Киселівський Григорій Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Григорій Іванович Киселівський
Григорій Іванович Киселівський
Григорій Іванович Киселівський
Війт Києва
1826 — 1834
Попередник Михайло Григоренко
Наступник посаду скасовано
Народився 1776
Київ, Київська губернія, Російська імперія
Помер 8 (20) січня 1841[1]
Київ, Київська губернія, Російська імперія[1]
Похований Щекавицьке кладовище[1]
Відомий як купецтво
Підданство Російська імперія
Професія купець 2-ї гільдії
Релігія православного віросповідання
Нагороди
Орден Святої Анни 3 ступеня
Орден Святої Анни 3 ступеня
Підпис
Будинок Киселівського (вул. Григорія Сковороди, 9)

Григо́рій Іва́нович Киселі́вський (1776, Київ, Київська губернія, Російська імперія — 8 (20) січня 1841, Київ, Київська губернія, Російська імперія) — останній київський війт у 18261834 роках, купець 2-ї гільдії, надвірний радник, бурмистр.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 1776(1776) року в Києві на Подолі в родині заможного купця. Батько Григорія — Іван (1745–1813), купець 3-ї гільдії — був київським бурмистром, і син пішов по його слідах, займаючи послідовно різні магістратські посади, аж поки сам не став бурмистром у 1815 році. Того ж року відзначений золотої медалі за зразкове утримання кур'єрських коней на поштових станціях. Пошта взагалі була слабкістю Киселівського (яка, до того ж давала чималий зиск), з 1828 року він утримував власним коштом київський поштовий двір. Робити це йому було, мабуть, неважко, бо загальна оцінка нерухомого майна Киселівського становила (на 1819 рік) 66 500 карбованців разом з вартістю крамниць у Гостиному дворі.

26 січня 1826 року обраний війтом. З'їздивши на коронацію Миколи I, повернувся назад із ще однією медаллю, цього разу срібною. Останню нагороду — орден Святої Анни 3-го ступеня — отримав у 1832 році за «особливу діяльність, засвідчену начальством» (малася на увазі організація оборони міста під час польського повстання 1830–1831 років). Але того ж року його, попри «наполегливу працю», притягли до судової відповідальності у знаменитій «справі Кравченка».

Через два роки посаду війта було взагалі ліквідовано разом зі скасуванням Магдебурзького права в Києві.

Втім, як і більшість магістратських діячів, відбувся Киселівський легко, і в 1835 році заснував у місті «Контору первоначального заведения дилижансов и транспортов», яка сполучала Київ диліжансами з Москвою та Петербургом.

На Подолі Киселівському належало кілька дворів, зокрема родова садиба з двоповерховим будинком (досі відомий як будинок Киселівського), а також великий, пізніше розібраний, будинок біля Воскресенської церкви (на його фундаменті збудовано будівлю палацу культури «Славутич»).

Раптово помер 8 (20) січня 1841 року «від удару»[2], похований на Щекавицькому кладовищі[2].

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]