Діри-вбивці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Діри-вбивці у замку Бодіам
Діри-вбивці
CMNS: Діри-вбивці у Вікісховищі

«Діри-вбивці» — елемент середньовічної фортифікації.

Захист фортеці[ред. | ред. код]

Являли собою отвори в стелях і склепіннях проїздів фортець і замків, через які захисники фортеці, що перебували в приміщенні над воротами, вражали проїзд супротивника за допомогою важких предметів каміння, стріл, киплячих рідин (окропу, смоли), розпеченого піску, негашеного вапна тощо[1]. У цьому світлі «дірки-вбивці» мають певну тактичну схожість із машикулями. Цікаво, що поширене в популярній літературі думку про застосування киплячої олії історично не задокументовано[2]. Також «дірки-вбивці» могли використовуватися для гасіння пожеж, що виникали внаслідок спроб підпалити ворота.

Розміри та конфігурація «дірок-вбивць»[ред. | ред. код]

Розміри та конфігурація «дірок-вбивць» істотно варіюються. Приміром, у замку Бодіам (Велика Британія) вони являють собою отвори в розетці і нервюрах склепіння, у той час, як у вежі Серрано фортеці Валенсія (Іспанія) над воротним проїздом передбачено досить великий простір з парапетом, відкритий всередину другого поверху воріт.

«Дірки-вбивці» в епоху Середньовіччя[ред. | ред. код]

«Дірки-вбивці» були широко поширені в західно-європейської фортифікації епохи Високого і Пізнього Середньовіччя, а також Ренесансу. Іноді за такі «дірки» приймають отвори, призначені для ланцюгів підйомних механізмів ворітних решіток, колись розташованих над ворітною аркою, але згодом демонтованих.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Габайдуллин, 2003, с. 43.
  2. Castle Architecture. www.castlesandmanorhouses.com (англ.). Архів оригіналу за 1 травня 2011. Процитовано 7 квітня 2011. (англ.)

Література[ред. | ред. код]

  • Габайдуллин А.М. Фортификационный словарь. — Институт истории АН РТ, 2003. — 104 с. — 500 прим. — ISBN 5-94981-029-5.

Посилання[ред. | ред. код]