Ендогамія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ендога́мія (від дав.-гр. ἔνδον — «усередині» + γάμος — «шлюб») — отримання нащадків внаслідок шлюбів чи схрещування між близькими генетично чи соціально індивідами. Поняття використовується в біології та соціології.

У біології та популяційній генетиці людини ендогамією називають шлюби та отримання потомства в межах близькоспорідненої групи (роду, племені чи родини), що заохочується соціальними нормами. Прикладом такої ендогамії є шлюби між братом і сестрою у єгипетських фараонів. Також ендогамія притаманна первісному стаду пітекантропів та праобщині неандертальців[джерело?].

У соціології ендогамією називають шлюби всередині однієї соціальної групи чи популяції. Чим більше ендогамних шлюбів, тим більше відокремленість популяції від інших популяцій[1].

Зокрема в сільській місцевості Херсонської області України рівень ендогамії серед мешканців одного району складає 10-40 % станом на 2011—2013 роки[1].

Протилежністю ендогамії є екзогамія.

Соціальна динаміка[ред. | ред. код]

Урапмін, невелике плем'я в Папуа-Новій Гвінеї, практикує сувору ендогамію. Урмін також має систему споріднених класів, відомими як Tanum Miit. Оскільки заняття успадковуються ззаду, більшість урапмінів належать до всіх основних класів, створюючи велику плинність і мало роблячи для диференціації людей.[2]

Невелика громада на Південно-Атлантичному острові Трістан да-Кунья, через їх географічну ізоляцію, майже ендогамічна суспільство. Існують випадки проблем зі здоров’ям, пов’язані з ендогамією на острові, включаючи глаукому та астму, як продемонстрували дослідження університету Торонто.[3]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б О. Г. Лановенко, К. А. Генова Генетична подільність та гетерогенність сільських популяцій Херсонщини // Молодий вчений. — 2014. — № 6(1). — С. 6-9
  2. Robbins, Joel (2004). Becoming sinners : Christianity and moral torment in a Papua New Guinea society. Berkeley, Calif.: University of California Press. ISBN 978-0-520-93708-6. OCLC 56733684.
  3. Worldwide search for asthma clue (en-GB) . 9 грудня 2008. Процитовано 1 вересня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]