Blackpink

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
BLACKPINK
логотип
Промо-ролик Blackpink для PUBG Mobile у березні 2021 року
Промо-ролик Blackpink для PUBG Mobile у березні 2021 року
Основна інформація
Жанр
Роки 2016—донині
Країна Південна Корея Південна Корея
Місто Сеул
Мова
Лейбл YG Entertainment
YGEX (Японія)
Avex Trax (Японія)
Interscope Records (США)
Склад
Офіційний корейський сайт
Офіційний японський сайт

Blackpink у Вікісховищі

Blackpink (кор. 블랙핑크, Beullaekpingkeu, стилізується як BLACKPINK або BLΛƆКРІИК) — південнокорейський жіночий музичний гурт із Сеула, що виконує музику в жанрах K-pop, хіп-хоп, денс-поп, тін-поп. Утворений у 2016 році компанією YG Entertainment. Учасниці: Кім Джісу, Кім Дженні, Пак Чейон (Розе) та Лаліса Манобан (Ліса). Гурт дебютував 8 серпня 2016 року о восьмій вечора з сингл-альбомом Square One до якого входили треки «Boombayah» та «Whistle». Це другий жіночий гурт YG Entertainment після 2NE1.

Кар'єра[ред. | ред. код]

2016: Дебют зі Square One і Square Two[ред. | ред. код]

BLACKPINK на премії MMA у 2016 році

Вперше про дебют нової жіночої групи YG Entertainment стало відомо у 2012 році, коли учасниці, ще стажерки, брали участь у відеокліпах і піснях артистів свого агентства, а також брали участь в рекламі[1][2]. 29 червня 2016 року було оголошено фінальний склад і оприлюднено назву майбутнього гурту[3][4].

8 серпня 2016 вийшов дебютний сингловий альбом Square One[5]. Сингл Whistle був спродюсований Тедді Паком і Future Bounce, а текст написали Ребекка Джонсон, Тедді Пак і B.I з iKON. Другий сингл Boombayah був спродюсований Тедді і одною з авторок тексту стала Ребекка. Обидві пісні зайняли перші два рядки світового пісенного чарту Billboard; BLACKPINK стали першими корейськими артистками, що досягли такого результату швидше за всіх, і третіми корейськими артистками з таким показником після PSY і Big Bang. Whistle став № 1 в цифровому, стрімінговому, завантажувальному і мобільному чартах за підсумками серпня. 14 серпня відбулася трансляція дебютного виступу BLACKPINK на Inkigayo. Там вони здобули першу перемогу. Промоушен Square One офіційно завершився 11 вересня.

1 листопада відбувся реліз другого синглового альбому Square Two. Сингли Playing With Fire і Stay були спродюсовані Тедді Паком з R.Tee і Со Он Джином. 6 листопада вони виступили на Inkigayo, а 10 листопада на M!Countdown[6]. Playing With Fire став другим синглом, який досяг вершини світового синглового чарту. У Південній Кореї сингл посів 3-тє місце, в той час як Stay досягла 10 рядка.

Вдалий дебют дозволив їм виграти номінації «Кращого новачка» на кількох музичних преміях. Авторитетне видання Billboard також назвало їх кращою новою корейською групою 2016 року[7].

2017: As If It's Your Last і японський дебют[ред. | ред. код]

BLACKPINK у 2017 році

16 травня 2017 року було оголошено, що BLACKPINK дебютують в Японії влітку; 20 липня у них відбувся шоукейс в Ніппон Будокан, а вихід мініальбому «Blackpink» був запланований 9 серпня[8]. Потім дата релізу мініальбому була перенесена на 30 серпня.

22 червня вийшов новий цифровий сингл «As If It's Your Last»[9]. Пісня була описана як «суміш хауса, реггі та мумбатона», що відрізнялося від звичного стилю гурту. В день релізу вона дебютувала на вершині цифрового чарту Billboard, ставши третім № 1 в кар'єрі BLACKPINK. Менш ніж через 17 годин після релізу відеокліп набрав більше 11 мільйонів переглядів, що стало рекордом серед корейських гуртів[10][11]. «As If It's Your Last» був другим з найбільшою кількістю переглядів кліпом корейського артиста за першу добу, поступаючись лише «Gentleman» PSY, і цей показник був кращим серед корейських гуртів протягом двох місяців.

30 серпня 2017 року BLACKPINK дебютували у Японії з однойменним мініальбомом, який містив японські версії їх попередньо випущених пісень[12][13]. Мініальбом очолив японський чарт Oricon Albums Chart[14].

3 листопада був опублікований офіційний трейлер реаліті-шоу BLACKPINK TV[15].

2018: Re: Blackpink і Square Up, початок світового туру, соло Дженні[ред. | ред. код]

Blackpink у 2018 році для Marie Claire Корея

На початку січня 2018 року розпочався показ реаліті-шоу BLACKPINK TV. Після успішного дебюту в Японії, 28 березня вийшло перевидання дебютного японського мініальбому Re: Blackpink. Також був представлений тизер офіційного лайтстіка.

15 червня відбувся вихід першого мініальбому Square Up[16]. Сингл «뚜두 뚜두 (DDU-DU DDU-DU)» встановив статус «perfect all-kill», ставши № 1 в шести провідних музичних чартах Кореї. Відеокліп набрав більше 36.2 мільйонів переглядів за перші 24 години, що дозволило оновити BlackPink власний рекорд, раніше поставлений з «As If It's Your Last»[17]. У день камбеку учасниці також створили свої особисті акаунти в Instagram[18]. 'Square Up дебютував на 40 місці в Billboard 200, в той час як сингл розташувався на 55 позиції в «гарячій сотні», і група встановила найвищі позиції в даних чартах серед всіх корейських жіночих груп.

19 жовтня відбулася прем'єра синглу Kiss and Make Up Дуа Ліпи, записаного за участю BLACKPINK[19]. У листопаді відбувся анонс сольних проєктів кожної учасниці, перша дебютувала Дженні, слідом буде Розе. BLACKPINK також підписали контракт з Interscope Records.

10-11 листопада BLACKPINK провели свої перші концерти в Сеулі, в рамках їхнього першого світового туру, де Дженні вперше виступила зі своєю піснею перед її релізом.

12 листопада Дженні дебютувала сольно з піснею «SOLO»[20].

5 грудня відбувся реліз першого японського студійного альбому Blackpink in Your Area[21]. У перший тиждень було продано понад 13 тисяч копій.

BLACKPINK у 2019 році

2019: продовження світового туру, виступ на Коачелла і камбек навесні[ред. | ред. код]

3 січня 2019 року було оголошено, що BLACKPINK виступлять 12 і 19 квітня на щорічному музичному фестивалі Коачелла. Крім того, виступ ознаменує їх американський дебют, вони стануть першим жіночим корейським гуртом, що виступив там[22]. Також було анонсовано, що гурт проведе концерти в Північній Америці, Австралії та країнах Європи в рамках світового туру на пару місяців.

8 лютого YG повідомив про камбек BLACKPINK в середині-кінці березня з мініальбомом, також соло Розе вийде після групового камбеку, потім соло Ліси та Джісу. Але гурт повернувся на початку квітня з новим мініальбомом Kill This Love[23]. Згодом оголосили, що вони матимуть доум-тур, а саме проведуть концерти в Tokyo Dome, Kyocera Dome та Fukuoka Dome в рамках їхнього світового туру.

16 грудня YG оголосили, що повернення групи на сцену заплановано на початку 2020.

2020: завершення світового туру, перший повноформатний альбом та колаборації[ред. | ред. код]

Останнім концертом із першого світового туру BLACKPINK став концерт 22 лютого у Fukuoka Dome. 22 квітня було підтверджено колаборацію BLACKPINK з Леді Гагою. «Sour Candy» вийшла 28 травня[24].

18 травня YG оголосили, що камбек BLACKPINK пройде в три етапи. Спочатку вийде пре-реліз синглу в червні, після чого в липні-серпні другий сингл, а у вересні вийде перший студійний альбом, що містить щонайменше 10 треків[25][26].

BLACKPINK для рекламної кампанії PUBG Mobile у вересні 2020 року

1 червня YG знову оголосили плани як і щодо камбеку, так і щодо соло дебютів інших дівчат. Сказано, що дебют Розе заплановано на вересень, після релізу альбому групи. Також заплановано, що Розе дебютує не просто з синглом, а з декількома піснями у форматі мініальбому. Також було сказано, що соло Ліси вже повністю готове до випуску, а соло Джісу все ще на стадії підготовки. Дату випуску пре-релізу синглу не було згадано[27].

10 червня YG почали викладати тизер до пре-релізу синглу «How You Like That», вихід якого відбувся 26 червня разом з музичним кліпом до нього. Кліп в результаті побив рекорд, як найпопулярніший ролик на YouTube, набравши 82,4 мільйона переглядів. 13 червня вийшов пролог до нового реаліті-шоу «24/365 with BLACKPINK», а перший епізод вже 4 липня. Шоу виходило щосуботи на каналі групи на YouTube.

2 жовтня BLACKPINK випустили свій перший повноформатний альбом, який включає у себе 8 пісень («Bet You Wanna» feat. Cardi B, «You Never Know», «Pretty Savage», «Crazy Over You», «Love To Hate Me», «Lovesick Girls», «Ice Cream» feat. Selena Gomes, «How you like that»). За перший день в цілому було продано понад півмільйона копій першого повноформатного альбому BLACKPINK (589 310), що робить їх 3-ми в списку найпродаваніших к-поп артистів за перший день на HANTEO серед усіх за 2020 рік. З цим альбомом BLACKPINK стали жіночою групою номер 1 за кількість предзамовлень (більше 1 000 000).Цей альбом отримав багато нагород, але деякі корейські шоу не давали номінацій цьому проривному альбому BLACKPINK.

14 жовтня на платформі Netflix вийшов документальний фільм про дівчат «BLACKPINK: Light Up The Sky», де вони розповідали про усі труднощі, які згодом привели їх до шаленого успіху. У фільмі були показані архівні відео з часів стажування дівчат, а також матеріали з повсякденного життя, відео за лаштунками знімання музичних кліпів, інтерв'ю з дівчатами та запис альбому The Album[28].

21 жовтня дівчата виступили зі своєю піснею «Lovesick Girls» на Jimmy Kimmel Live та Good Morning America[29].

3 грудня було оголошено, що дівчата проведуть свій перший онлайн-концерт «The Show» 27 грудня, але згодом дата була змінена на 31 січня.

2021: The Show, соло Розе та Ліси[ред. | ред. код]

25 січня вийшов відео-тизер з Розе для її соло дебюту. 28 січня дівчата виступали на «The Late Late Show With James Corden» зі своєю піснею «Pretty Savage».

31 січня дівчата провели концерт, де Розе вперше представила свою пісню «Gone» з її дебютного сингл-альбому R[30].

1 березня YGE виклали перший фото-тизер для соло дебюту Розе. 12 березня вона випустила свій перший сингл-альбом -R- з двома піснями «On The Ground», «Gone» та їх інструменталами. 5 квітня випустили довгоочікуваний кліп на пісню «Gone». Також Розе встановила два рекорди Гіннеса. Заголовний трек «On The Ground» зареєстрував 41,6 мільйона переглядів у перший день. Він побив попередній рекорд в 36 мільйонів переглядів, який тримав PSY, за хіт «Gangnam Style». За словами Гіннеса, Розе стала першою артисткою, яка досягла вершини в чарті Billboard Global як солістка і частина групи.[31]

У квітні почали поширюватися чутки, що Ліса планує дебютувати у червні. Представник YGE розповів по телефону для Korea Herald, що Ліса ще наполегливо працює над своїм соло, але відмовився підтвердити дату релізу, кажучи, що графік буде оголошено в офіційному повідомленні.

2022: Born Pink[ред. | ред. код]

6 липня 2022 року YG Entertainment оголосила, що Blackpink перебуває на завершальній стадії запису нового альбому з планами записати кліп у середині липня та випустити нову пісню в серпні. Вони також підтвердили, що наприкінці року група вирушить у свій другий світовий тур.12 липня YG Entertainment повідомила, що Blackpink проведуть віртуальний внутрішньоігровий концерт у PUBG Mobile з 22 по 30 липня, включно з виконанням хітів групи, а також спеціального треку під назвою «Ready for Love»[32], який буде прослухано під час попереднього перегляду. Він вийшов повністю з анімаційним музичним відео 29 липня. 31 липня було оголошено, що другий альбом гурту Born Pink вийде 16 вересня. Також дівчата випустять сингл під назвою «Pink Venom»[33] 19 серпня, після чого відбудеться світове турне, яке розпочнеться в жовтні.

16 вересня 2022 Blackpink випустили свій другий студійний альбом Born Pink з головним синглом «Shut Down», котрий очолив чарт Billboard Global 200[34] и посів трете місце у корейському чарті Circle Digital[35], а також потрапив на 24 місце у Billboard Hot 100[36].

Учасниці[ред. | ред. код]

Сценічне ім'я Справжнє ім'я Дата народження Позиції у гурті
Українською Латиницею Хангилем Українською Латиницею Хангилем / Тайською
Джісу Jisoo 지수 Кім Джису Kim Jisoo 김지수 3 січня 1995 (29 років)(19950103) Віжуал, ведуча вокалістка
Дженні Jennie 제니 Кім Дженні Kim Jennie 김제니 16 січня 1996 (28 років)(19960116) Головна реперка, ведуча вокалістка
Розе Rosé 로제 Пак Чейон Park Chaeyoung 박채영 11 лютого 1997 (27 років)(19970211) Головна вокалістка, ведуча танцівниця
Ліса Lisa 리사 Лаліса Манобан Lalisa Manoban 라리사 마노반
/ ลลิษา มโนบาล
27 березня 1997 (27 років)(19970327) Головна танцівниця, ведуча реперка, саб-вокалістка, макне

Дискографія[ред. | ред. код]

Докладніше: Дискографія Blackpink

Корейські альбоми[ред. | ред. код]

Сингл-альбоми[ред. | ред. код]

  • Square One (2016)
  • Square Two (2016)

Мініальбоми[ред. | ред. код]

Студійні альбоми[ред. | ред. код]

  • The Album (2020)
  • Born Pink (2022)

Японські альбоми[ред. | ред. код]

Студійні альбоми[ред. | ред. код]

  • BLACKPINK In Your Area (2018)

Мініальбоми[ред. | ред. код]

  • BLACKPINK (2017)

Фільмографія[ред. | ред. код]

Докладніше: Відеографія Blackpink

Шоу на Youtube[ред. | ред. код]

  • «Blackpink House» (12 епізодів)[37]
  • «24/365 with Blackpink» (16 епізодів)
  • «Blackpink Diaries» (16 епізодів)

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Концерти та тури[ред. | ред. код]

Тури[ред. | ред. код]

  • Blackpink Arena Tour (2018)
  • In Your Area World Tour (2018–2020)
  • Born Pink World Tour (2022–2023)

Концерти[ред. | ред. код]

  • Blackpink Japan Premium Debut Showcase (2017)
  • Livestream Concert: The Show (2021)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. OSEN (6 серпня 2016). "YG의 청초꽃 떴다"..블랙핑크 지수, 개인 포스터 공개. mosen.mt.co.kr (кор.). Процитовано 13 квітня 2022.
  2. OSEN (6 серпня 2016). 블랙핑크, 이번엔 몽환+섹시..NEW 타이틀곡은 '휘파람'. mosen.mt.co.kr (кор.). Архів оригіналу за 13 квітня 2022. Процитовано 13 квітня 2022.
  3. 길혜성. YG新걸그룹은 4인조 '블랙핑크'..최종멤버 이미 밝힌 4인. entertain.naver.com (кор.). Архів оригіналу за 22 жовтня 2021. Процитовано 20 квітня 2022.
  4. 최나영. YG 새 걸그룹, '블랙 핑크' 이름의 뜻은?[YG 새 걸그룹 최종발표③]. entertain.naver.com (кор.). Архів оригіналу за 8 березня 2022. Процитовано 20 квітня 2022.
  5. YG Entertainment unveils K-pop group BlackPink. kpopherald.koreaherald.com. Архів оригіналу за 6 жовтня 2020. Процитовано 20 квітня 2022.
  6. 선미경. [단독] 블랙핑크, 11월6일 '인기가요'+10일 '엠카' 연속 컴백 확정. entertain.naver.com (кор.). Архів оригіналу за 29 березня 2019. Процитовано 21 квітня 2022.
  7. Herman, Tamar; Herman, Tamar (21 грудня 2016). 10 Best New K-Pop Groups In 2016. Billboard (англ.). Архів оригіналу за 2 січня 2022. Процитовано 20 квітня 2022.
  8. アジアに舞い降りた "次世代ガールクラッシュグループ" 「BLACKPINK」が遂に日本デビュー!!. ブラックピンク(BLACKPINK)オフィシャルサイト (яп.). Архів оригіналу за 20 липня 2017. Процитовано 21 квітня 2022.
  9. BLACKPINK reveals digital single before Japanese showcase. koreatimes (англ.). 22 червня 2017. Процитовано 21 квітня 2022.
  10. BLACKPINK Breaks Another K-Pop Group Record, This Time For Most MV Views In 24 Hours. Soompi (англ.). 1498209565. Архів оригіналу за 1 червня 2021. Процитовано 24 квітня 2022.
  11. Black Pink now have the most liked K-pop girl group MV on YouTube!. SBS PopAsia (англ.). 18 вересня 2017. Архів оригіналу за 9 листопада 2021. Процитовано 24 квітня 2022.
  12. 【オリコン】BLACKPINK、アルバム初登場首位デビュー 海外歌手3組目. ORICON NEWS. Архів оригіналу за 28 лютого 2019. Процитовано 24 квітня 2022.
  13. 블랙핑크, 日 오리콘 주간차트 1위.."데뷔앨범 역대 3번째". Архів оригіналу за 9 березня 2022. Процитовано 24 квітня 2022.
  14. 2017年08月28日~2017年09月03日 オリコン週間 アルバムランキング. ORICON NEWS. Архів оригіналу за 10 листопада 2020. Процитовано 24 квітня 2022.
  15. Watch: BLACKPINK’s Wishes Come True In Teaser For First Ever Reality Show. Soompi (англ.). 1509762631. Архів оригіналу за 24 квітня 2022. Процитовано 24 квітня 2022.
  16. Альбом «SQUARE UP - EP» (BLACKPINK) (укр.), 15 червня 2018, архів оригіналу за 24 квітня 2022, процитовано 24 квітня 2022
  17. BLACKPINK’s “DDU-DU DDU-DU” Breaks K-Pop Girl Group Record For Most MV Views In 24 Hours. Soompi (англ.). 1529139699. Архів оригіналу за 24 квітня 2022. Процитовано 24 квітня 2022.
  18. Black Pink members open up official Instagram accounts!. Архів оригіналу за 29 квітня 2022. Процитовано 29 квітня 2022.
  19. Dua Lipa Announces BLACKPINK Collab 'Kiss And Make Up': Get The Details. iHeart (англ.). Архів оригіналу за 30 жовтня 2018. Процитовано 24 квітня 2022.
  20. BLACKPINK’s Jennie makes her ‘Solo’ debut and the Internet is already in love with it | MTV Asia. MTV Asia (англ.). 13 листопада 2018. Архів оригіналу за 10 листопада 2020. Процитовано 24 квітня 2022. {{cite web}}: Недійсний |deadurl=dead (довідка)
  21. フルアルバム「BLACKPINK IN YOUR AREA」を11月23日(金)0:00より全曲先行配信決定!. ygex.jp (яп.). 22 листопада 2018. Архів оригіналу за 28 листопада 2018. Процитовано 24 квітня 2022.
  22. Adejobi, Alicia (3 січня 2019). Blackpink the first K-pop girl group to perform at Coachella. Metro (англ.). Архів оригіналу за 10 листопада 2020. Процитовано 24 квітня 2022.
  23. Yonhap (25 березня 2019). BLACKPINK to drop new album, "Kill This Love," next month. The Korea Herald (англ.). Архів оригіналу за 30 жовтня 2020. Процитовано 29 квітня 2022.
  24. Daw, Stephen; Daw, Stephen (22 квітня 2020). Lady Gaga Confirms ‘Chromatica’ Track List, With Some A-List Guests. Billboard (англ.). Архів оригіналу за 20 квітня 2022. Процитовано 26 квітня 2022.
  25. 페이지를 찾을 수 없습니다 - 머니투데이. web.archive.org. 1 червня 2021. Архів оригіналу за 1 червня 2021. Процитовано 29 квітня 2022.
  26. 블랙핑크 측 “첫 정규앨범 작업 끝…오는 9월 발표 예정” [공식] : 스포츠동아. web.archive.org. 29 вересня 2020. Архів оригіналу за 29 вересня 2020. Процитовано 29 квітня 2022.
  27. [공식입장] YG 블랙핑크, 로제·리사·지수 솔로곡 낸다…9월 정규앨범 이후 순차 발표. mydaily.co.kr. 1 червня 2020. Архів оригіналу за 30 листопада 2021. Процитовано 29 квітня 2022.
  28. Benjamin, Jeff. BLACKPINK’s Netflix Documentary Marks Streaming Service Diving Into K-Pop Originals. Forbes (англ.). Архів оригіналу за 17 вересня 2020. Процитовано 29 квітня 2022.
  29. K-pop group Blackpink tells Jimmy Kimmel: 'We're very girly, but ... very savage too'. Los Angeles Times (англ.). 21 жовтня 2020. Архів оригіналу за 21 жовтня 2020. Процитовано 29 квітня 2022.
  30. Aniftos, Rania; Aniftos, Rania (3 грудня 2020). Blackpink Announces ‘The Show’ Global Livestream Concert Experience. Billboard (англ.). Процитовано 26 травня 2022.
  31. BLACKPINK's Rosé begins solo career by smashing two world records. Guinness World Records (англ.). 9 квітня 2021. Процитовано 15 січня 2023.
  32. BLACKPINK X PUBG MOBILE - ‘Ready For Love’ M/V, процитовано 4 листопада 2022
  33. BLACKPINK - ‘Pink Venom’ M/V, процитовано 4 листопада 2022
  34. Trust, Gary (26 вересня 2022). BLACKPINK’s ‘Shut Down’ Launches at No. 1 on Billboard Global Charts. Billboard (англ.). Процитовано 4 листопада 2022.
  35. CIRCLE CHART - 써클차트. circlechart.kr (кор.). Процитовано 4 листопада 2022.
  36. Rutherford, Kevin (29 вересня 2022). BLACKPINK Nabs Third Streaming Songs Chart Top 10 With’Shut Down’. Billboard (англ.). Процитовано 4 листопада 2022.
  37. [공식] 블랙핑크 첫 리얼리티 '블핑하우스', 1월6일 첫방…12회 방송 (кор.). Архів оригіналу за 16 вересня 2020. Процитовано 29 вересня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]