Женевер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Женевер
Дата створення / заснування 16 століття
Зображення
Країна походження Нижні країни
Першовідкривач або винахідник Франциск Сільвій
Об'ємна частка спирту 30 % (V/V)
CMNS: Женевер у Вікісховищі
Півлітрова пляшка голландського женевера

Женевер (нід. jenever, МФА : [jəneːvər]) — нідерландський міцний спиртний напій, отриманий шляхом дистиляції переброженого сусла з соложеного ячменю і ароматизованого ягодами ялівцю з іншими прянощами. Виробляється в Нідерландах і Бельгії.

Винахідником женеверу вважають хіміка Франциска Сільвія, який вперше виготовив його 1650 році у Лейдені[1].

Склад напою[ред. | ред. код]

Ячмінь, жито, кукурудза, ягоди ялівцю та інші прянощі — компоненти для виробництва класичного женевера, який внаслідок цього зазвичай називається graanjenever, тобто зерновий женевер. Компоненти зброджуються, як для виробництва віскі, але у вихідну бражку додаються ягоди ялівцю і прянощі. Після перегонки женевер фільтрують, розбавляють водою до необхідної міцності, відстоюють, розливають і випускають у продаж, або додатково витримують у дубових бочках тривалий час. Відповідно, женевер першого типу називається jonge, тобто молодий, а другого — oude, тобто старий. Є ще і витриманий в бочках korenwijn, з високим вмістом солодового спирту.[2] Старий женевер коштує набагато дорожче молодого і є самостійним напоєм, молодий дешевше, володіє більш сухим і різким смаком, використовується переважно для коктейлів, подібно до англійської джину.

Женевер і джин[ред. | ред. код]

На відміну від британського джину, одержуваного перегонкою спиртової настоянки ялівцевої ягоди і прянощів, женевер частково зберігає аромат і присмак вихідної зернової сировини. За суттю, женевер (або, як його називають в англомовних країнах, «джіневер») є прабатьком джина. Коли голландський правитель Вільгельм III зійшов на англійський престол, женевер був привезений в Англію, де його спробували були випускати, але невдало — була порушена рецептура. Однак завдяки цьому в Англії з'явився власний різновид «ялівцівки» — джин.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мустафін О. Смачні мандри. Нові екскурсії кухнею. К., 2020, с.161
  2. Виробництво і різновид женеверу (genever). Архів оригіналу за 30 травня 2015. Процитовано 30 травня 2015.