Брунейська кухня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Амбуят – брунейські солодощі

Брунейська кухня — національна кухня Брунею. Знаходиться під впливом малайзійської, сінгапурської[1] та індонезійської кухонь. Багато рецептів було запозичено з кухонь цих країн. Дуже часто зустрічаються страви та напої з Індії, Китаю, Таїланду та Японії.

Страви та напої[ред. | ред. код]

Приготування амбуяту
Брунейські страви в ресторані
Кокосове молоко

Основна їжа — рис та риба. З рису в Брунеї готують рисові чипси, локшину та рисові пудинги. Способи приготування страв з рису різноманітні. Наприклад, його варять у бульйоні, смажать зі спеціями та овочами, тушкують з кокосовим молоком[2]. Всі страви в брунейській кухні переважно гострі через використання спецій. Гарнір в Брунеї  — це рис або локшина.

М'ясо майже не вживається через високі ціни та через дотримання принципів Халяль. У сільській місцевості полюють на диких птахів, індійських замбарів та мунтжаків. Вживання алкогольних напоїв та свинини суворо заборонено[1]. Але для туристів подають недорогі австралійські вина[2].

В цій кухні виділяють рецепти курячого шашлику з кисло-солодким арахісовим соусом «саті-аям», відварної баранини з травами «суп-камбінг», гострої страви з курки «серонденг-паданг», локшини у соусі каррі з відварної курки «каррі лакса», жаркого з яловичини з горіхами «ренданг» та шашлику з яловичини або м'яса птиці «сатай»[2].

Популярними стравами є ренданг, насі лемак, путері нанас [3]. У Брунеї люблять готувати насі каток — страву з рису, курки, самбал, перця чилі. Іноді до неї додають креветки, часник, імбир, оцет, сік лайму, сир. Традиційно цю страву подають загорнуту у коричневий папір.

Морепродукти займають значну частину раціону жителів Брунею. Популярні такі страви, як рис з яйцем та рибою та жарке з креветок тощо. З овочів в Брунеї популярні папая, ананаси, рамбутан, чемпедак, тарап та довгі боби (довжина стручка 3 м).

Найпопулярнішими солодощами є амбуят – легка крохмальна кулька, яку занурюють у солодкий соус.

Серед напоїв переважають кокосове молоко, фруктовий сік, чай та кава.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Cuisine of Brunei. ifood.tv. Архів оригіналу за 29 серпня 2012. Процитовано 28 жовтня 2018. 
  2. а б в Архівована копія. Архів оригіналу за 30 жовтня 2018. Процитовано 28 жовтня 2018. 
  3. Brunei - Cuisines of Brunei. 1Up Travel. 17 травня 2007. Архів оригіналу за 29 серпня 2012. Процитовано 28 жовтня 2018. 

Посилання[ред. | ред. код]