Сучасна австралійська кухня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Знакова страва сучасної австралійської кухні: Конфі з тасманської форелі у ресторані Tetsuya's (Сідней).

Сучасна австралійська кухня або Mod Oz (англ. Modern Australian cuisine) — це ф'южн-кухня, властива Австралії.

Історія[ред. | ред. код]

Австралійська кухня походить від уподобань австралійських поселенців-імігрантів та продуктів харчування, які вони привезли з собою на континент, у поєднанні з місцевими продуктами. Британський колоніальний період встановив сильну базу зацікавленості у англо-кельтському стилі рецептів та методів. Подальші хвилі мультикультурної імміграції, більшість яких була з Азії та Середземномор'я, та сильні, вишукані культури харчування, що їх принесли з собою етнічні спільноти, вплинули на розвиток австралійської кухні.

Найвірогідніше, першим рестораном сучасної австралійської кухні був ресторан Bayswater Brasserie, 1982 року заснування, у Сіднеї, який пропонував середземноморські страви із впливом азійської кухні та кухні Середнього Сходу, та «показав Сіднею […] що страви можуть бути сміливими, не будучи при цьому дорогими». Власне термін було вперше вжито в друкованому вигляді у виданні Гід доброї їжі (англ. Good Food Guide)[1][2], де під цим заголовком було розміщено 34 ресторани[3]. Серед провідних представників цього стилю — Тецуя Вакуда, Ніл Перрі та Пітер Ґілмор.

Відомі ресторани сучасної австралійської кухні[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 7 серпня 2002. Процитовано 18 вересня 2017.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 9 лютого 2014. Процитовано 18 вересня 2017.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 22 лютого 2017. Процитовано 18 вересня 2017.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  4. Архівована копія. Архів оригіналу за 1 грудня 2017. Процитовано 18 вересня 2017.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  5. Архівована копія. Архів оригіналу за 1 грудня 2017. Процитовано 18 вересня 2017.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)