Internacia Komunista Esperantista Kolektivo

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Internacia Komunista Esperantista Kolektivo
Тип есперанто-організаціяd
спеціалізована есперантистська асоціаціяd
Офіційні мови есперанто

Internacia Komunista Esperantista Kolektivo (IKEK ; з есп. — Міжнародний Комуністичний Есперантистський Колектив) — об'єднання представників есперанто-спільноти різних країн, що мають марксистські погляди. Спілка не є політичною партією і не орієнтується на якусь конкретну течію в лівому русі. Девіз організації — «Есперанто для класової боротьби».

Принципи[ред. | ред. код]

ІКЕК був заснований в 1974 році членами Комуністичної партії Португалії. Протягом 14 років організація функціонувала без будь-якого статуту. 10-а Міжнародна конференція IKEK (Лісабон, 1988) вперше прийняла Статут. Нині діючий Статут спілки складається з початкової редакції 1988 року, а також правок, прийнятих на 15-й і 16-й Міжнародних конференціях. Згідно статуту[1]:

  • ІКЕК сприяє взаємодії між есперанто-марксистами з різних країн;
  • мовою есперанто IKEK має допомагати міжнародній координації в робітничому русі, сприяти налагодженню тісніших зв'язків між окремими комуністичними партіями та іншими політичними організаціями, що є прибічниками теорії класової боротьби;
  • ІКЕК не повинен стояти осторонь глобальних проблем нашого часу: миру, соціального прогресу, екології, демократії;
  • ІКЕК відкритий для всіх тенденцій лівого руху. Марксизм-ленінізм, підтримуваний частиною IKEK, для більшості членів спільноти представляє собою предмет дискусії;
  • важливою метою IKEK є теза про спільні інтереси трудящих у всьому світі, соціалізм та спільну боротьбу за соціальні права.
  • ІКЕК не нав'язує організаційну єдність, є об'єднанням, що діалектично розвивається;
  • національні підрозділи IKEK можуть розробляти власний статут, який має узгоджуватися з принципами ІКЕК.

Організаційна структура[ред. | ред. код]

Керівним органом є виборна рада IKEK. Наразі до неї входять Стен Кібл[eo] (Велика Британія; президент), Марія Прилепська (Росія; віце-президент), Дітер Роке[eo] (Швеція; секретар) та Альсіно Рамос Алвеш (Португалія; фінансово-організаційне забезпечення)[2].

Друкованим органом IKEK є газета «Інтернаціоналіст»[eo][3]. Підписка газети є членським внеском в IKEK.

Інше[ред. | ред. код]

Комуністами-есперантистами, зокрема Гільєрмо Лутермано[eo], здійснена чимала робота по перекладу класичних марксистських текстів на мову есперанто, розроблені матеріали для вивчення діалектичного й історичного матеріалізму[4].

Більшість членів IKEK стоять на антисталіністських позиціях, що засвідчено в дискусії Лутермано з Прилепською[5]. Крім того, на сайті IKEK можна знайти й інші матеріали антисталіністського характеру. Тут, зокрема, є характеристика роботи Мартем'яна Рютіна «Сталін і криза пролетарської диктатури»[6].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 2 вересня 2018. Процитовано 31 травня 2018.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 11 листопада 2017. Процитовано 31 травня 2018.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. Архівована копія (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 19 жовтня 2017. Процитовано 31 травня 2018.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  4. Архівована копія. Архів оригіналу за 1 вересня 2018. Процитовано 31 травня 2018.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  5. Архівована копія. Архів оригіналу за 2 грудня 2018. Процитовано 31 травня 2018.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  6. Архівована копія. Архів оригіналу за 2 грудня 2018. Процитовано 31 травня 2018.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)