Капуста пекінська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Петсай
Brassica rapa
Brassica rapa
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Вищі рослини (Streptophyta)
Надклас: Покритонасінні (Magnoliophyta)
Клас: Евдикоти (Eudicots)
Підклас: Розиди (Rosids)
Порядок: Капустоцвіті (Brassicales)
Родина: Капустяні (Brassicaceae)
Рід: Капуста (Brassica)
Вид: Ріпа (Brassica rapa)
Підвид: Капуста пекінська
Посилання
Вікісховище: Category:Brassica rapa
IPNI: 953222-1
NCBI: 51351

Пекінська капуста (Brassica rapa subsp. pekinensis), петсай (англ. pe-tsai), або салатна капуста — рослина родини капустяних, овочева культура.

Походження та історія поширення культури[ред. | ред. код]

Пекінська капуста як культурна рослина сформувалася на території Китаю. Письмові згадки про неї відносяться до V—VI століть н. е. Причому використовувалася вона не тільки як овочева рослина, але і як олійна. Важливе значення вид має і в наші дні, особливо в долинах центральної і південної частин країни. Походячі з північних районів Китаю кочанні форми пекінської капусти поширилися через Корейський півострів в Японію і країни Індокитаю, де й донині є одною з найважливіших культур. На основі великої кількості місцевих китайських і японських сортів в середині XX століття в Японії були створені комерційні сорти та гібриди з високою врожайністю і скоростиглістю. В Європі і США аж до початку 1970-х років пекінська капуста вирощувалася в обмежених масштабах, і лише в останні роки її виробництво — як у відкритому, так і в захищеному ґрунті — стало переживати справжній бум, пов'язаний з появою скоростиглих японських гібридів, що володіють стійкістю до стеблування, тобто зацвітають з великою затримкою в умовах довгого дня, завдяки чому рослини можуть тривалий час зберігати високі товарні якості. В останні роки досить активно впроваджується в овочівництво в Україні.

Вирощування[ред. | ред. код]

Оскільки пекінська капуста — холодостійка культура короткого дня, то висаджувати розсаду або висівати насіння потрібно в ранні строки (з першим виходом на город) або в другу-третю декаду липня. Не рекомендується висівати пекінську капусту раніше 20 липня, тому що пекінська капуста — культура короткого дня і висів раніше вказаного строку призводить до її цвітіння «стрілкування».

Короткий вегетаційний період пекінської капусти дозволяє отримати товарну продукцію за 25-30 днів. Вирощувати її можна розсадним і безрозсадним способами. Розсаду пекінської капусти вирощують в торфоперегнійних горщиках, вік розсади 20-25 днів.

Пекінська капуста, як і білоголові капусти, вибаглива до родючості ґрунту, тому вирощувати її необхідно на родючих, удобрених ґрунтах. Висів проводиться широкорядним способом з шириною міжрядь 40 см, висівають по 3-4 насінини. Норма висіву — 0,2-0,3 г/кв.м, глибина висіву — 1 см. Перед посівом гряду поливають, декілька поливів проводять також на початку вегетації. Сходи проріджують, залишаючи найсильніші рослини на відстані 15-20 см. Протягом вегетації проводять регулярні рихлення ґрунту та видалення бур'янів.

Харчове застосування[ред. | ред. код]

Листові форми пекінської капусти вживають в їжу як салатну зелень, а кочанні використовують після кулінарної обробки в супах, гарнірах, а також маринують і сушать. У країнах Східної Азії салатну капусту часто заквашують (корейці, наприклад, роблять страву кімчі).

Посилання[ред. | ред. код]