Сусуманьєло

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Сусуманьєло (італ. «Susumaniello») — італійський автохтонний сорт винограду з регіону Апулія. Назва сорту походить від «somarello», що означає «віслюк», імовірно тому, що, як і віслюки, які колись використовувалися для транспортування врожаю винограду, цей сорт здатний витримувати навантаження високого врожаю[1].

Історія

[ред. | ред. код]

Існує кілька теорій про походження сусуманьєло, більшість з яких припускає, що він потрапив до Апулії через Адріатику, можливо з Греції чи далматського узбережжя сучасної Хорватії. Профілювання ДНК показує, що сорт є природним схрещуванням якогось місцевого сорту Апулії та білого винного винограду гарганега[1].

Географія сорту

[ред. | ред. код]

Сорт вирощується на півострові Салентина в провінції Бріндізі. Є одним з самих рідкісних сортів винограду в світі[1].

Характеристики сорту

[ред. | ред. код]

Ботанічний опис

[ред. | ред. код]

Пагін — верхівка опушена, зелена з карміновим краєм. Верхівкові листочки (1—3-й): чашеподібні, світло-зелені. Вісь пагона вигнута. Вусики середньої довжини і товщини, світло-зелені, роздвоєні. Формула 0-1-2-0. Суцвіття середнього розміру, подовженої форми, просте або складне. Квітка двостатева. Лист середнього розміру, п'ятикутної форми, п'ятилопатевий. Верхня сторона пляшково-зелена, гладенька, блискуча. Нижня сторона світло-зелена, край опушений. Черешок світло-зелений з рожевими відтінками, середньої товщини, короткий, поперечний розріз з не дуже вираженим каналом. Осінній колір листя — жовтий.

Технічно стигле гроно середнього розміру, щільне, простої витягнутої або пірамідальної форми. Довжина 18—19 см. Квітконос виражений і здерев'янілий до першої гілки.

Ягода середнього розміру (14—15 мм), сферичної форми. Правильний (круглий) поперечний переріз, дуже забарвлена ​​шкірка, сильно темна, синя, середньої товщини. М'якоть м'яка, безбарвна, смак нейтральний. Плодоніжка коротка, зеленого кольору, від ягоди відокремлюється погано. Середня кількість виноградних кісточок  — 2 на ягоду. Вони великі, грушоподібної форми з коротким і товстим «дзьобом»[2].

Агротехнічні особливості

[ред. | ред. код]

Цвітіння приблизно від 23 травня до 7 червня. Зупинка росту пагонів — кінець серпня — початок вересня. Дозрівання винограду  перша та друга декада вересня. Опадання листя — перші два тижні листопада. Урожайність рясна в молодому віці (70 ц/га, за десять років знижується до 50 ц/га)[2].

Синоніми

[ред. | ред. код]

Сусуманьєло має кілька інших місцевих назв: італ. Somarello nero, Zuzomaniello, Susomaniello або італ. Susomariello nero, Cozzomaniello, Grismaniello, Uva nera, Cuccipaniello, Zingariello[2].

Характеристики вина

[ред. | ред. код]

Сусуманьєло зазвичай використовується для виготовлення купажованих вин з іншими місцевими сортами (негроамаро, мальвазія нера). Іноді виробляють моносортові червоні та рожеві вина. Смак вина сухий, збалансований, не надто алкогольний. Колір інтенсивний, з червоною піною. Аромат ягід та темних фруктів, іноді з нотами спецій та ванілі.

Примітки

[ред. | ред. код]