Мазовшани

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мазовшани
Карта розселення лехітських племен
Самоназва пол. Mazowszanie
Ареал Мазовецьке князівство
Раса Європеоїдна
Походження IX ст.
Мова Мазовецький діалект польської мови
Релігія язичництвохристиянство

Мазовшани (пол. Mazowszanie) — західнослов'янське лехітське плем'я, яке взяло участь у формуванні польського етносу. У IX — XI ст. населяли територію теперішньої Мазовії, історичної області над середньою течією Вісли та над нижньою течією Нарва й Західного Бугу.

Історія[ред. | ред. код]

Перші згадки про мазовшан зустрічаються у Нестора Літописця в XI столітті. Згадується плем'я також Галлом Анонімом. Спочатку вони проживали в околицях сучасних польських міст Плоцьк, Ломжа, Візна, Черськ, Цеханув, Плонськ, Закрочим, Груєць.

На заході сусідами мазовшан були поляни і куявяни, на півдні — лендзяни і вісляни, на півночі і північному сході — балтійські племена пруссів і ятвягів, на сході — східнослов'янське плем'я волинян[1]. Можливо, у генезі мазовшан брали участь балти.

До IX століття мазовшанами була повністю заселена Мазовецька низовина, з XIV століття їх колонізаційні потоки рухаються в північному (на територію вниз за течією Вісли і в Мазурське поозер'я), східному (на Підляшші) і південному (у район Радомської пущі) напрямках. Процес розселення мазовшан супроводжувався асиміляцією і витісненням місцевого балтійського населення.

Мазовшани пізніше інших племен влилися до складу польської нації, тривалий час Мазовецьке князівство зберігало самостійність, і тільки у 1526 році Мазовія остаточно опинилася під владою польських королів.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Państwo Polskie za pierwszych Piastów. Ingner.files.wordpress.com (пол.). Архів оригіналу за 11 грудня 2012. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |2= (довідка)

Посилання[ред. | ред. код]