Ганко Онкович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ганко Онкович
Ганко Онкович
Ганко Онкович
Війт Києва
1498/1502 — 1514
Попередник засновано
Наступник Ян?
Народився невідомо
Помер 1514
Підданство Велике князівство Литовське
Рід Онковичі
Батько Михайло Онкович
Діти два сини
Звання боярин
Релігія православ'я

Га́нко (За́нко, За́нько) Онко́вич (Онке́вич) (пол. Hanko Michajłowicz Onkowicz[1]; ? — 1514) — державний діяч Великого князівства Литовського, перший відомий війт Києва в 1498/1502–1514 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походження дискутується серед науковців. За різними припущеннями, він мав литвинське (білоруське) або литовське коріння. Також є версія, що належав до шляхти белзької або київської землі. Належав до боярського роду (це не викликає сумнівів у дослідників). Син Михайла Онковича. Також є деяка неузгодженість щодо імені. В окремих документах зветься Занко або Занько. Проте у королівському привілеї від 1542 року для його онука Андрія значиться як Ганко[1].

Кар'єра його достеменно невідома. Втім, напевне, відзначився у війнах проти Великого князівства Литовського, починаючи з часів великого князя і короля Казимира IV. У 1498 або 1502 (називається також 1506) року призначається війтом Києва. Саме в цей час місту надано магдебурзьке право, але призначення війта залишено за Великим князем Литовським. Привілей Великого князя і короля Олександра Ягеллончика на ім'я Занко Онковича поки не виявлено, тому дата початку каденції невідома.

Онкович вважав себе скоріше князівським намісником у Києві, тому більш опікувався інтересами Олександра Ягеллончика та його наступника Сигізмунда I. Внаслідок цього вступив у конфлікт зі створеним магістратом, що став домагатися розширення своїх прав. Проте до самої смерті Онковича зробити не вдалося. Внаслідок цього у 1510-х роках Онкович встановив у місті міцну владу, тісно діючи з київськими намісниками (воєводами).

Помер у 1514 році. Його наступник відомий лише за ім'ям Ян.

Родина[ред. | ред. код]

  • Богдан
  • Андрій (?)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Monografia XX, 1906, с. 30..

Джерела[ред. | ред. код]