Олів'є (салат)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Салат «Олів'є»
Тип салат
Походження Росія Російська Імперія
Автор Люсьєн Олів'є

Салат Олів'є — всесвітньо[1] популярний салат, який вважається святковим і традиційним новорічним[2]. Назву дістав на честь свого творця, шеф-кухаря[джерело?] Люсьєна Олів'є, який тримав у Москві на початку 60-х років XIX століття трактир з французькою кухнею «Ермітаж».

Історія[ред. | ред. код]

Найдавніша публікація рецепту салату Олів'є, відома на сьогодні, наведена в журналі «Наша їжа» № 6 за 31 березня 1894 року[3]

У книзі П. П. Александрової «Настанови до вивчення основ кулінарного мистецтва» 1897 року видання вказаний наступний рецепт[4]:

Салат олів'є

Необхідні продукти та їх пропорція на одну персону.

Орябок — ½ штуки. Картопля — 3 штуки, Огірки — 1 штука, Салат — 3 - 4 листки, Провансаль — 1 ½ стол. ложки, Гірчак зміїний — 3 штуки, Ланспіг — ¼ склянки, Каперці — 1 чайна ложка, Маслини — 3-5 штук.

Правила приготування: Нарізати Бланкет філе смаженого доброго рябчика і змішати з бланкетами відвареної, нерозсипчастої картоплі та скибочками свіжих огірків, додати каперс та оливок і залити великою кількістю соусу провансаль з додаванням сої кабуль. Остудивши, перекласти в кришталеву вазу, оформити раковими шийками, листками салату латук і рубаним ланспіком. Подавати дуже холодним. Свіжі огірки можна замінити великими корнішонами. Замість рябчиків, можна брати телятину, куріпку і курку, але справжня закуска олів'є готується неодмінно з рябчиків.

За деякими даними початковий рецепт[5][6] салату такий: 2 орябки, телячий язик, чверть фунта паюсної ікри, пів фунта свіжого салату, 25 штук відварних раків, пів банки пікулів, пів банки сої-кабуль, два свіжих огірки, чверть фунта каперсів, 5 яєць круто.

Для соусу: майонез провансаль повинен бути приготований на французькому оцті з 2 яєць і 1 фунта маслинової (оливкової) олії.[7]

Радянське «Олів'є»[ред. | ред. код]

У радянський час рецепти салату «Олів'є» неодноразово змінювалися, одні інгредієнти замінялися іншими, дешевшими і доступнішими. Стандартний радянський салат «Олів'є» складався з 5 інгредієнтів:

Все нарізають кубиками, перемішують і заправляють майонезом. Простота виготовлення і доступність інгредієнтів зробили цей салат надзвичайно популярною стравою в радянські роки. «Олів'є» був неодмінним атрибутом радянського святкового столу на 7 листопада і Новий рік. Інша назва сучасного рецепта цього салату — «Зимовий» — виникло через те, що його інгредієнти легко доступні в зимовий час, на відміну від інгредієнтів «літніх» салатів. У роки «перебудови» в «радянському» рецепті відбулися зміни: додалася варена морква, ковбасу стали замінювати вареним м'ясом, а як опція стали можливі навіть яблука. Варіант з куркою замість яловичини отримав назву салат «Столичний». Також одним з різновидів вважається салат «Московський»: туди додавали варену картоплю у великій кількості.

Вегетаріанське олів'є з копченим сиром, Чернігів

Вегетаріанське «Олів'є»[ред. | ред. код]

Зі збільшенням кількості вегетаріанців в Україні став популярний[джерело?] вегетаріанський варіант салату[8][9] — замість ковбаси використовують вегетаріанську ковбасу або копчений сир,[10] майонез використовують також вегетаріанський.[11] Копчений сир замінюють також квасолею, грибами,[12][13] авокадо або сиром-тофу.[14] Або й без того всього, але, наприклад, із соєвим соусом або асафетидою.[9].

Також є і веганський[8] (без молокопродуктів) і сироїдський[8][15] варіанти, причому, сироїдський — навіть без варених продуктів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. [1]
  2. Результаты опроса исследовательской компании «Ромир» на сайте «Русской службы БиБиСи».
  3. К вопросу о классическом «Оливье»
  4. Легенди і міфи Олів'є - людини і салату. Архів оригіналу за 23 лютого 2013. Процитовано 14 жовтня 2012.
  5. «Таємницю рецепту Олів'є забрав у могилу»
  6. kedem.ru/history/20081210-olive/Історія салату Олів'є
  7. Ученые составили историю салата Оливье. Архів оригіналу за 23 березня 2016. Процитовано 1 січня 2016.
  8. а б в Готуємось до Нового року: нетрадиційні рецепти традиційного салату "Олів'є"
  9. а б Вегетаріанський олів'є
  10. Вегетаріанський варіант олів’є. Архів оригіналу за 29 жовтня 2019. Процитовано 24 травня 2019.
  11. Олів'є вегетаріанський. Архів оригіналу за 8 січня 2017. Процитовано 8 січня 2017.
  12. Новорічні вегетаріанські страви. Архів оригіналу за 8 січня 2017. Процитовано 8 січня 2017.
  13. Як приготувати вегетаріанське олів'є - рецепт
  14. Салат Олів'є / Вегетаріанський. Архів оригіналу за 8 січня 2017. Процитовано 8 січня 2017.
  15. Нетрадиційні рецепти традиційного новорічного салату «Олів’є»

Література[ред. | ред. код]

  • Кушкова А. В центре стола: зенит и закат салата «Оливье»// Новое литературное обозрение. 2005, №6 (76)
  • Салат Оливье // Поварское Искусство / Зеленко П. М. — СПб.: Тип. А. С. Суворина. 1902. — С. 390.
  • Салат "Оливье" // Практические основы кулинарного искусства / Состав. препод. поварского искусства в С.-Петербурге П. П. Александровой-Игнатьевой. — СПб.: Тип. М. М. Стасюкевича, 1908. — С. 576.

Посилання[ред. | ред. код]