Арнеїс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вино з винограду арнеїс

Арнеїс(«італ. Arneis») — італійський технічний сорт білого винограду.

Географія сорту[ред. | ред. код]

Місцем походження сорту вважаються пагорби району Роеро у регіоні П'ємонт. Зараз тут знаходяться найбільші площі виноградників. В Італії сорт культивується у Лігурії та на Сардинії. За межами Італії невеликі площі є у США (Каліфорнія), Австралії та Новій Зеландії[1].

Історія[ред. | ред. код]

Перша письмова згадка про арнеїс датується XV сторіччям. У ХІХ став дуже популярним у регіоні, але потім його популярність зменшувалась і до другої половини ХХ сторіччя він майже зник. Нова хвиля популярності на вина з цього сорту почалась у 80-х роках ХХ сторіччя.

Характеристики сорту[ред. | ред. код]

Сорт вибагливий до умов вирощування, надає перевагу південним схилам пагорбів та легким піщаним ґрунтам. Вразливий до несправжньої борошнистої роси[2].

Характеристики вина[ред. | ред. код]

Зазвичай з арнеїсу виробляють сухі вина, але можуть вироблятись також ігристі або десертні вина методом пасіто. Сухі вина мають солом'яно-жовтий колір, гарну структуру, в ароматі присутні ноти груші та інших білих фруктів, смак відрізняється свіжістю[3]. Гарно поєднується з рибними та овочевими стравами. Вина споживають молодими, потенціал для витримки слабкий.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. J. Robinson, J. Harding and J. Vouillamoz Wine Grapes - A complete guide to 1,368 vine varieties, including their origins and flavours pg 54 Allen Lane 2012 ISBN 978-1-846-14446-2
  2. Арнеїс [Архівовано 30 серпня 2019 у Wayback Machine.](рос.)
  3. Арнеис. Архів оригіналу за 30 серпня 2019. Процитовано 30 серпня 2019.