Повітряні сили Бельгії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Повітряні сили Бельгії
Royal Air Force
Емблема Бельгійського повітряного компоненту
На службі з 1909 року
Країна Бельгія Бельгія
Тип Повітряні сили
Роль повітряна війна
Чисельність Регулярні ПС: 4000 військовослужбовців та цивільних
104 літаки
У складі Збройні сили Бельгії
Оборонець Король Бельгії
Війни/битви Перша світова війна, Друга світова війна, Війна в Перській затоці, Боснійська війна, Косовська війна, Війна в Афганістані, Міжнародна військова операція в Лівії
Вебсайт mil.be/fr/composante-air/
Командування
Поточний
командувач
генерал-майор Фредерик Вансіна
Знаки розрізнення
Розпізнавальний знак
Прапор ПС Бельгії
Знак на кіль
Авіація
Винищувачі F-16 Fighting Falcon
Навчальні літаки SF.260
Alpha Jet
Транспорт C-130 Hercules
Dassault Falcon 20
Dassault Falcon 900
ERJ 135
ERJ 145
Гелікоптери AW109
NH-90
S-61

Медіафайли на Вікісховищі
Організаційна структура Бельгійського повітряного компоненту за станом на 2017 рік

Повітряні сили Бельгії (нід. Belgische Luchtmacht; фр. Force aérienne belge, з січня 2002 року — Бельгійський повітряний компонент (фр. Composante air, нід. Luchtcomponent)[Прим. 1] — повітряні сили Королівства Бельгія, складова частина збройних сил країни. Повітряний компонент призначений забезпечення захисту повітряного простору Бельгії та наданні авіаційної підтримки іншим видам збройних сил Королівства при виконанні ними завдань у спільних операціях. Бельгійські повітряні сили були засновані в 1909 році і є одними з найстаріших видів військової авіації у світі.

Історія[ред. | ред. код]

Заснування[ред. | ред. код]

1909 році у бельгійській армії був заснований перший підрозділ військової авіації, який носив назву Рота повітряних літаків та куль (фр. Compagnie des Ouvriers et Aérostiers). Головним поштовхом до формування першого у світі авіаційного формування став персональний інтерес бельгійського короля Альберта до застосування літаків у військових цілях. Військове міністерство, узявши за основу прикладу французької авіації, стимулювало набір пілотів військових літаків після отримання кандидатами сертифікату цивільного льотчика.

У 1910 році, оплативши за власний кошт навчання в авіаційній школі, перші три бельгійські лейтенанти здобули право вступити до бельгійської авіаційної роти.

Навесні 1911 року у повітряних силах була заснована власна військова авіаційна школа з п'ятьма пілотами, двома механіками та працівником.

12 вересня 1912 року пілот лейтенант Неліс та спостерігач лейтенант Штеллінгверфф стали першими європейцями, які під час польоту провели стрільбу з кулемета по наземній цілі. Але така ініціатива призвела до покарання молодих офіцерів у дисциплінарному порядку. У листопаді 1913 року вони продемонстрували в Англії у Хендоні та Олдершоті стрільбу з кулемета Льюїса. Результатом таких демонстрацій стало прийняття англійцями кулемету Льюїса на озброєння своєї військової авіації, а бельгійці цього не зробили. Як наслідок Бельгія вступила в Першу світову війну, маючи літаки, які діяли виключно у розвідувальних цілях.

Перша світова війна[ред. | ред. код]

На момент вступу Бельгії в Першу світову війну 4 серпня 1914 року Відділення військової авіації (нід. Belgische militaire luchtvaart), складалося з чотирьох ескадрилей, кожна з яких мала чотири літаки виробництва Анрі Фармана, хоча ескадрильї III та IV ще перебували у стадії формування. У штаті кожної ескадрильї був один вантажний автомобіль, і була п'ята вантажівка, яка слугувала мобільною майстернею. Кожна ескадрилья мала командира, п'ять пілотів та шість спостерігачів. Більшість нових авіаторів прибула до авіації з інженерних та артилерійських частин бельгійських збройних сил. Вже з початком війни була створена п'ята ескадрилья, укомплектована цивільними пілотами, призваними до лав ЗС і з літаками виробництва Блеріот.

З перших годин війни бельгійські пілоти вступили у конфлікт. 4 серпня 1914 року лейтенант Анрі Кромбес на літаку «Депердуссін» провів перший розвідувальний політ над Льєжем. За кілька днів стався перший бій, в якому бельгійський пілот Бехає вбив ворога. 26 вересня бельгійський екіпаж лейтенанта де Петровські та сержанта Бензеліна пострілом з гвинтівки смертельно поранив німецького льотчика і змусив його «Таубе» приземлитися в Сент-Агат-Беркем; якби вони офіційно зареєстрували цю перемогу, її затвердження означало б першу у світовій історії бойову перемогу у повітряному бою.

3 січня 1915 року на два бельгійські літаки були встановлені кулемети; це були перші бельгійські літаки-винищувачі. 26 лютого стався перший повітряний бій, коли три бельгійських «Фармани» вступили у бій з десятьма німецькими «Альбатросами». 26 березня бельгійський пілот збив перший німецький двомісний літак, що стало першою офіційною перемогою бельгійських авіаторів у війні.

18 січня 1916 року було прийнято рішення про створення спеціальної винищувальної ескадрильї. 22 лютого 1916 року 1-ша ескадрилья переформована на 1-шу винищувальну ескадрилью і озброєна сучасними Nieuport 10. У серпні ще одна ескадрилья перейшла на винищувачі Nieuport 11. На осінь 1916 року бельгійська військова авіація виросла до 44 літаків, серед яких був 21 винищувач.

Влітку 1917 року бельгійським літакам була відведена активна роль в авіаційній операції союзників на початку Третьої Іпрської битви. До початку останнього наступу союзників у вересні 1918 року бельгійську військову авіацію було включено в єдиний склад сил авіації союзників і бельгійці могли виділяти понад 40 літаків одночасно для ведення бойових дій. За короткий проміжок часу авіаційна група Бельгія провела понад 700 повітряних боїв і зарахувала на свій рахунок 71 підтверджену та 50 вірогідних перемог.

Міжвоєнний час[ред. | ред. код]

Після завершення Першої світової війни, у квітні 1919 року бельгійська військова авіація складалися з восьми ескадрилей, три з них були винищувальними, на озброєнні яких значилися літаки типів Hanriot HD.1, Sopwith Camel, Nieuport 17, SPAD S.VII і Fokker D.VII.

У міжвоєнний час Повітряні сили Бельгії експлуатували переважно Bréguet 19, бомбардувальник та розвідувальний літак французького виробництва. Деякі зусилля були докладені для придбання літаків власного виробництва, таких як ACAZ C.2 та LACAB GR.8, проте жоден з них не надійшов у масове виробництво.

Друга світова війна[ред. | ред. код]

До початку Другої світової війни бельгійські ПС армії мали у своєму розпорядженні три діючі авіаційні полки. Основними літаками, що перебували на озброєнні були Renard R.31 і Renard R.32, Fiat CR.42, Hawker Hurricane, Gloster Gladiator, Fairey Fox і Fairey Battle. Під час вторгнення вермахту у травні 1940 року майже вся бельгійська авіація була вщент розгромлена німецькими Люфтваффе, що значно переважали їх у чисельності та тактиці застосування. 28 травня 1940 року після капітуляції Бельгії у Великій Британії були створені нечисельні бельгійські ПС у вигнанні як бельгійський відділ Волонтерського резерву Королівських ПС. Це формування діяло пліч-о-пліч з льотчиками британських Королівських Повітряних сил, маючи на озброєнні Supermarine Spitfire та Hawker Typhoon.

Belgique, перший бельгійський дирижабль
Бельгійський винищувач Sopwith Camel у кольорах 1-ї ескадрильї
Бельгійський Fairey Firefly IIM у польоті над Нівелем
Середній військово-транспортний літак Fairchild C-119 Flying Boxcar бельгійських ПС
Бельгійський винищувач-бомбардувальник F-84F

Холодна війна[ред. | ред. код]

15 жовтня 1946 року, вже з початком нового витка Холодної війни, бельгійська військова авіація була відокремлена від армії в окремий вид збройних сил.

Пункти постійної дислокації Повітряного компонента Бельгії (2018):
F-16AM/BM Falcon SF.260D/M+[en] Вертольоти Інші частини
Центри управління Радар Marconi S-723 Інші місця

Сучасний стан[ред. | ред. код]

На початку 1990-х років, завершення Холодної війни й розпад Варшавського блоку, змусив уряд Бельгії реструктурувати свої збройні сили. Основною метою було створення сучасної, ефективної системи оборони для протистояння світу з його зміненими загрозами. Бельгійські ПС зазнали сильних скорочень, загальна чисельність була зменшена більш ніж удвічі. 1994 році розформовано 3-е тактичне крило в Бірсеті; згодом розформування 1-го винищувального крила в Бовешені; 9-го навчального крила на авіабазі Сінт-Трейден; та початкової льотної школи в Геценховені (1996).

Зліт Alpha Jet. 1985
F-16 «Файтінг Фалкон» поблизу аеропорту Кандагар. Війна в Афганістані. 2013
Вертоліт NH90 NFH. 2016

Структура[ред. | ред. код]

Військові літаки Бельгії[ред. | ред. код]

Літаки Холодної війни[ред. | ред. код]

Найменування Виробництво Тип Варіант На службі Прим.
Бойові літаки
Fairey Battle Велика Британія Велика Британія бомбардувальник 14[3]
Fairey Fox Велика Британія Велика Британія легкий бомбардувальник II/III/VI/VIII 115[3]
Fiat CR.42 Італія Італія винищувач 23[3]
Gloster Gladiator Велика Британія Велика Британія винищувач 15[3]
Supermarine Spitfire Велика Британія Велика Британія винищувач FR Mk XIV 53[4]
Gloster Meteor Велика Британія Велика Британія винищувач F.4/NF.11 Використовувався як нічний винищувач[5]
Hawker Hurricane Велика Британія Велика Британія винищувач Mk I 11[3] Збудований за ліцензією SABCA[5]
Avro Canada CF-100 Canuck Канада Канада винищувач-перехоплювач Mk 5 53[6] На службі 1957—1964
Republic F-84  Сполучені Штати Америки винищувач-бомбардувальник F-84E/G[5] На службі 1951—1955
F-84F[5]  Сполучені Штати Америки винищувач-бомбардувальник На службі 1955—1972
Lockheed F-104  Сполучені Штати Америки винищувач-перехоплювач F-104G 100[7] Збудований за ліцензією SABCA. На службі 1963—1983
Mirage 5 Франція Франція бомбардувальник BA 63[7] На службі 1970—1994
Розвідувальні літаки
Mirage 5 Франція Франція Розвідувальний літак BR 27[7]
Renard R.31 Бельгія Бельгія Літак спостереження 19[3]
Auster AOP.6 Велика Британія Велика Британія Літак спостереження 22[7] На службі 1947—1955
Republic F-84F[5]  Сполучені Штати Америки Розвідувальний літак
Транспортні літаки
Dassault Falcon 900 Франція Франція Транспортний літак Falcon 900B 1[8] На службі 1995—2019
Dassault Falcon 20 Франція Франція Транспортний літак 2[9] На службі 1973—2016
Douglas C-54[5]  Сполучені Штати Америки Транспортний літак
Fairchild C-119[5]  Сполучені Штати Америки Транспортний літак
Boeing 727  Сполучені Штати Америки Літак VIP-класу 100QC 2 Придбаний у Sabena. На службі 1976—1998
Airbus A310 Багатонаціональний Транспортний літак A310-222 2 Колишній лайнер Singapore Airlines, на службі 1998—2009
Вертольоти
Alouette II Франція Франція Багатоцільовий вертоліт 81 На службі 1960—2009
Sikorsky S-58  Сполучені Штати Америки SAR 11[7] На службі 1961—1986. Замінений на Westland Sea King
Westland Sea King Велика Британія Велика Британія SAR Mk. 48 5[10] На службі 1976—2019. Замінені на NH-90
Навчально-тренувальні літаки
Lockheed T-33  Сполучені Штати Америки Тренувальний літак базової підготовки T-33A 12[7]
Fouga CM.170 Франція Франція Реактивний навчальний літак 40[7]
Lockheed F-104  Сполучені Штати Америки Тренувальний літак TF-104G 12[7] Побудований за ліцензією SABCA
Mirage 5 Франція Франція Тренувальний літак BD 16[7]
SIAI-Marchetti SF.260[7] Італія Італія Тренувальний літак базової підготовки

Літаки, що перебувають на озброєнні[ред. | ред. код]

Найменування Виробництво Фото Тип Варіант Загальна чисельність Прим.
Бойові літаки
F-35 «Лайтнінг» II США США Багатофункційний бойовий літак F-35A Замовлено 34 одиниці[11][12]
F-16 «Файтінг Фалкон» США США Багатофункційний бойовий літак F-16A 43[11]
Транспортні літаки
Airbus A321  Франція VIP-транспорт 1[11] Позичений у компанії Hi Fly
Embraer ERJ 145  Бразилія VIP-транспорт 3[11]
Airbus A400M  Франція /  Іспанія Тактичний транспорт 7 (замовлено)[11]
C-130 Hercules  Сполучені Штати Америки Тактичний транспорт C-130H 9
Вертольоти
Alouette III  Франція Вертоліт зв'язку 3[11] На озброєнні ВМС Бельгії
NHI NH90  Європейський союз Протичовновий / Пошуково-рятувальний NFH 4 На озброєнні ВМС Бельгії
NHI NH90  Європейський союз Транспортний / загального призначення TTH 4
AgustaWestland AW109  Італія Розвідувальний / протитанковий 20[11]
Навчальні
Alpha Jet  Франція /  Німеччина Навчальний / легкий бойовий 28[11] Виводяться зі складу ПС
F-16 Fighting Falcon  Сполучені Штати Америки Навчальний / для перепідготовки F-16B 9[11]
SIAI-Marchetti SF.260[en]  Італія Навчальний 32[11]
БПЛА
IAI B-Hunter  Сполучені Штати Америки /  Ізраїль Розвідувальний 13
MQ-9 Sky Guardian  Сполучені Штати Америки Ударний БПЛА 4 (замовлено)


Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Виноски
  1. 19091915: Авіаційна рота Бельгії
    1915–1940 та 1946–1949: Військова авіація Бельгії
    1949–2002: Повітряні сили Бельгії
    з 2002–по т.ч.: Бельгійський повітряний компонент.
Джерела
  1. Belgian Air Component website. Belgian Air Component. Процитовано 1 червня 2017.
  2. ANALYSIS: Airbus gearing up for A400M export push. flightglobal.com. 14 червня 2017.
  3. а б в г д е Aéronautique Militaire Belge: Order of Battle. belgique/amb. 1995. Архів оригіналу за 22 травня 2018. Процитовано 21 квітня 2017.
  4. Supermarine Spitfire. belgian-wings.be. Архів оригіналу за 31 березня 2017. Процитовано 26 квітня 2017.
  5. а б в г д е ж World Air Forces 1955 pg. 618. Flightglobal Insight. 1955. Процитовано 21 квітня 2017.
  6. Avro Canada CF100 Canuck Mk.5. belgian-wings.be. Архів оригіналу за 7 червня 2016. Процитовано 26 квітня 2017.
  7. а б в г д е ж и к л World Air Forces 1976 pg. 1720. Flightglobal Insight. 1976. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 4 квітня 2017.
  8. FALCON 900B. mil.be. Архів оригіналу за 9 грудня 2019. Процитовано 2 грудня 2019.
  9. https://www.aviation24.be/military-aircraft/belgian-air-component/retires-cm-02-43-years-vip-flights
  10. Belgium retires Sea kings. janes.com. Процитовано 30 листопада 2019.
  11. а б в г д е ж и к л World Air Forces 2019. Flightglobal Insight. 2019. Процитовано 5 січня 2019.
  12. Emmott, Robin (25 October 2018). «Belgium picks Lockheed's F-35 over Eurofighter on price». Reuters. Brussels.