Lancia: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Alexandr14 (обговорення | внесок)
Немає опису редагування
Alexandr14 (обговорення | внесок)
Немає опису редагування
Рядок 71: Рядок 71:


[[Категорія:Автовиробники]]
[[Категорія:Автовиробники]]
[[Категорія:Підприємства Італії]]
[[Категорія:Підприємства Турину]]

Версія за 19:06, 11 березня 2012

Лянча
Lancia Automobiles S.p.A.
Тип публічна компанія
Форма власності S.p.A.
Галузь Автомобілебудування
Спеціалізація Автомобільна промисловість
Засновано 1906
Засновник(и) Вінченцо Лянча (Vincenzo Lancia)
Штаб-квартира Італія Італія,Турин
Територія діяльності Італія
Продукція Автомобілі
Власник(и) Stellantis
Співробітники 43 076 осіб (2020)
Холдингова компанія Fiat S.p.A.
www.lancia.com
CMNS: Lancia у Вікісховищі

Lancia Automobiles SpA - італійська автомобілебудівна компанія. Основне виробництво розташоване в Турині Італія. Заснована в 1906 році. Засновником став Вінченцо Лянча (Vincenzo Lancia).

Історія

27 листопада 1906 відомий гонщик Вінченцо Лянча разом зі своїм компаньйоном Клаудіо Фоджоліном заснував в Туріні фірму Fabbrica Automobili Lancia.

Lancia Theta

Через рік 23 вересня з воріт заводу виїхав перший автомобіль під маркою «Лянча». Це була модель 18-24 HP. Пізніше за порадою старшого брата він став називати свої машини літерами грецького алфавіту. Природно перша модель отримала ім'я Alpha. У 1908 році на базіАльфа була зроблена модель Dialpha з шестициліндровим двигуном. У 1913 році з'явилася модель Theta. Саме на цій моделі вперше було серійно встановлено електроосвітлення (інші виробники пропонували його в якості опції). Також Theta запам'яталася, як дуже надійний автомобіль.

Lancia Lambda

У період першої світової війни «Лянча» стала військовим підприємством і перейшла на випуск вантажівок і бронетехніки. В цей період були розроблені нові двигуни: 8-ми і 12-ти циліндрові. Після війни площа заводських територій вже становила 60 000 м ². Було розпочато виробництво нової моделі Каппа. У 1921 році з воріт заводу виїхав перший в світі автомобіль з несучим кузовом. Це була модель Lambda. Крім несучого кузова у неї була також незалежна підвіска. Машина випускалася з 1921 по 1931 роки.

Lancia Aprilia

Наступною моделлю стала Astura. Завдяки запатентованому механізму з'єднання двигуна і рами, в салоні не відчувалися вібрації силового агрегату. Останньою моделлю в розробці якої взяв участь Вінченцо Лянча стала Aprilia. 15 лютого 1937 Вінченцо Лянча помер. У тому ж роціAprilia встала на конвеєр.

На зміну Aprilia прийшла нова модель Aurelia. Кузов для цієї машини був спроектований ательє Pininfarina, а конструктором виступив Вітторіо Яно (творець автомобілів Alfa Romeo 20-30-х років). У цієї машина була своя особливість - на неї був встановлений 6-циліндровий V-подібний двигун (тоді вважалося, що збалансувати його неможливо).

Lancia Flavia

У 1960 році «Лянча» відмовилася від класичної схеми, представивши першу передньопривідну машину Флавію, спроектовану Антоніо Фесс (Antonio Fessia), знаменитим творцем Topolino. На «Flavia» встановили 4-циліндровий Опозитний двигун з робочим об'ємом 1498 см ³, через 3 роки збільшеним до 1798 см ³.

У 1969 році «Лянча» увійшла до складу концерну ФІАТ.

У 1972 році на ринку з'явилися Lancia Beta з поперечно розташованими двигунами, що мали по два верхніх розподільних вала. У 1972 році була створена спортивна модель Stratos з средньодвигуновим компонуванням. На цю машину встановлювався двигун V6 Ferrari Dino потужністю 190 кінських сил. Три роки поспіль Lancia Stratos вигравала чемпіонат світу з ралі. У 1984 році була випущена Lancia Thema, яка представляла собою перероблений Fiat Croma. З 1994 року покупцям пропонувався 8-місний універсал підвищеної місткості Lancia Zeta, уніфікований з Fiat Ulysse, Peugeot 806 та Citroen Evasion.

Співпраця з іншими автовиробниками

У 1969 році «Лянча» прийняла пропозицію Фіата з продажу контрольного пакета акцій. Але незважаючи на входження до складу Фіата «Лянча» продовжила самостійну розробку нових моделей таких, як Stratos, Delta, Гама та Бета.

У 1980-х компанія тісно співпрацювала з СААБ. МодельДельта продавалася в Швеції як Saab 600, а Lancia Thema була побудована на одній платформі з Fiat Croma, Saab 9000 і Alfa Romeo 164.