Острови Святої Єлени, Вознесіння і Тристан-да-Кунья

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Острови Святої Єлени, Вознесіння і Тристан-да-Кунья
Saint Helena, Ascension and Tristan da Cunha

Прапор
Розташування Острова Святої Єлени
Розташування Острова Святої Єлени
Столиця Джеймстаун
Найбільші поселення Джеймстаун
Единбург Семи Морів
Джорджтаун
Офіційні мови англійська
Форма правління Конституційна монархія
 - Король Чарльз III
Площа
 - Загалом 420 км²
Населення
 - перепис 2008  7 543
 - Густота 18/км²
Валюта Фунт Святої Єлени, Фунт стерлінгів (SHP, GBP)
Часовий пояс  (UTC+0)
Коди ISO 3166 SH / SHN / 654
Домен
Мапа
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Острови Святої Єлени, Вознесіння і Тристан-да-Кунья

Острови Святої Єлени, Вознесіння та Тристан-да-Кунья (англ. Saint Helena, Ascension and Tristan da Cunha) — заморська територія Великої Британії, що складається з островів Святої Єлени і Вознесіння, а також архіпелагу Тристан-да-Кунья, розташованих у Південній Атлантиці на захід від африканського узбережжя.

До 2 вересня 2009 року заморська територія офіційно називалася Острів Святої Єлени та Території (англ. Saint Helena and Dependencies), а після набуття чинності нової конституції уже було закріплено рівний статус кожної острівної групи[1].

Географія[ред. | ред. код]

Острів Святої Єлени — вулканічного походження. У південній його частині є кілька застиглих кратерів згаслих вулканів заввишки до 818 м. Клімат пасатний, тропічний. На підвищенні випадає до 1000 мм опадів на рік. У районі Джеймстауна — всього близько 140 мм на рік.

Острів Вознесіння — вулканічного походження — плато з погаслими кратерами, висотою до 858 м (гора Грін). Він розташований на підводному хребті. Клімат тропічний. Опадів випадає 700—1000 мм на рік.

Тристан-да-Кунья — група з чотирьох вулканічних островів. Острів Тристан-да-Кунья — найбільший — згаслий вулкан, конічної форми, висотою до 2060 м.

Природа[ред. | ред. код]

На острові Святої Єлени переважають острівці луки та чагарники, де ростуть ялиці, евкаліпти, кипариси. Острів Вознесіння покритий трав'янистою рослинністю. Близько 80 видів флори островів є ендемічними (див. Список ендемічної флори Островів Святої Єлени, Вознесіння і Тристан-да-Кунья).

Населення[ред. | ред. код]

Загальне населення всіх островів за переписом 2008 року — 5661 особа. На острові Святої Єлени проживає 4255 осіб, а на островах Тристан-да-Кунья — 284 мешканці. Острів Вознесіння не має постійного населення, там живуть тільки службовці й військові із сім'ями: 1122 особи жителі острова Святої Єлени, 200 осіб із Великої Британії і 150 осіб із США. Етнічний склад: сентленці — нащадки англійських, голландських, португальських переселенців, індійців, африканців, а також китайці.

Адміністративний поділ території[ред. | ред. код]

Адміністративно (і географічно) територія поділяється на три частини, кожна з яких управляється місцевим виборчим зібранням — радою. Губернатор території керує Законодавчою Радою острова Св. Олени, а на островах Вознесіння та Тристан-да-Кунья керують його посланці-адміністратори, які й очолюють Ради цих островів.

Group Type Площа (км²) Площа у кв. милях (sq mi) Населення Столиця
Острови Святої Єлени, Вознесіння і Тристан-да-Кунья Острів Святої Єлени (Saint Helena) administrative area 122 47 3,751 Джеймстаун (Jamestown)
Острів Вознесіння (Ascension Island) dependency 88 34 1,122 Джорджтаун (Georgetown)
Тристан-да-Кунья Тристан-да-Кунья (Tristan da Cunha) dependency 200 77 284 Единбург Семи Морів (Edinburgh of the Seven Seas)
Загалом 410 158 6,563 Джеймстаун (Jamestown)

Економіка островів[ред. | ред. код]

Економіка, значною мірою, залежить від фінансової допомоги Великої Британії, яка у 2007 році склала майже 27 млн ​​$, або 70 % державного річного бюджету. Місцеве населення зазвичай рибалить, розводить домашню худобу і продає вироби кустарних промислів. Робочих місць дуже мало, тому 25 % населення виїжджають у пошуках роботи на острів Вознесіння, Фолклендські острови і до Великої Британії. За даними на 1998 рік за кордоном працювало понад 1200 осіб.

На островах вирощують каву, зернові, картоплю, овочі та розводять худобу. Вилов риби є головним промислом території, але окрім риби на островах Тристан-да-Кунья добувають ще й омарів.

Експорт: льон.

Імпорт: промислові товари, паливо.

Основні торговельні партнери: Велика Британія і ПАР.

Примітки[ред. | ред. код]