпня

[ред. | ред. код]

За даними ISW, українські сили продовжували швидко просуватися вглиб Курської області, досягнувши районів за 35 км від кордону з Сумською областю[111].

Міністерство оборони Великобританії повідомило, що війська продовжили наступ, зосереджуючись на центральній частині Донецької області. В результаті нещодавнього наступу, Покровськ опинився за 16 км від лінії фронту. Росія досягла успіхів у Новогороді, просування ЗС РФ у цьому районі поставило під загрозу Торецьк. Росія продовжила покладатися на піхотні атаки, які коштують їй великих втрат[112].

Станції Суджа, Коренево та Пселев у Курській області були тимчасово закриті через бойові дії[113].

Вночі ЗС РФ атакували Україну 2 балістичними ракетами «Іскандер-М», 2 керовані авіаційні ракети Х-59 та 4 дрони типу.[114]

Мапа бойових дій в Курській області на початок серпня 2024

Заступниця речниці Міністерства оборони США Сабріна Сінгх заявила, що напад України на Курську область відповідає політиці США, а США підтримують Україну в захисті від нападів і санкціонували використання американської зброї[115]. Bloomberg повідомив, що начальник російського Генштабу Валерій Герасимов та інші високопоставлені військові чиновники отримали попередження розвідки про нарощування Україною сил на кордоні з Курською областю за два тижні до цього, але проігнорували ці повідомлення, і Путін не чув про це[116].

На Сумщині призупинили роботу гуманітарного коридору «Колотилівка — Покровка» через російські обстріли.[117] ЗС РФ завдали авіаудару по цивільній інфраструктурі села Могриця Юнаківської громади, внаслідок чого загинуло два брати — 6 і 22 років.[118]

ЗС РФ атакувала прикордонне село Могриця в Сумській області КАБ, загинули 22-річний чоловік і його шестирічна сестра, двоє людей отримали поранення[119]. Крім того, у Сумській області через обстріли з боку Росії було призупинено роботу гуманітарного коридору «Колотилівка — Покровка»[120].

Росіяни завдали артудару по лікарні в Нікополі, є загиблий[121].

Президент Зеленський зустрівся з делегацією Конгресу США з членів Палати представників Конгресу у складі Дональда Норкросса, Селесте Мелой та Джеймса Панетти.[122][123]

Міноборони України запустило застосунок Армія+, завдяки якому військовослужбовці могли би надсилати командирам електронні рапорти та проводити опитування.[124][125][126]

Україна звернулася до Мексики з проханням заарештувати Путіна, якщо він приїде на інавгурацію їх президента.[127] Президент Мексики Андрес Мануель Лопес заявив, що уряд країни відкликав запит України із закликом арештувати Путіна.[128] «Ми не можемо цього зробити. Це не від нас залежить», — сказав журналістам президент Мексики.[129]

9 серпня

[ред. | ред. код]

За добу ЗС РФ втратили 1030 окупантів[130]. Російське командування в основному покладалося на підрозділи в прикордонній зоні і на сили в тилу, більшість з яких були укомплектовані солдатами строкової служби і нерегулярними формуваннями, щоб протистояти українському вторгненню в Курську область. ЗС РФ просунулися в районі Часів Яру, Торецька та Покровська[131]. ЗС РФ відбили село Снагость, а на півночі відтіснили ЗСУ до села Мала Локня з позицій у Милютині та Генералівці[131]. На українському фронті відбулося 60 боїв, найбільше на Покровському та Торецькому напрямках[132]. На фронті відбулося 100 зіткнень[133].

За даними NPR, в Курській області діяли підрозділи 4-5 бригад ЗСУ чисельністю 10-12 тис.[134].

Вночі БПЛА уразили російський військовий аеродром «Липецьк-2», почалася пожежа та вибухи на складі боєприпасів. Було знищенно до 700 КАБ-ів.[135][136]

Українські підрозділи вночі завдали ударів по зенітних ракетних дивізіонах РФ на тимчасово окупованій території Донецької області. Бойова робота здійснювалася по трьох радарах противника: двох — від комплексів С-350 та одному С-300, знищено радар ЗРК С-350[137].

ГУР здійснив рейд на тимчасово окуповану ворогом Кінбурнську косу, було ліквідовано шість одиниць броньованої техніки, 30 загарбників.[138][139] ППО ЗСУ вночі знищили всі 27 запущених росіянами дронів Shahed.[140]

Вдень ЗС РФ завдали удар ракетою Х-38 по Костянтинівці Донецької області[141]. Пошкоджено щонайменше чотири приватні будинки, торговельний центр, пошта, магазини, автомийка, автомобілі. Жертвами атаки стали 14 людей. Ще 44 — отримали поранення.[142][143][144]

Київ звернувся до Вашингтона за дозволом використовувати американські ракети великої дальності ATACMS для ураження аеродромів, які Росія використовує для атак на Україну, це могло би дозволити ЗСУ утримувати території в Курській області.[145][146]

МО України уклало контракт з німецькою компанією Rheinmetall на придбання восьми станцій передових хірургічних бригад (FST) для використання в Збройних силах[147].

Сотні балістичних ракет ближнього радіуса дії «Fath-360» має оперативно поставити Іран до Росії.[148][149]

Міністерство оборони США, оголосило про виділення нового пакета військової допомоги Україні на $125 млн.[150][151]

10 серпня

[ред. | ред. код]

ЗСУ ліквідували 1160 російських солдатів, знищили 69 артилерійських систем і 82 одиниці автомобільної техніки[152]. За даними ISW, Росія оголосила антитерористичну операцію в трьох регіонах у відповідь на українське вторгнення в Курську область. МО РФ продовжувало покладатися на комбінацію солдатів строкової служби в Курській області, елементів Північної групи військ та елементів, передислокованих з менш важливих ділянок фронту в Україні. ЗС РФ просунулися поблизу Кремінної, Торецька, Покровська та Донецька[153]. ЗСУ відбили атаку під Вовчанськом, РФ зазнала втрат біля Часового Яру[154]. За добу відбулося 92 бойових зіткнення[155].

За даними аналітиків, які цитує The New York Times, українські наступальні дії в Курській області були в основному зупинені російським підкріпленням, і ситуація стабілізувалася. Однак ЗСУ продовжували утримувати території[156]. На противагу цьому, інші джерела, такі як The Washington Post і Frankfurter Rundschau, повідомляли, що Росія все ще була не в змозі контролювати ситуацію, а Україна продовжувала наступати[157][158]. Зона бойових дій розширилася до 650 км2[159].

ЗС РФ атакували Херсон безпілотниками, поранивши 10 осіб, у тому числі 15-річного хлопчика[160][161]. Внаслідок удару по Очакову Миколаївської області, постраждали люди[162].

Вночі близ Чорноморського у тимчасово окупованому Криму воїни спецпідрозділу ГУР МО України «Group 13» дроном MAGURA V5 знищили швидкісний катер проекту КС 701 типу «Тунєц».[163]

На території Курської області було збито вертоліт Ка-52 «Алігатор». Зазначається, що борт був уражений українськими військовими з американського ПЗРК Стінгер, екіпаж було ліквідовано.[164][165]

Президент Зеленський вперше визнав, що ЗСУ провоить операцію з перенесення війни на територію агресора[166][167].

11-20 серпня

[ред. | ред. код]

11 серпня

[ред. | ред. код]

За даними ISW, операція в Курській області дозволила ЗСУ перехопити ініціативу на одній ділянці лінії фронту і протидіяти російській ініціативі по всій зоні бойових дій. ЗСУ просувалися на захід і північний захід у Курській області. Швидко зібране і розосереджене російське угруповання військ складалося з неукомплектованих і непідготовлених підрозділів. Москва визналиа що ЗСУ просунулися на 25 км вглиб Курської області. ЗС РФ просунулися поблизу Куп'янська і Донецька[168]. ЗС РФ вдруге за два дні обстріляли Краматорськ[169]. ЗС РФ захопили селище Невельське під Покровськом, просунулися поблизу Кремінної, на Торецькому і Донецькому напрямках[170]. ЗСУ відбили понад 70 атак на покровському напрямку[171]. Протягом доби на фронті зафіксовано 124 бойових зіткнення[172].

МО РФ повідомило про бойові дії біля сіл Товпине та Общий Колодезь за 25-30 км від українського кордону[173]. BBC повідомила, що ЗС РФ почали будувати оборонні лінії поблизу Курської АЕС, а ЗСУ просувалися вглиб Курської області, наблизившись до 50 км від об'єкта[173].

В Курській області ППО, можливо, збила ракету, відбулося 3-4 вибухи, уламки впали на житловий будинок, місцева влада заявляла про 13 постраждалих.[174][175][176]

ЗС РФ атакували Україну 57 безпілотниками з Приморсько-Ахтарська, Балаклави та Єзкська та чотирма ракетами KN-23 з Воронезької області в напрямку Києва. ППО ЗСУ знищила 53 безпілотники над Одеською, Миколаївською, Дніпропетровською, Черкаською, Вінницькою, Київською, Кіровоградською, Херсонською, Київською, Запорізькою, Сумською та Рівненською областями[177][178]. Внаслідок обстрілу Сумського району було пошкоджено об'єкти інфраструктури[179].

ЗС РФ запустили до Києва балістичні рекети, вони не влучили в передмістя в Броварському районі.[180] Внаслідок падіння уламків важкі травми дістали три людини, серед яких 13-річна дитина, двоє людей загинули: 35-річний чоловік і його 4-річний син — опинилися під завалами будівлі.[181][182]

Путін призначив голову ФСБ Бортнікова командувачем «контртерористичної операції» після вторгнення ЗСУ до Курської області.[183] У Воронежі дрони пошкодили адмінбудівлю та комунальний об'єкт[184].

ЗС РФ підпалили в градирні Запорізької АЕС шини, сама ЗАЕС працювала в попередньому режимі.[185][186] Росіяни почали перекидати військових на Курський напрямок, що мали посилити Покровський напрямок[187].

12 серпня

[ред. | ред. код]

ЗСУ просунулися в межах Курської області, ЗС РФ просунулися біля Вовчанська, Часовому Яру, Торецького та Покровська[188]. ЗС РФ захопили село Лисичне в Донецькій області[189]. ЗСУ контролювали 44 населених пункти в Курській області, а контроль над ще 10 був під питанням[190][191]. ЗСУ контролювали 1000 км2 російської території[192][193]. Російська влада почала евакуацію з Красноярського району Бєлгородської області (в тому числі 11 000 жителів з прикордонного міста Красна Яруга), район знаходиться безпосередньо на південь від Курської області і межує з Україною[194][195].

ЗСУ зайняли село Дар'їно Курської області[196][197]. Російський вертоліт Ка-52М атакував колону російських військ у селі Кривицькі Буди Біловезької області, знищивши самохідну гармату 2С19М2 «Мста-С»[198]. Протягом доби відбулосz 134 бойових зіткнення, росіяни були найактивнішими на Покровському напрямку[199].

Новий координатор системи ООН і гуманітарний координатор в Україні Матіас Шмале почав роботу в Україні. Він замінив попередницю Деніз Браун.[200][201]

Окупаційна армія росії, завдала серії ударів по Донецькій області, у Костянтинівці ворог убив 35-річну жінку, чоловік 40 років отримав поранення. В місті пошкоджено щонайменше 6 приватних будинків, промислову будівлю та 2 лінії електропередач[202]. Одну людину було вбито росіянами в Торецьку.[203] ЗС РФ обстріляли Дніпровський район Херсона, пораннення дістав 61-річний чоловік.[204]

За даними МО Британії, РФ витратила до $211 млрд на фінансування вторгнення до України. З травня 2024 року середньодобова кількість вбитих і поранених російських солдатів перевищувала тисячу осіб. За даними британців, РФ могла втратити понад 500 тис. поранених і загиблих.[205]

ЗС РФ переміщувала війська з Придніпровського напрямку на інші, серед іншого, й на Курський.[206]

Речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі заявив, що США підтримують зв'язки з Україною, але не обговорюватимуть дії в Курській області, підкресливши, що це війна Путіна проти України, і якщо Путін чимось незадоволений, у нього є просте рішення — віддати наказ про виведення російських військ з України і закінчити війну[207].

13 серпня

[ред. | ред. код]

За добу росіяни вЗСУ ліквідували п'ять РСЗВ, 57 артсистем і 1240 солдатів[208]. Речник 32-ї ОМБ Олександр Бордіян заявив, що дії ЗСУ в Курській області не вплинули на бойові дії в районі Торецька Донецької області. ЗС РФ продовжила наступ на Торецьк, бої дійшли до околиць міста. Росія продовжує перекидати диверсійні групи та збільшила частоту повітряних ударів. Інтенсивність наземних атак зменшилася, це намагаються «компенсувати збільшенням кількості атак керованими авіабомбами». Бойові дії відбувалися близ Торецька, в міській агломерації Північне-Залізне[209]. РФ використовувала п'ять військових аеродромів в окупованому Криму, два з яких були знищені українськими військовими і на той час мали лише обмежену експлуатацію[210].

ЗСУ продовжили наступ у Курській області, ЗС РФ просунулися в районі Часового Яру і на південний захід від Донецька, ЗСУ просунулися в напрямку Сіверська, в Нью-Йорку і в західній частині Запорізької області[211][212]. На Покровському напрямку відбито 22 атаки.[213]

Наступ ЗСУ в Курській області тривав, ЗСУ перебували, зокрема, біля міста Льгов, там було взято в полон співробітники Управління федеральної служби виконання покарань РФ.[214][215]

Путін призначив Олексія Дюміна, колишнього охоронця і голову Державної ради, командувачем російських сил[216][217].

Український Су-27 знищив російський командний пункт в Тьоткіно Курської області ракетою JDAM[218]. Російські винищувачі перенацілили до половини своїх планерних бомбардувань на українські об'єкти в Сумській області, де дислокуються українські війська[219][220]. На цей день Україна контролювала 74 населені пункти в Курській області[221]. У Курській області ЗСУ захопили у полон близько 2000 російських солдатів[222].

ЗС РФ атакували вночі двома ракетами «Іскандер-М/КН-23» з Воронезької області та 38 безпілотниками з Приморсько-Ахтарська та Курська. ЗСУ збили 30 безпілотників[223][224]. ЗС РФ атакували лікарню та об'єкти енергетики в Сумах, поранивши щонайменше одну цивільну особу[225][226].

Голова міноборони Латвії Андріс Спрудс зазначив, що близько 500 БпЛА латвійського виробництва надаватимуть підтримку ЗСУ.[227]

За місцевими даними, білоруський диктатор Лукашенко на вимогу Москви передав частину військової техніки білоруської армії до РФ, щоби компенсувати втрати[228].

Видання TheEconomist провело дослідження і виявило, що економічна ситуація країн Центральної Азії та Кавказу завдяки збільшенню товарообігу за два з половиною роки повномасштабної війни Росії проти України значно покращилась. Для прикладу імпорт електроніки з Європи збільшився — з 250 млн євро до 709 млн євро. Причиною такого різкого злету технологічної галузі країни може бути перепродаж цих товарів РФ. Експорт з Казахстану до Росії зріс з $40 млн у 2021 р. — до $298 млн у 2023 р.[229][230]

14 серпня

[ред. | ред. код]

ЗС РФ майже зайняли села на південь і південний захід від Торецька, ЗСУ відступили від Нью-Йорка і Залізного до Торецька через загрозу оточення[231][232]. За даними ISW, ЗСУ просунулися у Курській області. Російський уряд продовжував вербувати військовослужбовців для підтримки операцій у Курській області. ЗС РФ просувалися на північ від Харкова і на південний схід від Покровська.

ЗСУ просунулися на Сіверському напрямку та в західній частині Запорізької області[233].

За місцевими даними, українські БПЛА фіксували і чули вибухи у Нижньогородській області, де розташований військовий аеродром Саваслейка.[234] З нього злітають винищувачі МіГ-31К, які можуть нести ракети Кинджал. Відбулася атака дронів в Борисоглібську Воронезької області, горів військовий аеродром, нанесено удар по військовому аеродрому Балтимор у Воронежі, там виникла пожежа.[235][236]

Від початку доби в Курській області РФ було взято в полон понад 100 солдат.[237] ЗС РФ вели оборонні роботи у Курській області, створюючи окопи на можливих напрямках наступу ЗСУ. Оборонні позиції розташовані вздовж ключових маршрутів. Найближчі окопи знаходяться біля села Вікторівка, за 45 км від українського кордону, найвіддаленіші лінії розкидано навколо Курська, за 75 км від кордону.[238] В.о. Курської області Олексій Смирнов наказав евакуювати Глушков[239], а губернатор В'ячеслав Гладков оголосив надзвичайний стан у Бєлгородській області[240].

Винищувач-бомбардувальник Су-34 було знищено під час виконання бойового завдання на території Курської області.[241]

Вночі росіяни атакували Україну двома ракетами Х-59/69 та 23 Shahed. Збито 17 з 23 БпЛА.[242] ЗС РФ вдарили дроном по пункту видачі гуманітарної допомоги в Куп'янську на Харківщині. Одна людина травмована.[243]

МО України на майданчиках знищеної військової техніки знайшло 100 кг золота, 1900 кг срібла та 25 кг платини.[244][245]

15 серпня

[ред. | ред. код]

ЗСУ продовжили наступ в Курській області, ЗС РФ наступали в Донецькій області, просунулися до Покровська і Торецька[246]. МО Британії повідомило, що після входу ЗСУ до Курської області, Росія передислокувала туди сили з інших областей і побудувала укріплення. ЗС РФ перекинули в регіон більші сили, в тому числі з інших районів уздовж лінії фронту[247]. Російські окупанти активізувалися у Херсонській області на лівому березі Дніпра в районі Кринок. Українським військовим доводиться переміщатися через пожежі, спричинені обстрілами.[248][249]

Зеленський призначив голову військової комендатури в Курській області.[250] На цей день ЗСУ мали під контролем 82 населені пункти у Курській області[251]. Цього дня в Курській області рота солдатів РФ здалась у полон, більше сотні росіян добровільно склали зброю[252].

У Херсоні росіяни атакували з дрона волонтерів, коли вони надавали допомогу місцевим мешканцям. Двоє людей загинуло.[253]

Росіяни уразили вузол логістичної інфраструктури України, який був зруйнований у селі Осиново Куп'янського району. Росіяни також обстріляли з артилерії село Козача Лопань Дергачівської громади.[254]

Близько 12 години після обстрілу Павлограду виникла пожежа. Постраждав 21-річний хлопець.[255]

Генеральна прокуратура України заочно звинуватила проросійського «губернатора» Херсонської області Володимира Сальдо у незаконному вивезенні 2800 тонн зерна із захопленого Херсонського комбінату хлібопродуктів[256].

В Іркутській області Росії розбився бомбардувальник Ту-22М3. Екіпаж із 4 осіб катапультувався.[257][258]

Україна може використовувати передані Канадою танки і бронемашини та іншу техніку на території Росії. Про це заявили в четвер у Міністерстві національної оборони Канади речниця Міністерства оборони Канади[259][260].

Міністр оборони Швеції Пал Йонсон, заявив про ймовірність переходу від завезення до виробництва військової техніки в Україні. За його словами у просуванні такого проєкту вже з осені цього року допоможе присутність на території України Шведського агентства військових закупівель (FMV).[261][262]

16 серпня

[ред. | ред. код]

За добу ЗС РФ втратили 1330 солдатів, 35 броньованих машин та 59 артилерійських систем[263].

ЗСУ продовжили незначне просування на південний схід від Суджі в Курській області і вглиб західної Білгородської області. ЗС РФ просувалися під Часовим Яром, Торецьком і Покровськом, в районі Гродівки на схід від Покровська, в районі Желанного, Миколаївки та Орловки на південний схід від Покровська. За даними ISW, російська армія зайняла Орловку та Желанне[264]. На фронті відбулося 144 боїв, ворог концентрував зусилля на Покровському напрямку[265].

З'явилося відео перших годин прориву на Курщині. 80 окрема десантно-штурмова Галицька бригада ДШВ ЗСУ показала перші години з початку військової операції у Курській області Росії. Бійці прорвали лінію оборони, знищили прикордонний пункт пропуску і взяли у полон понад 50 військових.[266][267][268]

У Донецьку сьогодні вдень прогриміли вибухи, окупанти заявили про прильоти та нібито обстріл ТЦ «Галактика». Дві людини загинуло, ще 11 поранено.[269][270][271]

Збройних сил України повалили одну з прольотів мосту через річку Сейм в районі Глушкового в Курській області, що ускладнить логістику росіян в цьому районі.[272] Повітряні сили ЗСУ втратили винищувач МіГ-29, пілот уцілів.[273]

Президент Зеленський призначив уповноваженим із питань санкційної політики 35-річного Владислав Власюк.[274][275]

Міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес заявила, що Україна може сама вирішувати, як і коли використовувати техніку та озброєння, надані Іспанією. Україна перебуває в стані війни, тому вона може використовувати інструменти, які вважає за потрібне, в будь-який час, сказала вона, підкресливши, що обладнання, надане Іспанією, має оборонний характер. На той час не було повідомлень про те, чи використовували українські військові іспанську техніку в Курській області[276][277].

Представник окупаційної влади окупованого Маріуполя Олег Моргун видав доручення ватажкам районів про підготовку до розміщення біженців із Курщини.[278]

ЗСУ збили дві російські ракети над Дніпропетровською областю, в Дніпрі стався вибух і кілька пожеж[279][280].

17 серпня

[ред. | ред. код]
Житловий будинок у Мирнограді після російського обстрілу. 17 серпня 2024

На думку ISW, українське вторгнення в Курську область і російські наступальні операції на сході України не були вирішальними військовими операціями, які б привели до перемоги у війні. ЗСУ та ЗС РФ не вистачало потенціалу для проведення вирішальних операцій, і вони були змушені проводити численні операції з обмеженими цілями, які були далекі від перемоги, але які разом могли б досягти стратегічних цілей. Українські офіційні особи зазначили, що українська операція в Курській області не мала довгострокових територіальних цілей, а натомість мала на меті чинити тиск на російські сили по всьому фронту. Українська операція в Курській області вже чинить оперативний і стратегічний тиск на росіян по всьому фронту, а наступні етапи бойових дій в Росії, ймовірно, чинитимуть ще більший тиск на Путіна і російських військових. ЗСУ просунулися у районі Часового Яру, ЗС РФ досягли незначних успіхів поблизу Кремінної, Покровська та Донецька[281][282].

Уночі росіяни атакували Україну крилатою ракетою «Іскандер» і 14 ударними безпілотниками, протиповітряна оборона ліквідувала 14 БПЛА, повідомив командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук. Всі бпла вдалось збити.[283]

Руйнування в Сумах після сьогоднішнього ранкового російського ракетного обстрілу. 17 серпня 2024

Ворожа авіація зранку завдала удару по Сумам. Внаслідок атаки спалахнула пожежа, вогонь охопив 10 автомобілів на стоянці поряд з житловою багатоповерхівкою.[284] В Сумській області ЗС РФ застосовували авіаційні бомби, протягом 10 днів на область було скинуто 200 КАБів, в місті сталися пожежі[285][286]. ЗС РФ обстріляли Краматорськ Донецької област зі РСЗВ «Смерч»[287]. РФ за добу використала майже 300 дронів для атак на Запорізьку область[288]. У Херсонській області під російський удар потрапила критична інфраструктура[289].

Увечері в росіяни завдали удару по недобудованому дев'ятиповерховому будинку в Мирнограді Донецької області. Унаслідок цього одна людина загинула та ще четверо жителів дістали поранення.[290]

За повідомленнями військових блогерів, російські війська оголосили про «організований відступ» і «підірвали» два мости біля Тьоткіно і Попово-Лежачі після відступу з правого берега річки Сейм в цьому районі, додавши, що російські солдати «зайняли щойно підготовлені оборонні рубежі»[291].

Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило, що сталася атака безпілотника на дорогу в районі Запорізької атомної електростанції, в якій Росія звинуватила Україну. Атака не призвела до жертв і не завдала шкоди обладнанню станції[292][293].

США фактично блокує дозвіл Британії на використання Києвом ракет Storm Shadow на території Росії на тлі побоювань адміністрації Байдена щодо ескалації війни[294][295]. Цього місяця Україна та Росія мали надіслати в Доху свої делегації, щоб обговорити угоду про припинення ударів по енергетичній інфраструктурі, пише Washington Post із посиланням на дипломатів та офіційних осіб, знайомих із ходом переговорів.[296]

Найбільша у світі нафтосервісна компанія SLB розширюється в Росії після того, як основні західні конкуренти покинули країну після повномасштабного вторгнення Москви в Україну.[297][298]

Міністерство закордонних справ Росії викликало посла Італії Чеччілію Піччоні[ru] після того, як кореспонденти італійського державного телеканалу RAI вели репортаж з частини Курської області, яку контролює Україна. Про це заявило МЗС Росії.[299]

18 серпня

[ред. | ред. код]

ЗСУ ліквідували 1170 росіян, систему РСЗВ і 79 одиниць автотехніки[300]. ЗСУ продовжили атаки в Курській області і просунулися на південний схід від Суджі. Вторгнення ЗСУ змусило РФ передислоковувати сили з інших ділянок фронту, ЗС РФ просунулися під Кремінною та Донецьком, ЗСУ відновили позиції під Сіверськом[301].

Вночі ворог атакував Україну ракетами і БПЛА, виявлено 16 засобів:[302][303]

  • 1 балістичну ракету Іскандер-М
  • 2 балістичні ракети KN-23
  • 2 керовані авіаційні ракети Х-59
  • 3 крилаті ракети
  • 8 Shahed-131/136.
Залишки будинку від вибуху дрона. Київська область, 18 серпня 2024

Збито 13 цілей — 2 балістичні ракети KN-23; 3 крилаті, 8 Shahed-131/136. Решта ракет, які не потрапили до статистики збитих, не досягли бажаних цілей. Попередньо без людських втрат та потерпілих[304][305].

Сили оборони України вночі завдали удару по комбінату «Кавказ», що в Ростовській області РФ. Там берігалися нафта та нафтопродукти, які постачали, зокрема, на потреби Збройних сил Росії.[306][307][308]

Hосійські окупанти скинули керовану авіабомбу на Білопілля Сумської області, щонайменше одна людина загинула, одну було поранено.[309][310] ЗС РФ зранку атакували Торецьк Донецької області, ЗСУ зупинили штурм і завдали ворогу втрат[311].

Українські кіберфахівці атакували російське підприємство, що розробляє ядерну зброю Росії. Внаслідок цього розвідка отримала багато цінної інформації. Про це в ефірі телемарафону розповів представник ГУР Євген Єрін. Зазначимо, що спеціалісти атакували єдиного провайдера у місті Снєжинськ Челябінської області Росії — компанію «Вега».[312]

Солдати 501-го окремого батальйону морської піхоти опублікували відео, на якому вони зривають російський прапор з муніципальної будівлі в Опанасівці[313]. 80-та десантно-штурмова бригада опублікувала відео, на якому показано танк Т-90М, захоплений у Курській області. Вони заявили, що відремонтували танк і будуть використовувати його проти росіян[314]. Окупанти перебували за 11 км від Покровська, у місті на цей час залишалося 59 тисяч людей[315].

Речник Держприкордонслужби полковник Андрій Демченко назвав неправдивими заяви самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка про перекидання майже ⅓ військ до українського кордону, заявивши, що кордон з Білоруссю не змінився, як і риторика Лукашенка, який регулярно загострював ситуацію, щоб заспокоїти Росію[316].

19 серпня

[ред. | ред. код]

Російська окупаційна армія вдарила по газопроводу в Херсоні.[317] Протягом минулої доби на фронті відбулося 145 бойових зіткнень[318]. За даними ISW, ЗСУ продовжували бойові дії і досягли незначних успіхів у Курській області. Російські війська просунулися біля Куп'янська, Сватова, Покровська та Вугледара[319]. РФ перекинула з фронтів в Україні до Курської області понад 5000 осіб[320].

Уряд Данії не бачить проблеми у тому, що Україна застосовує данську зброю під час операції у Курській області. Адже це є частиною самооборони.[321]

У лісі в Києві, куди впали уламки російської ракети Х-101, знайшли касетні боєприпаси. Знайдено 60 куль.

Уряд ФРН заявив, що Німеччина поставила Україні третю систему протиповітряної оборони IRIS-T SLS, 14 000 155-мм боєприпасів, 26 розвідувальних безпілотників Vector із запасними частинами, 10 військово-морських безпілотників, шість інженерних екскаваторів, одну ремонтно-рятувальну машину Bergepanzer 2, 700 штурмових гвинтівок MK556, 10 снайперських гвинтівок HLR 338 з боєприпасами, 50 гвинтівок CR 308, а також матеріали для знешкодження вибухонебезпечних предметів і 55 000 аптечок першої допомоги[322][323]. Міністерство оборони Швеції заявило про початок поставок в Україну «цілого парку» бойових машин піхоти Pansarbandvagn 302 вартістю $1,3 млрд[324][325].

У Росії заявили, що ЗСУ знищили третій міст через річку Сейм у Курській області, відрізавши від постачання угруповання російських військ.[326]

Сили оборони України, попри окремі повідомлення, продовжують тримати оборону в північній частині селища Нью-Йорк на Донеччині, зокрема 53 бригада — повідомляє УП, посилаючись на співрозмовників у керівництві бригади та ОТУ Луганськ.[327]

Міністерство оборони Росії заявило, що російські війська захопили «більш важливе» місто Залізне на південний схід від Торецька[328].

У вечірній промові президент Зеленський заявив, що українські війська контролюють 92 населених пункти в Курській області та 1250 км2 російської території. За словами Зеленського, українська армія зміцнює свої позиції і збільшує кількість полонених росіян, яких у майбутньому планують обміняти на українців[329][330].

За даними Військової адміністрації, російські війська атакували 11 громад у Сумській області, поранивши чотирьох цивільних осіб. Загалом було зафіксовано 256 вибухів під час 69 окремих атак із застосуванням мінометів, артилерії, ракетних установок, вибухівки, некерованих ракет і безпілотників[331].

Директор біосферного заповідника «Асканія-Нова» в Херсонській області Віктор Шаповал заявив, що заповідник зазнав серйозних втрат під час російської окупації, але досі не був повністю зруйнований. Через занедбаність загинула велика кількість тварин, більшість з яких вимерла, а значна частина луків була спалена. Крім того, російська армія незаконно переселила деякі вимерлі та зникаючі види тварин, зокрема зебру Чапмана, американського буйвола, диких коней Пржевальського, оленя Давида та інших тварин, до парку дикої природи в Краснодарському краї[332][333].

Служба безпеки України повідомила про викриття російської шпигунської мережі, до якої входили діючі та колишні українські правоохоронці, що діяли в Миколаївській, Дніпропетровській та Івано-Франківській областях, додавши, що двоє підозрюваних були заарештовані[334][335][336].

20 серпня

[ред. | ред. код]

За даними ISW, українські війська продовжили наступальні операції в Курській області і досягли додаткових незначних успіхів. Російські війська просунулися на південний схід від Покровська, на південний захід від Донецька і на північний схід від Роботиного[337].

Тернопіль, тушіння пожежі ємностей з хлором. 20 серпня 2024

Вночі ворог атакував двома балістичними ракетами Іскандер-М/KN-23, крилатою ракетою Іскандер-К, керованими авіаційними ракетами Х-59 та 26 бпла Shahed. Збито 28 цілей: 1 Іскандер-К, 2 Х-59 та 25 Shahed-131/136.[338]

В Тернополі дрони влучили в одну з ємностей паливно-мастильних матеріалів.[339][340] Влада міста оголосила попередження про небезпеку для здоров'я через підвищену концентрацію хлору в повітрі[341][342].

Українське Харківське угруповання повідомило, що Росія посилила повітряну розвідку і готує нові штурмові операції у Вовчанську. Росіяни перекидають підрозділи 11-го бронетанкового полку 18-ї мотострілецької дивізії та формують штурмові групи зі складу 7-го мотострілецького полку 11-го армійського корпусу біля села Липці, що на південь від Глибокого, для «поповнення втрат»[343].

О 17:45 російські війська обстріляли Малокатеринівку в Запорізькій області, влучивши у дитяче кафе. Одразу повідомляли, що внаслідок атаки п'ятеро людей зазнали поранень, серед яких — четверо дітей. Одна дитина померла у в реанімації.[344]

21-31 серпня

[ред. | ред. код]

21 серпня

[ред. | ред. код]

Українські спецпризначенці заявили, що знищили кілька понтонних мостів, які використовували росіяни на річці Сейм у Курській області[345]. Генеральний штаб України заявив, що до 17:00 російські військово-повітряні сили здійснили 17 авіаударів по підконтрольній Україні території Росії, застосувавши 27 керованих авіаційних бомб. Крім того, російська армія здійснила артилерійські обстріли українських прикордонних населених пунктів Порок і Пожне в Сумській області[346]. Міністерство оборони Росії повідомило, що російські війська відбили українські атаки з боку Комарівки, Коренево, Малої Лохні та Руської Конопельки, а також атакували українських військових біля восьми сіл у Курській області та дев'яти сіл у Сумській області[347].

РФ атакувала Україну, застосувавши дві балістичні ракети «Іскандер-М/KN-23» (запущені з Воронезької області), крилату ракету Х-59/Х-69 (з Курської області) та 69 безпілотників «Shahed-131/136» (з аеродромів Приморсько-Ахтарськ, Єйськ та Курськ). Українська протиповітряна оборона збила одну ракету Х-59/Х-69 і 50 безпілотників над Хмельницькою, Полтавською, Черкаською, Київською, Вінницькою, Івано-Франківською, Дніпропетровською, Миколаївською, Одеською, Херсонською, Донецькою, Кіровоградською, Сумською та Чернігівською областями, а 16 безпілотників «ймовірно, потрапили під вплив засобів радіоелектронної боротьби»[348].

Влада планувала евакуювати 45 000 жителів Сумської області до Полтавської та Київської областей, додавши, однак, що «це не термінова евакуація». На сьогоднішній день з області було евакуйовано близько 21 000 мешканців, у тому числі 5 000 дітей[349][350]. Всі діти були евакуйовані з 90 сіл Донецької області, тоді як ще 4 912 дітей перебувають у 30 прифронтових селах Краматорського та Бахмутського районів[351].

Вночі ЗСУ вдарили по позиції зенітного ракетного комплексу С-300 росіян біля населеного пункту Новошахтинськ Ростовської області ракетою «Нептун»[352][353].

Вночі російські засоби ППО нібито збили 10 безпілотників, які рухалися в напрямку Москви. Це сталося в районі Подольська. Про це повідомив мер Москви Сергій Собянін. Окрім Підмосков'я, атаки дронів цієї ночі також зазнали Брянська та Тульська області, де було збито відповідно 18 і 2 безпілотники. Окремо губернатор Ростовської області Росії Василь Голубєв заявив, що сили ППО нібито знищили ракету, випущену Україною, над цим регіоном, при цьому жертв не зафіксовано. У Бєлгородській області РФ російські засоби ППО нібито знищили кілька повітряних цілей, повідомив губернатор В'ячеслав Гладков.[354]

У зв'язку з атаками українських безпілотників на Мурманську область, зокрема, на аеродром «Оленья», російське міноборони змушене було провести масову передислокацію стратегічних бомбардувальників Ту-95[355][356].

Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) надасть $30 млн для підтримки жителів дев'яти прифронтових територій України. Про це повідомило Мінреінтеграції.[357]

Верховна Рада України ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду. За словами заступниці керівника Офісу президента Ірини Мудрої, ухвалення законопроєкту дозволить Україні:[358][359]

  • брати участь в Асамблеї держав-учасниць МКС і формувати політику МКС;
  • висувати свого кандидата на посаду судді;
  • затверджувати розподіл бюджету МКС з метою забезпечити належне розслідування російських злочинів в Україні;
  • брати участь у виборах суддів та інших виборних осіб (зокрема прокурора МКС), впливати на розробку змін до Римського статуту.

Російським поліцейським почнуть платити по 10000 рублів (~ 120$) за кожного затриманого, який піде на війну.[360]

22 серпня

[ред. | ред. код]
Селищна рада Козачої Лопані після російського обстрілу двома північнокорейськими ракетами. Кілька людей опинилися під завалами. 21.08.2024[361]

Російські війська зайняли село Птиче на схід від Покровська[362]. Під Покровськом відбито 44 з 46 атак росіян[363].

Українська 3-тя ОДШБ повідомила, що завдала контрудару в Харківській області, повернула до 2 км території та запобігла атаці Росії з Маківки Луганської області. Командир бригади Андрій Білецький зазначив, що «головною метою операції було знищення наступального потенціалу 20-ї російської армії» і що Росія втратила 300 солдатів за чотири дні, знищено або пошкоджено значну кількість техніки та озброєння[364][365][366].

За даними ISW, російське військове командування передислокувало підрозділи щонайменше одного російського повітряно-десантного полку із західної Запорізької області для стабілізації лінії фронту. Російське військове командування перекинуло на захист Курської області підрозділи, спочатку призначені для російського наступу на півночі Харківської області. Українські війська дещо просунулися в Курській області, незважаючи на постійні зусилля росіян, спрямовані на те, щоб зупинити це просування. Крім того, нещодавнє просування російських військ у напрямку Покровська змусило українців відступити зі своїх обмежених позицій на південний схід від Покровська, і навряд чи російські війська досягли своєї очевидної мети — тактичного оточення українських сил у цьому районі. За повідомленнями, темпи російських повітряних операцій сповільнилися на більшій частині зони бойових дій, хоча це сповільнення може бути тимчасовим, а його причина не була зрозумілою. Тим часом російські війська просунулися на північ від Сіверська, в межах Часового Яру та на південний схід від Торецька та Покровська[367].

Росія випустила по Україні десяток дронів-камікадзе, дві балістичні ракети «Іскандер-М» та застосовувала протирадіолокаційні ракети: ППО знищила 2 БпЛА та нейтралізувала більшість ракет.[368]

Безпілотники атакували вночі військовий аеродром Мариновка у Волгоградській області РФ, там почалась детонація боєприпасів[369]. За онлайн мапою сервісу NASA-FIRMS, що відстежує пожежі, є чотирі осередки займань на території аеродрому. За відкритими джерелами, на аеродромі базується 11-й змішаний авіаційний полк, сформований в 2015 році на базі 2-ї авіаційної ескадрилії. До складу полку увійшли розвідувальна авіаційна ескадрилья на літаках Су-24МР і бомбардувальна авіаційна ескадрилья на літаках Су-24М, передислокована з аеродрому «Морозовськ».[370][371]

Розбиті будинки в Козачій Лопані після влучання ракетою.[372]

ЗСУ зайняли населений пункт у Курської області[373].

РФ скинула дві керовані авіабомби на цивільну інфраструктуру в Сумській області. Загинули двоє чоловіків, одна жінка поранена.[374] Протягом дня росіяни здійснили 88 обстрілів 15 прикордонних територій і населених пунктів Сумської області, ще по одному пораненому в Глухівській і Свеській громадах, повідомила обласна військова адміністрація.[375]

Обстрілом пошкоджені багатоквартирні та приватні житлові будинки, автомобілі й інфраструктура цивільного підприємства в Богодухові Харківської області. Поранення дістало вісім людей, серед них — дитина. Відомо також про одного загиблого.[376]

Україна атакувала залізничний пором із паливними цистернами в порту «Кавказ» у Краснодарському краї, він після пожежі пішов на дно. Незабаром пором затонув. Вогнищ загоряння на території самого порту не виникло, повідомив штаб.[377][378][379]

23 серпня

[ред. | ред. код]
Візит прем'єр-міністра Індії Нарендри Моді в Україну.

ЗСУ просувалися близ Суджі, ЗС РФ просунулися біля Кремінної, Торецька, Покровська та Донецька, увійшли до Торецька з півдня[380].

Російська влада закликала мешканців Рильська виїжджати в інші регіони і не чекати «до останньої хвилини»[381][382].

РФ атакувала Україну двома балістичними ракетами «Іскандер-М/KN-23» (запущені з Воронезької області) та 16 безпілотниками «Shahed-131/136» (з Єйська та Курська). ЗСУ знищили 14 безпілотників у Черкаській, Кіровоградській, Полтавській та Сумській областях, ще два безпілотники не досягли цілей[383][384].

Національна поліція України повідомила, що історичний будинок-музей українського анархіста 20-го століття Нестора Махна був зруйнований в результаті російської атаки на Гуляйполе в Запорізькій області. Протягом ночі Росія здійснила 306 атак на дев'ять сіл на лінії фронту в Запорізькій області, використовуючи безпілотники, літаки, танки, артилерію та реактивні системи залпового вогню. Кілька будинків, об'єктів інфраструктури та господарських будівель були пошкоджені або зруйновані[385][386].

Зеленський зустрівся з Прем'єр-міністром Індії Нарендрою Моді.[387] Моді заявив, що Індія на боці міжнародного права та Статуту ООН.[388][389]

США оголосили про пакет військової допомоги Україні на $125 млн, що включає боєприпаси для систем M142 HIMARS, обладнання та боєприпаси для зенітних систем, 155-мм і 105-мм артилерійські снаряди, протитанкові комплекси Javelin і AT4, а також боєприпаси для високомобільних колісних транспортних засобів (HMMWV)[390][391].

Норвегія оголосила, що фінансуватиме виробництво 155-мм артилерійських снарядів, розроблених компанією Nammo в Україні[392][393].

24 серпня

[ред. | ред. код]

На думку ISW, українські дальні атаки на російські військові об'єкти в тилу Росії були ключовими для послаблення російського військового потенціалу на всьому театрі бойових дій, а зняття обмежень на використання Україною зброї, що постачається Заходом, дозволило б їй атакувати широкий спектр життєво важливих об'єктів, які лежать в основі російських військових зусиль. Українські війська продовжували наступальні операції в Курській області, але ні російські, ні українські війська не досягли значного прогресу. Російські військові блогери стверджували, що Борки були повернуті російськими військами. Російські війська просунулися в напрямку Торецька та Покровська[394].

Внаслідок нічної атаки безпілотників у Воронезькій області РФ горить та детонує склад з боєприпасами. Губернатор Воронезької області Олександр Гусєв повідомив про режим надзвичайної ситуації, що оголосили в Острогозькому районі. Проведено евакуацію одного села та одного поселення, близько 200 осіб. Там розгорнули пункт тимчасового розміщення[395][396][397].

Війська РФ вночі та вранці обстрілювали Дніпропетровщину з артилерії та атакували безпілотниками, поранена 85-річна жінка[398].

Росіяни зранку обстріляли місто Костянтинівка Донецької області. Внаслідок атаки є 5 загинули та 6 поранених[399].

Місцева військова адміністрація заявила, що російські війська завдали удару по обласному центру Сум, поранивши сімох людей, двоє з яких отримали серйозні поранення[400][401].

Вдень російські війська обстріляли Дніпровський район Херсона, постраждали півторарічний хлопчик та троє чоловіків. Про це повідомляють керівники обласної та міської адміністрацій.[402]

Краєзнавчий музей у Гуляйполі після нічного російського обстрілу. Від попадання снаряду будівля згоріла.

Від російського обстрілу згоріла будівля Гуляйпільського краєзнавчого музею (експонати на той час були евакуйовані)[403].

До української сторони було подано 511 запитів до проекту «Хочу найти»[404] серед тих з ким було втрачено зв'язок в Курській області і родичам 179 з цих солдат підтвердили перебування у полоні в Україні[405]. Відбувся 55 обмін полоненими між Україною та Росією. Україна повернула з російського полону 115 українських військових. Це воїни Національної гвардії, Збройних Сил, Військово-морських сил, Державної прикордонної служби.[406][407]

Під час заходу до Дня незалежності Україна вперше застосувала нову ракету-дрон «Паляниця». Це зброя українського виробництва.[408]

Литва оголосила про пакет оборонної допомоги для України. Зокрема у ньому будуть засоби ППО, ракети та боєприпаси. Окрім того, до кінця осені країна передасть Україні вже понад 5000 дронів. Також Литва виділить 35 мільйонів євро на закупівлю радарів і обладнання для розмінування.[409]

Польський лідер Анджей Дуда заявив, що поляків зворушує те, як танки PT-91 Twardy на полі битви захищають Україну, борються в районі Курська.[410]

Внаслідок російського удару по готелю «Сапфір» у Краматорську ракетою «Іскандер-М» поранені 6 журналісти Reuters[411] Журналістка із Великої Британії загинула[412][413].

Хакери української розвідки здійснили кібератаку на сервери російських провайдерів і заблокували «десятки» сайтів, що належать промисловим підприємствам, які обслуговують російський військово-промисловий комплекс. Атака зачепила щонайменше 33 сервери та 283 офісні комп'ютери на промислових об'єктах, вивела з ладу 21 веб-сайт і знищила 15 хмарних і файлових сховищ[414][415].

25 серпня

[ред. | ред. код]
Працівники ДСНС шукають вцілілих після ракетного обстрілу готелю «Сапфір» у Краматорську. 25 серпня 2024

Вночі Росія атакувала Чернігівську, Сумську, Харківську, Донецьку області, застосувавши балістичну ракету «Іскандер-М», крилату ракету «Іскандер-К» (запущені з Воронезької та Ростовської областей), шість крилатих ракет Х-59/Х-69 (з Курської та Бєлгородської областей) та дев'ять безпілотних літальних апаратів «Shahed-131/136» (з Криму). Українська протиповітряна оборона знищила вісім безпілотників у Миколаївській області, при цьому більшість ракет не досягли цілей[416][417].

Залишки готелю в Краматорську

За даними Військової адміністрації, російські війська 229 разів завдали ударів по Сумській області, в результаті чого загинули троє людей, ще шестеро отримали поранення. За даними прокуратури, близько 15:00 за місцевим часом Росія скинула авіабомбу КАБ на п'ятиповерховий житловий будинок у селі Свеси, в результаті чого двоє людей загинули і ще двоє отримали поранення. Подальші бомбардування сіл Бездрит і Суми призвели до загибелі однієї людини та поранення чотирьох[418][419].

Російський ракетний обстріл ракетою «Іскандер-М» влучив у готель «Сапфір» у Краматорську, в якому перебували іноземні журналісти. Шестеро людей, включаючи трьох журналістів Reuters, були поранені, а радник з питань безпеки Райан Еванс із Великої Британії загинув[420][421][422].

Вночі в Ракитянському районі Бєлгородщини сталася пожежа власнідок атак.[423][424]

Сполучені Штати не планують найближчим часом передавати Україні власні винищувачі F-16, оскільки потребу в цих літаках задовольняють європейські союзники по НАТО. На цьому наголосив заступник міністра оборони США Френк Кендалл в інтерв'ю фінському виданню Helsingin Sanomat.[425][426]

МЗС України попередило Білорусь про наслідки на тлі скупчення військ на кордоні. Зокрема, розвідка України має дані, що збройні сили Білорусі під виглядом навчань зосереджують військових, техніку, танки, артилерію, РСЗВ та ППО в Гомельскій області біля північних кордонів України. Крім того, зафіксовано найманців колишньої ПВК «Вагнер».[427]

ЗСУ просунулися на 1-3 км у Курській області, захопивши ще два населені пункти, в одному тривали бойові дії[428][429].

26 серпня

[ред. | ред. код]

Рано вранці російські війська завдали серію масованих ударів по різних цілях на території практично всієї України. Цілями нальоту, зокрема, стали об'єкти енергетичної інфраструктури та позиційні райони ППО[430]. Серія вибухів прогриміла більш ніж у десяти регіонах, зокрема Харківській, Вінницькій, Івано-Франківській, Київській та Дніпропетровській областях.

Церква Різдва Богородиці в Новокузнецьку після російського обстрілу. 26 серпня 2024

У Київській області ракети влучили по Київській ГЕС[431][432][433].

Для вогневого ураження задіяно широкий перелік засобів для атаки: від безпілотників-камікадзе сімейства «Shahed» до крилатих і балістичних ракет[434]. Уражено промисловий об'єкт у Полтавській області, підстанції в Рівному та Одесі, енергетичну та цивільну інфраструктуру в Луцьку[435][436].

Було влучання по території київського аеропорту Жуляни, відбулися відключення світла на залізничній інфраструктурі, введено резервні тепловози. Відомо про 7 загиблих та 50 поранених[437]. Ця атака стала наймасовішою за увесь час війни. Виявлено 236 засобів повітряного нападу: 127 ракет та 109 ударних безпілотників. Із них збили 102 ракети та 99 дронів[433][438]. Ранкова атака на Україну коштувала Росії $1,3 млрд.[439] НЕК «Укренерго» визнала російську атаку на об'єкти енергетики наймасштабнішою з початку війни.[440]

Під час масованої атаки РФ на Україну об'єкт пролетів над територією Польщі. Генерал Мацей Кліш заявив, що об'єкт був зафіксований радарами, але зник через 25 км польоту, розпочато пошукову операцію[441].

В енергосистемі Молдови зафіксовано перебої через масований удар Росії по Україні. Попри це ситуація знаходиться під контролем[442].

Вашингтон спільно з Києвом працюють над зміцненням енергетичної інфраструктури України, запевнив Джон Кірбі. США продовжують допомагати Україні зміцнювати протиповітряну оборону та енергетичну систему. Відповідну заяву зробив під час брифінгу координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі після масованої атаки РФ[443].

У Саратовській області вранці, працювали сили та засоби протиповітряної оборони по безпілотниках. Зафіксовано падіння дронів у житлові будинки в містах Саратов та Енгельс. Четверо людей зазнали пораненнь[444][445]. Крім того, аеропорт імені Гагаріна в Саратові призупинив польоти. Також були пошкоджені житлові будинки, в тому числі 27-поверховий будинок «Волга-Скай», і багато автомобілів. Міністерство оборони Росії повідомило, що дев'ять безпілотників було знищено над Саратовською областю, ще три над Курською областю і кілька над Бєлгородською, Брянською, Тульською, Орловською і Рязанською областями[446][447].

У російському Омську, вранці пролунав потужний вибух. Це сталося на місцевому нафтопереробному заводі «Газпромнефть-ОНПЗ». Там почалася масштабна пожежа. Зазначається, що загорілося саме технічне обладнання заводу, зокрема, установки АВТ-11. За попередніми даними, площа пожежі становить 1000 м2[448][449].

Увечері завдали удару балістичною ракетою по готелю «Аврора» в центрі Кривого Рогу. Станом на ранок, загинуло 4 людини, п'ятеро дістали поранення, ще двоє можуть бути під завалами.[450][451][452] Окрім готелю, обстріл пошкодив шість магазинів, чотири багатоповерхівки та вісім автомобілів.[451]

27 серпня

[ред. | ред. код]

ЗС РФ досягли успіхів у напрямку Покровська, ЗСУ відійшли з деяких районів на південний схід від Покровська. Найбільш боєздатні російські війська підтримували просування російських військ у напрямку Покровська. ЗСУ намагалися увійти в два райони Бєлгородської області і просунулися під Кремінною, а ЗС РФ — під Торецьком, Покровськом і Донецьком[453].

Уночі ППО знову відбивали ракети та дрони, які російська армія запустила по Києву. Уламки спричинили пожежу в двох районах.[454][455]

Цієї ночі було виявлено 91 повітряну ціль. Окупанти завдали удару:[456]

  • 3-ма аеробалістичними ракетами Х-47М2 Кинджал
  • балістичною Іскандер-М
  • крилатою Іскандер-К
  • 5-ма крилатими Х-101
  • 81 Shahed.

Станом на 9:00 збито:

  • 5 крилатих ракет Х-101;
  • 60 Shahed

Десять ворожих безпілотників локаційно втачені (імовірно впали) на території України, один перетнув кордон із Білоруссю[457].

ЗС РФ ка скинули керовану авіабомбу на об'єкт критичної інфраструктури в Білопілля на Сумщині. Внаслідок обстрілу поранень зазнали семеро осіб[458].

Готель «Аврора» у Кривому Розі після нічного російського ракетного обстрілу. Четверо людей загинули, п'ятеро отримали поранення.

Україна провела успішне випробування першої вітчизняної балістичної ракети[459].

Українські F-16 отримали від США найновішу версію РЕБ для протидії засобам ППО РФ.[460][461]

Російські окупаційні війська обстріляли Селидове з артилерії. Пошкоджено один приватний будинок.[462]

ЗСУ захопили 1300 км2 та 100 населених пунктів на Курському напрямку та взяли у полон 594 російських військових.[463][464]

Україна поставила на озброєння понад 170 типів безпілотників, всі БПЛА дальнього радіусу дії виготовлені в Україні[465]. КНДР відправила до Росії 13 тис. контейнерів із 6 млн 152-мм снарядів з 2012 року. Росія надала КНДР технології для створення супутників-шпигунів, танків і ракет[466].

28 серпня

[ред. | ред. код]

ЗС РФ наближалися до Селидового в Донецькій області, почалися бої за місто, було зруйновано багато об'єктів цивільної інфраструктури[467]. ЗС РФ атакувала в напрямках Харкова, Куп'янська, Лиману, Сіверська, Краматорська, Торецька, Покровська, Курахового, Врем'ївки та Запоріжжя, де відбулося 195 бойових зіткнень[468].

У Ростовській області Росії після атаки дронів і гучних вибухів вночі спалахнула нова нафтобаза, горіло кілька цистерн комбінату «Атлас» Росрезерву в Кам'янському районі[469][470]. БПЛА атакував ємність для зберігання нафтопродуктів у Котельничі Кіровської області, це перша атака дрона на Кіровську область.[471][472]

Війська РФ вранці атакували Кривий Ріг, 8 людей важко поранені. У місті понівечений гаражний кооператив, 12 авто[473][474]. Підрозділ ППО 28-ї ОМБр вразив російський штурмовик СУ-25 на Краматорському напрямку.[475][476]

Російські війська завдали авіаудару КАБ-500 по центру Куп'янська, відомо про 14 поранених.[477][478][479]

Російські окупанти вдарили по місту Ізюм на Харківщині близько 22:00. За інформацією голови ОВА Олега Синєгубова, 27 серпня ворог використав дальнє РСЗВ «Торнадо». Пошкоджені будинки та хлібопекарське підприємство. 12 людей зазнали поранення.[480][481]

Литва доставила в Україну навантажувачі, системи боротьби з безпілотниками, складні ліжка та іншу військову допомогу.[482][483]

29 серпня

[ред. | ред. код]

Бої між ЗСУ та ЗС РФ на Покровському напрямку Донецької області були надзвичайно жорстокими, росіяни кидали в бій все, що могло рухатися і наступати, намагаючись прорвати оборону. Найбільш інтенсивні бої на Покровському напрямку відбувалися на східних околицях Гродівки, на кордоні Часового Яру і Красного Яру, поблизу Михайлівки на дорозі до Селидового. Бої також велися у Новогродівці[484]. За різними даними, ЗСУ котролювали від 8 до 40 % території Часового Яру[485][486].

За даними ISW, російські війська здійснювали дві тактичні дії в рамках триваючого наступу з метою захоплення Покровська, включаючи дії вздовж лінії Новогродівка-Гродівка на схід від міста з метою захоплення Мирнограда і просування до околиць Покровська, а також дії вздовж лінії Селидове-Українськ-Гірник на південний схід від Покровська. ЗСУ дещо просунулися на північ від Суджі, ЗС РФ відбили деякі райони Курської області і просунулися поблизу Куп'янська, Торецька, Покровська та Донецька[487].

РФ атакувала в напрямках Харкова, Куп'янська, Лиману, Сіверська, Краматорська, Торецька, Покровська, Кураховичів, Врем'ївки, Запоріжжя та Херсона, де відбулося 156 бойових зіткнень. Протягом дня російські війська здійснили три ракетні удари, 43 авіаудари, понад 500 атак безпілотників[488].

Вночі ЗС РФ атакували п'ятьма ракетами з Курської та Бєлгородської областей РФ, а також 74-ма БПЛА із районів Курська та Приморсько-Ахтарська і Єйська в Краснодарському краї. Збито дві ракети Х-59/69 та 60 ударних БпЛА. Ще 14 БпЛА упали на території України[489][490]. Згідно з повідомленнями, один з безпілотників увійшов у повітряний простір Білорусі. Військово-повітряні сили Білорусі вперше заявили, що збили російський безпілотник[491][492]. Військова адміністрація повідомила, що щонайменше троє людей отримали поранення в результаті російського «подвійного удару» по Середино-Буді в Сумській області[493][494].

У Києві повітряна тривога тривала майже всю ніч. Це була третя масована повітряна атака на Київ за чотири дні. Уламки БПЛА впали на територію житлової забудови в Дніпровському та Голосіївському районах, і на територію котеджного містечка в Деснянському[495]. В Черкасах через падіння уламків дронів виникла пожежа на підприємстві[496].

Один з винищувачів F-16, переданих Україні, зазнав аварії 26 серпня, де загинув пілот Олексія «Moonfish» Меся. Інцидент стався на тлі повітряної атаки Росії.[497][498][499]

Губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков заявив, що одна людина загинула і двоє отримали поранення в результаті українських авіаударів по Шебекіну в Бєлгородській області. Внаслідок авіаударів пошкоджено адміністративну будівлю. Міністерство оборони Росії повідомило, що вночі над Бєлгородською областю було збито один безпілотник, над Брянською областю — два, а над Кримом — три[500].

30 серпня

[ред. | ред. код]

ЗСУ збили 12 російських БПЛА, росіяни також атакували ракетою Іскандер-М із Криму.[501][502] ЗС РФ вдарили по підприємству в Сумах, 9 поранених, одна людина загинула.[503] Через удар РФ і пожежу в повітрі Сум підвищилась концентрація діоксидів сірки та азоту.[504][505]

Руйнування в Харкові, спричинені російськими бомбардуваннями. 30 серпня 2024

ЗСУ просунулися вглиб Курської області Росії, захопивши 5 км² території. Наступ у Курській області тривав, найскладніші умови на лінії фронту зберігалися в напрямку Покровська в Донецькій області[506][507].

Росія почала виводити 100 членів ПВК «Ведмеді», бригади російської приватної військової компанії, з Буркіна-Фасо до Курської області для участі в боях з українськими силами[508][509].

За даними ISW, офіційні особи країн-членів ЄС продовжували висловлювати різні думки щодо здатності України використовувати зброю, надану Європою, для атак на військові об'єкти в Росії. Російські джерела повідомили, що українські та російські війська не досягли значного прогресу в Курській області. Російські війська просунулися вперед поблизу Сватове, Покровська і Донецька[510].

Удар по Харкову 30 серпня 2024

Росіяни завдали ударів по Харкову, атакувавши чотири райони міста. Російські Су-34 випустили з-під Бєлгорода п'ять 500-кг керованих авіабомб із боєголовкою ФАБ-500. В Індустріальному районі влучання у 12-поверховий житловий будинок, у Немишлянському — влучання в місцевий парк, у Слобідському — пошкоджено понад 10 житлових будинків, господарські споруди й автомобілі, у Київському — пошкоджено заклад освіти, адмінбудівлі, кафе, магазини, приміщення цивільних підприємств. 77 цивільних дістали поранення 6 людей загинуло.[511]

Внаслідок удару по Черкаській Лозовій на Харківщині загинули двоє людей, ще семеро людей дістали поранення[512].

Армія США уклала контракт на виробництво протитанкових засобів Javelin у 2024 році на $1,3 млрд, 4 тис. систем Javelin виробники відправлять до України.[513][514]

ЄС підготував для України 700 тис. снарядів 155-мм калібру з обіцяного мільйона[515][516].

Міністерство оборони Росії повідомило, що за ніч було збито 18 безпілотників над Кримом (2), а також у Брянській (11), Калузькій (4) і Бєлгородській (1) областях, додавши, що об'єктом атаки також був аеропорт Калуги. Про пошкодження або жертви не повідомлялося[517].

У російському місті Бєлгород ввечері повідомляють про вибухи. Місцева влада заявила про роботу протиповітряної оборони та пряме влучання снаряда.[518][519]

Зеленський призначив Анатолія Кривоножко в.о. командувача Повітряних сил ЗСУ замість Миколи Олещука.[520]

31 серпня

[ред. | ред. код]

Російські окупанти змогли захопити село Карлівка у Донецькій області, вночі, повідомили аналітики DeepState. Крім того, як зазначають аналітики, армія РФ просунулася у Галицинівці, Стельмахівці, а також біля Долинівки та Піщаного[521][522].

За даними ISW, російське командування змогло перерозподілити обмежені сили зі своєї пріоритетної наступальної операції в напрямку Покровська на захист від українського вторгнення в Курську область, що свідчить про те, що оперативний тиск, спричинений українським вторгненням, вплинув на російські операції в кожному секторі по всій лінії фронту. Українські війська продовжували свої атаки в Курській області, але не було жодних підтверджених або оголошених просувань вперед. Російські війська просунулися вперед у районі Часів Яру, Покровська та Донецька. За повідомленнями, росіяни не змогли воювати в повну силу в Україні через нестачу живої сили та техніки внаслідок неефективної військової політики Кремля[523].

Міністерство оборони Великої Британії повідомило, що просування російських військ у напрямку Покровська прискорилося за останній тиждень, і вони наблизилися до околиць міста на 10 км[524]. ЗС РФ обстріляли місто Берислав Херсонської області вранці. Внаслідок атаки загинув місцевий миешканець.[525]

Міністр оборони України Умєров передав до США список цілей у глибині території РФ, які Київ хоче уражати американськими далекобійними ракетами ATACMS[526][527].

У Харкові було чути вибухи, внаслідок удару по Черкаській Лозовій на Харківщині загинули двоє людей, ще семеро людей дістали поранення, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов.[528][512] За кілька хвилин, о 14:58, потужний вибух пролунав у Сумах.

Міністр оборони Рубен Брекельманс заявив, що Нідерланди нададуть Україні 28 десантно-штурмових машин Viking Bandvagn S10, а голландська морська піхота допоможе навчити українських солдатів керувати цими машинами[529].

Прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен заявила, що подаровані Данією винищувачі F-16 «працюють в Україні». Вона сказала, що «надзвичайно пишається» тим, що літаки перебувають на озброєнні, додавши, що хотіла відправити їх «з самого початку війни», але «ми довго обговорювали, чи це гарна ідея, чи ні». Фредеріксен сказала, що українські пілоти «роблять хорошу роботу», додавши, однак, що "на жаль, нещодавно ми втратили одного з них: «На жаль, ми нещодавно втратили одного з них»[530].

Про події наступного місяця йдеться у статті про вересень 2024 року.

Див. також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Втрати РФ за добу: 33 артсистеми, 115 безпілотників та 1370 окупантів. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 2 серпня 2024. Процитовано 2 серпня 2024.
  2. Ворог тисне на Донбасі на кількох напрямках та на Запоріжжі: карти ISW. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 2 серпня 2024. Процитовано 2 серпня 2024.
  3. РФ вдарила по залізничній станції у Харківській області: поранено провідницю. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 2 серпня 2024. Процитовано 2 серпня 2024.
  4. Уламки дрону пошкодили будинок російського опозиціонера Пономарьова, - джерело. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 2 серпня 2024. Процитовано 2 серпня 2024.
  5. Дрон пошкодив будинок російського опозиціонера на Київщині. ua.korrespondent.net (рос.). Архів оригіналу за 6 серпня 2024. Процитовано 6 серпня 2024.
  6. Військові кажуть про загострення обстановки на півночі Харківщини. www.ukrinform.ua (укр.). 1 серпня 2024. Архів оригіналу за 5 серпня 2024. Процитовано 6 серпня 2024.
  7. Russian Offensive Campaign Assessment, August 1, 2024 | Institute for the Study of War. Institute for the Study of War (англ.). Архів оригіналу за 5 серпня 2024. Процитовано 6 серпня 2024.
  8. СБУ повідомила про підозру "воєнкору" Кремля у Луганську. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 6 серпня 2024. Процитовано 2 серпня 2024.
  9. Великий обмін. Чому РФ віддала в'язнів Заходу та чи є зв'язок з війною в Україні. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 2 серпня 2024. Процитовано 2 серпня 2024.
  10. Окупанти обстріляли Нікополь з артилерії, загинули мати та дочка. Слово і Діло (укр.). 6 серпня 2024. Архів оригіналу за 5 серпня 2024. Процитовано 6 серпня 2024.
  11. Через російський артобстріл Нікополя загинули мама і донька (фото). LB.ua. 1 серпня 2024. Архів оригіналу за 4 серпня 2024. Процитовано 6 серпня 2024.
  12. ППО вночі збила сім дронів-камікадзе. www.ukrinform.ua (укр.). 1 серпня 2024. Архів оригіналу за 5 серпня 2024. Процитовано 6 серпня 2024.
  13. Elena, Onischenko (1 серпня 2024). Сили протиповітряної оборони вночі збили сім дронів-камікадзе. Рубрика. Архів оригіналу за 1 серпня 2024. Процитовано 6 серпня 2024.
  14. РФ вдарила по залізничній станції у Харківській області: поранено провідницю. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 3 серпня 2024. Процитовано 6 серпня 2024.
  15. Росіяни вдарили Іскандером по залізничній станції в Ізюмі: поранена провідниця. Інформатор UA (укр.). 2 серпня 2024. Архів оригіналу за 6 серпня 2024. Процитовано 6 серпня 2024.
  16. РФ почала використовувати на війні проти України самохідні ракетні комплекси з Північної Кореї — ЗМІ. nv.ua (укр.). Архів оригіналу за 30 липня 2024. Процитовано 6 серпня 2024.
  17. Росія почала застосовувати проти України ракетний комплекс Bulsae-4 з КНДР (укр.). 30 липня 2024. Архів оригіналу за 4 серпня 2024. Процитовано 6 серпня 2024.
  18. Hambling, David. Ukraine Launched More Long-Range Attack Drones Than Russia In July. Forbes (англ.). Архів оригіналу за 5 серпня 2024. Процитовано 6 серпня 2024.
  19. У Стамбулі спустили на воду корвет для України. www.ukrinform.ua (укр.). 2 серпня 2024. Архів оригіналу за 2 серпня 2024. Процитовано 6 серпня 2024.
  20. У Туреччині спустили на воду другий корвет для України, — ЗМІ (фото, відео). ФОКУС (укр.). 1 серпня 2024. Архів оригіналу за 3 серпня 2024. Процитовано 6 серпня 2024.
  21. Russian Defense Ministry says over 640,000 contract soldiers currently serving in Russian army. Meduza (англ.). Архів оригіналу за 4 серпня 2024. Процитовано 6 серпня 2024.
  22. За деньги — да?. istories.media (рос.). Архів оригіналу за 4 серпня 2024. Процитовано 6 серпня 2024.
  23. За добу 1170 військових. Генштаб оновив втрати РФ у війні. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 6 серпня 2024. Процитовано 11 серпня 2024.
  24. Росіяни окупували село Веселе на Донеччині – Deep State. Українська правда (укр.). Архів оригіналу за 14 серпня 2024. Процитовано 7 серпня 2024.
  25. ЗСУ відбили 27 атак росіян на Покровському напрямку, ще три тривають, - Генштаб. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 11 серпня 2024. Процитовано 11 серпня 2024.
  26. Axe, David. With Glide Bombs And Anti-Tank Missiles, The Russians Are Beating Back The Ukrainian 47th Mechanized Brigade—And Marching On Pokrovsk. Forbes (англ.). Архів оригіналу за 7 серпня 2024. Процитовано 7 серпня 2024.
  27. Сяяли феєрверки. Десантники знищили партію техніки РФ на Курахівському напрямку. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 2 серпня 2024. Процитовано 7 серпня 2024.
  28. Russian Offensive Campaign Assessment, August 2, 2024 | Institute for the Study of War. Institute for the Study of War (англ.). Архів оригіналу за 5 серпня 2024. Процитовано 7 серпня 2024.
  29. На фронті за добу зафіксовано 127 бойових зіткнень, найгарячіше - на Покровському напрямку. www.ukrinform.ua (укр.). 2 серпня 2024. Архів оригіналу за 13 серпня 2024. Процитовано 7 серпня 2024.
  30. Росіяни вдарили дроном по автобусу з людьми у Дергачах: семеро поранених. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 6 серпня 2024. Процитовано 2 серпня 2024.
  31. Окупанти просунулися поблизу Сватового, Часового Яру і коло Донецька: карти ISW. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 2 серпня 2024. Процитовано 2 серпня 2024.
  32. Від початку доби більше 70 боїв, на Покровському напрямку найгарячіше, - Генштаб. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 2 серпня 2024. Процитовано 2 серпня 2024.
  33. Сили оборони завдали ударів по чотирьох пунктах управління ворога: ситуація на фронті. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 2 серпня 2024. Процитовано 2 серпня 2024.
  34. Сяяли феєрверки. Десантники знищили партію техніки РФ на Курахівському напрямку. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 2 серпня 2024. Процитовано 2 серпня 2024.
  35. ППО минулої доби та вночі збила 11 російських дронів. www.ukrinform.ua (укр.). 2 серпня 2024. Архів оригіналу за 7 серпня 2024. Процитовано 7 серпня 2024.
  36. Свобода, Радіо (5 серпня 2024). Супутникові знімки свідчать про знищення однієї установки С-400 після удару по Криму 2 серпня – ISW. Радіо Свобода (укр.). Архів оригіналу за 9 серпня 2024. Процитовано 7 серпня 2024.
  37. "Ростов-на-Дону" пішов на дно. Що відомо та чим ЗСУ могли потопити субмарину РФ. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 7 серпня 2024. Процитовано 11 серпня 2024.
  38. У Криму вночі знищені чотири установки С-400, - "Кримський вітер". РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 14 серпня 2024. Процитовано 11 серпня 2024.
  39. "Ростов-на-Дону" пішов на дно. Що відомо та чим ЗСУ могли потопити субмарину РФ. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 7 серпня 2024. Процитовано 7 серпня 2024.
  40. ВСУ подтвердили потопление подлодки "Ростов-на-Дону" в Крыму – DW – 04.08.2024. dw.com (рос.). Архів оригіналу за 10 серпня 2024. Процитовано 7 серпня 2024.
  41. Fretay, Halna du. Romania Plans to Jointly Develop R-360 Neptune Missiles with Ukraine. armyrecognition.com (en-gb) . Архів оригіналу за 10 серпня 2024. Процитовано 7 серпня 2024.
  42. https://www.facebook.com/UNNews (7 серпня 2024). Завдання максимум - це отримати контроль над Україною: Буданов назвав завдання росії на 2024 рік | УНН. unn.ua (укр.). Архів оригіналу за 10 серпня 2024. Процитовано 7 серпня 2024.
  43. "Максимум" та "мінімум": Буданов розповів, які завдання у РФ на цей рік. www.unian.ua (укр.). Архів оригіналу за 10 серпня 2024. Процитовано 7 серпня 2024.
  44. Russian Offensive Campaign Assessment, August 3, 2024 | Institute for the Study of War. Institute for the Study of War (англ.). Архів оригіналу за 9 серпня 2024. Процитовано 8 серпня 2024.
  45. За останні три місяці РФ зазнала найбільших втрат на фронті, - британська розвідка. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 14 серпня 2024. Процитовано 11 серпня 2024.
  46. Ситуація на фронті: РФ скинула понад 100 КАБів, а ЗСУ атакували пункт управління дронів. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 11 серпня 2024. Процитовано 11 серпня 2024.
  47. Уночі армія РФ випустила по Одещині дві ракети. Архів оригіналу за 9 серпня 2024. Процитовано 8 серпня 2024.
  48. Обстріл України дронами Шахед та ракетами С-300, Х-31П 3 серпня 2024: наслідки вибухів.
  49. Тетяна (3 серпня 2024). Війна в Україні сьогодні: останні новини на 03 серпня 2024 (фото) - Українська Жіноча Варта (укр.). Архів оригіналу за 9 серпня 2024. Процитовано 8 серпня 2024.
  50. У Миколаївській області внаслідок атаки дронів спалахнула пожежа. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 13 серпня 2024. Процитовано 11 серпня 2024.
  51. У Білгородській області безпілотники атакували нафтобазу. ГЛАВКОМ (укр.). 3 серпня 2024. Архів оригіналу за 8 серпня 2024. Процитовано 8 серпня 2024.
  52. Безпілотники атакували дві нафтобази в Росії — НафтоРинок. www.nefterynok.info (рос.). Архів оригіналу за 10 серпня 2024. Процитовано 8 серпня 2024.
  53. Свобода, Радіо (3 серпня 2024). У ЗСУ підтвердили ураження військового аеродрому «Морозовськ» та двох нафтобаз в Росії. Радіо Свобода (укр.). Процитовано 8 серпня 2024.
  54. Потужний удар по російському аеродрому Морозовськ: в районі ввели режим надзвичайної ситуації. ТСН.ua (укр.). 4 серпня 2024. Архів оригіналу за 10 серпня 2024. Процитовано 8 серпня 2024.
  55. ЗСУ вночі вдарили по аеродрому Морозовськ під Ростовом. Генштаб розкрив подробиці. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 9 серпня 2024. Процитовано 11 серпня 2024.
  56. У Ростовській області внаслідок атаки БПЛА спалахнули резервуари з паливом — росЗМІ. nv.ua (укр.). Процитовано 8 серпня 2024.
  57. З’явилися супутникові фото наслідків удару по аеродрому в Ростовській області. Зеркало недели | Дзеркало тижня | Mirror Weekly (укр.). Архів оригіналу за 9 серпня 2024. Процитовано 8 серпня 2024.
  58. ГУР вдарило по складу з паливом на території комбінату "Атлас" під Ростовом, - джерела. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 10 серпня 2024. Процитовано 11 серпня 2024.
  59. Експорт нафти з РФ впав до 19-річного мінімуму. ua.korrespondent.net (рос.). Архів оригіналу за 10 серпня 2024. Процитовано 8 серпня 2024.
  60. Більше тисячі окупантів і майже 60 артсистем: у Генштабі підрахували втрати армії РФ. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 6 серпня 2024. Процитовано 11 серпня 2024.
  61. Military: Egyptians recruited by Russia fight in Kharkiv Oblast. The Kyiv Independent (англ.). 4 серпня 2024. Процитовано 8 серпня 2024.
  62. Росія атакувала з безпілотника дитину та медиків у Херсонській області, - ОВА. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 11 серпня 2024. Процитовано 11 серпня 2024.
  63. Сили ППО під час нічної атаки РФ збили 5 "Шахедів". РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 13 серпня 2024. Процитовано 11 серпня 2024.
  64. З Донецької області евакуюють 744 дитини – рішення ОВА. Архів оригіналу за 8 серпня 2024. Процитовано 8 серпня 2024.
  65. На Донеччині оголосили примусову евакуацію дітей із чотирьох громад. LB.ua. 4 серпня 2024. Архів оригіналу за 9 серпня 2024. Процитовано 8 серпня 2024.
  66. Росіяни з міномету вдарили по Очакову: є постраждала. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 11 серпня 2024. Процитовано 11 серпня 2024.
  67. Свобода, Радіо (4 серпня 2024). На Луганщині горять майданчики машинобудівного заводу, де окупанти зберігали техніку – Лисогор. Радіо Свобода (укр.). Архів оригіналу за 8 серпня 2024. Процитовано 8 серпня 2024.
  68. В окупованому Луганську заявили про ракетну атаку, голова ОВА назвав ціль. Українська правда (укр.). Архів оригіналу за 10 серпня 2024. Процитовано 8 серпня 2024.
  69. Україна досягла результату на шляху отримання F-16, надалі їх ставатиме більше - Зеленський. www.ukrinform.ua (укр.). 8 серпня 2024. Архів оригіналу за 10 серпня 2024. Процитовано 8 серпня 2024.
  70. Президент України привітав захисників неба з Днем Повітряних сил (відео). LB.ua. 4 серпня 2024. Архів оригіналу за 10 серпня 2024. Процитовано 8 серпня 2024.
  71. Повітряні Сили ЗСУ від початку повномасштабного вторгнення знищили понад 8000 цілей ворога. LB.ua. 4 серпня 2024. Архів оригіналу за 10 серпня 2024. Процитовано 8 серпня 2024.
  72. День Повітряних Сил ЗСУ: за 2 з половиною роки ПС знищили 8000 повітряних цілей — Олещук — Cуспільне Новини.
  73. Росіяни атакували Сумську область: пошкоджені об'єкти інфраструктури. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 14 серпня 2024. Процитовано 11 серпня 2024.
  74. Hа Харківщині на боці росіян воюють громадяни Єгипту – ОТУ. Українська правда (укр.). Процитовано 8 серпня 2024.
  75. Свобода, Радіо (4 серпня 2024). Війська РФ на Харківщині залучають до боїв іноземних добровольців, зокрема, з Єгипту – ОТУ «Харків». Радіо Свобода (укр.). Архів оригіналу за 9 серпня 2024. Процитовано 8 серпня 2024.
  76. Russian Offensive Campaign Assessment, August 5, 2024 | Institute for the Study of War. Institute for the Study of War (англ.). Архів оригіналу за 9 серпня 2024. Процитовано 7 серпня 2024.
  77. Обстріл України 5 серпня: збито всі 24 Шахеди. Архів оригіналу за 7 серпня 2024. Процитовано 7 серпня 2024.
  78. За добу більше 130 боїв, третина відбулась на Покровському напрямку, - Генштаб. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 11 серпня 2024. Процитовано 11 серпня 2024.
  79. У мережі ширяться відео нібито знищеного Су-34 на аеродромі "Морозовськ". 24 Канал (укр.). 7 серпня 2024. Архів оригіналу за 7 серпня 2024. Процитовано 7 серпня 2024.
  80. ГУР підтвердило удар по аеродрому Морозовськ в рф: знищено бомбардувальник Су-34 та два пошкоджено. cfts.org.ua (рос.). 7 серпня 2024. Архів оригіналу за 9 серпня 2024. Процитовано 7 серпня 2024.
  81. У Волгограді палала підстанція, місто частково знеструмлене. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 11 серпня 2024. Процитовано 11 серпня 2024.
  82. СБУ нейтралізувала масштабну агентурну мережу фсб, яка діяла у 6 областях України (відео). SSU (укр.). Архів оригіналу за 7 серпня 2024. Процитовано 7 серпня 2024.
  83. ЄС розширив санкції проти Білорусі: під прицілом давні прихильники Лукашенка. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 11 серпня 2024. Процитовано 11 серпня 2024.
  84. Наша ППО збила дві балістичні ракети на Київщині, йдеться про "Искандер-М" чи KN-23 з КНДР | Defense Express. defence-ua.com (укр.). Архів оригіналу за 6 серпня 2024. Процитовано 6 серпня 2024.
  85. У Києві внаслідок нічної атаки РФ є пошкодження в Деснянському районі. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 6 серпня 2024. Процитовано 6 серпня 2024.
  86. Головне за ніч та ранок вівторка, 6 серпня: атака на Київ та Київщину, 15 збитих дронів, 133 боєзіткнення. LB.ua. 6 серпня 2024. Архів оригіналу за 6 серпня 2024. Процитовано 6 серпня 2024.
  87. З-під завалів у Харкові врятували п’ятьох людей. ua.korrespondent.net (рос.). Архів оригіналу за 6 серпня 2024. Процитовано 6 серпня 2024.
  88. Росіяни заявили про захоплення Нью-Йорка на Донеччині: у ЦПД відреагували. Слово і Діло (укр.). 7 серпня 2024. Процитовано 7 серпня 2024.
  89. росіяни заявили про захоплення Нью-Йорка на Донеччині. У ЦПД спростували. hromadske.ua (укр.). 6 серпня 2024. Архів оригіналу за 6 серпня 2024. Процитовано 7 серпня 2024.
  90. Russian Offensive Campaign Assessment, August 6, 2024 | Institute for the Study of War. Institute for the Study of War (англ.). Архів оригіналу за 7 серпня 2024. Процитовано 7 серпня 2024.
  91. Росіяни заявили про спробу прориву кордону в Курській області. 24 Канал (укр.). 6 серпня 2024. Архів оригіналу за 6 серпня 2024. Процитовано 6 серпня 2024.
  92. Elena, Onischenko (6 серпня 2024). У рф заявили про атаку дронів на дві області: під Курськом сталася пожежа, у Суджі від падіння уламків є постраждалі. Рубрика. Архів оригіналу за 6 серпня 2024. Процитовано 6 серпня 2024.
  93. Сили оборони збили над Сумщиною російський гелікоптер. Слово і Діло (укр.). 6 серпня 2024. Архів оригіналу за 6 серпня 2024. Процитовано 6 серпня 2024.
  94. Сили оборони збили російський гелікоптер над Сумщиною. Зеркало недели | Дзеркало тижня | Mirror Weekly (укр.). Архів оригіналу за 9 серпня 2024. Процитовано 6 серпня 2024.
  95. Українські захисники взяли у полон росіян на кордоні із Курською областю (ВІДЕО) — DSnews.ua. www.dsnews.ua (укр.). 6 серпня 2024. Архів оригіналу за 9 серпня 2024. Процитовано 6 серпня 2024.
  96. СБУ вперше збили ворожий Мі-28 за допомогою FPV-дрона (відео). Інформаційне агентство Вголос/Vgolos (укр.). 7 серпня 2024. Архів оригіналу за 9 серпня 2024. Процитовано 7 серпня 2024.
  97. Гелікоптер Мі-28 на Курщині збив FPV-дрон СБУ - джерело – DW – 07.08.2024. dw.com (укр.). Архів оригіналу за 7 серпня 2024. Процитовано 7 серпня 2024.
  98. Окупанти завдали ракетного удару по Сумщині. armyinform.com.ua (укр.). Архів оригіналу за 9 серпня 2024. Процитовано 7 серпня 2024.
  99. На російському НПЗ в Усінську прогримів вибух: окупанти скаржаться на сильну пожежу. 24 Канал (укр.). 6 серпня 2024. Архів оригіналу за 9 серпня 2024. Процитовано 7 серпня 2024.
  100. Україна отримає 4,2 млрд євро від ЄС в рамках фінансового інструменту Ukraine Facility. Рада ЄС схвалила рішення. www.kmu.gov.ua (укр.). 6 серпня 2024. Процитовано 6 серпня 2024.
  101. Axe, David. Ukraine Had A Chance To Blow Up Russia’s Best Warplanes On The Tarmac. The White House Said No—And Now It’s Too Late. Forbes (англ.). Архів оригіналу за 5 серпня 2024. Процитовано 6 серпня 2024.
  102. Бої в Чорному морі - ГУР знищило росіян на Тендрівській косі. MRPL.CITY (укр.). Архів оригіналу за 7 серпня 2024. Процитовано 7 серпня 2024.
  103. На проєкт «Хочу найти» надійшло понад 20 тисяч заявок на пошук російських військових. www.ukrinform.ua (укр.). 7 серпня 2024. Архів оригіналу за 9 серпня 2024. Процитовано 7 серпня 2024.
  104. Генштаб оновив втрати РФ: за добу мінус 1200 окупантів та понад півсотні дронів. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 8 серпня 2024. Процитовано 11 серпня 2024.
  105. Russian Offensive Campaign Assessment, August 7, 2024 | Institute for the Study of War. Institute for the Study of War (англ.). Архів оригіналу за 8 серпня 2024. Процитовано 9 серпня 2024.
  106. Сили ППО збили усі 30 шахедів, якими Росія атакувала Україну вночі. nv.ua (укр.). Процитовано 7 серпня 2024.
  107. Росіяни вночі атакували Хмельницьку область: є пошкодження. 24 Канал (укр.). 7 серпня 2024. Архів оригіналу за 7 серпня 2024. Процитовано 7 серпня 2024.
  108. З'явилися фото наслідків дронової атаки 7 серпня на Київщині. Regionews.UA (рос.). Архів оригіналу за 9 серпня 2024. Процитовано 7 серпня 2024.
  109. Момент попадания украинского БПЛА в воронежский ЖК сняли на видео. bloknot-voronezh.ru (рос.). Архів оригіналу за 9 серпня 2024. Процитовано 7 серпня 2024.
  110. В Воронеже один человек пострадал после атаки БПЛА. AiF (рос.). 7 серпня 2024. Архів оригіналу за 9 серпня 2024. Процитовано 7 серпня 2024.
  111. Russian Offensive Campaign Assessment, August 8, 2024 | Institute for the Study of War. Institute for the Study of War (англ.). Архів оригіналу за 9 серпня 2024. Процитовано 10 серпня 2024.
  112. Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 9 August 2024. Архів оригіналу за 10 серпня 2024. Процитовано 10 серпня 2024.
  113. У Курській області закрили три залізничні вокзали через бойові дії. www.unian.ua (укр.). Архів оригіналу за 9 серпня 2024. Процитовано 10 серпня 2024.
  114. Вночі окупанти атакували Україну ракетами та дронами: що відомо. ПІК. Архів оригіналу за 9 серпня 2024. Процитовано 8 серпня 2024.
  115. Deputy Pentagon Press Secretary Sabrina Singh Holds a Press Conference. U.S. Department of Defense (амер.). Архів оригіналу за 10 серпня 2024. Процитовано 10 серпня 2024.
  116. Russia Declares Border Area Emergency as Ukraine Troops Strike. Bloomberg.com (англ.). 8 серпня 2024. Архів оригіналу за 8 серпня 2024. Процитовано 10 серпня 2024.
  117. На Сумщині закрили коридор для виїзду з окупації — Верещук. Громадське радіо (укр.). Архів оригіналу за 8 серпня 2024. Процитовано 8 серпня 2024.
  118. РФ атакувала Сумщину КАБами: двоє загиблих, є поранені – DW – 08.08.2024. dw.com (укр.). Архів оригіналу за 9 серпня 2024. Процитовано 8 серпня 2024.
  119. Окупанти вдарили КАБами по школі на Сумщині: загинув 22-річний місцевий житель та його 6-річна сестра. nv.ua (укр.). Архів оригіналу за 8 серпня 2024. Процитовано 10 серпня 2024.
  120. Свобода, Радіо (7 серпня 2024). Верещук: гуманітарний коридор на кордоні Сумської області з РФ тимчасово закрили. Радіо Свобода (укр.). Архів оригіналу за 9 серпня 2024. Процитовано 10 серпня 2024.
  121. Окупанти завдали артудару по лікарні в Нікополі, є загиблий. interfax.com.ua (укр.).
  122. Підтримка України та посилення ППО: Президент зустрівся з делегацією Конгресу США (укр.). 8 серпня 2024 року. Архів оригіналу за 8 серпня 2024. Процитовано 8 серпня 2024.
  123. Elena, Onischenko (8 серпня 2024). Президент у Києві зустрівся з делегацією Палати представників Конгресу США. Рубрика. Архів оригіналу за 8 серпня 2024. Процитовано 8 серпня 2024.
  124. Застосунок Армія+ для військових: коли запустять і які послуги стануть доступнішими. Архів оригіналу за 8 серпня 2024. Процитовано 8 серпня 2024.
  125. Міноборони запустило застосунок Армія+. armyinform.com.ua (укр.). Архів оригіналу за 9 серпня 2024. Процитовано 8 серпня 2024.
  126. В Україні запрацював додаток «Армія+» для військових: які функції вже доступні (оновлено). Слово і Діло (укр.). 8 серпня 2024. Архів оригіналу за 8 серпня 2024. Процитовано 8 серпня 2024.
  127. Україна звернулася до Мексики з проханням заарештувати Путіна, якщо він приїде на інавгурацію. ФОКУС (укр.). 8 серпня 2024. Архів оригіналу за 9 серпня 2024. Процитовано 9 серпня 2024.
  128. Мексика відповіла на прохання України арештувати Путіна у разі його візиту до країни. espreso.tv (укр.). Архів оригіналу за 9 серпня 2024. Процитовано 9 серпня 2024.
  129. Mexico rejects Ukraine's request to arrest Russia's Putin during visit.
  130. Втрати РФ за добу: 49 артсистем, 32 дрони і 1030 окупантів. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 6 вересня 2024. Процитовано 31 серпня 2024.
  131. а б Russian Offensive Campaign Assessment, August 9, 2024 | Institute for the Study of War. Institute for the Study of War (англ.). Архів оригіналу за 11 серпня 2024. Процитовано 11 серпня 2024.
  132. Від початку доби майже 60 боїв, найбільше на Покровському та Торецькому напрямках. - Генштаб. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 17 серпня 2024. Процитовано 17 серпня 2024.
  133. Генштаб: на фронті відбулося понад 100 боїв, найважче - у районі Покровська. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 6 вересня 2024. Процитовано 31 серпня 2024.
  134. Here's what we know about Ukraine's military offensive in Russia (англ.). Архів оригіналу за 13 серпня 2024. Процитовано 11 серпня 2024.
  135. Тимченко, Олег (9 серпня 2024). Мінус 700 КАБів: по аеродрому "Липецьк" ударили дрони СБУ. Нові деталі. WAR OBOZREVATEL (укр.). Архів оригіналу за 9 серпня 2024. Процитовано 9 серпня 2024.
  136. Безпілотники уразили склад боєприпасів на російському аеродромі у Липецьку (укр.). 9 серпня 2024.
  137. Генштаб ЗСУ підтвердив удар по російському аеродрому в Липецьку. Гордон | Gordon (укр.). Архів оригіналу за 9 серпня 2024. Процитовано 9 серпня 2024.
  138. Відео: ГУР здійснило успішний рейд на Кінбурнську косу. UA.NEWS (ua) . 9 серпня 2024. Архів оригіналу за 10 серпня 2024. Процитовано 9 серпня 2024.
  139. Voronets, Nina (9 серпня 2024). Десант на Кінбурн: спецпризначенці ГУР знищили десятки росіян та їхню техніку. Рубрика. Архів оригіналу за 9 серпня 2024. Процитовано 9 серпня 2024.
  140. Собенко, Надія (9 серпня 2024). Сили ППО вночі знищили 27 з 27 "шахедів" (укр.).
  141. Удар РФ по Костянтинівці: серед загиблих можуть бути діти, - глава ОВА. РБК-Украина (укр.). Процитовано 17 серпня 2024.
  142. Атака на Костянтинівку: кількість загиблих та постраждалих знову зросла. Слово і Діло (укр.). 9 серпня 2024. Архів оригіналу за 10 серпня 2024. Процитовано 9 серпня 2024.
  143. У Костянтинівці 14 загиблих, 43 поранених - Офіс генпрокурора (укр.). Архів оригіналу за 10 серпня 2024. Процитовано 9 серпня 2024.
  144. В Костянтинівці завершили розбір завалів після ворожого удару (фото, відео). РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 10 серпня 2024. Процитовано 10 серпня 2024.
  145. Khurshudyan, Isabelle; Horton, Alex; Hudson, John; Oakford, Samuel (9 серпня 2024). Ukraine, powered by Western arms, stuns Russia in cross-border assault. Washington Post (амер.). ISSN 0190-8286. Процитовано 9 серпня 2024.
  146. Україна попросила США дозволити ЗСУ використовувати ракети ATACMS для утримання територій у Курській області — WP. Зеркало недели | Дзеркало тижня | Mirror Weekly (укр.). Архів оригіналу за 10 серпня 2024. Процитовано 9 серпня 2024.
  147. Німецький Rheinmetall передасть Україні додаткові мобільні шпиталі. LIGA (укр.). 9 серпня 2024. Архів оригіналу за 10 серпня 2024. Процитовано 10 серпня 2024.
  148. Reuters: Іран поставить в РФ балістичні ракети Fath-360 – DW – 10.08.2024. dw.com (укр.). Архів оригіналу за 10 серпня 2024. Процитовано 10 серпня 2024.
  149. Anthony Deutsch, Tom Balmforth and Jonathan Landay. Exclusive: Iran to deliver hundreds of ballistic missiles to Russia soon, intel sources say (англ.). Архів оригіналу за 11 серпня 2024. Процитовано 10 серпня 2024.
  150. США оголосили про пакет військової допомоги Україні на 125 млн доларів. nv.ua (укр.). Архів оригіналу за 9 серпня 2024. Процитовано 10 серпня 2024.
  151. США оголосили новий пакет військової допомоги Україні. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 16 серпня 2024. Процитовано 17 серпня 2024.
  152. На фронті за добу знищено дві системи ППО, РСЗВ і 1160 росіян: втрати окупантів. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 17 серпня 2024. Процитовано 17 серпня 2024.
  153. Russian Offensive Campaign Assessment, August 10, 2024 | Institute for the Study of War. Institute for the Study of War (англ.). Архів оригіналу за 11 серпня 2024. Процитовано 12 серпня 2024.
  154. ЗСУ відбили атаку під Вовчанськом, а РФ зазнає втрат біля Часового Яру: зведення з фронту. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 6 вересня 2024. Процитовано 31 серпня 2024.
  155. Росіяни 33 рази намагалися вклинитися в оборону ЗСУ на Покровському напрямку, - Генштаб. РБК-Украина (укр.). Процитовано 31 серпня 2024.
  156. Barker, Kim (10 серпня 2024). Russia Pushes Back at Ukraine’s Cross-Border Assault, but Kyiv Presses On. The New York Times (амер.). ISSN 0362-4331. Архів оригіналу за 12 серпня 2024. Процитовано 12 серпня 2024.
  157. Khurshudyan, Isabelle (10 серпня 2024). Ukraine appears to expand Russia incursion, in morale boost for Kyiv. Washington Post (амер.). ISSN 0190-8286. Архів оригіналу за 11 серпня 2024. Процитовано 12 серпня 2024.
  158. Russland bekommt Kursk-Offensive nicht in den Griff: Bewohner senden Video-Appell an Putin. www.fr.de (нім.). 12 серпня 2024. Архів оригіналу за 11 серпня 2024. Процитовано 12 серпня 2024.
  159. Oglobin, Slava (10 серпня 2024). Площадь боевых действий в Курской области в субботу составила 650 кв км • «Агентство». «Агентство» (ru-RU) . Архів оригіналу за 11 серпня 2024. Процитовано 12 серпня 2024.
  160. У Херсоні за день росіяни поранили 10 людей, серед них підліток. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 11 серпня 2024. Процитовано 12 серпня 2024.
  161. Армія РФ атакувала дроном авто у Кіндійці поблизу Херсона: поранена родина з трьох людей — Cуспільне Херсон.
  162. Росіяни вдарили по Очакову: була пожежа, четверо поранених. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 31 серпня 2024. Процитовано 31 серпня 2024.
  163. Знищено швидкісний катер окупантів «Тунєц» у Криму, — ГУР (укр.). 10 серпня 2024.
  164. ЗСУ збили російський гелікоптер Ка-52 у Курській області – росЗМІ. Слово і Діло (укр.). 10 серпня 2024. Архів оригіналу за 10 серпня 2024. Процитовано 10 серпня 2024.
  165. Курський прорив: карти "сірих зон" на 10 серпня. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 13 серпня 2024. Процитовано 10 серпня 2024.
  166. AFP: У Курській області Росії задіяні тисячі військових ЗСУ – DW – 11.08.2024. dw.com (укр.). Архів оригіналу за 12 серпня 2024. Процитовано 12 серпня 2024.
  167. Krieg "verlagert": Kiew räumt Militäraktion in Russland ein. ZDFheute (нім.). 10 серпня 2024. Архів оригіналу за 11 серпня 2024. Процитовано 12 серпня 2024.
  168. Russian Offensive Campaign Assessment, August 11, 2024 | Institute for the Study of War. Institute for the Study of War (англ.). Архів оригіналу за 12 серпня 2024. Процитовано 13 серпня 2024.
  169. Другий ранок поспіль. РФ знову атакувала Краматорськ, є постраждалі. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 6 вересня 2024. Процитовано 31 серпня 2024.
  170. Імовірно, росіяни захопили Невельське на Покровському напрямку і просунулися ще на трьох: карти ISW. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 6 вересня 2024. Процитовано 31 серпня 2024.
  171. ЗСУ відбивали 30 атак РФ на Покровському напрямку, 9 боєзіткнень ще триває, - Генштаб. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 6 вересня 2024. Процитовано 31 серпня 2024.
  172. За минулу добу понад 120 боїв, найгарячіша ситуація на чотирьох напрямках, - Генштаб. РБК-Украина (укр.). Процитовано 31 серпня 2024.
  173. а б Ukraine troops now up to 30km inside Russia's Kursk region, Moscow says. www.bbc.com (брит.). Архів оригіналу за 13 серпня 2024. Процитовано 13 серпня 2024.
  174. Росія заявила про масований нічний обстріл трьох областей. Слово і Діло (укр.). 11 серпня 2024. Архів оригіналу за 11 серпня 2024. Процитовано 11 серпня 2024.
  175. Російська влада заявила про масовану нічну атаку на Курську, Воронезьку та Бєлгородську області. Українська правда (укр.). Архів оригіналу за 13 серпня 2024. Процитовано 11 серпня 2024.
  176. У російському Курську знову чути вибухи: влада каже про роботу ППО. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 6 вересня 2024. Процитовано 31 серпня 2024.
  177. Нічна атака по Україні: Повітряні сили знищили 53 з 57 ворожих БПЛА. espreso.tv (укр.). Архів оригіналу за 13 серпня 2024. Процитовано 13 серпня 2024.
  178. Сили ППО збили вночі 53 «Шахеди». www.ukrinform.ua (укр.). 11 серпня 2024. Архів оригіналу за 12 серпня 2024. Процитовано 13 серпня 2024.
  179. Росіяни вдарили по Сумському району: пошкоджено об'єкти інфраструктури. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 6 вересня 2024. Процитовано 31 серпня 2024.
  180. Ворог направив на Київ балістику та дрони: у міській адміністрації розповіли деталі атаки. Слово і Діло (укр.). 11 серпня 2024. Архів оригіналу за 11 серпня 2024. Процитовано 11 серпня 2024.
  181. У Броварському районі на Київщині через ракетну атаку загинули чоловік і син (укр.). 11 серпня 2024. Архів оригіналу за 11 серпня 2024. Процитовано 11 серпня 2024.
  182. Ворог вдарив по Київщині ракетою КНДР - Зеленський. ua.korrespondent.net (рос.). Архів оригіналу за 14 серпня 2024. Процитовано 11 серпня 2024.
  183. Герасимова усунули: Путін доручив голові ФСБ керувати операцією проти ЗСУ у Курській області - Подробиці. Експрес онлайн (укр.). Архів оригіналу за 11 серпня 2024. Процитовано 11 серпня 2024.
  184. Вороніж атакували дрони: пошкоджено адмінбудівлю та комунальний об'єкт. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 6 вересня 2024. Процитовано 31 серпня 2024.
  185. Над Запорізькою АЕС помітно густий чорний дим: що це може означати (укр.), архів оригіналу за 11 серпня 2024, процитовано 11 серпня 2024
  186. Пожежа на території Запорізької АЕС: що сталося. ТСН.ua (укр.). 11 серпня 2024. Архів оригіналу за 11 серпня 2024. Процитовано 11 серпня 2024.
  187. РФ перекидає під Курськ військових, які мали посилити Покровський напрямок, - "АТЕШ". РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 6 вересня 2024. Процитовано 31 серпня 2024.
  188. Russian Offensive Campaign Assessment, August 12, 2024 | Institute for the Study of War. Institute for the Study of War (англ.). Архів оригіналу за 14 серпня 2024. Процитовано 14 серпня 2024.
  189. Putin says Ukraine's attack on Russia is aimed at ceasefire negotiations (англ.).
  190. Украинские силы "продвинулись на 1–2 километра". Хроника войны. Радио Свобода (рос.). Архів оригіналу за 12 серпня 2024. Процитовано 14 серпня 2024.
  191. Dixon, Robyn (12 серпня 2024). Russians evacuated from Kursk as Putin grapples with Ukrainian incursion. Washington Post (амер.). ISSN 0190-8286. Процитовано 14 серпня 2024.
  192. ЗСУ контролюють близько 1000 км² у Курській області, – Сирський. Мілітарний (укр.). Архів оригіналу за 13 серпня 2024. Процитовано 14 серпня 2024.
  193. ЗСУ контролюють близько тисячі квадратних кілометрів у Курській області, - Сирський. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 6 вересня 2024. Процитовано 31 серпня 2024.
  194. Authorities in Russia's Belgorod Oblast announce evacuation of border region as Ukrainian incursion reportedly widens. The Kyiv Independent (англ.). 12 серпня 2024. Архів оригіналу за 12 серпня 2024. Процитовано 14 серпня 2024.
  195. Russland evakuiert 11.000 Menschen aus der Region Belgorod. tagesschau.de (нім.). Архів оригіналу за 13 серпня 2024. Процитовано 14 серпня 2024.
  196. У Дар’їно Курської області зняли російський прапор. ВІДЕО. uainfo.org. Архів оригіналу за 14 серпня 2024. Процитовано 14 серпня 2024.
  197. Дар'їно — ЗСУ в Курській області показали відео після зачистки — новини Росії / NV.
  198. "Своїх не кидаємо": у Курській області ворожий вертоліт ударив по російській військовій колоні. 24 Канал (укр.). 12 серпня 2024. Архів оригіналу за 14 серпня 2024. Процитовано 14 серпня 2024.
  199. За добу більше 130 боїв, Покровський напрямок найактивніший, - Генштаб. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 6 вересня 2024. Процитовано 6 вересня 2024.
  200. Facebook. www.facebook.com. Архів оригіналу за 12 серпня 2024. Процитовано 12 серпня 2024.
  201. В Україні розпочав роботу новий координатор ООН. Що про нього відомо?. hromadske.ua (укр.). 12 серпня 2024. Архів оригіналу за 12 серпня 2024. Процитовано 12 серпня 2024.
  202. Росіяни обстріляли Костянтинівку і Торецьк, є поранені та загиблі. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 6 вересня 2024. Процитовано 6 вересня 2024.
  203. Окупанти обстріляли Костянтинівку і Торецьк, є загиблі. Слово і Діло (укр.). 12 серпня 2024. Архів оригіналу за 13 серпня 2024. Процитовано 12 серпня 2024.
  204. Війська РФ обстріляли Херсон, поранено пенсіонера. ua.korrespondent.net (рос.). Архів оригіналу за 12 серпня 2024. Процитовано 12 серпня 2024.
  205. Росія витратила до $211 млрд на війну проти України - міноборони Британії. ua.korrespondent.net (рос.). Архів оригіналу за 13 серпня 2024. Процитовано 12 серпня 2024.
  206. РФ перекидає сили на Курський напрямок | Цензор.НЕТ.
  207. Білий дім: Путіну достатньо вивести війська з України, щоб вирішити проблеми в Курській області. www.ukrinform.ua (укр.). 13 серпня 2024. Архів оригіналу за 14 серпня 2024. Процитовано 14 серпня 2024.
  208. За добу росіяни втратили на фронті п'ять РСЗВ, 57 артсистем і 1240 солдатів: дані Генштабу. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 15 серпня 2024. Процитовано 6 вересня 2024.
  209. Свобода, Радіо (13 серпня 2024). Бої йдуть у міській забудові біля Торецька – пресофіцер 32 ОМБр. Радіо Свобода (укр.). Архів оригіналу за 14 серпня 2024. Процитовано 15 серпня 2024.
  210. 2 out of 5 Russian working airfields in occupied Crimea 'operating at a minimum,' military says. The Kyiv Independent (англ.). 13 серпня 2024. Архів оригіналу за 18 серпня 2024. Процитовано 15 серпня 2024.
  211. Russian Offensive Campaign Assessment, August 13, 2024 | Institute for the Study of War. Institute for the Study of War (англ.). Архів оригіналу за 15 серпня 2024. Процитовано 15 серпня 2024.
  212. ЗСУ відбили позиції в Нью-Йорку й під Сіверськом, РФ тисне на кількох напрямках: карти ISW. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 6 вересня 2024. Процитовано 6 вересня 2024.
  213. У Генштабі повідомили про ситуацію на фронті. ua.korrespondent.net (рос.). Архів оригіналу за 13 серпня 2024. Процитовано 13 серпня 2024.
  214. Взяли в полон тюремників: проти ЗСУ в Курській області виставили співробітників УФСВП, — соцмережі. ФОКУС (укр.). 13 серпня 2024. Архів оригіналу за 13 серпня 2024. Процитовано 13 серпня 2024.
  215. Свобода, Радіо (14 серпня 2024). «Сховалися за спини строковиків». Як кадировці здавалися у полон в Курській області РФ: деталі. Радіо Свобода (укр.). Архів оригіналу за 14 серпня 2024. Процитовано 14 серпня 2024.
  216. "Старшим" у Курській області призначено колишнього охоронця Путіна. www.unian.ua (укр.). Архів оригіналу за 15 серпня 2024. Процитовано 15 серпня 2024.
  217. путін призначив свого ексохоронця керівником «звільнення» Курської області: що відомо про Олексія Дюміна. UA.NEWS (ua) . 14 серпня 2024. Архів оригіналу за 14 серпня 2024. Процитовано 15 серпня 2024.
  218. Українська авіація приєдналася до операції в Курській області, - Forbes. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 6 вересня 2024. Процитовано 6 вересня 2024.
  219. Замок, Високий (14 серпня 2024). ЗСУ вперше вдарили з літака Су-27 по позиціях росіян у курській області, — джерело — Високий Замок. wz.lviv.ua (uk-ua) . Архів оригіналу за 15 серпня 2024. Процитовано 15 серпня 2024.
  220. Український Су-27 скинув авіабомбу JDAM на командний пункт у Тьоткіно — Forbes. Зеркало недели | Дзеркало тижня | Mirror Weekly (укр.). Архів оригіналу за 15 серпня 2024. Процитовано 15 серпня 2024.
  221. Україна контролює 74 населені пункти в Курській області, - Сирський. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 16 серпня 2024. Процитовано 6 вересня 2024.
  222. У Курській області ЗСУ захопили у полон близько 2000 російських солдатів, - The Independent. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 6 вересня 2024. Процитовано 6 вересня 2024.
  223. Сили оборони вночі збили 30 із 38 ударних дронів, якими Росія атакувала Україну. www.ukrinform.ua (укр.). 13 серпня 2024. Архів оригіналу за 15 серпня 2024. Процитовано 15 серпня 2024.
  224. Уночі над Україною збили 30 з 38 “Шахедів”. Українська правда (укр.). Архів оригіналу за 15 серпня 2024. Процитовано 15 серпня 2024.
  225. Росіяни зранку обстріляли Суми: пошкоджено лікарню, є поранений. portal.lviv.ua (укр.). Архів оригіналу за 15 серпня 2024. Процитовано 15 серпня 2024.
  226. “Летіло, неначе чорний дощ падав”: війська РФ завдали ракетного удару по Сумах. Архів оригіналу за 16 серпня 2024. Процитовано 18 серпня 2024.
  227. Латвія підготувала для України пакет з 500 дронів. ua.korrespondent.net (рос.). Архів оригіналу за 13 серпня 2024. Процитовано 13 серпня 2024.
  228. Belarus to transfer military equipment to Russia amid Ukraine's operation in Kursk Oblast, media says. The Kyiv Independent (англ.). 13 серпня 2024. Архів оригіналу за 15 серпня 2024. Процитовано 15 серпня 2024.
  229. Хто допомагає Росії обходити санкції. ua.korrespondent.net (рос.). Архів оригіналу за 22 серпня 2024. Процитовано 22 серпня 2024.
  230. Russian exiles are making a mark in the Caucasus and Central Asia. The Economist. ISSN 0013-0613. Архів оригіналу за 22 серпня 2024. Процитовано 22 серпня 2024.
  231. Карта бойових дій в Україні за 14 серпня, мапа фронту війни з Росією. espreso.tv (укр.). Архів оригіналу за 16 серпня 2024. Процитовано 16 серпня 2024.
  232. ЗСУ відновили позиції біля Сіверська і просунулися в Запорізької області: карти ISW. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 16 серпня 2024. Процитовано 16 серпня 2024.
  233. ЗСУ відновили позиції біля Сіверська і просунулися в Запорізької області: карти ISW. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 16 серпня 2024. Процитовано 6 вересня 2024.
  234. NASA зафіксувало пожежу на авіабазі РФ Саваслейка. ua.korrespondent.net (рос.). Архів оригіналу за 14 серпня 2024. Процитовано 14 серпня 2024.
  235. Дрони атакували три російських військових аеродроми. portal.lviv.ua (укр.). Архів оригіналу за 14 серпня 2024. Процитовано 14 серпня 2024.
  236. Свобода, Радіо (14 серпня 2024). У Росії заявили про атаку дронів, очевидці кажуть про удари по військових аеродромах. Радіо Свобода (укр.). Архів оригіналу за 14 серпня 2024. Процитовано 14 серпня 2024.
  237. ЗСУ ще далі просунулися на Курщині - Сирський. ua.korrespondent.net (рос.). Архів оригіналу за 14 серпня 2024. Процитовано 14 серпня 2024.
  238. Молотов, Денис (14 серпня 2024). Російські військові активно окопуються під Курськом – соцмережі. Ірта-fax (укр.). Архів оригіналу за 14 серпня 2024. Процитовано 14 серпня 2024.
  239. Authorities in Russia's Kursk Oblast order evacuation of another town. The Kyiv Independent (англ.). 14 серпня 2024. Архів оригіналу за 14 серпня 2024. Процитовано 16 серпня 2024.
  240. На Бєлгородщині запровадили «надзвичайний стан федерального рівня». hromadske.ua (укр.). 15 серпня 2024. Архів оригіналу за 16 серпня 2024. Процитовано 16 серпня 2024.
  241. Сили оборони знищили російський Су-34 на Курщині. ua.korrespondent.net (рос.). Архів оригіналу за 14 серпня 2024. Процитовано 14 серпня 2024.
  242. Уночі над Україною збили 17 з 23 “Шахедів” – Олещук. Українська правда (укр.). Архів оригіналу за 14 серпня 2024. Процитовано 14 серпня 2024.
  243. Війська РФ поцілили дроном по пункту видачі гумдопомоги в Куп янську. ua.korrespondent.net (рос.). Архів оригіналу за 14 серпня 2024. Процитовано 14 серпня 2024.
  244. Міноборони добуло 100 кг золота зі знищеної військової техніки. ua.korrespondent.net (рос.). Архів оригіналу за 14 серпня 2024. Процитовано 14 серпня 2024.
  245. Міноборони поповнило держбюджет шляхом переробки знищеної техніки. Архів оригіналу за 14 серпня 2024. Процитовано 14 серпня 2024.
  246. Russian Offensive Campaign Assessment, August 15, 2024 | Institute for the Study of War. Institute for the Study of War (англ.). Архів оригіналу за 18 серпня 2024. Процитовано 17 серпня 2024.
  247. Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 16 August 2024. Архів оригіналу за 16 серпня 2024. Процитовано 18 серпня 2024.
  248. Ворог активізувався під Кринками, українські бійці переміщуються через пожежі, - ОСУВ "Таврія". РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 15 серпня 2024. Процитовано 15 серпня 2024.
  249. Окупанти посилили активність у Кринках - ЗСУ. ua.korrespondent.net (рос.). Архів оригіналу за 15 серпня 2024. Процитовано 15 серпня 2024.
  250. Богданьок, Олена (15 серпня 2024). Україна створила військову комендатуру в Курській області, яку очолив генерал Москальов (укр.).
  251. ЗСУ взяли під контроль 82 населені пункти у Курській області, - Сирський. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 22 серпня 2024. Процитовано 6 вересня 2024.
  252. У Курській області рота солдатів РФ здалась у полон: більше сотні росіян добровільно склали зброю. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 20 серпня 2024. Процитовано 6 вересня 2024.
  253. У Херсоні через обстріл РФ загинули волонтери, які роздавали воду людям. ua.korrespondent.net (рос.). Архів оригіналу за 15 серпня 2024. Процитовано 15 серпня 2024.
  254. Росіяни зруйнували об'єкт логістичної інфраструктури на Харківщині. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 18 серпня 2024. Процитовано 15 серпня 2024.
  255. У Павлограді сталася пожежа після вибуху: є постраждалий. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 15 серпня 2024. Процитовано 15 серпня 2024.
  256. Колаборанту Сальдо повідомили про підозру у викраденні майже 3000 т українського зерна — Forbes.ua. forbes.ua (укр.). 15 серпня 2024. Архів оригіналу за 17 серпня 2024. Процитовано 17 серпня 2024.
  257. Российский дальний бомбардировщик разбился под Иркутском – DW – 15.08.2024. dw.com (рос.). Архів оригіналу за 15 серпня 2024. Процитовано 16 серпня 2024.
  258. У Росії розбився стратегічний бомбардувальник Ту-22М3. Українська правда (укр.). Архів оригіналу за 16 серпня 2024. Процитовано 16 серпня 2024.
  259. Україна має дозвіл Канади використовувати канадську зброю на території РФ. Європейська правда (укр.). Архів оригіналу за 16 серпня 2024. Процитовано 16 серпня 2024.
  260. Brewster, Murray (15 серпня 2024). Ukraine cleared to use armour donated by Canada on Russian territory (англ.). Архів оригіналу за 17 серпня 2024. Процитовано 18 серпня 2024.
  261. Szwedzka agencja zamówień wojskowych będzie działać w Ukrainie. defence24.pl (пол.). 16 серпня 2024. Архів оригіналу за 16 серпня 2024. Процитовано 16 серпня 2024.
  262. Швеція вироблятиме для ЗСУ техніку й озброєння в Україні. Auto24 (ua) . Архів оригіналу за 16 серпня 2024. Процитовано 16 серпня 2024.
  263. Нові втрати Росії на фронті: ЗСУ відмінусували ще понад 1300 окупантів. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 21 серпня 2024. Процитовано 6 вересня 2024.
  264. Russian Offensive Campaign Assessment, August 16, 2024 | Institute for the Study of War. Institute for the Study of War (англ.). Архів оригіналу за 17 серпня 2024. Процитовано 17 серпня 2024.
  265. На фронті відбулося 144 боїв, ворог концентрує зусилля на Покровському напрямку, - Генштаб. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 23 серпня 2024. Процитовано 6 вересня 2024.
  266. З явилося відео перших годин прориву на Курщині. ua.korrespondent.net (рос.). Архів оригіналу за 16 серпня 2024. Процитовано 16 серпня 2024.
  267. Перші години наступу на Курську область: з'явилось відео. КИЇВ24 (укр.). 16 серпня 2024. Архів оригіналу за 16 серпня 2024. Процитовано 16 серпня 2024.
  268. УР-77 підірвав мінне поле: ЗСУ показали перші секунди прориву в Курську область (відео). ФОКУС (укр.). 16 серпня 2024. Архів оригіналу за 16 серпня 2024. Процитовано 16 серпня 2024.
  269. В окупованому Донецьку горить ТЦ Галактика (відео). Ми Україна (укр.). 16 серпня 2024. Архів оригіналу за 16 серпня 2024. Процитовано 16 серпня 2024.
  270. В окупованому Донецьку повідомили про прильоти, горить ТЦ. Слово і Діло (укр.). 16 серпня 2024. Архів оригіналу за 16 серпня 2024. Процитовано 16 серпня 2024.
  271. У Донецьку повністю згорів торговий центр - журналіст. ua.korrespondent.net (рос.). Архів оригіналу за 16 серпня 2024. Процитовано 16 серпня 2024.
  272. З явилося відео підриву моста на Курщині. ua.korrespondent.net (рос.). Архів оригіналу за 16 серпня 2024. Процитовано 16 серпня 2024.
  273. ЗС України втратили винищувач МіГ-29, обійшлося без жертв. Архів оригіналу за 16 серпня 2024. Процитовано 18 серпня 2024.
  274. В Україні з явився уповноважений з питань санкцій. ua.korrespondent.net (рос.). Процитовано 16 серпня 2024.
  275. УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №506/2024 Про призначення В.Власюка Радником – уповноваженим Президента України з питань санкційної політики. Архів оригіналу за 17 серпня 2024. Процитовано 18 серпня 2024.
  276. Свобода, Радіо (17 серпня 2024). Роблес: Україна сама вирішує, як використовувати надану Іспанією зброю. Радіо Свобода (укр.). Архів оригіналу за 16 серпня 2024. Процитовано 17 серпня 2024.
  277. Іспанія дозволяє Україні використовувати надану їй зброю на території РФ. ua.korrespondent.net (рос.). Архів оригіналу за 16 серпня 2024. Процитовано 17 серпня 2024.
  278. В Маріуполі планують розміщувати біженців з Курщини - мерія. ua.korrespondent.net (рос.). Архів оригіналу за 16 серпня 2024. Процитовано 16 серпня 2024.
  279. У небі над Дніпропетровщиною сили ППО збили дві російські ракети. Українська правда (укр.). Архів оригіналу за 17 серпня 2024. Процитовано 17 серпня 2024.
  280. Сили ППО збили над Дніпропетровщиною дві ракети. www.ukrinform.ua (укр.). 16 серпня 2024. Архів оригіналу за 16 серпня 2024. Процитовано 17 серпня 2024.
  281. Russian Offensive Campaign Assessment, August 17, 2024 | Institute for the Study of War. Institute for the Study of War (англ.). Архів оригіналу за 18 серпня 2024. Процитовано 19 серпня 2024.
  282. Окупанти просунулися під Часовим Яром, Торецьком та Покровськом: карти ISW. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 6 вересня 2024. Процитовано 6 вересня 2024.
  283. Силами ППО збито 14 із 14 "шахедів" у шести областях України. Архів оригіналу за 17 серпня 2024. Процитовано 18 серпня 2024.
  284. Ракетний удар по Сумах: ДСНС показала наслідки. ua.korrespondent.net (рос.). Архів оригіналу за 17 серпня 2024. Процитовано 17 серпня 2024.
  285. За останні десять днів ворог скинув на Сумську область понад 200 КАБів.
  286. Через удар РФ по Сумах сталися пожежі, триває пошук постраждалих. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 6 вересня 2024. Процитовано 6 вересня 2024.
  287. Окупанти вдарили зі "Смерча" по Краматорську: з-під завалів дістали людину. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 21 серпня 2024. Процитовано 6 вересня 2024.
  288. РФ за добу використала майже 300 дронів для атак на Запорізьку область. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 6 вересня 2024. Процитовано 6 вересня 2024.
  289. У Херсонській області під удар ворога потрапила критична інфраструктура. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 22 серпня 2024. Процитовано 6 вересня 2024.
  290. Війська РФ завдали удару по багатоповерхівці в Мирнограді: є загиблий та поранені. Зеркало недели | Дзеркало тижня | Mirror Weekly (укр.). Архів оригіналу за 17 серпня 2024. Процитовано 17 серпня 2024.
  291. росіяни заявили, що ЗСУ нібито знищили міст у Курській області. hromadske.ua (укр.). 16 серпня 2024. Архів оригіналу за 19 серпня 2024. Процитовано 19 серпня 2024.
  292. Свобода, Радіо (18 серпня 2024). У МАГАТЕ заявили про погіршення ситуації з безпекою на ЗАЕС. Радіо Свобода (укр.). Архів оригіналу за 19 серпня 2024. Процитовано 19 серпня 2024.
  293. Нагорний, Дмитро (18 серпня 2024). Представники окупованої ЗАЕС повідомили МАГАТЕ про вибух безпілотника поблизу території станції. Архів оригіналу за 19 серпня 2024. Процитовано 22 серпня 2024.
  294. Times: США блокують британський дозвіл для України бити ракетами Storm Shadow по Росії. Європейська правда (укр.). Архів оригіналу за 17 серпня 2024. Процитовано 17 серпня 2024.
  295. Sumy, Larisa Brown, Defence Editor | Tom Ball (17 серпня 2024). US blocks Ukraine from firing British missiles into Russia. www.thetimes.com (англ.). Архів оригіналу за 16 серпня 2024. Процитовано 17 серпня 2024.
  296. Наступ на Курськ завадив угоді про припинення ударів по енергетиці. BBC News Україна (укр.). 17 серпня 2024. Архів оригіналу за 17 серпня 2024. Процитовано 17 серпня 2024.
  297. Financial Times. www.ft.com. Архів оригіналу за 17 серпня 2024. Процитовано 17 серпня 2024.
  298. Найбільша нафтосервісна компанія SLB розширила бізнес в Росії - ЗМІ. ua.korrespondent.net (рос.). Архів оригіналу за 17 серпня 2024. Процитовано 17 серпня 2024.
  299. Італійських журналістів повертають додому після репортажу з Курщини. ua.korrespondent.net (рос.). Архів оригіналу за 17 серпня 2024. Процитовано 17 серпня 2024.
  300. Втрати РФ за добу: 1170 окупантів, 71 артсистема та РСЗВ. РБК-Украина (укр.). Процитовано 9 вересня 2024.
  301. Russian Offensive Campaign Assessment, August 18, 2024 | Institute for the Study of War. Institute for the Study of War (англ.). Архів оригіналу за 19 серпня 2024. Процитовано 19 серпня 2024.
  302. Дар'я, Пащенко (18 серпня 2024). росіяни атакували Україну ракетами та «шахедами», внаслідок падіння уламків є пошкодження на Київщині - Новини Дніпра. Телеканал «ДніпроTV» (укр.). Архів оригіналу за 18 серпня 2024. Процитовано 18 серпня 2024.
  303. РФ потужно вдарила кількома типів ракет і дронами: скільки повітряних цілей збила ППО. ТСН.ua (укр.). 18 серпня 2024. Архів оригіналу за 18 серпня 2024. Процитовано 18 серпня 2024.
  304. Рибальська, Анна (18 серпня 2024). Ракетна атака на Київську область: що відомо про наслідки.
  305. У Київській області впала російська ракета. novyny.live (укр.). 18 серпня 2024. Архів оригіналу за 18 серпня 2024. Процитовано 18 серпня 2024.
  306. Сили оборони вдарили по комбінату "Кавказ" у Ростовській області, де зберігалися нафтопродукти для росармії. LB.ua. 18 серпня 2024. Архів оригіналу за 18 серпня 2024. Процитовано 18 серпня 2024.
  307. Атака в Ростовській області: це Сили оборони вдарили по комбінату «Кавказ». hromadske.ua (укр.). 18 серпня 2024. Архів оригіналу за 18 серпня 2024. Процитовано 18 серпня 2024.
  308. Нафтобазу в Ростовській області вразили дрони ГУР: пожежа досі триває. hromadske.ua (укр.). 18 серпня 2024. Архів оригіналу за 18 серпня 2024. Процитовано 18 серпня 2024.
  309. Росіяни скинули КАБ на Білопілля: є жертва та поранений. РБК-Украина (укр.). Процитовано 9 вересня 2024.
  310. Окупанти скинули КАБ на Білопілля, є загиблий і поранений, під завалами можуть бути люди. nv.ua (укр.). Архів оригіналу за 19 серпня 2024. Процитовано 18 серпня 2024.
  311. ЗСУ відбили масовану атаку росіян у напрямку Торецька: які втрати ворога. РБК-Украина (укр.). Процитовано 6 вересня 2024.
  312. Отримали, зокрема, особисті дані, – ГУР про хакерську атаку на виробника ядерної зброї. 24 Канал (укр.). 18 серпня 2024. Архів оригіналу за 18 серпня 2024. Процитовано 18 серпня 2024.
  313. Морпіхи 501 окремого батальйону зняли російський триколор у Курській області. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 19 серпня 2024. Процитовано 19 серпня 2024.
  314. Десантники показали захоплений у Курській області новітній російський танк Т-90М «Прорив». www.ukrinform.ua (укр.). 18 серпня 2024. Архів оригіналу за 18 серпня 2024. Процитовано 19 серпня 2024.
  315. Окупанти за 11 км від Покровська, у місті залишаються 59 тисяч людей, - МВА. РБК-Украина (укр.). Процитовано 9 вересня 2024.
  316. На кордоні з Україною не фіксують збільшення білоруських військ чи техніки – ДПСУ. Архів оригіналу за 19 серпня 2024. Процитовано 22 серпня 2024.
  317. Новікова, Олена (19 серпня 2024). Росіяни перебили газопровід у Херсоні. Без газопостачання залишилися близько 600 будинків (укр.). Архів оригіналу за 21 серпня 2024. Процитовано 22 серпня 2024.
  318. За минулу добу 145 боїв, найбільша активність на Покровському напрямку, - Генштаб. РБК-Украина (укр.). Процитовано 6 вересня 2024.
  319. Russian Offensive Campaign Assessment, August 19, 2024 | Institute for the Study of War. Institute for the Study of War (англ.). Архів оригіналу за 20 серпня 2024. Процитовано 21 серпня 2024.
  320. РФ перекинула з фронтів в Україні до Курської області понад 5000 осіб, - ISW. РБК-Украина (укр.). Процитовано 6 вересня 2024.
  321. Данія дозволила ЗСУ завдавати ударів по Росії своєю зброєю. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 19 серпня 2024. Процитовано 19 серпня 2024.
  322. Система ППО Iris-T і дрони. Німеччина передала Україні новий пакет військової допомоги — Forbes.ua. forbes.ua (укр.). 19 серпня 2024. Архів оригіналу за 21 серпня 2024. Процитовано 21 серпня 2024.
  323. Гузь, Уляна (19 серпня 2024). Німеччина передала Україні новий пакет військової допомоги: деталі. Рубрика. Архів оригіналу за 21 серпня 2024. Процитовано 21 серпня 2024.
  324. Міноборони допустило шведський БТР з авіаційною гарматою до постачання у ЗСУ. www.ukrinform.ua (укр.). 20 серпня 2024. Архів оригіналу за 21 серпня 2024. Процитовано 21 серпня 2024.
  325. Міноборони України допустило до постачання бронетранспортер PbV 302. www.unian.ua (укр.). Архів оригіналу за 21 серпня 2024. Процитовано 21 серпня 2024.
  326. В Росії скаржаться на знищення ЗСУ останнього моста через річку Сейм | Українські Новини. Архів оригіналу за 19 серпня 2024. Процитовано 19 серпня 2024.
  327. Сили оборони ще тримають позиції у Нью-Йорку – джерела. Українська правда (укр.). Процитовано 20 серпня 2024.
  328. Russian forces capture town of Zalizne in Ukraine's east, defence ministry says. 19 серпня 2024.
  329. Сирський: Україна контролює на Курщині 93 населених пункти – DW – 20.08.2024. dw.com (укр.). Архів оригіналу за 20 серпня 2024. Процитовано 21 серпня 2024.
  330. ЗСУ контролюють 92 населених пункти у Курській області, - Зеленський. РБК-Украина (укр.). Архів оригіналу за 20 серпня 2024. Процитовано 21 серпня 2024.
  331. Армія РФ завдала по Сумщині 256 ударів, поранено четверо людей (укр.). 19 серпня 2024. Архів оригіналу за 20 серпня 2024. Процитовано 22 серпня 2024.
  332. «Асканії-Нової» більше немає: заповідник на Херсонщині знищений окупантами - Прокудін. umoloda.kyiv.ua (укр.). Архів оригіналу за 22 серпня 2024. Процитовано 21 серпня 2024.
  333. inesa (20 серпня 2024). “Можна сказати, що заповідника більше немає”, – голова Херсонської ОВА. Газета МИГ (укр.). Архів оригіналу за 20 серпня 2024. Процитовано 21 серпня 2024.
  334. СБУ заявила про знешкодження агентурної мережі РФ, до якої входили чинний і колишні правоохоронці. nv.ua (укр.). Архів оригіналу за 19 серпня 2024. Процитовано 21 серпня 2024.
  335. СБУ заявила про викриття агентурної мережі РФ, до якої входили чинний та колишні правоохоронці. LIGA (укр.). 19 серпня 2024. Архів оригіналу за 20 серпня 2024. Процитовано 21 серпня 2024.
  336. СБУ знешкодила агентурну мережу РФ, до складу якої входили чинний і колишні правоохоронці (укр.). Архів оригіналу за 19 серпня 2024. Процитовано 22 серпня 2024.
  337. Russian Offensive Campaign Assessment, August 20, 2024 | Institute for the Study of War. Institute for the Study of War (англ.). Архів оригіналу за 22 серпня 2024. Процитовано 22 серпня 2024.
  338. Сили ППО збили 25 з 26 дронів та три ракети, запущені вночі по Україні. babel.ua (укр.). 20 серпня 2024. Архів оригіналу за 20 серпня 2024. Процитовано 20 серпня 2024.
  339. Нова, Ірина (20 серпня 2024). Ворог завдав удару по промисловому об'єкту - Тернопільська ОВА. Газета Свобода (укр.). Архів оригіналу за 20 серпня 2024. Процитовано 20 серпня 2024.
  340. Довганик, Олег (20 серпня 2024). У Тернополі виникла сильна пожежа (ВІДЕО). Четверта студія. Архів оригіналу за 20 серпня 2024. Процитовано 20 серпня 2024.
  341. Атака на Тернопіль і перевищення вмісту хлору в повітрі: чи досі є небезпека. ТСН.ua (укр.). 21 серпня 2024. Процитовано 22 серпня 2024.
  342. Свобода, Радіо (20 серпня 2024). На Тернопільщині виявили перевищення рівня хлору в повітрі через пожежу після удару РФ. Радіо Свобода (укр.). Процитовано 22 серпня 2024.
  343. У Вовчанську російські війська готуються до штурмових дій, - ОТУ "Харків". РБК-Украина (укр.). Процитовано 21 серпня 2024.
  344. Anna (21 серпня 2024). Обстріл дитячого кафе на Запоріжжі: шестеро дітей у лікарні, двоє з них у тяжкому стані. Букви (укр.). Процитовано 21 серпня 2024.
  345. Свобода, Радіо (21 серпня 2024). Сили ССО показали ураження мостів і понтонних переправ через Сейм у Курській області РФ (відео). Радіо Свобода (укр.). Процитовано 22 серпня 2024.
  346. РФ бомбить свою ж Курщину: лише за сьогодні ГШ нарахував 17 авіаударів по російських селах. novynarnia.com. 21 серп. 2024 р.
  347. Геллер, Александр Яковлевич (2021). ЭЛЕКТРОННЫЕ ПЛОЩАДКИ ДОЛЖНЫ ОСОЗНАТЬ СВОЮ РОЛЬ ИНСТРУМЕНТА ПО ФОРМИРОВАНИЮ РЫНКА. ЭЛЕКТРОННЫЕ ПЛОЩАДКИ ДОЛЖНЫ ОСОЗНАТЬ СВОЮ РОЛЬ ИНСТРУМЕНТА ПО ФОРМИРОВАНИЮ РЫНКА. ICSP «NEW SCIENCE».
  348. Сили ППО вночі знищили російську ракету і 50 "шахедів", якими окупанти атакували Україну (укр.). 21 серпня 2024.
  349. Із Сумщини наразі треба евакуювати 45 тисяч осіб - Клименко. www.ukrinform.ua (укр.). 20 серпня 2024. Процитовано 22 серпня 2024.
  350. Клименко: із Сумської області потрібно евакуювати 45 тисяч людей. LB.ua. 20 серпня 2024. Процитовано 22 серпня 2024.
  351. На Донеччині з 90 населених пунктів евакуювали всіх дітей. www.ukrinform.ua (укр.). 21 серпня 2024. Процитовано 22 серпня 2024.
  352. ЗСУ "Нептуном" атакували С-300 у Ростовській області РФ, який прикривав НПЗ у Новошахтинську | Defense Express. defence-ua.com (укр.). Процитовано 21 серпня 2024.
  353. ЗСУ вдарили по російському ЗРК С-300 біля Новошахтинська Ростовської області (укр.). 21 серпня 2024.
  354. Кацімон, Ольга (21 серпня 2024). Мер Москви заявив про 10 збитих безпілотників, які летіли на Москву. У Міноборони РФ кажуть про 11.
  355. «Рекордна відстань». Українські БПЛА вперше долетіли до аеродрому Оленья в Мурманській області РФ — росЗМІ. nv.ua (укр.). Процитовано 22 серпня 2024.
  356. Україна вперше атакувала дронами мурманську область, де рф тримає стратегічні бомбардувальники - росЗМІ | УНН. unn.ua (укр.). 21 серпня 2024. Процитовано 22 серпня 2024.
  357. УВКБ ООН виділяє 30 мільйонів доларів на підтримку прифронтових територій – Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. minre.gov.ua. Процитовано 21 серпня 2024.
  358. Свобода, Радіо (21 серпня 2024). Рада ратифікувала Римський статут – депутати. Радіо Свобода (укр.). Процитовано 22 серпня 2024.
  359. Верховна Рада України ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду та поправки до нього. www.rada.gov.ua. Процитовано 22 серпня 2024.
  360. Times, Русская служба The Moscow (21 серпня 2024). Полицейским начнут платить по 10 000 рублей за каждого задержанного, который уйдет на войну. Русская служба The Moscow Times (рос.). Процитовано 22 серпня 2024.
  361. Свобода, Радіо (23 серпня 2024). Удар РФ по Козачій Лопані: на третій день рятувальної операції з-під завалів дістали тіло жінки. Радіо Свобода (укр.). Процитовано 23 серпня 2024.
  362. Gazeta.ua (23 серпня 2024). Українські війська відійшли з деяких позицій біля Покровська - ISW. Gazeta.ua (укр.). Процитовано 23 серпня 2024.
  363. Anna (22 серпня 2024). РФ зосереджує основні зусилля на Покровському напрямку – Генштаб. Букви (укр.). Процитовано 23 серпня 2024.
  364. Третя штурмова відкинула ворога на Харківщині на майже 2 км кв - Головне за день - ТРК ПЕРШИЙ ЗАХІДНИЙ. Перший західний (укр.). 22 серпня 2024. Процитовано 23 серпня 2024.
  365. Третя штурмова почала наступ на Харківщині: воїни просунулися на 2 км. www.unian.ua (укр.). Процитовано 23 серпня 2024.
  366. Третя окрема штурмова бригада розпочала наступ на Харківщині. ГЛАВКОМ (укр.). 22 серпня 2024. Процитовано 23 серпня 2024.
  367. Russian Offensive Campaign Assessment, August 22, 2024 | Institute for the Study of War. Institute for the Study of War (англ.). Процитовано 23 серпня 2024.
  368. Олещук про роботу ППО 22 серпня: збито 2 “Шахеди”, ракети РФ цілей не досягли. Українська правда (укр.). Процитовано 22 серпня 2024.
  369. Вибухи та пожежа: у Волгоградській області безпілотники атакували аеродром (відео). ТСН.ua (укр.). 22 серпня 2024. Процитовано 22 серпня 2024.
  370. Атака на аеродром "Маринівка" у Волгоградській області РФ: з'явилися фото і відео наслідків удару. ТСН.ua (укр.). 22 серпня 2024. Процитовано 22 серпня 2024.
  371. У Росії після атаки БПЛА горить аеродром "Мариновка". Мілітарний (укр.). Процитовано 22 серпня 2024.
  372. Удар по адмінбудівлі в Козачій Лопані — у селищній раді могло бути понад 100 людей — Cуспільне Харків.
  373. Головнокомандувач: ЗСУ взяли під контроль ще один населений пункт на території рф. UA.NEWS (ua) . 22 серпня 2024. Процитовано 22 серпня 2024.
  374. Гузь, Уляна (22 серпня 2024). На прикордоння Сумщини війська рф скинули два КАБи, є загиблі та поранена. Рубрика. Процитовано 22 серпня 2024.
  375. Унаслідок обстрілів Сумської області загинули 2 людини, ще 3 поранені.
  376. Обстріл Богодухова на Харківщині: зросла кількість поранених. ua.korrespondent.net (рос.). Процитовано 22 серпня 2024.
  377. Свобода, Радіо (22 серпня 2024). Влада РФ: пором із паливом у порту «Кавказ», який зазнав удару, затонув. Радіо Свобода (укр.). Процитовано 22 серпня 2024.
  378. В порту «Кавказ» после удара ВСУ затонул железнодорожный паром. 17 членов экипажа спасены. BBC News Русская служба (рос.). 22 серпня 2024. Процитовано 22 серпня 2024.
  379. У порту "Кавказ" після вибуху горить пором окупантів. Мілітарний (укр.). Процитовано 22 серпня 2024.
  380. Russian Offensive Campaign Assessment, August 23, 2024 | Institute for the Study of War. Institute for the Study of War (англ.). Процитовано 25 серпня 2024.
  381. Російська влада закликала жителів Рильська евакуюватися "поки це можливо". РБК-Украина (укр.). Процитовано 25 серпня 2024.
  382. Російська влада просить жителів Рильська евакуюватися "поки це можливо". ТСН.ua (укр.). 23 серпня 2024. Процитовано 25 серпня 2024.
  383. Росія вночі атакувала Україну «Іскандерами» та 16 «шахедами»: скільки збили сили ППО. Слово і Діло (укр.). 25 серпня 2024. Процитовано 25 серпня 2024.
  384. Українська ППО знищила 14 «шахедів». Балістику збити не вдалося. hromadske (укр.). 23 серпня 2024. Процитовано 25 серпня 2024.
  385. Камінська, Альвіна (24 серпня 2024). У Гуляйполі Запорізької області війська рф знищили вщент музей-садибу родини Нестора Махна. Rubryka (амер.). Процитовано 25 серпня 2024.
  386. Нагорний, Дмитро (24 серпня 2024). У Гуляйполі внаслідок обстрілу армії РФ знищено краєзнавчий музей.
  387. Участь у реалізації Формули миру та подальша гуманітарна підтримка: відбулися переговори Володимира Зеленського та Нарендри Моді.
  388. В ОП розповіли про зустріч Зеленського і Моді. ua.korrespondent.net (рос.). Процитовано 23 серпня 2024.
  389. Прем єр Індії зробив заяву щодо війни в Україні. ua.korrespondent.net (рос.). Процитовано 23 серпня 2024.
  390. США оголосять про новий пакет військової допомоги для України - Associated Press. ТСН.ua (укр.). 23 серпня 2024. Процитовано 25 серпня 2024.
  391. Свобода, Радіо (23 серпня 2024). У Вашингтоні повідомили деталі нового пакету допомоги для України. Радіо Свобода (укр.). Процитовано 25 серпня 2024.
  392. Forsvarsdepartementet (23 серпня 2024). Ukraina får produsere norske artillerigranater. Regjeringen.no (nb-NO) . Процитовано 25 серпня 2024.
  393. Zaxid.net (23 серпня 2024). Норвегія надала Україні ліцензію на виробництво артилерійських снарядів. ZAXID.NET (укр.). Процитовано 25 серпня 2024.
  394. Russian Offensive Campaign Assessment, August 24, 2024 | Institute for the Study of War. Institute for the Study of War (англ.). Процитовано 25 серпня 2024.
  395. Детонує склад боєприпасів: у Воронезькій області ввели режим НС. ua.korrespondent.net (рос.). Процитовано 24 серпня 2024.
  396. У Воронезькій області РФ після атаки дронів детонує склад — відео. nv.ua (укр.). Процитовано 24 серпня 2024.
  397. З'явився супутниковий знімок знищеного складу боєприпасів у Воронезькій області. РБК-Украина (укр.). Процитовано 24 серпня 2024.
  398. Росіяни вдарили по Дніпропетровщині, поранена жінка. ua.korrespondent.net (рос.). Процитовано 24 серпня 2024.
  399. Росіяни обстріляли Костянтинівку: є загиблі та поранені. РБК-Украина (укр.). Процитовано 24 серпня 2024.
  400. Обстріл Сум: в ОВА уточнили кількість поранених, триває ліквідація наслідків. РБК-Украина (укр.). Процитовано 25 серпня 2024.
  401. Унаслідок ракетних ударів по Сумах, попередньо, поранено сімох людей.
  402. Внаслідок обстрілу Херсона постраждали півторарічна дитини та три чоловіка. ua.korrespondent.net (рос.). Процитовано 24 серпня 2024.
  403. Росіяни знищили краєзнавчий музей у Гуляйполі. Inform.zp.ua. 24 серпня 2024. Архів оригіналу за 24 серпня 2024.
  404. Хочу найти. Единый центр поиска военнослужащих армии РФ в Украине. hochunaiti.com. Процитовано 24 серпня 2024.
  405. Популярная политика (24 серпня 2024), Как Украина помогает россиянам искать военнопленных родственников, процитовано 24 серпня 2024
  406. Україна повернула з російського полону 115 захисників. РБК-Украина (укр.). Процитовано 24 серпня 2024.
  407. Факти ICTV (24 серпня 2024), НЕЙМОВІРНО ⚡️ Оберігали ПРАПОР навіть в полоні | Україна повернула ГЕРОЇВ, процитовано 24 серпня 2024
  408. Україна вперше застосувала вітчизняну ракету-дрон "Паляниця", - Зеленський. РБК-Украина (укр.). Процитовано 24 серпня 2024.
  409. Литва оголосила про новий пакет допомоги для України. Громадське радіо (укр.). Процитовано 24 серпня 2024.
  410. Дуда заявив, що польські танки воюють на Курщині. ua.korrespondent.net (рос.). Процитовано 25 серпня 2024.
  411. Обстріли на День Незалежності. Постраждали журналісти Reuters і ще десятки людей. BBC News Україна. 25 серпня 2024.
  412. У Краматорську під завалами знайшли тіло британського журналіста. Слово і Діло (укр.). 25 серпня 2024. Процитовано 25 серпня 2024.
  413. У Краматорську загинув радник з безпеки Reuters – DW – 26.08.2024. dw.com (укр.). Процитовано 26 серпня 2024.
  414. ГУР МО та українські хакери атакували низку російських інтернет-провайдерів та компаній — Cуспільне Новини.
  415. Zaxid.net (24 серпня 2024). Кіберфахівці ГУР та українські хакери атакували сервіси об'єктів ВПК Росії, — ЗМІ. ZAXID.NET (укр.). Процитовано 25 серпня 2024.
  416. Росіяни атакували ракетами та дронами: які області України перебували під ударом. ТСН.ua (укр.). 25 серпня 2024. Процитовано 27 серпня 2024.
  417. РФ атакувала Україну, задіявши дев’ять БПЛА і вісім ракет різної модифікації, більшість збито.
  418. 229 вибухів пролунало на Сумщині через російську атаку — Cуспільне Суми.
  419. Росіяни за день убили трьох жителів Сумщини, шестеро поранені. www.ukrinform.ua (укр.). 25 серпня 2024. Процитовано 27 серпня 2024.
  420. Reuters safety adviser killed, two journalists injured in Ukraine's Kramatorsk.
  421. Обстріли на День Незалежності. Постраждали журналісти Reuters і ще десятки людей. BBC News Україна (укр.). 25 серпня 2024. Процитовано 27 серпня 2024.
  422. Член команди журналістів Reuters загинув після влучання російської ракети в готель у Краматорську. Голос Америки Українською (укр.). 26 серпня 2024. Процитовано 27 серпня 2024.
  423. У Бєлгородській області заявили про обстріли, приліт та пожежу. ua.korrespondent.net (рос.). Процитовано 25 серпня 2024.
  424. В РФ заявили про удар по Бєлгородській області, пожежу та пошкодження газопроводу. РБК-Украина (укр.). Процитовано 25 серпня 2024.
  425. HS-haastattelu | Aseiden pääostajana Pentagonissa toiminut Frank Kendall ylistää Suomea: «Paljon voimaa». Helsingin Sanomat (фін.). 24 серпня 2024. Процитовано 25 серпня 2024.
  426. У Пентагоні зробили заяву щодо винищувачів F-16 для України. ТСН.ua (укр.). 24 серпня 2024. Процитовано 25 серпня 2024.
  427. Білорусь стягнула до кордону з Україною армію та "вагнерівців". Київ вимагає відвести війська. РБК-Украина (укр.). Процитовано 25 серпня 2024.
  428. ЗСУ просунулись в Курській області та взяли під контроль ще два населені пункти, - Зеленський. РБК-Украина (укр.). Процитовано 27 серпня 2024.
  429. Жодного дня світ не має забувати, що разом ми сильніші, ніж будь-який терорист – звернення Президента (укр.). 25 серпня 2024 року.
  430. Масований обстріл України: постраждали 15 областей, ціллю була енергетична інфраструктура. hromadske (укр.). 26 серпня 2024. Процитовано 26 серпня 2024.
  431. Росіяни атакували Київську ГЕС. Загрози прориву греблі немає (відео). texty.org.ua (укр.). 2024. Процитовано 26 серпня 2024.
  432. Удар по Київській ГЕС, F-16 збивали російські ракети – хроніка 915-го дня Великої війни.
  433. а б Удар Росії: пошкоджена Київська ГЕС, Луцьк і відключення світла. BBC News Україна (укр.). 26 серпня 2024. Процитовано 26 серпня 2024.
  434. РФ випустила по Україні понад сотню ракет і близько сотні "шахедів" - Зеленський (укр.). 26 серпня 2024.
  435. Російська масована атака: у Луцьку пошкоджені два будинки, є поранений – влада. Українська правда (укр.). Процитовано 26 серпня 2024.
  436. Ракетний удар по Луцьку: кількість постраждалих зросла до п'яти. ТСН.ua (укр.). 26 серпня 2024. Процитовано 26 серпня 2024.
  437. Внаслідок ранкової атаки на Україну загинули 7 осіб, ще майже 50 постраждали – ДСНС. Слово і Діло (укр.). 26 серпня 2024. Процитовано 26 серпня 2024.
  438. Зеленський після масованої ракетної атаки нагадав партнерам про «оптимальну антитерористичну тактику». nv.ua (укр.). Процитовано 26 серпня 2024.
  439. Ранкова атака на Україну коштувала Росії майже 1,3 мільярда доларів. Економічна правда (укр.). Процитовано 26 серпня 2024.
  440. "Укренерго" визнало атаку на об'єкти енергетики 26 серпня наймасштабнішою з початку війни (укр.). 27 серпня 2024.
  441. UNNews (26 серпня 2024). У Польщі заявили про невідомий об'єкт над територією країни під час атаки рф на Україну | УНН. unn.ua (укр.). Процитовано 26 серпня 2024.
  442. У Молдові зафіксовано перебої в енергосистемі через масований удар Росії по Україні. РБК-Украина (укр.). Процитовано 26 серпня 2024.
  443. Білий дім відреагував на масований удар по Україні. ua.korrespondent.net (рос.). Процитовано 26 серпня 2024.
  444. У РФ заявили про відбиття атаки дронів й падіння БПЛА на будинки Саратова й Енгельса. РБК-Украина (укр.). Процитовано 26 серпня 2024.
  445. В Саратове и Энгельсе дроны врезались в многоэтажки. Есть пострадавшие. BBC News Русская служба (рос.). 26 серпня 2024. Процитовано 26 серпня 2024.
  446. Russia's Saratov airport lifts flight curbs after Ukraine drone attack (англ.). 26 серпня 2024.
  447. В Саратове и Энгельсе дроны врезались в многоэтажки. Есть пострадавшие. BBC News Русская служба (рос.). 26 серпня 2024. Процитовано 28 серпня 2024.
  448. В Омске загорелся нефтезавод "Газпрома": в городе раздавались взрывы. 24 Канал (рос.). 26 серпня 2024. Процитовано 26 серпня 2024.
  449. В Омську пролунав потужний вибух на нафтозаводі: почалася масштабна пожежа, є постраждалі (відео). Інформатор UA (укр.). 23 серпня 2024. Процитовано 26 серпня 2024.
  450. Удар РФ по готелю у Кривому Розі: кількість загиблих зросла. ua.korrespondent.net (рос.). Процитовано 28 серпня 2024.
  451. а б Свобода, Радіо (27 серпня 2024). Ракетний удар по готелю у Кривому Розі: число жертв зросло. Радіо Свобода (укр.). Процитовано 27 серпня 2024.
  452. Другий поспіль масований удар Росії "шахедами" і ракетами. Атака по готелю у Кривому Розі: є загиблі й поранені. BBC News Україна (укр.). 27 серпня 2024. Процитовано 27 серпня 2024.
  453. Russian Offensive Campaign Assessment, August 27, 2024 | Institute for the Study of War. Institute for the Study of War (англ.). Процитовано 29 серпня 2024.
  454. Київ другу ніч поспіль відбивав ракетно-дронову атаку росіян: уламки спричинили пожежу в столиці. Зеркало недели | Дзеркало тижня | Mirror Weekly (укр.). Процитовано 27 серпня 2024.
  455. ППО ліквідувала навколо Києва близько півтора десятка ударних дронів і кілька ракет - КМВА.
  456. Росія вночі запустила по Україні понад 90 дронів і ракет: скільки збила ППО. Слово і Діло (укр.). 27 серпня 2024. Процитовано 27 серпня 2024.
  457. РФ вночі атакувала Україну 10 ракетами та 81-м "шахедом" – DW – 27.08.2024. dw.com (укр.). Процитовано 27 серпня 2024.
  458. Ворог поцілив КАБом по об’єкту критичної інфраструктури на Сумщині. ua.korrespondent.net (рос.). Процитовано 27 серпня 2024.
  459. Зеленський заявив про випробування української балістичної ракети | Цензор.НЕТ.
  460. Обух, Вероніка. Українські F-16 отримали від США найновішу версію РЕБ для протидії засобам ППО РФ, – Defense Express.
  461. Українські F-16 отримали від США найновішу версію РЕБ проти ППО РФ, її не мають навіть союзники по НАТО | Defense Express. defence-ua.com (укр.). Процитовано 27 серпня 2024.
  462. Російські війська обстріляли Селидове з артилерії. Східний Варіант. 24 серпня 2024.
  463. Україна захопила 1300 кв. км території та 594 полонених на Курщині — Сирський. Мілітарний (укр.). Процитовано 28 серпня 2024.
  464. Сирський назвав кількість полонених на Курщині. Чому гіршає біля Покровська. BBC News Україна (укр.). 27 серпня 2024. Процитовано 28 серпня 2024.
  465. Ukraine uses over 170 different unmanned systems at front, commander says. The Kyiv Independent (англ.). 27 серпня 2024. Процитовано 29 серпня 2024.
  466. N. Korea sent over 13,000 containers suspected of carrying arms to Russia: lawmaker (англ.). 27 серпня 2024.
  467. ISW: російські війська досягли значних успіхів на Покровському напрямку. chas.news (ua) . Процитовано 29 серпня 2024.
  468. На фронті за добу відбулися 195 боєзіткнень. www.ukrinform.ua (укр.). 29 серпня 2024. Процитовано 29 серпня 2024.
  469. В Ростовській області Росії після гучних вибухів горять дві нафтобази. Українська правда (укр.). Процитовано 28 серпня 2024.
  470. Росіяни стверджують, що ЗСУ атакували чергову нафтобазу в Ростовській області. РБК-Украина (укр.). Процитовано 28 серпня 2024.
  471. Дрони вперше атакували Кіровську область Росії. Повідомляють про пожежу на нафтобазі, горить два резервуари. Гордон | Gordon (укр.). Процитовано 28 серпня 2024.
  472. "В наш маленький славный Котельнич пришла война". Кировскую область впервые атаковали беспилотники. Radio Free Europe / Radio Liberty (рос.). 28 серпня 2024. Процитовано 28 серпня 2024.
  473. Удар по Кривому Рогу: кількість постраждалих зросла до 8 людей. ua.korrespondent.net (рос.). Процитовано 28 серпня 2024.
  474. Росіяни вдарили ракетою по Кривому Рогу, восьмеро постраждалих. Українська правда (укр.). Процитовано 28 серпня 2024.
  475. Бійці 28-ї ОМБр уразили російський СУ-25. ua.korrespondent.net (рос.). Процитовано 28 серпня 2024.
  476. Українські бійці збили ворожий літак на Донеччині. UA.NEWS (ua) . 28 серпня 2024. Процитовано 28 серпня 2024.
  477. Росіяни вдарили по центру Куп'янська: багато постраждалих, пошкоджено мерію. РБК-Украина (укр.). Процитовано 28 серпня 2024.
  478. Армія РФ вдарила авіабомбою по центру Куп’янська в Харківській області: пошкоджено адміністрацію, постраждали 14 осіб. nv.ua (укр.). Процитовано 28 серпня 2024.
  479. Війська рф вдарили КАБом по центру Куп'янська, є постраждалі. Слово і Діло (укр.). 28 серпня 2024. Процитовано 28 серпня 2024.
  480. Gazeta.ua (28 серпня 2024). Окупанти потужно вдарили по Ізюму - 12 постраждалих. Gazeta.ua (укр.). Процитовано 31 серпня 2024.
  481. Атака по Ізюму: якими ракетами вдарив ворог і які наслідки (фото). ТСН.ua (укр.). 27 жовтня 2023. Процитовано 31 серпня 2024.
  482. Литва передала Україні новий пакет військової допомоги (укр.). 28.08.2024.
  483. Литовці передали Україні останні з понад 1100 антидронових комплексів за “народні” 8 млн євро. Європейська правда (укр.). Процитовано 28 серпня 2024.
  484. Fighting near Pokrovsk 'exceptionally brutal,' Syrskyi says. The Kyiv Independent (англ.). 29 серпня 2024. Процитовано 31 серпня 2024.
  485. Речник 24 бригади пояснив, чому сказав, що росіяни контролюють близько 40% Часового Яру. Східний Варіант (укр.). 29 серпня 2024. Процитовано 31 серпня 2024.
  486. Бої за Часів Яр: у 24 ОМБр розповіли, яку територію окупував ворог. www.unian.ua (укр.). Процитовано 31 серпня 2024.
  487. Russian Offensive Campaign Assessment, August 29, 2024 | Institute for the Study of War. Institute for the Study of War (англ.). Процитовано 31 серпня 2024.
  488. На фронті сталося 156 бойових зіткнень, найбільше атак ЗСУ відбили на Покровському напрямку. www.ukrinform.ua (укр.). 29 серпня 2024. Процитовано 31 серпня 2024.
  489. Росія атакувала вночі Україну 5 ракетами і 74 дронами – DW – 29.08.2024. dw.com.
  490. ППО знищила ворожі цілі у дев’яти областях. ua.korrespondent.net (рос.). Процитовано 29 серпня 2024.
  491. У Білорусі вперше збивали російський «шахед» за допомогою авіації – ЗМІ. Слово і Діло (укр.). 31 серпня 2024. Процитовано 31 серпня 2024.
  492. У Білорусі вперше застосували авіацію для збиття російського БпЛА.
  493. Внаслідок російських обстрілів поранено троє мирних мешканців Сумщини. LB.ua. 29 серпня 2024. Процитовано 31 серпня 2024.
  494. Свобода, Радіо (29 серпня 2024). Сумщина: двоє людей поранені через російські обстріли. Радіо Свобода (укр.). Процитовано 31 серпня 2024.
  495. Масована атака дронів: у Києві є пошкодження від уламків – DW – 29.08.2024. dw.com.
  496. Масований удар дронами: у Черкасах загорілось підприємство – DW – 29.08.2024. dw.com.
  497. U.S.-Made F-16 Jet Fighter Crashes in Ukraine.
  498. Втрата Україною першого F-16 і навченого пілота. Що кажуть Повітряні сили. BBC News Україна (укр.). 29 серпня 2024. Процитовано 29 серпня 2024.
  499. Український пілот Олексій Месь загинув під час аварії F-16 — СNN. nv.ua (укр.). Процитовано 29 серпня 2024.
  500. AFP (29 серпня 2024). 1 Killed, 2 Injured in Strikes on Russia's Belgorod Region. The Moscow Times (англ.). Процитовано 31 серпня 2024.
  501. Сили оборони вночі збили 12 з 18 шахедів. ua.korrespondent.net (рос.). Процитовано 30 серпня 2024.
  502. На Дніпропетровщині вночі збили чотири шахеди. ua.korrespondent.net (рос.). Процитовано 30 серпня 2024.
  503. Авіаудар по Сумах: у лікарні померла поранена жінка. ua.korrespondent.net (рос.). Процитовано 30 серпня 2024.
  504. Через удар РФ і пожежу в повітрі Сум підвищилась концентрація діоксидів сірки та азоту. Українська правда (укр.). Процитовано 30 серпня 2024.
  505. У Сумах через пожежу від атаки РФ є перевищення рівня діоксидів сірки та азоту в повітрі. LB.ua. 30 серпня 2024. Процитовано 30 серпня 2024.
  506. Сили оборони в Курській області просунулися ще на 2 км — Сирський. ТСН.ua (укр.). 30 серпня 2024. Процитовано 1 вересня 2024.
  507. Михайлов, Дмитро (30 серпня 2024). Сирський розповів, на скільки ще ЗСУ просунулись у Курській області станом на 30 серпня (укр.).
  508. Росія перекидає своїх найманців із Буркіна-Фасо на Курщину, - Le Monde. espreso.tv (укр.). Процитовано 1 вересня 2024.
  509. Російських найманців перекидають з Буркіна-Фасо до Курської області – Le Monde. ТСН.ua (укр.). 30 серпня 2024. Процитовано 1 вересня 2024.
  510. Russian Offensive Campaign Assessment, August 30, 2024 | Institute for the Study of War. Institute for the Study of War (англ.). Процитовано 1 вересня 2024.
  511. Авіаудар РФ по Харкову. Щонайменше 77 цивільних дістали поранення, кількість загиблих знову зросла. Гордон | Gordon (укр.). Процитовано 30 серпня 2024.
  512. а б Удар по Харківщині: з’явилися подробиці. ua.korrespondent.net (рос.). Процитовано 31 серпня 2024.
  513. U.S. Army Awards the Javelin Joint Venture $1.3B Contract. www.rtx.com (англ.). Процитовано 30 серпня 2024.
  514. США виготовлять рекордну кількість ракет Javelin. ua.korrespondent.net (рос.). Процитовано 30 серпня 2024.
  515. ЄС підготував для України 700 тисяч снарядів з обіцяного мільйона, - Боррель. РБК-Украина (укр.). Процитовано 30 серпня 2024.
  516. Стало відомо, скільки снарядів ЄС передав Україні. ua.korrespondent.net (рос.). Процитовано 30 серпня 2024.
  517. Russia claims downing of 18 drones overnight, Kaluga airport reportedly attacked. The Kyiv Independent (англ.). 30 серпня 2024. Процитовано 1 вересня 2024.
  518. У Бєлгороді пролунали вибухи, росіяни скаржаться на удар. РБК-Украина (укр.). Процитовано 31 серпня 2024.
  519. Свобода, Радіо (30 серпня 2024). У російському Бєлгороді внаслідок обстрілу загинули п’ятеро, поранені 37 людей – офіційно. Радіо Свобода (укр.). Процитовано 31 серпня 2024.
  520. Генерал-лейтенант Кривоножко тимчасово виконуватиме обов’язки командувача Повітряних сил — Генштаб. nv.ua (укр.). Процитовано 30 серпня 2024.
  521. Росіяни захопили Карлівку на Донеччині та просунулися біля ще чотирьох населених пунктів — DeepState. nv.ua (укр.). Процитовано 31 серпня 2024.
  522. 55 разів наступали на Покровському напрямку: росіяни окупували Карлівку, — DeepState. ФОКУС (укр.). 31 серпня 2024. Процитовано 31 серпня 2024.
  523. Russian Offensive Campaign Assessment, August 31, 2024 | Institute for the Study of War (англ.).
  524. Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 01 September 2024.
  525. Війська рф вдарили дронами по Бериславу, загинув цивільний. Слово і Діло (укр.). 31 серпня 2024. Процитовано 31 серпня 2024.
  526. Умєров підтвердив, що передав США список цілей для ATACMS у Росії. Українська правда (укр.). Процитовано 31 серпня 2024.
  527. Міністр оборони України підтвердив, що передав у Вашингтон список цілей для ударів ATACMS по Росії — DSnews.ua. www.dsnews.ua (укр.). 31 серпня 2024. Процитовано 31 серпня 2024.
  528. У Харкові та Сумах пролунали потужні вибухи: ворог атакує КАБами. 24 Канал (укр.). 31 серпня 2024. Процитовано 31 серпня 2024.
  529. Нідерланди передадуть Україні 28 гусеничних машин Viking. espreso.tv (укр.). Процитовано 1 вересня 2024.
  530. Danish F-16s 'working in Ukraine,' PM Mette Frederiksen confirms. The Kyiv Independent (англ.). 31 серпня 2024. Процитовано 1 вересня 2024.