Герби губерній Російської імперії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

У статті подано список гербів губерній Російської імперії.

Губернії, які існували станом на 1914 рік[ред. | ред. код]

В усіх гербах (за винятком гербу Холмської губернії) щит увінчаний імператорською короною і обрамований золотим дубовим листям, що оповите Андріївською стрічкою.

Герб Губернія Дата прийняття Опис
Герб Архангельської губернії Архангельська губернія 5 липня 1878 У золотому щиті Святий Архістратиг Михаїл в лазуровому озброєнні, з червленим палаючим мечем та з лазуровим щитом, прикрашеним золотим хрестом, який попирає чорного лежачого диявола.
Герб Астраханської губернії Астраханська губернія 8 грудня 1856 У лазуровому щиті золота, подібна до королівської, корона з п'ятьма дугами та зеленою підкладкою; під нею срібний східний меч, з золотим руків'ям, гострим кінцем праворуч.
Герб Бакинської губернії Бакинська губернія 5 липня 1878 У чорному щиті три золотих полум'я 1 і 2.
Герб Бессарабської губернії Бессарабська губернія 5 липня 1878 У лазуровому щиті золота буйволова голова, з червленими очима, язиком та рогами, що супроводжується, між рогами, золотою з п'ятьма променями зіркою та по боках праворуч, срібною з п'ятьма листками трояндою та ліворуч таким же півмісяцем, зверненим ліворуч. Облямівка із кольорів Імперії.
Герб Віленської губернії Віленська губернія 5 липня 1878 У червленому щиті на срібному коні, вкритому червленим трикінцевим, з золотою облямівкою, килимом, срібний озброєний вершник (погоня) з піднятим мечем та з щитом, на якому восьмикінцевий червлений хрест, що утворює герб Великого Князівства Литовського.
Герб Вітебської губернії Вітебська губернія 8 грудня 1856 У червленому щиті срібний вершник в озброєнні, з піднятим мечем і круглим щитом; сідло на срібному коні червлене, вкрите трикінцевим золотим, з лазуровою облямівкою, килимом.
Герб Владимирської губернії Владимирська губернія 8 грудня 1856 У червленому щиті золотий левовий — леопард, в залізній, прикрашеній золотом та кольоровими каменями короні, який тримає у правій лапі довгий срібний хрест.
Герб Волинської губернії Волинська губернія 8 грудня 1856 Срібний в середині червленого поля хрест.
Герб Вологодської губернії Вологодська губернія 5 липня 1878 У червленому щиті рука в золотій одежі, що виходить із срібної хмари, що тримає золоту державу та срібний меч.
Герб Воронезької губернії Воронезька губернія 5 липня 1878 У червленому щиті золота гора, яка виходить з правого боку щита, на якій срібний глек, що виливає таку ж воду.
Герб В'ятської губернії В'ятська губернія 8 грудня 1856 У золотому полі виходить праворуч з-за лазурових хмар в червленому одязі рука, яка тримає червлений напнутий лук зі стрілою; в правому куту червлений, з кульками, хрест.
Герб Гродненської губернії Гродненська губернія 5 липня 1878 У червленому щиті золотий зубр з чорними очима та язиком.
Герб Еріванської губернії Еріванська губернія 5 липня 1878 У лазуровому щиті срібна скеля, увінчана золотим російським хрестом.
Герб Естляндської губернії Естляндська губернія 8 грудня 1856 У золотому полі три лазурових леопардових — леви.
Герб Єлизаветпольської губернії Єлизаветпольська губернія 5 липня 1878 У чорному щиті золотий стовп, обтяжений червленим, з золотим руків'ям і зі срібними прикрасами, кинджалом, і супроводжуваний двома срібними Георгіївськими хрестами.
Герб Єнісейської губернії Єнісейська губернія 5 липня 1878 У червленому щиті золотий лев, золотими очима та язиком і чорними кігтями, що тримає в правій лапі золоту лопату, а в лівій — такий самий серп.
Герб Іркутської губернії Іркутська губернія 5 липня 1878 У срібному щиті чорний бобер, що біжить, з червленими очима, який тримає у роті червленого соболя.
Герб Казанської губернії Казанська губернія 8 грудня 1856 У срібному щиті чорний коронований дракон; крила і хвіст червлені, дзьоб та кігті золоті, язик червлений.
Герб Калузької губернії Калузька губернія 5 липня 1878 У зеленому щиті срібний хвилеподібний пояс, увінчаний золотою Імператорською короною.
Герб Катеринославської губернії Катеринославська губернія 5 липня 1878 У лазуровому щиті золоте вензелеве зображення імені Імператриці Катерини II, між такими ж цифрами 1787, оточене дев'ятьма золотими шестипроменевими зірками.
Герб Київської губернії Київська губернія 8 грудня 1856 У лазуровому полі Святий Архістратиг Михаїл у срібному одязі та озброєнні, з палахкотливим мечем і срібним щитом.
Герб Ковенської губернії Ковенська губернія 5 липня 1878 У лазуровому щиті срібний пам'ятник, споруджений у місті Ковні в пам'ять про війну 1812 року. Цей пам'ятник прикрашений золотими імператорськими орлами й увінчаний золотим російським, з двома поперечинами, хрестом.
Герб Костромської губернії Костромська губернія 5 липня 1878 У лазуровому щиті на срібній воді золотий давній варязький корабель, з орлиною головою і крилами на носовій частині, з вітрилом, прапором, на якому зображений Імператорський орел і сімома веслувальниками.
Герб Курляндської губернії Курляндська губернія 8 грудня 1856 Щит четверочасний. У першій і четвертих частинах герб Курляндський: у срібному полі червлений лев, у червленій же короні. У другій і третій частинах герб Семигальський: в лазуровому полі срібний олень, що виходить, з шістьма парогами на рогах, увінчаний Герцогською короною.
Герб Курської губернії Курська губернія 5 липня 1878 У срібному щиті лазуровий перев'яз, обтяжений трьома срібними ж куріпками, що летять.
Герб Кутаїської губернії Кутаїська губернія 8 грудня 1856 У зеленому щиті золоте руно, повішене на стрічці кольорів Російської імперії.
Герб Ліфляндської губернії Ліфляндська губернія 8 грудня 1856 У червленому полі срібний гриф із золотим мечем; на грудях, під Імператорською короною, червлений вензель ПВ ИВ (Петро II Імператор Всеросійський).
Герб Мінської губернії Мінська губернія 5 липня 1878 У золотому щиті три лазурових хвилеподібних пояси.
Герб Могилівської губернії Могилівська губернія 5 липня 1878 У золотому щиті потрійна зелена могила, на якій три червлених з зеленими листями колоси.
Герб Московської губернії Московська губернія 8 грудня 1856 У червленому щиті святий Георгій у срібному озброєнні та лазуревій мантії, на срібному вкритому багряною тканиною з золотою бахромою, коні, уражає золотого, з зеленими крилами, дракона, золотим із восьмиконечним хрестом угорі списом.
Герб Нижньогородської губернії Нижньогородська губернія 8 грудня 1856 У срібному полі червлений олень, що йде; роги з шістьма парогами, копита чорні.
Герб Новгородської губернії Новгородська губернія 8 грудня 1856 У срібному полі два чорних ведмеді, що підтримують золотий трон з червленою подушкою, на якому поставлені хрестоподібно з правого боку скіпетр, а з лівого — хрест; над троном золотий трисвічник з палаючими свічками; в лазуревій окраїні щита дві срібні, одна проти іншої, риби.
Герб Олонецької губернії Олонецька губернія 5 липня 1878 У золотому щиті рука, що виходить з лівого боку з-за лазурової хмари, повернена всередину, яка тримає лазуровий овальний щит, супроводжувана внизу чотирма чорними ядрами, з'єднаними таким же з ланцюгів навскісним хрестом.
Герб Оренбурзької губернії Оренбурзька губернія 8 грудня 1856 У червленому щиті два навхрест покладені золоті прапори, прикрашених Імператорським Російським орлом, супроводжувані зверху золотим же грекоросійським хрестом, а знизу золотим же перевернутим півмісяцем. У срібній главі щита лазурова куниця.
Герб Орловської губернії Орловська губернія 5 липня 1878 У лазуровому щиті срібна фортеця, з трьома вежами, з яких середня найвища, з відкритою брамою й увінчана золотим Імператорським орлом.
Герб Пензенської губернії Пензенська губернія 5 липня 1878 У зеленому щиті три золоті снопи, зв'язані червленими стрічками.
Герб Пермської губернії Пермська губернія 8 грудня 1856 У червленому полі срібний ведмідь, що йде: на спині його золоте Євангеліє, на якому срібний хрест з чотрирма променями.
Герб Подільської губернії Подільська губернія 8 грудня 1856 У синьому полі золоте сонце з шістнадцятьма променями, над ним хрест золотий.
Герб Полтавської губернії Полтавська губернія 5 липня 1878 У золотому щиті чорний трикутний пам'ятнику, прикрашений золотою кільцеподібною змією. За пам'ятником два зелених прапори з золотим коронованим вензелевим зображенням імені Імператора Петра Великого, держаки червлені з вістрями від списа. Все супроводжується у главі щита двома навскіс нахрест покладеними червленими мечами.
Герб Псковської губернії Псковська губернія 8 грудня 1856 У лазуровому полі золотий барс, над ним срібна десниця, що виходить із срібних хмар.
Герб Рязанської губернії Рязанська губернія 8 грудня 1856 У золотому полі князь у зеленому одязі й обшитій соболем шапці, з накинутою на плечах червленою опанчею і в червлених чоботях; тримає в правій руці срібний меч, у лівій — чорні піхви.
Герб Самарської губернії Самарська губернія 5 липня 1878 У лазуровому щиті срібний дикий козел з золотими рогами, червленими очима й язиком і чорними копитами.
Герб Санкт-Петербурзької губернії Санкт-Петербурзька губернія 5 липня 1878 У червленому щиті золотий імператорський скіпетр на срібних навхрест покладених якорі та кітві (якір з трьома кінцями).
Герб Саратовської губернії Саратовська губернія 5 липня 1878 У лазуровому щиті три срібні стерляді, розміщені у вигляді вилоподібного хреста.
Герб Симбірської губернії Симбірська губернія 5 липня 1878 У лазуровому щиті срібний стовп, на якому золота, прикрашена двома Андріївськими стрічками, Імператорська корона.
Герб Смоленської губернії Смоленська губернія 8 грудня 1856 У срібному полі чорна гармата, лафет і колеса в золотій оправі, на запалі райський птах.
Герб Ставропольської губернії Ставропольська губернія 5 липня 1878 У зеленому щиті, на срібній горі золотий, зубчатий, з чорними швами і відкритою брамою фортечний мур, супроводжуваний у главі щита срібною з п'ятьма променями зіркою.
Герб Таврійської губернії Таврійська губернія 8 грудня 1856 У золотому полі чорний візантійський, увінчаний двома золотими коронами, орел, з золотим дзьобом і кігтями та червленими язиками; на груді в лазуровому, з золотими краями, золотий щиті восьмиконечний хрест.
Герб Тамбовської губернії Тамбовська губернія 5 липня 1878 У лазуровому щиті срібний вулик, супроводжуваний у главі щита такими ж бджолами.
Герб Тверської губернії Тверська губернія 8 грудня 1856 У червленому полі золотий трон; на ньому царська, на зеленій подушці, корона.
Герб Тифліської губернії Тифліська губернія 5 липня 1878 Золотий щит, розділений чорним хрестом, обтяжений двома срібними відрізаними руками, які тримають золотий російський трилисний хрест, який стоїть на срібному перекинутому півмісяці; в кутах щита чотири червлені відірвані левові голови з чорними очима та язиком.
Герб Тобольської губернії Тобольська губернія 5 липня 1878 У золотому щиті червлена отаманська булава, на якій чорний щит Єрмака, круглий, прикрашений дорогоцінним камінням, між двома навскіс навхрест покладеними червленими прапорами з чорними держаками та вістрями від списа.
Герб Томської губернії Томська губернія 5 липня 1878 У зеленому щиті срібний кінь з червленими очима та язиком.
Герб Тульської губернії Тульська губернія 5 липня 1878 У червленому щиті срібний клинок меча в поясі, на двох таких самих перекинутих клинках, навскіс покладених навхрест. Все супроводжуване згори і знизу двома золотими молотками.
Герб Уфимської губернії Уфимська губернія 5 липня 1878 У срібному щиті лазурова куниця, що біжить, з червленими очима та язиком.
Герб Харківської губернії Харківська губернія 25 листопада 1887 У зеленому щиті покладені хрестоподібно золотий ріг достатку і кадуцей, жезл якого теж золотий, а крила і змії срібні.
Герб Херсонської губернії Херсонська губернія 5 липня 1878 У лазуровому щиті срібний російський хрест, з сяйвом у чотирьох верхніх кутах, супроводжуваний по боках і знизу трьома золотими Імператорськими коронами.
Герб Холмської губернії Холмська губернія 15 жовтня 1914 У зеленому щиті з главою між трьома золотими деревами йде срібний ведмідь з червленими очима та язиком. У золотій голові щита чорний Імператорський орел з трьома коронами.
Єдиний з усіх гербів губерній не увінчаний імператорською короною і не обрамований золотим дубовим листям, що оповите Андріївською стрічкою.
Герб Чернігівської губернії Чернігівська губернія 8 грудня 1856 У срібному полі чорний коронований орел, який тримає за собою в кігтях лівої ноги довгий золотий хрест, нахилений до правого боку щита, кігті орла золоті, язик червлений.
Герб Чорноморської губернії Чорноморська губернія 15 жовтня 1914 У золотому, з чорним хвилястим краєм, щиті чорний двоголовий, увінчаний Імператорською короною, орел, зі скіпетром і державою в лапах, на персах якого щиток, у червленому полі золотий православний восьмиконечний хрест, поставлений на срібний перекинутий півмісяць.
Герб Ярославської губернії Ярославська губернія 8 грудня 1856 У срібному полі чорний, що йде на задніх лапах, ведмідь; голова прямо, тримає в лівій лапі золоту сокиру на такому ж ратищі.

Губернії Великого князівства Фінляндського[ред. | ред. код]

На відміну від інших регіонів, для губерній Великого князівства Фінляндського не затверджувалися окремі герби, а використовувалися герби відповідних шведських ленів.

Герб Губернія Дата прийняття Опис
Герб Абе-Бйорнеборзької губернії Абе-Бйорнеборзька губернія 1811 Щит пересічений вістрям. Верхня частина розсічена: в правій червленій частині золотий коронований шолом, за яким два лицарські списи зі шведськими прапорами. У лівій, пересіченій лазур'ю та золотом, частині, коронований ведмідь, що йде, перемінних металу і фініфті, супроводжуваний в голові двома срібними зірками. В нижній, лазуровій частині, північний срібний олень. Щит увінчаний золотою короною.
Герб Вазаської губернії Вазаська губернія 1811 У щиті, скошеному праворуч червленню та лазуррю, срібний перев'яз ліворуч. Усе обрамлене золотою вазою в стовпі. Щит увінчаний золотою, прикрашеною перлами, короною.
Герб Виборзької губернії Виборзька губернія 1812 Щит пересічений; у верхній, червленій, частині три золоті корони: 1 і 2. В нижній, лазуровій, частині синя літера W. Щит увінчаний золотою короною.
Герб Куопіоської губернії Куопіоська губернія 1811 Щит розсічений. У правій, чорній, частині, золотий лук з такою ж стрілою, супроводжуваний у главі золотою короною. В лівій, червленій, частині, дві руки, що сходяться, у срібному обладунку, озброєні шпагою та мечем, супроводжувані у главі золотою короною. Щит увінчаний золотою, прикрашеною перлами, короною.
Герб Нюландської губернії Нюландська губернія 1831 У лазуровому щиті золоте судно, супроводжуване двома хвилеподібними срібними поясами. Щит увінчаний золотою, прикрашеною перлами, короною.
Герб Санкт-Міхельської губернії Санкт-Міхельська губернія 1831 У червленому щиті дві руки, що сходяться, у срібному обладунку, озброєні шпагою та мечем, супроводжувані у главі золотою короною. Щит увінчаний золотою короною.
Герб Тавастгуської губернії Тавастгуська губернія 1831 У червленому щиті золота рись, що стоїть, супроводжувана в голові щита трьома шестикутними зірками та трьома ж срібними трояндами в підніжжі щита. Щит увінчаний золотою короною.
Герб Улеаборзької губернії Улеаборзька губернія 1811 У лазуровому щиті шість срібних горностаїв, що біжать: 2, 2 і 2. Щит увінчаний золотою, прикрашеною перлами, короною.

Губернії Царства Польського[ред. | ред. код]

Одразу після утворення для губерній продовжували використовувати герби колишніх польських воєводств. Але 1869 року герби всіх воєводств були стандартизовані з іншими губерніями імперії. На нових гербах, як і в усій імперії, щит увінчаний імператорською короною і обрамований золотим дубовим листям, що оповите Андріївською стрічкою.

Герб Губернія Дата прийняття Опис
Герб Варшавської губернії Варшавська губернія 25 лютого 1869 У лазуровому щиті золотий сніп жита; все обрамлене срібним хвилеподібним поясом.
Герб Каліської губернії Каліська губернія 25 лютого 1869 У лазуровому щиті срібне ягня, що йде, з червленими очима й язиком, супроводжуване двома золотими колосами.
Герб Келецької губернії Келецька губернія 25 лютого 1869 У лазуровому щиті на срібній горі золота доменна піч з червленим полум'ям, супроводжувана двома золотими ж кулями.
Герб Ломжинської губернії Ломжинська губернія 25 лютого 1869 У лазуровому щиті золотий корабель зі срібними вітрилами та вимпелом, супроводжуваний угорі двома срібними ромбами.
Герб Люблінської губернії Люблінська губернія 25 лютого 1869 Щит пересічений. У верхній червленій частині срібний олень, що біжить, з червленими очима та язиком, чорними рогами та копитами, який має на шиї золоту корону. У нижній зеленій частині: між трьома золотими деревами срібний ведмідь, що йде, з червленими очима та язиком.
Герб Петроковської губернії Петроковська губернія 5 липня 1878 У срібному щиті три чорні веретена в пояс.
Герб Плоцької губернії Плоцька губернія 25 лютого 1869 У червленому щиті дві срібні, круглі, зубчасті вежі з чорними вікнами і дверима та такими ж швами, з'єднані двома навхрест покладеними ключами і супроводжувані трьома навхрест покладеними золотими колосами.
Герб Радомської губернії Радомська губернія 5 липня 1878 У червленому золотий сніп пшениці, супроводжуваний двома срібними молотками.
Герб Седлецької губернії Седлецька губернія 25 лютого 1869 У срібному щиті, усіяному зеленими дубовими листками, червлена козиця, що йде, з золотими очима, язиком, рогами та копитами.
Герб Сувалкської губернії Сувалкська губернія 25 лютого 1869 У золотому щиті на чорному пагорбі зелена ялина, все обрамлене двома лазуровими хвилеподібними поясами.

Розформовані до 1914 року губернії[ред. | ред. код]

Більшість розформованих до 1914 року були розформовані раніше, ніж отримали герби, за винятком губерній Царства Польського, які продовжували використовувати герби колишніх польських воєводств.

Герб Губернія Дата прийняття Опис
Герб Грузино-Імеретинської губернії Грузино-Імеретинська губернія 21 травня 1843 Щит золотий четверочасний, щиток срібний з зображенням святого Георгія на коні; в першому полі чорна гора Арарат з Ноєвим ковчегом, у другому полі — широкий чорний пояс, що символізує Чорне море, в третьому — два сріблясті звивисті пояси (річки Кура і Аракс), в четвертому — сніжна вершина Казбека; над щитом російський двоголовий орел.

Губернії Царства Польського[ред. | ред. код]

Герб Губернія Дата прийняття Опис
Герб Августовської губернії Августовська губернія 1837 Щит червоний розсічений. У правій частині на срібному з золотою збруєю коні, вкритому лазуровим, з золотою облямівкою, килимом, срібний озброєний вершник (погоня) з піднятим мечем та з лазуровим щитом, на якому золотий червлений хрест. У лівій частині чорний ведмідь з золотим нашийником.
Герб Краківської губернії Краківська губернія 1837 У червоному щиті срібний орел з золотими лапами, увінчаний золотою короною.
Герб Мазовецької губернії Мазовецька губернія 1837 Щит четверочасний. У першому, червоному, полі срібний орел з золотими лапами, у другому, червоному, полі передня половина чорного лева з червоним язиком і права половина срібного орла з золотими лапами, увінчані золотою короною, у третьому полі, розсіченому сріблом та червінню, передня половина червоного лева з червоним язиком і права половина срібного орла з золотими лапами, увінчані золотою короною, у четвертому, червоному, полі чорний орел з золотими кігтями та червоним з золотою облямівкою медальйоном з літерою R.
Герб Підляської губернії Підляська губернія 1837 Щит червоний розсічений. У правій частині срібний орел з золотими лапами. У лівій частині на срібному з золотою збруєю коні, вкритому лазуровим, з золотою облямівкою, килимом, срібний озброєний вершник (погоня) з піднятим мечем та з лазуровим щитом, на якому золотий червлений хрест.
Герб Сандомирської губернії Сандомирська губернія 1837 Щит розсічений. Права частина п'ятиразово пересічена на червінь і срібло. У лівій, лазуровій, частині дев'ять шестипроменевих зірок: 3, 3 і 3.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Гербы губерний и областей Российской Империи. Отпечатано по распоряжению министра внутренних дел. Санкт-Петербург: Картографическое заведение А. А. Ильина и типография Министерства путей сообщения А. Бенке, 1880.
  • П. П. фон-Винклер. «Гербы городов, губерний, областей и посадов Российской Империи, внесенные в Полное Собрание законов с 1649 по 1900 год.» Дозволено цензурою. С.-Петербург, 20 Июля, 1899 года. Издание книготорговца Ив. Ив. Иванова, С.-Петербург. Типография И. М. Комелова, Пряжка д.3, 1899.
  • Набор географических карточек Российской Империи. СПб.,1856.
  • Stefan Krzysztof Kuczyński, Polskie herby ziemskie: geneza, treści funkcje, Warszawa, Wydawnictwo Naukowe PWN, 1993.

Посилання[ред. | ред. код]