Категорійний розподіл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Категорійний
Параметри кількість категорій (ціле число)
ймовірності подій ()
Носій функції
Розподіл імовірностей

(1)
(2)
(3)

Функція розподілу ймовірностей (cdf)
Середнє , це є середнім значенням дужок Айверсона , а не середнім значенням
Медіана таке що та
Мода таке що
Дисперсія
Твірна функція моментів (mgf)
Характеристична функція де
Генератриса (pgf) для

В теорії ймовірностей та статистиці категорі́йний розпо́діл (англ. categorical distribution, що також називають «узагальненим розподілом Бернуллі», англ. multinoulli distribution[1] або, менш точно, «дискретним розподілом») — це розподіл імовірності, що описує можливі результати випадкової події, яка може мати один із K можливих наслідків, із окремим зазначенням ймовірності кожного з наслідків. Не обов'язково мається на увазі існування якогось впорядкування цих результатів, але для зручності опису цього розподілу часто додають числові мітки (наприклад, від 1 до K). Зауважте, що K-вимірний категорійний розподіл є найзагальнішим розподілом над подією з K можливими наслідками; будь-який інший дискретний розподіл над простором елементарних подій розміру K є окремим випадком. Параметри, що вказують імовірності кожного з можливих наслідків, обмежено лише тим, що кожен з них мусить бути в діапазоні від 0 до 1, і всі вони в сумі мусять давати 1.

Категорійний розподіл є узагальненням розподілу Бернуллі для категорійної випадкової змінної, тобто для дискретної змінної з понад двома можливими наслідками, такої як підкидання грального кубика.

Термінологія[ред. | ред. код]

Часом для позначення категорійного розподілу використовують термін «дискретний розподіл». Проте, по-правильному, він позначує не одне певне сімейство розподілів, а загальний клас розподілів.

Зауважте, що в деяких галузях, таких як машинне навчання та обробка природної мови, категорійний та поліноміальний розподіли зливаються, і є звичним говорити про «поліноміальний розподіл», коли в дійсності мається на увазі категорійний.[2] Це неточне використання походить з того факту, що іноді зручніше описувати наслідок категорійного розподілу як вектор «один із K» (вектор, один з елементів якого містить 1, а всі інші елементи містять 0), аніж як ціле число на проміжку від 1 до K; у цьому вигляді категорійний розподіл є рівнозначним поліноміальному розподілові з єдиним спостереженням (див. нижче).

Проте злиття категорійного та поліноміального розподілів може призводити до проблем. Наприклад, у поліноміальному розподілі Діріхле[en], який зазвичай з'являється в моделях обробки природної мови (хоча й не завжди під цією назвою) як результат спалої вибірки за Ґіббсом[en], де розподіли Діріхле спадають в ієрархічній баєсовій моделі, дуже важливо відрізняти категорійний від поліноміального. Спільний розподіл одних і тих же змінних з одним і тим же поліноміальним розподілом Діріхле має два різні вигляди в залежності від того, чи він характеризується як розподіл, область визначення якого є над окремими категорійними вузлами, чи над кількостями вузлів поліноміального стилю в кожній конкретній категорії (подібно до розрізнення між набором вузлів з розподілами Бернуллі та єдиним вузлом із біноміальним розподілом). Обидва вигляди мають дуже схожі функції маси ймовірності (ФМІ, англ. PMF), що обидві посилаються на кількості вузлів поліноміального стилю в категорії. Проте ФМІ поліноміального стилю має додатковий поліноміальний коефіцієнт, який у ФМІ категорійного стилю є сталою, яка дорівнює 1. Змішування цих двох може легко привести до неправильних результатів в умовах, у яких цей додатковий коефіцієнт не є сталим по відношенню до досліджуваних розподілів. Цей коефіцієнт часто є сталим у повних умовних виразах, які застосовуються у вибірці Ґіббса та оптимальних розподілах у варіаційних методах.

Введення[ред. | ред. код]

Категорійний розподіл є дискретним розподілом імовірності, простір елементарних подій якого є набором k окремо ідентифікованих елементів. Він є узагальненням розподілу Бернуллі для категорійної випадкової змінної.

В одному з формулювань цього розподілу як простір елементарних подій береться скінченна послідовність цілих чисел. Конкретні цілі числа, що використовуються як мітки, не є важливими; ними можуть бути {0, 1, ..., k-1}, або {1, 2, ..., k}, або будь-який інший довільний набір значень. В наступних описах ми використовуємо для зручності {1, 2, ..., k}, хоча це й розходиться з угодою для розподілу Бернуллі, яка використовує {0, 1}. В цьому випадку функцією маси ймовірності f є

де , представляє ймовірність побачити елемент , а .

Іншим формулюванням, яке видається складнішим, але полегшує математичні перетворення, є наступне, яке застосовує дужки Айверсона:[3]

де обчислюється як 1, якщо , а інакше як 0. В цього формулювання є деякі переваги, наприклад:

Ще одне формулювання робить явний зв'язок між категорійним та поліноміальним розподілами шляхом розгляду категорійного розподілу як окремого випадку поліноміального розподілу, в якому параметр n поліноміального розподілу (кількість елементів вибірки) зафіксовано на рівні 1. В цьому формулюванні простір елементарних подій може розглядатися як множина закодованих як 1-із-K[4] випадкових векторів x розмірності k, які мають таку властивість, що рівно один елемент кожного з них має значення 1, а всі інші мають значення 0. Конкретний елемент, який має значення 1, вказує, яку категорію було обрано. Функцією маси ймовірності f у цьому формулюванні є

де представляє ймовірність побачити елемент , а . Це є формулюванням, прийнятим Бішопом[en].[4][прим. 1]

Властивості[ред. | ред. код]

Можливі ймовірності категорійного розподілу з є 2-симплексом , вкладеним до 3-вимірного простору.
  • Цей розподіл повністю задається ймовірностями, пов'язаними з кожним із чисел i: , i = 1,...,k, де . Ці можливі ймовірності в точності є стандартним -вимірним симплексом; для k = 2 це вироджується до можливих імовірностей розподілу Бернуллі, що є 1-симплексом,
  • Цей розподіл є окремим випадком «багатовимірного розподілу Бернуллі»,[5] в якому в точності одна з k змінних 0-1 набуває значення одиниці.
  • Нехай буде реалізацією з категоричного розподілу. Визначмо випадковий вектор Y як складений з елементів
де I є індикаторною функцією. Тоді Y має розподіл, який є окремим випадком поліноміального розподілу з параметром . Сума таких незалежних та однаково розподілених змінних Y, побудована з категорійного розподілу з параметром , є поліноміально розподіленою з параметрами та .

Зі спряженим апріорним[ред. | ред. код]

У баєсовій статистиці розподіл Діріхле є спряженим апріорним розподілом категорійного розподілу (а також і поліноміального розподілу). Це означає, що в моделі, яка складається з точок даних, які мають категорійний розподіл з невідомим вектором параметрів p, і (в стандартному баєсовому стилі) ми обираємо розгляд цього параметру як випадкової змінної, і даємо йому апріорний розподіл, визначений із застосуванням розподілу Діріхле, то апостеріорний розподіл цього параметру, після включення знання, отриманого зі спостережених даних, також є розподілом Діріхле. Інтуїтивно зрозуміло, що в такому випадку, виходячи з того, що ми знаємо про параметр до спостереження точки даних, ми потім можемо уточнити наше знання на основі цієї точки даних, у кінцевому підсумку з новим розподілом такого ж вигляду, як і старий. Це означає, що ми можемо послідовно уточнювати наше знання про параметр, включаючи нові спостереження по одному за раз, не впадаючи в математичні ускладнення.

Формально це може бути виражено наступним чином. Якщо задано модель

то виконується наступне:[2]

Це співвідношення використовується в баєсовій статистиці для оцінки параметру p, що лежить в основі категорійного розподілу, при заданій сукупності N зразків. Інтуїтивно зрозуміло, що ми можемо розглядати гіперапріорний[en] вектор α як псевдолічильники[en], тобто як представлення кількості спостережень у кожній з категорій, що ми вже бачили. Тоді ми просто додаємо кількості для всіх нових спостережень (вектор c), щоби вивести апостеріорний розподіл.

Подальша інтуїція виходить з математичного сподівання апостеріорного розподілу (див. статтю про розподіл Діріхле):

Це каже, що очікувана ймовірність побачити категорію i серед різних дискретних розподілів, породжених апостеріорним розподілом, просто дорівнює пропорції випадків цієї категорії, в дійсності побачених у даних, включно із псевдолічильниками в апріорному розподілі. Це підсилює інтуїтивний сенс: Якщо, наприклад, є три можливі категорії, й ми бачили категорію 1 у наших спостережених даних 40% часу, то ми також очікуватимемо в середньому бачити категорію 1 40% часу і в апостеріорному розподілі.

(Зауважте, що ця інтуїція ігнорує вплив апріорного розподілу. Крім того, важливо мати на увазі, що апостеріорне є розподілом над розподілами. Слід пам'ятати, що апостеріорний розподіл в цілому говорить нам, що ми знаємо про досліджуваний параметр, і в цьому випадку сам параметр є дискретним розподілом імовірності, тобто справжнім категорійним розподілом, який породив наші дані. Наприклад, якщо ми бачили 3 категорії у співвідношенні 40:5:55 у наших спостережуваних даних, тоді, нехтуючи впливом апріорного розподілу, ми очікуватимемо, що істинний параметр — тобто, істинний розподіл, який лежить в основі наших спостережених даних, які він породив — матиме середнє значення (0.40,0.05,0.55), яке насправді є тим, про що нам говорить апостеріорний розподіл. Проте справжнім розподілом в дійсності міг би бути (0.35,0.07,0.58), або (0.42,0.04,0.54), або багато інших близьких можливостей. Ступінь вплутаної тут невизначеності визначається дисперсією апостеріорного, яка контролюється загальним числом спостережень — що більше даних ми спостерігаємо, то менше невизначеності про істинний параметр.)

(Формально, апріорний параметр слід розглядати як такий, що представляє апріорних спостережень категорії . Тоді уточнений апостеріорний параметр представляє апостеріорних спостережень. Це відображає той факт, що розподіл Діріхле з має абсолютно пласку форму — по суті, рівномірний розподіл над симплексом можливих значень p. Логічно, що плаский розподіл такого виду представляє повне незнання, що відповідає відсутності спостережень будь-якого виду. Проте математичне уточнення апостеріорного працює добре, якщо ми ігноруємо член , і просто думаємо про вектор α як такий, що прямо представляє набір псевдолічильників. Крім того, така практика дозволяє уникати проблеми інтерпретування значень , менших за 1.)

Оцінка МАІ[ред. | ред. код]

Оцінка апостеріорного максимуму параметра p в наведеній вище моделі є просто модою апостеріорного розподілу Діріхле, тобто,[2]

У багатьох практичних застосуваннях єдиним способом гарантувати умову є встановити для всіх i.

Відособлена правдоподібність[ред. | ред. код]

У наведеній вище моделі відособлена правдоподібність спостережень (тобто спільний розподіл спостережень зі знеособленим апріорним параметром) є поліноміальним розподілом Діріхле[en]:[2]

Цей розподіл відіграє важливу роль в ієрархічних баєсових моделях, оскільки при виконанні висновування над такими моделями із застосуванням таких методів, як вибірка за Ґіббсом[en] або варіаційні баєсові методи[en], апріорні розподіли Діріхле часто знеособлюються. Докладніше див. у статті про цей розподіл[en].

Передбачуваний апостеріорний розподіл[ред. | ред. код]

Передбачуваним апостеріорним розподілом[en] нового спостереження в наведеній вище моделі є розподіл, який матиме нове спостереження при заданому наборі з N категорійних спостережень. Як показано в статті про поліноміальний розподіл Діріхле[en], він має дуже простий вигляд:[2]

Зверніть увагу на різні взаємозв'язки між цією формулою, та попередніми:

  • Передбачувана апостеріорна ймовірність побачити певну категорію є такою ж, як і відносна пропорція попередніх спостережень у цій категорії (включно із псевдо-спостереженнями в апріорному). Це має логічний сенс — інтуїтивно ми очікуватимемо побачити певну категорію відповідно до частоти, з якою її вже було спостережувано.
  • Передбачувана апостеріорна ймовірність є такою ж, як і математичне сподівання апостеріорного розподілу. Це пояснюється докладніше нижче.
  • В результаті цю формулу може бути виражено просто як «передбачувана апостеріорна ймовірність побачити категорію є пропорційною до загального спостереженого числа цієї категорії», або як «очікуване число категорії є таким самим, як і загальне спостережене число цієї категорії», де «спостережене число» включає псевдо-спостереження апріорного.

Причина рівнозначності між передбачуваною апостеріорною ймовірністю та математичним сподіванням апостеріорного розподілу p стає очевидною, щойно ми переглядаємо наведену вище формулу. Як описано в статті про передбачуваний апостеріорний розподіл[en], формула передбачуваної апостеріорної ймовірності має вигляд математичного сподівання, взятого по відношенню до апостеріорного розподілу:

Вирішальним рядком вище є третій. Другий випливає безпосередньо з визначення математичного сподівання. Третій рядок є особливим для категорійного розподілу, і випливає з того факту що, конкретно в категорійному розподілі, математичне сподівання побачити певне значення i безпосередньо вказується пов'язаним параметром pi. Четвертий рядок є просто переформулюванням третього в іншому записі, із застосуванням наведеного вище запису математичного сподівання, взятого по відношенню до апостеріорного розподілу параметрів.

Звернімо також увагу, що відбувається у сценарії, в якому ми спостережуємо точки даних одна за одною, і кожного разу розглядаємо їхню передбачувану ймовірність перед спостереженням точки даних та уточненням апостеріорного. Для будь-якої заданої точки даних ймовірність того, що ця точка набуде певної категорії, залежить від кількості точок даних, що вже є в цій категорії. Якщо категорія має високу частоту трапляння, тоді нові точки правдоподібніше приєднаються до цієї категорії — збагачуючи далі ту саму категорію. Цей тип сценарію часто називають моделлю переважного приєднання (або «багатий стає багатшим»). Це моделює багато процесів реального світу, і в таких випадках вибори, зроблені кількома першими точками даних, мають дуже великий вплив на решту точок даних.

Умовний апостеріорний розподіл[ред. | ред. код]

У вибірці за Ґіббсом[en] нам зазвичай треба витягати з умовних розподілів у багатозмінних баєсових мережах, де кожну змінну обумовлено всіма іншими. В мережах, які включають категорійні змінні з апріорними Діріхле (наприклад, сумішевих моделях[en], та моделях, які включають сумішеві складові), розподіли Діріхле часто «спадають» (знеособлюють) з мережі, що вводить залежності між різними категорійними вузлами, які залежать від заданого апріорного (зокрема, їх спільний розподіл є поліноміальним розподілом Діріхле[en]). Однією з причин робити це є те, що в такому випадку розподіл одного категорійного вузла для заданих інших є в точності передбачуваним апостеріорним розподілом[en] решти вузлів.

Тобто, для набору вузлів , якщо ми позначимо вузли під питанням через , а решту — через , то

де є числом вузлів, що мають категорію i, серед інших вузлів, крім вузла n.

Вибірка[ред. | ред. код]

Найпоширеніший спосіб вибірки з категорійного розподілу використовує один з типів вибірки оберненим перетворенням[en]:

Припустімо, що нам дано розподіл, виражений як «пропорційно до» якогось виразу, з невідомою нормувальною сталою[en]. Тоді, перш ніж брати якісь зразки, ми готуємо деякі значення в такий спосіб:

  1. Обчислити не нормоване значення розподілу для кожної з категорій.
  2. Підсумувати їх, і поділити кожне значення на цю суму, щоби унормувати[en] їх.
  3. Накласти якийсь порядок на категорії (наприклад, індексом, який проходить значення від 1 до k, де k є числом категорій).
  4. Перетворити ці значення на кумулятивну функцію розподілу (КФР) заміною кожного значення сумою всіх попередніх значень. Це може бути здійснено за час O(k). Отриманим в результаті значенням для першої категорії буде 0.

Потім, кожного разу, як потрібно вибрати значення:

  1. Взяти рівномірно розподілене число між 0 та 1.
  2. Визначити найбільше число в КФР, чиє значення є меншим або рівним щойно обраному числу. Це може здійснюватися за час O(log(k)), бінарним пошуком.
  3. Повернути категорію, яка відповідає цьому значенню КФР.

Якщо потрібно вибирати багато значень з одного й того ж категорійного розподілу, то ефективнішим може бути наступний підхід. Він вибирає n зразків за час O(n) (за припущення, що наближення O(1) використовується для вибору значень з біноміального розподілу[6]).

функція вибрати_категорійно(n) // де n є числом зразків, які потрібно вибрати з категорійного розподілу
  r = 1
  s = 0
  для i від 1 до k // де k є числом категорій
    v = вибрати з біноміального розподілу (n, p[i] / r) // де p[i] є ймовірністю категорії i
    для j від 1 до v
      z[s++] = i // де z є масивом, у якому зберігаються результати
    n = n - v
    r = r - p[i]
  перемішати (випадково перевпорядкувати) елементи в z
  повернути z

Вибірка через розподіл Гумбеля[ред. | ред. код]

В машинному навчанні є типовим параметризувати категорійний розподіл через необмежене представлення в , складові якого задаються як

де є будь-якою дійсною сталою. Маючи це представлення, можна відтворити із застосуванням нормованої експоненційної функції, з чого потім можна робити вибірку за описаних вище методик. Проте існує пряміший метод вибірки, який використовує вибірку з розподілу Гумбеля[en].[7] Нехай будуть k незалежними виборами зі стандартного розподілу Гумбеля, тоді

буде вибіркою з бажаного категорійного розподілу. (Якщо є вибіркою зі стандартного рівномірного розподілу, то є вибіркою зі стандартного розподілу Гумбеля.)

Див. також[ред. | ред. код]

Пов'язані розподіли[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Проте Бішоп не використовує явно термін «категорійний розподіл».

Виноски[ред. | ред. код]

  1. Murphy, K. P. (2012). Machine learning: a probabilistic perspective, p. 35. MIT press. ISBN 0262018020. (англ.)
  2. а б в г д е Minka, T. (2003) Bayesian inference, entropy and the multinomial distribution [Архівовано 4 березня 2016 у Wayback Machine.]. Technical report Microsoft Research. (англ.)
  3. Minka, T. (2003), op. cit. Minka uses the Kronecker delta function, similar to but less general than the Iverson bracket. (англ.)
  4. а б Bishop, C.[en] (2006) Pattern Recognition and Machine Learning, Springer. ISBN 0-387-31073-8 (англ.)
  5. Johnson, N.L., Kotz, S., Balakrishnan, N. (1997) Discrete Multivariate Distributions, Wiley. ISBN 0-471-12844-9 (p.105) (англ.)
  6. Agresti, A., An Introduction to Categorical Data Analysis, Wiley-Interscience, 2007, ISBN 978-0-471-22618-5, pp. 25 (англ.)
  7. Adams, Ryan. The Gumbel-Max Trick for Discrete Distributions. Архів оригіналу за 6 березня 2016. Процитовано 3 квітня 2016. (англ.)