Саларська мова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
саларска мова
Salırça, سالارچا
Поширена вКНР
Носії60 000
Писемністьлатиниця, арабський алфавіт
КласифікаціяАлтайські мови (спірно)
Тюркська гілка
Огузькі мови
Офіційний статус
Офіційнанемає
Регулюєнемає
Коди мови
ISO 639-2tut
ISO 639-3slr
SILslr

Саларська мова — тюркська мова огузької групи, поширена в КНР переважно в провінціях Цінхай і Ґаньсу. Число носіїв — близько 60 000 осіб[1].

Носії мови відірвалися від сельджуків та мігрували на схід в XIV столітті (раніше, згідно з переказами, салари жили біля Самарканду). Останнім часом мова відчуває сильний вплив тибетської та китайської мов.

Саларська мова вперше згадана в XVIII ст. з віднесенням її до східнотюркської (зокрема, в роботі Г. Потаніна «Тангутсько-тибетська околиця Китаю, т. II»).

Належачи до огузької групи, саларська мова виявляє сліди кипчацького впливу, а також ізоглоси зі східнотюркської, зокрема, в деяких словах виявляється -d-замість-j-, як в саянських (adıg 'ведмідь' замість загальноогузького aju; jalaŋadax 'босоногий' нарівні з ajax), в системі приголосних протиставляються насамперед сильні та слабкі, як у саянських, сариг-югурській та фуюйсько-киргизькій, а не глухі та дзвінкі.

Писемність

[ред. | ред. код]

Саларська мова переважно використовує латиницю (проєкт розроблений у 2008, але до початку 2011 ще не затверджений). Також іноді використовується арабський алфавіт.

Е. Тенишев обґрунтував приналежність саларської до огузьких мов та склав опис фонетики, граматики та лексики мови з використанням латиниці.

Проєкт саларського алфавіту на основі латинського:A a, B b, Ç ç, D d, E e, F f, G g, Ĝ ĝ, Ğ ğ, Ģ ģ, H h, Ħ ħ, I ı, İ i, J j, K k, L l, M m, N n, Ñ ñ, O o, Ö ö, P p, Q q, R r, S s, Ş ş, T t, U u, Ü ü, V v, X x, Y y, Z z.

Література

[ред. | ред. код]
  • Тенишев Е. Р. Саларська мова. — М. : Видавництво східної літератури, 1963. — 56 с.
  • Hahn, R. F. 1988. Notes on the Origin and Development of the Salar Language, Acta Orientalia Hungarica XLII (2-3), 235–237.
  • Dwyer, A. 1996. Salar Phonology. Unpublished dissertation University of Washington.
  • Dwyer, A. M. 1998. The Turkic strata of Salar: An Oghuz in Chaghatay clothes? Turkic Languages 2, 49-83.


Примітки

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]
Wikimedia Incubator
Wikimedia Incubator
  • Проєкт алфавіту[недоступне посилання з квітня 2019]