Болівійська кухня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Салтеньяс

Болівійська кухня — ґрунтується на комбінації іспанської кухні з місцевими інгредієнтами та традиціями народу аймара, серед інших, з більш пізніми впливами з аргентинської, німецької, італійської, французької та арабської культури через прибуття іммігрантів з цих країн.

Традиційні страви[ред. | ред. код]

Традиційними стравами болівійської кухні є кукурудза, картопля, кіноа та боби. Ці інгредієнти поєднуються з інгредієнтами, які прийшли з іспанської кухні: рисом, пшеницею та м'ясом, включаючи яловичину, свинину та курчати.

Сільпанчо — популярна болівійська страва з міста Кочабамба.[1]

Вулична їжа[ред. | ред. код]

Транкапечо — це сендвіч, який подають у Кочабамбі.[2]

Структура кухні[ред. | ред. код]

Обід (almuerzo)[ред. | ред. код]

Almuerzo — найважливіша їжа болівійського дня, настільки, що повсякденне життя має тенденцію обертатися навколо нього. Довгі обіди традиційні по всій країні, тому підприємства та магазини часто закриваються між 12 і 15 годинами, щоб у робочих був час повернутися додому на обід. Типовий болівійський обід складався з декількох страв, включаючи суп, основна страва з м'яса, рису та картоплі, потім десерт і кава[3] Обід куштують в неспішному темпі і він традиційно супроводжується дрімотою, часто званою «сієстою».

Чай ()[ред. | ред. код]

Болівійці мають післяобідню чайну перерву, подібну до тієї, що дотримуються англійці. Зазвичай чайні паузи відбуваються між 16 і 17 годинами в salones de té (чайних кімнатах). Ці чайні кімнати зазвичай працюють при пекарнях, щоб чаєм і випічкою можна було б насолоджуватися одночасно.[4] Чорний чай, як правило, п'ють разом з печивом, таким як печиво «Марія» або більш традиційними уміта. Часто болівійці п'ють настій з листя коки або мате замість більш звичного чорного чаю.

Вечеря (cena)[ред. | ред. код]

Вечеря — більш легка, менш офіційна, ніж обід, зазвичай влаштовується о 8 вечора або пізніше.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Silpancho from Bolivia. The Foreign Fork (амер.). 5 червня 2019. Процитовано 16 січня 2023.
  2. Bolivian Trancapecho | Sandwich Tribunal. www.sandwichtribunal.com (амер.). 10 грудня 2019. Процитовано 16 січня 2023.
  3. Traditional Cuisine [Архівовано 27 січня 2021 у Wayback Machine.]. bolivia-guide.com Retrieved 2012-03-22
  4. Bolivian Food Customs and Traditions [Архівовано 6 травня 2021 у Wayback Machine.]. BolivianBella.com Retrieved 2012-03-22