Стара Носовиця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Стара Носовиця
Країна Україна Україна
Область Рівненська область
Район Дубенський
Громада Тараканівська сільська громада
Облікова картка село Стара Носовиця 
Основні дані
Засноване 1200
Населення 385 осіб {2001}
Площа 0,104 км²
Густота населення 3701,92 осіб/км²
Поштовий індекс 35670
Телефонний код +380 3656
Географічні дані
Географічні координати 50°17′23″ пн. ш. 25°40′11″ сх. д. / 50.28972° пн. ш. 25.66972° сх. д. / 50.28972; 25.66972Координати: 50°17′23″ пн. ш. 25°40′11″ сх. д. / 50.28972° пн. ш. 25.66972° сх. д. / 50.28972; 25.66972
Середня висота
над рівнем моря
200 м
Водойми річка Іква
Місцева влада
Адреса ради 35641, Рівненська обл., Дубенський р-н, с. Тараканів, вул. Львівська, 117
Карта
Стара Носовиця. Карта розташування: Україна
Стара Носовиця
Стара Носовиця
Стара Носовиця. Карта розташування: Рівненська область
Стара Носовиця
Стара Носовиця
Мапа
Мапа

CMNS: Стара Носовиця у Вікісховищі

Стара Носо́виця — село в Україні, у Тараканівській сільській громаді Дубенського району Рівненської області. Розташоване на правому березі річки Ікви. Населення становить 385 осіб. Колишній орган місцевого самоврядування (до 2020 року) — Птицька сільська рада. З 2020 року село у складі Тараканівської сільської громади.

Історія[ред. | ред. код]

З давніх часів село розташовувалося на берегах річки Іква, річка в давні часи була на багато більша. Всі господарства по сезонно переносилися то далі від річки то ближче, тобто носили село туди і назад. Дана сезонність залежала від пори року. Весною наприклад під час розставання снігу та льоду господарства переносили подалі від річки, так як вода в річці підіймалася і виходила з берегів це загрожувало людям та свійським тваринам. Коли вода відступала для полегшення праці та зручності, господарства переносили по ближче до води. З цього і виникла назва села Носовиця від слова носилися. Так переказували найстаріші мешканці села.

Село Стара Носовиця розміщене однією вулицею (Кременецька) уздовж дороги, будинки майже стоять в один ряд з однієї та іншої сторони дороги. Довжина села майже три кілометри. Село Носовиця отримало приставку до своєї назви Стара, після того як хутору Околиця, що розташовувався поруч за один кілометр присвоїли назву Нова Носовиця. В селі Стара Носовиця збудований старий храм скільки йому років достеменно ніхто сказати не може. Храм намагалися знищити за часів радянської влади та за часів не залежної України, але храм вистояв і сьогодні є гордістю мешканців села. Також в селі є середня школа на території якої є виробничі майстерні по дереву та металу. Присутній в селі і фельдшерсько-акушерський пункт та бібліотека. Є декілька продуктових лавок.

В основному дохід населення села складається з ведення домашнього господарства та розведення великої рогатої худоби.

До 1998 року в селі був колгосп, але його спіткала доля як і всі інші колгоспи, залишилися одні руїни на превеликий жаль так як колись все населення було зайняте і мало заробіток.

Село розташоване в досить хорошому та вигідному географічному положенні, має поруч річку завдяки якій в літній період не пересихають колодязі, також поруч є поклади торфу які зараз ніхто не видобуває, але як кажуть на все свій час. Можна з гордістю також говорити про родючі чорноземи села.

Що стосується інфраструктури то теж не все так погано, в село проведений газ, та освітлена вулиця в темну пору доби. А також в селі курсує рейсовий автобус який з'єднує село з районним центром та сусідніми селами. За два кілометри від села розташована зупинка залізничного транспорту.

Найбільша проблема у селі це дорога ! У селі дорога зроблена з каміння і з часом покриття настільки було знищене, що назвати це дорогою важко.

Не далеко від села Стара Носовиця знаходиться поле-болото Татарка, свою назву отримало в 1647 році коли на тому болоті загін козаків під проводом Богдана Хмельницького розбили та втопили в болоті загін татар. Дана подія описується в підручниках історії України.

Село Стара Носовиця по переказам старожилів має і темну сторону так як в селі з покоління в покоління передавалися уміння і знання чорної магії, кажуть що й по сьогодні в селі живуть чарівниці.

Посилання[ред. | ред. код]