Контрас

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ко́нтрас ( ісп. Contras (скорочення від ісп. contrarrevolucionarios — контрреволюціонери) — об'єднана назва для низки ідеологічно різних угрупувань, що вели партизанську війну проти уряду Даніеля Ортеги в Нікарагуа в 19801990 за підтримки урядів США, Аргентини та Гондурасу. Серед них були як колишні діячі режиму А. Сомоси, так і люди, що розчарувалися в новому уряді Ортеги. Угрупування мали свої бази у сусідніх країнах Гондурасі та Коста-Риці.

Міжнародні правозахисні організації відзначали крайню жорстокість контрас не лише стосовно своїх політичних противників, але і до цивільного населення.

Контрас припинили свою діяльність внаслідок політики національного примирення, початої після обрання на пост президента Нікарагуа Віолети Чаморро в 1990 р.

Загального лідера в контрас не було. Найвпливовішою фігурою серед них вважається підполковник Енріке Бермудес, колишній військовий аташе у США. Після закінчення громадянської війни в 1990 р. Бермудес повернувся до Нікарагуа, але вже наступного року був убитий.

З фінансуванням контрас пов'язаний чималий політичний скандал у США «Іран-контрас».

Справа контрас у Міжнародному суді ООН[ред. | ред. код]

У 1984 році Нікарагуа до Міжнародного Суду ООН, звинувачуючи США в порушенні норм міжнародного права («Справа про військові та воєнізовані дії на території й проти Нікарагуа» – «Case Concerning Military and Paramilitary Activitiesin and against Nicaragua»). Рішення, винесене Судом у цій справі в 1986 р., підтверджує те, що США, усупереч міжнародно-правовим нормам, надавали підтримку контрас, здійснюючи їх навчання, озброєння, забезпечення провіантом чи іншим способом заохочуючи, підтримуючи й надаючи допомогу військовим і воєнізованим діям у Нікарагуа[1].

Водночас Суд не знайшов доказів, що США повністю контролювали дії контрас. Суд визнав, що певна кількість операцій була проведена за планами,розробленими радниками з США[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Гачкевич Андрій. Громадянська війна в Нікарагуа (1981–1988) крізь призму концепції гібридної війни // Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії. — 2018. — № 2(4). — С. 90-99. Архівовано з джерела 31 травня 2020. Процитовано 26 листопада 2019.
  2. Малига Вікторія, Новашок Дмитро. Концепції ефективного та загального контролю у міжнародному праві: теорія та практика // Вісник Львівського університету. Міжнародні відносини. — 2017. — Вип. 42. — С. 191-200. Архівовано з джерела 16 травня 2019. Процитовано 26 листопада 2019.