Користувач:Alex Blokha/Події, згадані у Вікіпедії/1648

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Беринґова протока
-Знайдено: + Беринґова протока - між Азією і Північною Америкою; ширина 35 км; глибина 36 м; сполучає Північний Льодовитий океан (Чукотське море) з Тихим океаном (Беринґове море); тут проходить лінія зміни дати; відкрив в 1648 С. Дежнєв, 1728 - ще раз відкрив В. Й. Беринґ, на честь якого протока і була названа.


Назва:Виговський Іван
Підзаголовок:===
Знайдено: + Свою військову кар'єру Виговський розпочав «товаришем» у кварцяному війську Речі Посполитої, з якого складався кістяк польської армії. В роки правління короля Владислава IV (1632-1648 рр.) Виговський відзначився у боротьбі проти «неприятеля святого Хреста Господня», тобто — турецько-ногайсько-татарської агресії. В 1638 р. він став писарем при Яцеку Шемберкові — комісарові Речі Посполитої над Військом Запорозьким у 1638-1648 рр. Очевидно, тоді ж Виговський познайомився та увійшов у тісніші контакти з Б. Хмельницьким — тодішнім генеральним писарем Війська Запорозького. Принаймні вони зустрічалися під час переговорів на Масловому Ставу(нині с. Маслів Миронівського райну).
Підзаголовок:===
Знайдено: + Виговський був спочатку ротмістром кварцяного війська і в склад авангарду карателів, очолюваного Стефаном Потоцьким, брав участь у битві на Жовтих Водах. У вирішальний момент бою біля Княжих Байраків (16 травня 1648 р.) він бився хоробро, але потрапив у полон. Тричі він тікав, але невдало, й тоді його прикували до гармати. Бранця врятував Богдан Хмельницький, котрий викупив його в хана Іслам-Гірея III за коня. Тоді Виговський дав гетьману присягу вірно йому служити i додержав її.
Підзаголовок:===
Знайдено: + Виговський став спочатку особистим писарем гетьмана та ймовірно, супроводжував Хмельницького у переможному поході 1648 р. Під час облоги Львова Хмельницький послав Виговського до трансільванського князя Д'єрдя Ракоці, про що згадував сам гетьман у своєму листі від 27.11.1648 р. Завдання цієї місії полягало в укладенні союзу. Це було перше українське посольство до Трансільванії, й у подальшому справа таки дійде до союзу з нею (1656 р.). Будучи спочатку особистим писарем гетьмана, Виговський швидко здобуває авторитет і робить блискучу кар'єру. Брав останній участь й у кампанії 1649 р. Тоді він став головним поряд з гетьманом упорядником «Реєстру Війська Запорозького 1649 — початку 1650 рр.» Цей же документ згадує про Виговського вже як про генерального писаря. Новий генеральний писар виступає навіть як співавтор деяких важливих універсалів Б. Хмельницького, нерідко сам пише їх з волі гетьмана.
Підзаголовок:===
Знайдено: + Після кампаній 1648-1649 рр. Виговський брав участь у поході 1650 р., котрий завершився взяттям столиці Молдавського князівства — Ясс. За умовами капітуляції господар Василь Лупул мав віддати свою доньку Розанду заміж за старшого сина гетьмана — Тимофія. Відзначимо, що цей шлюб було взято в 1652 р., і весільний ескорт до Молдавії очолював саме Виговський. 1651 р. він брав участь у Берестецькій битві, причому саме його з Хмельницьким насильно забрав з поля бою хан. Вирвавшись з неволі, Виговський вжив енергійних заходів для мобілізації додаткових військ, громив під Паволоччю орду, яка поверталася до Криму, обтяжена ясиром. Рішучі дії Виговського змусили ординців прискорити відновлення союзу з Україною. Він відіграв важливу роль також в організації оборони Білої Церкви, та укладенні нового мирного договору (28.11.1651 р.), що правда, тяжчого в порівнянні із Зборівським.
Підзаголовок:==
Знайдено: + В цей час починається Руїна: Гетьманщина розколюється на дві частини — Правобережну та Лівобережну. Ю. Хмельницький змушений був піти у відставку й постригся в ченці, а новим гетьманом (уже тільки Правобережної України) став Павло Тетеря. Останній у цей період виступає як активний прихильник Речі Посполитої, причому дуже вороже настроєний проти Виговського. Коли Ян Казимир вдерся до Сіверської України в 1654 р., то зустрів масовий опір українців, котрі добре пам'ятали польське гноблення до 1648 р. Похід зазнав поразки, причому агресивні дії Польщі викликали протест і опір навіть правобережних козаків та їхніх вождів. Саме через це було розстріляно полковника Івана Богуна. На Правобережжі розгорталося могутнє антипольське повстання, котре було спрямоване й проти гетьмана Тетері. У відповідь той разом із своїм кумом Себастіаном Маховським та деякими іншими польськими воєначальниками (Стефан Чарнецький й ін.) жорстоко придушував народні виступи.


Зобр:4шт.


Назва:Тетеря Павло
-Знайдено: + — Гетьман Правобережної України (16631665). З 1648 р.- полковий писар, з 1653 р.- переяславський полковник. Був у складі українського посольства в Москві у 1654 р. Ставши гетьманом, проводив політику на відрив України від Росії.
-Знайдено: + Тетеря (Моржковський) Павло († бл. 1670), гетьман Правобережної України (16631665), шляхетського роду з Київ. воєводства (Переяслав), вихованець Києво-Могилянської Колегії й чл. Львівського Братства. До 1648 був писарем ґродського суду у Володимирі Волинському, 1649Переяславського полку; 1653 полк. переяславський. Чл. укр. посольства до Москви у березні 1654 для оформлення Переяславської угоди. 16571659 — генеральний писар; брав активну участь разом з Юрієм Немиричем у Гадяцьких переговорах 1658 про унію України з Польщею й Литвою. Згодом Т. став одвертим прихильником поль. орієнтації й виступав як аґент Польщі: спільно з поляком С. Бєнєвським намагався скреслити з Гадяцького договору основну концепцію В. Князівства Руського; противник І. Виговського, був причетний до його страти поляками. 16631665 як гетьман Правобережної України брав участь у поході Яна Казіміра на Лівобережжя, а потім допомагав полякам на чолі з Стефаном Чарнецьким і татарами боротися проти коз.-сель. повстань на Правобережжі. 1665 ватажок повстанців В. Дрозденко розбив Т. під Брацлавом, і Т. змушений був зректися з гетьманства; захопивши військ. скарб, держ. архів і гетьманські клейноди, виїхав до Польщі, де перейшов на католицтво й дістав звання стольника полоцького та старости брацлавського, ніженського, чигиринського. Але незабаром у Т. почалися спори й процеси за маєтки з поль. маґнатами. Пограбований єзуїтами у Варшаві і не діставши підтримки поль. уряду, Т. схилився на бік Туреччини, виїхав до Молдавії (Яси), а звідти до Адріянополя, де, мабуть, готував якусь антиполь. акцію по боці Туреччини, але незабаром помер (в кін. 1670 або на поч. 1671).


Зобр:2шт.


Назва:Миронівка (місто)
Підзаголовок:=== Козаччина ===
Знайдено: + Жителі Миронівки взяли активну участь у визвольній війні 16481654 рр. Чимало їх влилося до загонів І.Богуна, М.Кривоноса. На. початку липня 1648 року Б.Хмельницький розташував біля Миронівки на березі річки Росави свій військовий табір. Тут же 24 лютого 1649 року Хмельницький вів переговори з посланцями польського короля, після поразки під Берестечком у 1651 році і в червні 1654 року Миронівка та сусідні села знову с тали місцем зосередження сил для боротьби проти ворога. Звідси ж Богдан Хмельницький писав 2 червня 1654 року лист цареві Олексію Михайловичу з приводу допомоги російських військ: «О сем паки и паки радуемся».


Назва:Свірзький замок
-Знайдено: + Незважаючи на своє вигідне оборонне розташування - замок розташований на горі Белз і був оточений непрохідними болотами, ставками, в підніжжі мурів - ровами і звідним мостом, палацовий тип його архітектури навряд чи міг мати серйозне оборонне значення. Відомо, що під час українсько-польської війни в 1648-1654 рр. замок не раз здобували козацькі загони, а в 1648 р. - спалили татари.


Зобр:1шт.


Назва:Чернята Іван
-Знайдено: + Чернята (Чорнята) Іван, близький співр. гетьмана Б. Хмельницького; брав участь у його походах проти Польщі, виконував його дипломатичні місії; ген. обозний коз. війська (1648 — 49). Після Зборівського договору (1649) керівник комісії для складання списків 40-тисячного коз. реєстру. Пізніше Ч. не згадується.


Назва:Чорнята Іван
-Знайдено: + Чорнята (Чернята) Іван, коз. ген. обозний у 1648 — 49; брав участь у походах гетьмана Б. Хмельницького проти Польщі, виконував його дипломатичні доручення. 1649 Ч. керував комісією, що складала 40-тисячний коз. реєстр після Зборівського договору Б. Хмельницького з Польщею. Після 1649 Ч. в іст. документах не згадується.


Назва:Яцкевич Герасим
-Знайдено: + Спочатку реєстровий козак, з 1648 р. - звягельський наказний полковник, брав участь у боротьбі проти поляків.


Назва:Українсько-польська війна 1648—57
-Знайдено: + Визвольна війна 1648-57
-Знайдено: + Українсько-польська війна 1648 — 57. Конфлікт, який почався 1648 як типове коз. повстання, невдовзі перетворився на війну всього укр. народу, а особливо козаків і селянства проти Речі Посполитої Поль. Вождем укр. війська став Богдан Хмельницький. В У.-п.в. можна виділити 6 фаз.
-Знайдено: + Січень — листопад 1648. Це час, коли ряд блискучих перемог зрушив все укр. суспільство, мобілізував широку підтримку для Хмельницького (далі X.) і перетворив суто коз. повстання на заг.укр. антиполь. рух.
-Знайдено: + 21. 1. 1648 X. на чолі невеликого загону реєстрових і запор. козаків, напав на поль. залогу на о. Базавлук (на Дніпрі) і знищив її. Це звільнило Запорізьку Січ від поль. контролю, притягнуло запорожців на бік X., обраного гетьманом. Наступні кілька місяців тривала підготова ширшого повстання; розсилалися універсали, які заохочували козаків, селян і міщан стати проти шляхти. Дуже важливий був договір, який X. уклав з Туреччиною, а також з кримським ханом Іслямом III Ґераєм, за яким Тугай-бей з 40-тисячним загоном кримців мав допомогти козакам.
-Знайдено: + Щоб ліквідувати повстання, у квітні 1648 уряд Речі Посполитої вислав 30 000 війська проти X. Не сподіваючись поважніших труднощів, поль. полководці — В. гетьман М.Потоцький і польний гетьман М.Калиновський — поділили свої сили. Це була велика тактична помилка. Бл. 10 000 повстанців оточили поль. 6 000 аванґард на чолі з сином гетьмана Стефаном Потоцьким під Жовтими Водами і 16. 5. 1648 знищили його, а 26. 5. 1648 к. Корсуня X. з кримцями розгромив гол. поль. військо, керівники якого попали в кримський полон.
-Знайдено: + Після тих перемог по всій Україні розгорілася війна між укр. коз.-сел. і поль. шляхетськими загонами. Жорстокі бої відбулися на Правобережжі влітку 1648 між загонами полк. М.Кривоноса і шляхетськими частинами під проводом кн. Я.Вишневецького. Під час цих боїв населення дуже потерпіло. Поль. військо систематично вирізувало всіх козаків і селян, включно з дітьми, жінками і старими, а повстанці так само поводилися зі шляхтою, кат. духівництвом і євреями, чимало яких допомагали поль. шляхті.
-Знайдено: + В кін. літа уряд Речі Посполитої вислав ще одне, добре виряджене, 40-тисячне військо (32 000 поляків, 8 000 найманих нім. жовнірів) проти X. Але провід цього війська (О. Конецпольський, М. Остророг, кн. Д. 3аславський) був слабий і недосвідчений. Вишневецький, що хотів стати гол. полководцем поль. сил, не мав належного контакту з наступаючим поль. військом. Певні своєї перемоги, поль. полководці допустили X. зайняти дуже вигідні позиції б. Пилявців. У бою, який відбувся 23. 9. 1648, повстанці (бл. 80000) вщент розгромили поль. військо. Військо X., яке мало бл. 100 000, перейшло на зах. укр. землі й на поч. листопада 1648 облягло Львів. Деякі коз. відділи дійшли до етнічно поль. і білор. земель, де також вибухли антишляхетські й антиполь. повстання. Ідучи назустріч проханням укр. міщан, X. покинув облогу Львова ,і оточив Замостя, де були залишки військ Вишневецького. Але по виборі нового поль. короля 21. 11. 1648 — Яна II Казіміра, кандидатуру якого підтримував X., укр. військо повернулося на Наддніпрянщину й урочисто вступило до Києва 2. 1. 1649.
Підзаголовок:==Література==
Знайдено: + * Петровський М. Визвольна війна укр. народу проти гніту шляхетської Польщі і приєднання України до Росії 1648 — 54. К. 1940;
Підзаголовок:==Література==
Знайдено: + * Голобуцкий В. Дипломатическая история освободительной войны украинского народа 1648 — 1654 гг. К. 1962;


Назва:Пфістер Ян
-Знайдено: + Пфістер Ян (1573-1648), визначний скульптор нім. школи родом з Вроцлава. З 1600-их pp. жив у Львові, пізніше у Бережанах. У Львові брав участь у різьбарській декорації каплиці Боїмів (1609 — 11) і виконав епітафії Ю. і Я. Боїмів. Його роботи надгробки: архиєп. Замойського у латинській катедрі (1610), Я. Свошевського в костьолі Домініканів (бл. 1614) у Львові, Острозьких у Tapнові (1620), А. Сонявського (1627) і братів Сєнявських (після 1636-41) у замковій каплиці в Бережанах.


Назва:Миргородський полк
-Знайдено: + Миргородський полк — в XVII-XVIII століттях один із 10 адміністративно-територіальних полків Гетьманщини (Лівобережної України). Створений 1648 року. Полковий центр — місто Миргород (нині Полтавської обл).


Назва:Полтавський полк
-Знайдено: + Полтавський полк — у XVII-XVIII століттях один із 10 адміністративно-територіальних козацьких полків Гетьманщини (Лівобережної України). Створений 1648 року. Полковий центр — місто Полтава.
-Знайдено: + Першими полковниками були: Мартин Пушкар (1648—1658), Кирило Пушкаренко (1658—1659), Марк Коломак-Пушкаренко (1659).


Назва:Брацлавський полк
-Знайдено: + Брацлавський полк — адміністративно-територіальна і військова одиниця Правобережної України доби козаччини, створений 1648 року. Полковий центр — місто Брацлав.
-Знайдено: + Серед брацлавських полковників були Данило Нечай (1648—1651), Тиміш Носач (1651—1653), Михайло Зеленський (1654—1657, 1659—1672), Іван Сербин (1657—1658, 1663—1665), Дмитро Солонина (1658—1659), Іван Буг (1663), Василь Дрозд (1665), Андрій Абазин (1690—1703). Крім них полковниками Брацлавського полку були Петро Дорошенко, Кривенко Г. (наказний), Іванкул, Дворецький В., Дмитрашко-Райча Р., Коваленко С., Кияшко-Манджос С., Лисиця П., Болюбаш Ф. (наказний), Шпак Ф., Іваненко Г.


Назва:Ічнянський полк
-Знайдено: + Ічнянський полк — адміністративно-територіальна та військова одиниця лівобережжя України. Утворено 1648 року. Полковий центр — Ічня (нині місто Чернігівської області).


Назва:Кальницький полк
-Знайдено: + Кальницький (Вінницький) полк — адміністративно-територіальна та військова одиниця XVII ст. у Правобережній Україні. Створений 1648 року під назвою Кальницький полк. Того ж року до нього приєднано Животівський полк. Полковий центр — місто Кальник (нині село Іллінецького району Вінницької області).
-Знайдено: + Полк існував з 1648 по 1678 та з 1704 по 1708 роки. З центрами у Кальнику 1648 — 1653 , 1667 — 1678 роках і Вінниці 1653 — 1667 роках. Після перенесення центру полк став називатися Вінницьким.
-Знайдено: + Полк очолювали полковники: Остап (Євстафій) Усваницький (1648—1649), Іван Федоренко (1649—1650, 1654), Остап Гоголь (1649,1674), Іван Богун (1650, 1651, 1653—1657), Петро Стягайло (1652), Іван Сірко (1658—1659), Іван Вертелецький (1659—1660), а також О.Вінницький, В.Лобойко, В.Верениця, С.Коваленко, Т.Хмура, Мельник, К.Михалевський, М.Патович, Реврик, Г.Ковалевський, Г.Негревецький, О.Волошин (1704 — 1708).


Назва:Могилівський полк
-Знайдено: + Могилівський полк, Подільський, або Придністровський — адміністративно-територіальна військова одиниця ПравобережноїУкраїни в другій половині 17 століття. Утворений 1648 року. Полковий центр — місто Могилів (нині місто Могилів-Подільський Вінницької область).


Назва:Паволоцький полк
-Знайдено: + Паволоцький полк — адміністративно-територіальна і військова одиниця України. Створений 1648 року. Полковий центр — місто Паволоч (нині село Попільнянського району Житомирської області).


Назва:Прилуцький полк
-Знайдено: + Прилуцький полк — адміністративно-територіальна і військова одиниця України. Створений 1648 року. Полковий центр — місто Прилуки (нині Чернігівської області). 1649 року до нього приєднано Ічнянський полк.
-Знайдено: + За часів Богдана Хмельницького полк очолювали: Іван Мельниченко (1648), Філон Джалалій (1649), Пилип Носач (1649—1651), Іван Шкурат (1651), Яким Сомко (1652), Яків Воронченко (1652—1654, 1656—1659). Тривалий час Прилуцький полк очолювали полковники: Петро Дорошенко (1657—1659), Лазар Горленко (1659—1687 з перервами), Іван Стороженко (1687—1692), Дмитро Горленко (1693—1708), Іван Ніс (1708—1717), Гнат Ґалаґан (1714—1739), Григорій Ґалаґан (1739—1763) та інші.


Назва:Уманський полк
-Знайдено: + Уманський полк — адміністративно-територіальна і військова одиниця України в 17 столітті. Створений 1648 року. Полковий центр — місто Умань (тепер місто Черкаської області).
-Знайдено: + У перші роки Визвольної війни його очолювали полковники: Іван Ганжа (1648), Штепа (1648—1649), Степан Байбуза (1649), Осип Глух (1649—1655), Матвій Нехай (1653), Семен Оргяченко (1654 -1655, 1657).


Назва:Авратинський Степан
-Знайдено: + *Національно-визвольна війна 1648-1657
-Знайдено: + - тростянецький сотник. Учасник Національно-визвольної війни українського народу під проводом Б.Хмельницького 1648-1657. У лютому 1651 брав участь в обороні м. Красного на Поділлі. Виніс із поля бою тіло Д. Нечая.
Підзаголовок:===
Знайдено: + Національно-визвольна війна 1648-1657


Назва:Львівське братство
-Знайдено: + Льві́вське бра́тство, Успенське ставропігійне братство у Львові, Львівська ставропігія – національно-релігійна громадська організація православних українських міщан Львова з 80-х рр. 16 ст. до 1788 р. Ініціаторами заснування Л.Б. були середньозаможні купці та ремісники Ю. Рогатинець, І.Рогатинець, І.Красовський, Д.Красовський, Л.Малецький та ін. Затверджений у січні 1586 р. антіохійським патріархом Йоакимом ІV Доу статут Л.Б. встановлював за братством право зверхності над іншими братствами та контроль за духовенством, у тому числі єпископами. Незабаром Л.Б. домоглося права ставропігії – непідлеглості місцевим православним єпископам. Згодом статут Л.Б. став зразком для ряду православних братств Західної та Правобережної України. Активну участь у громадському житті Л.Б. брали: С.Зизаній, Л.Зизаній, К.Ставровецький, І.Борецький, П.Беринда та ін. українські діячі культури та освіти. Боротьбу Л.Б. проти національно-релігійних утисків підтримували деякі православні магнати (К.Острозький та ін.). Боротьба Л.Б. із засиллям духовенства у громадському і культурному житті була одним з проявів реформації в Україні. Л.Б. протягом тривалого часу очолювало боротьбу українського населення Галичини проти насильного запровадження Брестейської церковної унії 1596 р., виступало проти соціально-політичного гноблення та національно-релігійних утисків з боку польсько-шляхетської влади. Мало тісні політичні і культурні зв’язки з Молдавією, Московією, південними слов’янами, Грецією, підтримувало визвольну війну українського народу 1648-1654 рр. Братство намагалося створити у Львові міське самоврядування, незалежне від влади шляхетської Польщі. Братству належала львівська братська друкарня, його коштом утримувалася Львівська братська школа. При матеріальній допомозі урядів Молдавії і Московської держави Л.Б. збудувало визначну пам’ятку архітектури у Львові – Успенську церкву. Значну увагу воно приділяло розвитку українського образотворчого мистецтва. Братство організувало у Львові шпиталь – притулок для непрацездатних, подавало матеріальну допомогу своїм незаможним членам. З середини 17 ст. керівництво Л.Б. захопили багаті купці. Систематичні грубі насильства з боку польсько-шляхетської влади, а також розорення Л.Б. 1704 р. шведськими загарбниками привели до занепаду і зменшення ролі братства у суспільно-політичному, громадському і культурному житті України-Русі. В 1708 р. під тиском львівського католицького єпископа, Л.Б. змушене було прийняти унію. Незважаючи на це, переважна більшість членів братства продовжувала виступати проти експансії католицизму, за збереження і зміцнення політичних, економічних, культурних та релігійних зв’язків західноукраїнських земель з Україною. В 1788 р. австрійський уряд ліквідував Л.Б.


Назва:Калмицька мова
-Знайдено: + Для калмицької мови (бл. 140 тис. мовців) властива гармонія голосних. 8 відмінків, спеціальні дієслівні форми - умовний та розділовий дієприкметники тощо. Суб'єкт зворотів ставиться у знахідному або родовому відмінку. У словнику чимало запозичень з санскриту, тибетської, китайської, арабської, перської і тюркських мов, засвоєних за час тривалого перебування калмиків (до 1648 р.) у китайському Туркестані. Давня монгольська писемність була вживана до 1924 року, відтоді – алфавіт на кирилічній основі.


Назва:Носівка
Підзаголовок:==Історія==
Знайдено: + З 1648 року Носівка – центр сотні Ніжинського полку, з 1667 – Київського полку. З 1782 року – у складі Ніжинського повіту Чернігівського намісництва, з 1802 – губернії. У 1662 і 1679 спалена татарською ордою.


Зобр:2шт.

Файл:Картинка на мапі

Назва:Кривоніс Максим
-Знайдено: + - 1648) - козацький ватажок 17 ст., черкаський полковник війська Богдана Хмельницького.
-Знайдено: + Уславився у 30- 40 рр. 17 ст. у походами на Крим і турецькі володіння. З початком Визвольної війни українського народу очолив селянські загони повстанців у перших битвах з поляками. 1648 р. призначений черкаським полковником. Брав участь у поході українців у Галичину, керував військом, що взяло Високий замок у Львові у вересні—жовтні 1648 р. Помер від чуми під час облога Замостя українським військом у листопаді 1648 р.
Підзаголовок:== Походження ==
Знайдено: + З початком Визвольної війни українського народу очолив селянські загони повстанців у перших битвах з поляками. У 1648 р. призначений черкаським полковником. Історичне джерело розповідає про розправи загонів Кривоноса над польським населенням у містах Любліні, Ляховицях, Немирові, Тульчині та Переяславі. У зв'язку з цим ім'я Кривоноса було овіяне страшною славою. Під його командуванням голота криваво мстила ляхам за звірства над нею, за те, що вони живцем палили козаків на вогнищах, мучили розпеченим залізом, саджали на палі.
Підзаголовок:== Походження ==
Знайдено: + 20 липня 1648 р. Кривоніс здобув замок у Полонному. Під Заслав'ям 27-31 липня 1648 р. він успішно бився з військом князя Я. Вишневецького і змусив його до відступу. Під Старокостянтиновим Кривоніс використав у бойових діях замок князів Острозьких, який лежав на великих плавнях річки Случ. Тут він отримав поранення. Під Липовцем Кривоніс розбив війська князя Домініка Заславського. У Пилявецькій битві 21-23 вересня 1648 р., де яскраво проявився військовий талант і кмітливість М. Кривоноса, взяли участь сто тисяч козаків та чотири тисячі татар. У триденному бою Кривоніс зі своїми товаришами вщент розбив польське військо і багато ворогів потопив у річці Пилявці.
Підзаголовок:== Походження ==
Знайдено: + Згодом Хмельницький вислав військо Кривоноса до Бара, де знаходився добре укріплений замок. Після облоги цей замок було взято. Та подія стала для поляків ще більшим шоком, ніж поразка на Жовтих Водах та під Корсунем. Кривоніс захопив польські замки на великій частині Правобережної України: Умань, Брацлав, Вінницю, Немирів, Тульчин. У жовтні Хмельницький розпочав облогу Львова. Сам оточив місто, а на здобуття Високого замку вислав полковника Кривоноса. Після тяжких боїв 15 жовтня 1648 р. Максим Кривоніс штурмом взяв цей найважливіший пункт в оборонній системі міста, що примусило польське командування і представників міської влади піти на переговори.
Підзаголовок:== Походження ==
Знайдено: + Невідомо, як помер Кривоніс. В історіографії зустрічаються припущення, що причиною смерті були таємні наклепи на нього поляків та єзуїтів. Польський історик Тадеуш Кшонстек висовує таку версію: ніби Б. Хмельницький, незважаючи на славу, якою був овіяний полковник Кривоніс, вирішив його ліквідувати, як тільки випаде така можливість. Але більш імовірною видається версія, за якою герой визвольної війни українського народу помер від чуми при осаді Замостя в листопаді 1648 р.


Назва:Козаки
-Знайдено: + У 17 столітті козацтво запорозьке, реєстрове, городове вже утворило провідну верству українського народу і склало основу української держави, що постала 1648 року з початком Визвольної війни під проводом гетьмана України Богдана Хмельницького.


Зобр:5шт.


Назва:Рейтари
-Знайдено: + Рейтарські підрозділи використовувались польським урядом в Україні для придушення козацьких повстань та під час національно-визвольної війни українського народу під проводом Б.Хмельницького 1648-57. Українські козацькі полки неодноразово завдавали поразок рейтарським військовим частинам. На поч. 18 століття рейтари були замінені драгунами та кінними єгерями.


Зобр:1шт.


Назва:Твардовський Самуель
-Знайдено: + Автор ряду римованих творів, у тому числі поеми "Громадянська війна з козаками, татарами і Москвою, пізніше з шведами і угорцями" (ч. 1, 1660; ч. 2, бл. 1654), в якій основне місце відведено описові подій національно-визвольної війни українського народу під проводом Б.Хмельницького 1648-1657 рр. - Збаразькій облозі 1649 р. та Берестецькій битві 1651 р.


Назва:Мюнстер
-Знайдено: + Мюнстер, місто в Німеччині, Північний Рейн – Вестфалія. В 1648 році у Мюнстері було підписано знаменитий Вестфальський мир, який завершив Тридцятирічну війну.


Назва:Богуслав
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + З 1648 — сотенне місто Білоцерківського полку. У 1685 гетьманом Іваном Мазепою створено Богуславський полк. За весь час існування полку єдиним його полковником був Самійло Самусь, котрий одночасно виконував обов'язки наказного гетьмана правобережних українських полків. 1712 року Богуславський полк ліквідовано.


Назва:Виграїв
Підзаголовок:==Історія==
Знайдено: + Село виникло в ХІІ столітті, а свою сучасну назву отримало на честь перемоги козаків Богдана Хмельницького над військами Речі Посполитою в травні 1648 року. Битва, яка з історії відома як Корсунська закінчилася розгромом польського війська і взяттям в полон двох польських гетьманів. На честь цієї події в селі встановлено обеліск. До цієї битви село звалося Горохова Діброва і було засноване ще задовго до часів визвольної війни з поляками. В селі збереглися рови, які козаки на чолі з Максимом Кривоносом копали, готуючи засідку на шляхетське військо.


Назва:Гетьманщина
-Знайдено: + |year_leader1 = 1648-1657
Підзаголовок:== Гетьмани ==
Знайдено: + | 1 || Богдан Хмельницький || 16481657||||


Зобр:22шт.


Назва:Височан Семен
-Знайдено: + Семе́н Височа́н (р. н, і см. невід.) — один із керівників повстання, що розпочалося в Галичині восени 1648 при підході військ Б. Хмельницького до Львова. У 1651 р. разом з І. Богуном обороняв Вінницю, пізніше був полковником лисянським. У 1666 засланий у Московщину.


Назва:Небаба Максим
-Знайдено: + Макси́м Неба́ба (р. н. невід.— †1651) — військовий діяч Хмельниччини, міщанин з м. Коростишева. З 1648 — полковник чернігівський. Загинув у бою під Лоєвом 1651 р. з польсько-литовським військом князя Я. Радзивілла.


Назва:Топіга Марко
-Знайдено: + Марко Топи́га, Топі́га — полковник черкаський (1648—1649).


Назва:Нестеренко Максим
-Знайдено: + Макси́м Нестере́нко (р. н. і смерті невід.) — військовий і політичний діяч 3О—50-х років XVII ст., з 1638 — сотник корсунський. Разом з Б. Хмельницьким провадив переговори з королем Володиславом IV у справі війни з Туреччиною. З 1648 — полковник корсунський. Очолював посольство до Варшави (1649—1650) у справі Зборівського договору. У 1655 разом з І. Богуном обороняв від татар Брацлавщину.


Назва:Джалалій Филон
-Знайдено: + Фило́н Джала́лій (Джеджа́лій, р. н. невід.— п. після 1654) — полковник прилуцький, потім кропивенський, з татарського роду. Один із найближчих помічників Б. Хмельницького, учасник багатьох битв, починаючи з 1648 р. В битві під Берестечкомнаказний гетьман. Виконував важливі дипломатичні доручення, очолював українське посольство до Стамбула 1648 р., де було укладено союз з Туреччиною.


Назва:Ганжа
-Знайдено: + Ганжа (р. н. невід.— †1648) — сподвижник Б. Хмельницького Учасник козацьких морських походів, згодом — старшина у війську Конєцпольського. У 1648 р.— уманський полковник. Загинув у битві під Пилявцями.


Назва:Головацький Петро
-Знайдено: + Петро́ Голова́цький (р. н. і смерті невідомі) — військовий діяч, організатор повстання 1648 р. на Чернігівщині. Очолював загін під Львовом (1648). брав участь у битві під Берестечком (1651).


Назва:Пнівський замок
-Знайдено: + Якщо боротьба опришків носила локальний характер, то повстання козаків, розпочате в 1648 році, розлилося по всій Україні і переросло у народну війну. Хвиля боротьби докотилася і до Прикарпаття. Ще задовго до приходу козаків тут спалахує Покутське повстання, яке очолив уродженець села Вікторів теперішнього Галицького району, а згодом козацький полковник Семен Височан. П'ятнадцятитисячне військо повсталих, серед яких багато і селян Пнів'я, і міщан Надвірної, захоплює майже всі опорні пункти шляхти. Під їх натиском не устояв і Пнівський замок. Повстанці не тільки його захопили, але і сильно зруйнували. Після відступу селянсько-козацького війська проводять значні роботи з відбудови та укріплення замку. Замок відновили, але ненадовго — через рік його знову здобули козаки.


Назва:Гадяцький полк
-Знайдено: + Гадяцький полк — адміністративно-територіальна і військова одиниця України доби козаччини, створений 1648 року. Полковий центр — місто Гадяч. У 1649 році полк приєднаний до Полтавського полку.
-Знайдено: + Перші полковники Гадяцького полку — Ярема Хмеленко (1648) та Кіндрат Бурлій (1648—1649) — були сподвижниками Богдана Хмельницького.


Назва:Іркліївський полк
-Знайдено: + Іркліївський полк — адміністративно-територіальна і військова одиниця України доби козаччини, створений 1648 року. Полковий центр — містечко Іркліїв.
-Знайдено: + В 1648 році на чолі з полковником Михайлом Телюченком увійшов до складу Кропивнянського полку. У 1658 році гетьман Іван Виговський розділив останній на Лубенський та Іркліївський й призначив іркліївським полковником вірного йому Матвія Папкевича.


Назва:Ганьковиця
-Знайдено: + Згадка про село є в документах за 1648 рік.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед