Семен Мелешкович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Семен Мелешкович
Семен Мелешкович
Семен Мелешкович
Війт Києва
1548 — 1550
Попередник Ян Дхоревський
Наступник Максим Хонич
1555/1558 — 1563
Попередник Максим Хонич
Наступник Богуш Ленкевич
Народився невідомо
Помер не раніше 1563 і не пізніше 1572
Підданство Велике князівство Литовське
Рід Мелешковичі
У шлюбі з Устинья
Анастасія Пацкевич
Діти дві доньки

Семен Мелешкович (? — бл. 1563) — війт Києва часів Великого князівства Литовського.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з заможного київського міщанського роду Мелешковичів. Про батьків та дату народження замало відомостей. Вперше згадується 1552 року (разом з братами Яковом, Степаном і Григорієм) згадується в ревізії Київського замку як власник двору. До того у 1548 році встиг стати війтом Києва. На цій посаді перебував до 1550 року, коли поступив війтиством Максиму Хоничу. Після деякої перерви знову стає війтом Києва десь між 1555 та 1558 роками.

Привілеєм від 12 квітня 1558 року король Сигізмунд II Август підтвердив йому право на володіння селом Юр'ївці над річкою Віта, купленим за 50 кіп грошей литовських у київських зем'ян Богдана Дублянського та Федори Золотушної, а також на острів і село Чатанове над Десною, набутих від Льва Волковича і Марини Борисівни за 60 кіп грошей литовських.

Пізніше Мелешкович придбав ще два села — Підгірці і Вишеньки. У 1563 році через слабке здоров'я або старість поступився війтівством. Тоді ж склав свій заповіт. Надалі опікувався господарськими справами, збільшуючи статки та маєтності. на початку 1563 року зрікся посади. Новим війтом став Богуш Ленкевич.

Дата смерті Мелешковича викликає деякі суперечності. Найімовірніше помер 1563 року. Усі села заповів монастирям, двом донькам із зятями залишив у спадок свій будинок з двором та усіма рухомими речами. Згодом спадок став об'єктом боротьбу Черевчеїв, Кошколдеїв та Ходик.

Родина[ред. | ред. код]

  • Дружина (перша) — Устинья. Дочка — Гальшка, дружина купця і райці Андрія Кошколдейовича.
  • Дружина (друга) — Анастасія, донька Василя Пацкевича, київського намісника. Дочка — Василиса, дружина райці Матвія Черевчейовича.

Джерела[ред. | ред. код]