Ріболла джалла

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Виноградники ріболла джалла у Фріулі-Венеція-Джулія
Сухе вино з ріболла джалла

Ріболла джалла (італ. Ribolla gialla) — сорт винограду, що використовується у виробництві білих вин. Належить до еколого-географічної групи західноєвропейських сортів винограду.

Географія[ред. | ред. код]

Вирощують в Італії, Словенії та Греції. Головний регіон для сорту — Фріулі-Венеція-Джулія. Перша згадка у 1299 році, заведено вважати, що потрапив до Фріулі із Греції, з острова Кефалонія[1]. На IV австрійському Конгресі виноробів (Гориція, 1891) «ріболлу» назвали сортом, «найкращим із всіх, і, поза всяким сумнівом, достойним подальшого вирощування».

Основні характеристики[ред. | ред. код]

Сила росту лози середня. Листя середні і великі, трьохлопатеві або майже цільні, знизу вони неопушені. Грона Ріболла Джалла невеликі за розміром, циліндрично-пірамідальні та компактні. Ягоди середні, злегка сплюснуті на полюсах (дискоїдальні), шкірка вкрита кутином, алебастрово-жовтого кольору. М'якуш має нейтральний, солодкуватий і злегка терпкий смак. Існує також різновид італ. Ribolla verde (зелений ріболла), але він ніколи не був дуже популярний[2]. Врожайність цього сорту винограду середня та стабільна. Належить до сортів пізнього періоду дозрівання. Даний сорт схильний хворіти на сіру гниль.

Застосування[ред. | ред. код]

Сорт слугує основою для виробництва сухих та ігристих вин. Також з нього виготовляють так зване «бурштинове вино»[3]. Сухі вина завжди характеризуються жвавою кислотністю, ніжним смаком та характерним фруктовим ароматом. Вино блідо-солом'яного із зеленуватими відблисками або сірувато-жовтуватого кольору, із сухим, свіжим та приємно ароматним смаком, насиченою кислотністю, в цілому збалансовані. Вони ідеально підходять як аперитив або в поєднанні з рибними стравами та напівтвердими сирами.

Синоніми[ред. | ред. код]

Носить також наступні назви: Ріболла б'янка, Раболла, Ребула, Ріболла джалла ді Розаціо

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]