Македонська кухня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Македонська кухня
Країна  Північна Македонія
CMNS: Македонська кухня у Вікісховищі
Тавче гравче — національна страва Північна Македонії
Македонська кухня
Турлі Тава

Північна Македонська кухня (мак. Північна Македонска кујна) як частина балканської, є традиційною в Північній Македонії. Вона зазнала впливу Середземномор'я та Близького Сходу, а також інших сусідніх кухонь. Теплий та вологий клімат північної Македонії забезпечує відмінні умови для зростання овочів, фруктів та зелені. Північна Македонська кухня відрізняється розмаїтістю і якістю молочних продуктів, вин та алкогольних напоїв, наприклад, ракії.

Серед м'ясних продуктів домінують яловичина, баранина і курка. Свинина рідко використовується (не тільки мусульманською меншістю, а й християнською більшістю).

Тавче гравче і Мастика вважаються національною стравою і напоєм Північно Македонії.

Страви[ред. | ред. код]

Десерти[ред. | ред. код]

Тулумба

Напої[ред. | ред. код]

Кава[ред. | ред. код]

Турецька кава

Ще з часів Османської імперії кава відіграє важливу роль в житті та культурі Македонії, а Турецька кава є однією з найпопулярніших у світі. З більш ніж 5000 установ, традиційні македонські кав'ярні кафеани є одними з найкращих місць, щоб поговорити та випити. Проте через негативні стереотипи щодо кафеан, більшість молодих людей вважають західні кав'ярні кращими та зосереджуються у них.

Інші кавові напої, як от лате, моккачино і капучино стають все більш популярними з відкриттям нових кафе. Бізнесмени та ділові люди роблять свій внесок у розвиток розчинної кави (особливо фрапе).