Трикутна біпіраміда

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Трикутна біпіраміда
Трикутна біпіраміда
Тип Біпіраміда
і
правильногранний многогранник
J11(M3+A5) — J12 (2M1) — J13(2M3)
Коксетер
Шлефлі {} + {3}
Список граней 6 трикутників
Число ребер 9
Число вершин 5
Група симетрії D3h, [3,2], (*223) порядку 12
Група обертань D3, [3,2]+, (223), порядку 6
Тип грані V3.4.4
Двоїстий трикутна призма
Властивості опуклий, гранетранзитивний
Розгортка

Трикутна біпіраміда — це вид шестигранника, перший многогранник у нескінченній послідовності гранетранзитивних біпірамід. Многогранник двоїстий трикутній призмі.

Як видно з назви, многогранник можна побудувати, з'єднавши два тетраедри однією гранню. Хоча всі грані многогранника конгруентні і тіло є ізоедричним, воно не є правильним многогранником, оскільки деякі вершини належать трьом граням, інші — чотирьом.

Біпіраміда, шість граней якої — правильні трикутники, є одним із правильногранних многогранників (J12 у нотації Джонсона, 2M1 у нотації Залгаллера). Правильногранний многогранник є одним з 92 строго опуклих многогранників, що мають правильні грані, але однорідним многогранником він не є (тобто не є правильним многогранником, архімедовим тілом, призмою чи антипризмою). Назву многограннику дав Норман Джонсон, який першим перерахував ці многогранники 1966 року[1]. Як правильногранний многогранник, грані якого — правильні трикутники, він є також дельтаедром.

Двоїстий многогранник[ред. | ред. код]

Подвійний многогранник трикутної біпіраміди — трикутна призма з п'ятьма гранями, два паралельні правильні трикутники, пов'язані ланцюжком з трьох прямокутників. Хоча трикутна призма має вид, що є однорідним многогранником (з квадратними гранями), двоїстий многогранник правильногранного виду біпіраміди має прямокутні грані, а не квадратні, так що многогранник не є однорідним.

Двоїста трикутна біпіраміда Розгортка двоїстого многогранника

Пов'язані многогранники та стільники[ред. | ред. код]

Трикутну біпіраміду dt{2,3} можна бачити в послідовності повнозрізаних многогранників, rdt{2,3}, зрізаних, trdt{2,3} і альтернованих (кирпатих) многогранників, srdt{2,3}:

Трикутну біпіраміду можна побудувати нарощуванням дрібніших частин, зокрема, з двох правильних октаедрів один над іншим з 3 трикутними біпірамідами, доданими навколо сторін і по 1 тетраедру зверху та знизу. Цей многогранник має 24 грані у вигляді правильних трикутників, але правильногранним многогранником він не є, оскільки має грані, розміщені в одній площині (копланарні грані). Цей многогранник є копланарним дельтаедром із 24 трикутними гранями. Він отримується нарощуванням комірок у скрученому альтернованому кубічному стільнику[en]. Великі трикутні многогранники можна отримати аналогічно з 9, 16 або 25 трикутниками на великій трикутній грані, що можна розглядати як частину трикутної мозаїки.

Трикутна біпіраміда може утворювати замощення простору з октаедрами або зрізаними тетраедрами[2].

Шари однорідного четвертькубічного стільника[en] можна зсунути з утворенням пар тетраедричних комірок, які комбінуються в трикутні біпіраміди. скручений тетраедричнооктаедричний стільник[en] має пари суміжних правильних тетраедрів, які можна розглядати як трикутні біпіраміди.

Див. також[ред. | ред. код]

Сімейство біпірамід
Багатогранник
Коксетер
Мозаїка
Конфігурація V2.4.4 V3.4.4 V4.4.4 V5.4.4 V6.4.4 V7.4.4 V8.4.4 V9.4.4 V10.4.4

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Johnson, 1966, с. 169–200.
  2. J12 honeycomb. Архів оригіналу за 16 березня 2018. Процитовано 6 березня 2018.

Література[ред. | ред. код]

Norman D. Johnson. Convex polyhedra with regular faces // Canadian Journal of Mathematics. — 1966. — Т. 18. — С. 169–200. — DOI:10.4153/cjm-1966-021-8.

Посилання[ред. | ред. код]