Головна сторінка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ласкаво просимо до Вікіпедії,

вільної енциклопедії, яку може редагувати кожен.

Українська Вікіпедія заснована 30 січня 2004 року.

четвер, 15 серпня 2024 року

1 340 901 стаття українською

178 238 зареєстрованих дописувачів

2948 з них активні останнього місяця

Вибрана стаття

Греція (грец. Ελλάδα, трансліт. Elláda Елла́да), Третя Гре́цька Респу́бліка, офіційна назва Гре́цька Респу́бліка (грец. Ελληνική Δημοκρατία, трансліт. Ellinikí Dimokratía) — суверенна європейська держава на півдні Балканського півострова та численних островах грецького архіпелагу. Населення: 10,7 млн осіб (73 місце у світі). Столиця і найбільше місто — Афіни.

Сучасна Греція — спадкоємиця культури Стародавньої Греції і вважається колискою західної цивілізації, батьківщиною світової демократії, основних принципів фізико-математичних наук, мистецтва театру та Олімпійських ігор сучасності. Грецька мова має найдовшу історію серед усіх мов індоєвропейської групи, адже нараховує 34 століття тільки писемного періоду. Найдавніші пам'ятки мікенського лінійного письма Б датовані 15 ст. до н. е. На основі грецької абетки виникли латиниця та кирилиця. З VIII століття до нашої ери греки були організовані в різні незалежні міста-держави, відомі як поліси, які охоплювали весь регіон Середземномор'я і Чорне море. Філіпп II Македонський об'єднав більшу частину грецького материка в IV столітті до нашої ери, а його син Александр Македонський швидко завоював більшу частину стародавнього світу, від Східного Середземномор'я до Індії. Греція була анексована Римом у II столітті до нашої ери, ставши невіддільною частиною Римської імперії та її наступника, Візантійської імперії, яка прийняла грецьку мову та культуру. Грецька православна церква, що виникла в I столітті нашої ери, допомагала формувати сучасну грецьку ідентичність і передала грецькі традиції в ширшому православному світові. Підпавши під владу Османської імперії в середині XV століття, сучасна національна держава Греція виникла в 1830 році після війни за незалежність.

Харківське конструкторське бюро з машинобудування
Харківське конструкторське бюро з машинобудування

Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені O. O. Морозова (скорочено ХКБМ) — радянське та українське дослідно-конструкторське бюро, що спеціалізується на розробці броньованої техніки. Засноване 1927 року як танкова конструкторська група Харківського паровозного заводу (ХПЗ), з 1941 до 1951 перебувало в евакуації в Нижньому Тагілі, а 1966 року стало окремим підприємством з чинною досі назвою. Назване на честь видатного конструктора Олександра Морозова, який очолював бюро з 1940 до 1976 року.

Бюро створило широковідомі танки БТ, Т-34 й Т-54 та революційний Т-64, який заклав основу для всього подальшого танкобудування СРСР, України та Росії. Після розпаду СРСР бюро продовжило розробку техніки в незалежній Україні, створивши БМ «Булат», Т-84 «Оплот» і «Оплот-М», а також почало займатись і колісною технікою, розробивши власні бронетранспортери БТР-3 та БТР-4. Розроблені ХКБМ Т-64 досі складають основу танкового парку Збройних сил України.

Вибраний список

Гурт Metallica, 2008 рік
Гурт Metallica, 2008 рік

Дискографія Metallica складається з одинадцяти студійних альбомів, мініальбомів, концертних альбомів, відеоальбомів та інших релізів, а також десятків пісень, що виходили як сингли або промосингли для радіо. Записи Metallica посідали перші місця в хіт-парадах, та продавалися накладом у десятки мільонів примірників, досягаючи статусу мультиплатинових в США та десятках інших країн. Пісні гурту також входили до збірних альбомів різних виконавців, як то триб'ют-альбоми, саундтреки, записи концертів тощо.

15 серпня в історії

Сьогодні День незалежності Індії
Сікстинська капела
Сікстинська капела
Асигнація номіналом 100 франків (1795)
Асигнація номіналом 100 франків (1795)
Присяга першого Прем'єр-міністра незалежної Індії Джавахарлала Неру. 15 серпня 1947
Присяга першого Прем'єр-міністра незалежної Індії Джавахарлала Неру. 15 серпня 1947

Народилися

Жак-Луї Давід. «Імператор Наполеон у своєму кабінеті в Тюїльрі» (1812)
Жак-Луї Давід. «Імператор Наполеон у своєму кабінеті в Тюїльрі» (1812)

Померли

Смерть Роланда на ілюстрації Жана Фуке з «Великих французьких хронік» (1455–60)
Смерть Роланда на ілюстрації Жана Фуке з «Великих французьких хронік» (1455–60)
John Hall (?). Гравюра з зображенням Макбета (1750—1770)
John Hall (?). Гравюра з зображенням Макбета (1750—1770)
Плавуча дослідницька платформа
Плавуча дослідницька платформа

Вікіпедія є проєктом — неприбуткової організації, яка опікується низкою інших проєктів

є регіональним відділенням Фонду Вікімедіа