Волт Дісней

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Уолт Дісней)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Волт Дісней
англ. Walt Disney
Ім'я при народженні англ. Walter Elias Disney
Псевдо Disney, Walter Elias
Народився 5 грудня 1901(1901-12-05)[2][3][…]
Чикаго, Іллінойс[1][3][5]
Помер 15 грудня 1966(1966-12-15)[1][2][…] (65 років)
Бербанк, Каліфорнія[1]
·гостра судинна недостатність[3]
Поховання Форест-Лаун
Країна  США[5]
Місце проживання Канзас-Сіті[3][6]
Лос-Анджелес[3]
Марселін[6]
Чикаго[7]
Діяльність кінорежисер, кінопродюсер, аніматор, телеведучий, актор озвучування, письменник, виробник, художник, винахідник, сценарист, кіноактор, ілюстратор, карикатурист, режисер, актор, продюсер
Alma mater Інститут мистецтв Канзас-Сіті (1910-ті)[3], McKinley High Schoold і Central High Schoold
Знання мов англійська[8] і американська англійська
Учасник Перша світова війна[3]
Роки активності 1920листопад 1966
Жанр сімейний фільм і мультфільм
Magnum opus Міккі Маус[9]
Партія Республіканська партія США і Демократична партія США
Конфесія конгрегаціоналізм[d]
Рід родина Діснейd
Батько Еліас Діснейd
Мати Флора Колл Діснейd
Брати, сестри Рой Олівер Дісней[3]
У шлюбі з Лілліан Діснейd[10]
Діти (2) Діана Дісней Міллер
Автограф
Нагороди
Grand Decoration of Honour for Services to the Republic of Austria Кавалер ордена Почесного легіону офіцерський хрест ордена «За заслуги перед Федеративною Республікою Німеччина» Президентська медаль Свободи

премія опікунської ради «Греммі»d (1989)

премія «Оскар» за найкращий ігровий короткометражний фільм (1957)

Academy Award for Best Short Subject, Two-reeld (1947)

Academy Award for Best Short Subject, Two-reeld

Academy Award for Best Short Subject, Two-reeld

Academy Award for Best Short Subject, Two-reeld

Academy Award for Best Short Subject, Two-reeld

Премія «Оскар» за найкращий анімаційний короткометражний фільм (1932)

Премія «Оскар» за найкращий анімаційний короткометражний фільм (1934)

Премія «Оскар» за найкращий анімаційний короткометражний фільм (1935)

Премія «Оскар» за найкращий анімаційний короткометражний фільм (1936)

Премія «Оскар» за найкращий анімаційний короткометражний фільм (1937)

Премія «Оскар» за найкращий анімаційний короткометражний фільм (1938)

Премія «Оскар» за найкращий анімаційний короткометражний фільм (1939)

Премія «Оскар» за найкращий анімаційний короткометражний фільм (1940)

Премія «Оскар» за найкращий анімаційний короткометражний фільм (1942)

Премія «Оскар» за найкращий анімаційний короткометражний фільм (1943)

Премія «Оскар» за найкращий анімаційний короткометражний фільм (1954)

Премія «Оскар» за найкращий анімаційний короткометражний фільм (1969)

премія «Оскар» за найкращий документальний короткометражний фільм (1952)

премія «Оскар» за найкращий документальний короткометражний фільм

премія «Оскар» за найкращий документальний повнометражний фільм премія «Оскар» за найкращий документальний повнометражний фільм

Primetime Emmy Award for Best Producer for a Film Seriesd (17 березня 1956)

Золота медаль Конгресу

Каліфорнійська зала славиd (2006)

Національна зала слави винахідників США (2000)

премія Вінзора Маккея (1975)

Еммі

Премія «Сезар» за видатні заслуги у кінематографі

медаль Одюбонаd (1955)

Нагорода імені Ірвінга Тальберга

премія «Оскар» за видатні заслуги в кінематографі (1932)

зірка на голлівудській Алеї слави[d]

American Choreography Awardsd

IMDb ID 0000370

Волт Дісней (англ. Walt Disney МФА[ˈwɔlt ˈdɪzni] Во́лт Ди́зні, при народженні Волтер Елаяс Дісней англ. Walter Elias Disney, *5 грудня 1901 — †15 грудня 1966) — американський художник-мультиплікатор, кінорежисер, актор, сценарист і продюсер, засновник компанії «Walt Disney Productions», яка дотепер перетворилася на медіаімперію «The Walt Disney Company». Творець першого в історії звукового мультфільму, першого музичного та першого повнометражного. У своєму надзвичайно напруженому житті Волт Дісней як режисер зняв 111 фільмів і був продюсером ще 576 кіноробіт. Заслуги Діснея в області кіномистецтва були відзначені 26-ма преміями «Оскар» та багатьма іншими нагородами.

Біографія[ред. | ред. код]

Волт Дісней народився 5 грудня 1901 в Чикаго. Серед його предків були англійці, ірландці й німці. У 1906 р. сім'я переїхала на ферму в штат Міссурі, а в 1910 р. — в Канзас-Сіті. У 14 років підробляв як газетоноша. Під час Першої світової війни Дісней рік прослужив за кермом санітарної машини Міжнародного Червоного Хреста у Франції.

У 1919 році Дісней влаштовується художником на студію кінореклами, де починає створювати свої перші рекламні фільми — тоді ж у нього виникло бажання продовжити свої експерименти у світі мальованої анімації. З часом Дісней відкрив у Канзас-Сіті свою першу студію анімації «Лаф-о-грамз», де його компаньйоном і провідним аніматором став Аб Айверкс. Однак незабаром фірма збанкрутувала.

У липні 1925 року одружився із секретаркою його студії Ліліан Боундс (1899—1997). У 1933 році в них народилася дочка Діана Марі Дісней Міллер (пара протягом 8 років намагалася завести дитину, попередні дві вагітності закінчилися викиднями, заподіявши багато страждань Волту і Ліллі). Не маючи можливості народити другу дитину, у 1937 році подружжя вдочерили маленьку дівчинку, давши їй ім'я Шерон Мей Дісней (1936—1993).

15 грудня 1966 Дісней помер в Лос-Анджелесі від раку легень, викликаного тривалим курінням. Попри смерть Діснея, розпочата ним справа триває, і його кіностудія як і раніше знімає анімаційні та ігрові фільми для дітей різного віку. У 1968 Дісней був посмертно нагороджений найвищою нагородою США Золотою медаллю Конгресу.

Поширена також версія про замороження мультиплікатора в кріогенній камері, на яке він пішов в надії на знаходження методу розморожування організму людини в далекому майбутньому[11].

Творча діяльність[ред. | ред. код]

Newman Laugh-O-Gram (1921)

Дебют[ред. | ред. код]

У 1922—1937 роках він виступав як суто творчий працівник, а після війни зайнявся кіновиробництвом. У 1923 Дісней переїжджає до Лос-Анджелес, де зі своїм братом Роєм створює в Голлівуді «The Walt Disney Company» як невелику анімаційну студію.

Першого березня 1924 Дісней представив свій перший трюковий фільм «День Аліси на морі», підказаний героями книжки Льюїса Керролла «Аліса в країні чудес». Свою серію фільмів, намальованих в 1926—1927 рр., режисер теж назвав на честь героїні цієї книги — «Аліса в країні мультиплікації» (всього Дісней зняв 56 фільмів про пригоди Аліси). Тоді ж почав формуватися стиль діснеївських фільмів.

Режисерський стиль[ред. | ред. код]

Починаючи з «Пароплавчик Віллі» у стрічках Діснея важливу роль грає музика. Звук в його фільмах служить не тільки фоном для діалогів, а стає їх важливою складовою частиною, музичним фоном, створюючи гармонію всього мальованого твору. Художники Діснея, перед тим як малювати тварин, завжди ретельно вивчали звички їхніх живих прототипів. Тому всі рухи на екрані вкрай правдоподібні. У «Фантазії» Волта Діснея вперше на широкому екрані з'являється стереозвук. Усі відзначали високу якість музичного супроводу цього фільму, яке було записано у виконанні Філадельфійського симфонічного оркестру під керівництвом Леопольда Стоковського.

Дісней одним з перших режисерів почав використовувати триплівкові кінознімальні апарати для триколірного процесу «Техніколор» (англ. Technicolor).

На студії Волт Дісней ввів систему преміювання мультиплікаторів, пізніше прийняту на інших студіях, в тому числі і на «Союзмультфільмі». Художник -мультиплікатор, запропонувавши трюк режисерові, отримував невелику винагороду.

Міккі Маус та інші[ред. | ред. код]

У 1927 році величезну популярність отримав фільм «Кролик Освальд», а його герой відкриває галерею знаменитих персонажів з фільмів Діснея. Мишеня Міккі Мауса, якого намалював компаньйон Діснея Аб Айверкс, спочатку звали Мортімер, але незабаром він отримав ім'я, сьогодні добре відоме в усьому світі. Вперше мишеня Міккі Маус з'явився в німому фільмі «Божевільний аероплан» (1928), а в тому ж році став героєм і першого звукового фільму Діснея — «Пароплавчик Віллі» (до речі, це був перший в історії мальований фільм з синхронним звуком). У перших стрічках Дісней «позичив» мишеняті власний голос, а незабаром цей фільм відкрив перед молодим режисером дорогу до божевільної кар'єри.

У 1929 році Дісней почав працювати над циклом «Забавні симфонії», і до 1938 зняв понад 70 серій, включаючи такі шедеври, як «Танець кістяків» (1929), «Гидке каченя» (1932), «Троє поросят» (1933). Вже в цих фільмах з'являються герої, що стали всесвітньо відомими — смішні собачки Плуто (1930) і Гуфі (1932), а також каченя Дональд Дак (1934).

Історія The Walt Disney Company[ред. | ред. код]

Датою заснування The Walt Disney Company вважається 16 жовтня 1923 року, коли Маргарет Вінклер уклала з Волтом Діснеєм контракт на створення серії мультфільмів «Комедії Аліси».

Через 9 років був знятий перший повнометражний мультфільм студії — «Білосніжка і семеро гномів», а в роки Другої світової війни на екрани вийшли «Піноккіо», «Фантазія», «Дамбо» і «Бембі».

1950 рік був ознаменований випуском ряду успішних проектів: першого ігрового фільму компанії Disney «Острів скарбів», мультфільму «Попелюшка», а також першого різдвяного телешоу Волта Діснея. Пізніше з'явилася передача під назвою «Клуб Міккі Мауса», яка швидко перетворилась в одну з найпопулярніших дитячих телепрограм. Учасники цієї передачі стали зірками світового масштабу — це і Джастін Тімберлейк, і Крістіна Агілера, і Брітні Спірс, і багато інших.

Коли художні фільми та телевізійні програми компанії отримали широку популярність, Волт відчув бажання почати нову справу. Він задумався про парк, в якому діти і батьки могли б разом чудово проводити час, і 17 червня 1955 року розважальний курорт Disneyland прийняв перших гостей.

На екрани виходять «Русалонька», «Красуня і Чудовисько», «Аладдін» та «Король Лев», один з найкасовіших фільмів в історії кінематографії.

Картина «Історія іграшок» 1995 року стає першим повнометражним мультфільмом, знятим методом комп'ютерної анімації.

У 2003 році зразу два фільми Disney принесли касові збори понад 300 млн доларів: «Пірати Карибського моря: Прокляття «Чорної перлини» і „У пошуках Немо“.

Влітку 2006 року глядачі побачили мультфільм „Тачки“, а анімаційний фільм „Рататуй“, що вийшов 2007, став справжньою сенсацією кіносезону.

За вісім десятиріч The Walt Disney Company створила репутацію компанії № 1 в галузі сімейних розваг. Почав свій шлях як крихітна студія мультиплікаційних фільмів у 1920-х роках, сьогодні вона виросла до масштабу однієї з найбільших корпорацій світу і продовжує веселити мільйони сімей по всьому світу.

Особисте життя[ред. | ред. код]

У липні 1925 року Дісней одружився з секретаркою його студії Ліліан Боундс (1899—1997). 1933 року у них народилася дочка Діана Мері (пара протягом 8 років намагалася завести дитину, попередні дві вагітності закінчилися викиднями, заподіявши багато страждань Волту та Лілі). Не маючи можливості народити другу дитину, 1937 року подружжя удочерили маленьку дівчинку, давши їй ім'я Шерон Мей Дісней (1936—1993).

Діана Дісней Міллер — мати семи дітей, автор популярної біографії Волта Діснея, організатор кількох проектів, пов'язаних з його іменем, один із керівників „The Walt Disney Company“, засновник музею Волта Діснея в Сан-Франциско (відкритий у жовтні 2009 року). За словами Діани, її батько був зразковим сім'янином, присвячував родині весь вільний від роботи час, часто гуляв з дочками й саме під час цих прогулянок йому спала на думку ідея створити таке місце, де було б цікаво і дорослим, і дітям. Згодом таким місцем став Діснейленд.

Вибрана фільмографія[ред. | ред. код]

Нагороди[ред. | ред. код]

Оскар[ред. | ред. код]

Волт Дісней тримає рекорд нагород Оскара з 22 в суперницьких категоріях та 4 на честь його внеску :

Нагороди «Золотий глобус»[ред. | ред. код]

  • 1948 — Бембі/Bambi (Bambi, 1942)
  • 1953 — Премія Cecil B. DeMille
  • 1954 — The Living Desert (Die Wüste lebt, 1953)
  • 1955 — Davy Crockett in der Disneyland-Serie
  • 1956 — Mickey Mouse Club

Нагороди «BAFTA»[ред. | ред. код]

  • 1955 — найкращий документальний фільм — The Vanishing Prairie (Wunder der Prärie, 1954)
  • 1961 — найкращий анімаційний фільм — Сто один далматинець/101 Dalmatians, 1961

Нагороди Каннського фестивалю[ред. | ред. код]

  • 1946 — найкращий анімаційний фільм — Make Mine Music (1946)
  • 1953 — Спеціальний приз журі за досягнення в честь ювілею фестивалю

Бібліографія[ред. | ред. код]

Молодий Волт Дісней
  • Barrier, Michael (1999). Hollywood Cartoons: American Animation in Its Golden Age. Oxford: Oxford University Press. ISBN 0-19-516729-5.
  • Mosley, Leonard. Disney's World: A Biography (1985, 2002). Chelsea, MI: Scarborough House. ISBN 0-8128-8514-7.
  • Schickel, Richard and Dee, Ivan R (1967, 1985, 1997). The Disney Version: The Life, Times, Art and Commerce of Walt Disney. Chicago: Ivan R. Dee, Publisher. ISBN 1-56663-158-0.
  • Thomas, Bob (1991). Disney's Art of Animation: From Mickey Mouse to Beauty and the Beast. New York: Hyperion. ISBN 1-56282-899-1
  • Thomas, Bob (1976,1994). Walt Disney: An American Original ISBN 0-7868-6027-8
  • Broggie, Michael (1997, 1998, 2005). Walt Disney's Railroad Story. Virginia Beach, Virginia. Donning Publishers. ISBN 1-56342-009-0
  • Eliot, Marc (1993). Walt Disney: Hollywood's Dark Prince. Carol. ISBN 1-55972-174-X
  • Gabler, Neal. Walt Disney: The Triumph of American Imagination (2006). New York, NY. Random House. ISBN 0-679-43822-X

The Disney Version: The Life, Times, Art and Commerce of Walt Disney. Chicago: Ivan R. Dee, Publisher. ISBN 1-56663-158-0.

  • Sherman, Robert B. and Sherman, Richard M. (1998) «Walt's Time: From Before to Beyond» ISBN 0-9646059-3-7.
  • Watts, Steven, The Magic Kingdom: Walt Disney and the American Way of Life, University of Missouri Press, 2001, ISBN 0-8262-1379-0
  • Hollywood Cartoons: American Animation in Its Golden Age, Michael Barrier, Oxford: Oxford University Press, 1999 ISBN|0-19-516729-5.
  • Walt Disney's Railroad Story, Michael Broggie, Virginia Beach, Virginia. Donning Publishers. (1997, 1998, 2005) ISBN|1-56342-009-0
  • L'Empire Disney, Robert Lanquar, Que Sais-je ? n° 2726, Presses Universitaires de France, 2° édition, Paris 1997, (Ière 1992), ISBN|9-782-130-451839.
  • The Architecture of Reassurance: Designing the Disney Theme Parks, Karal Ann Marling, Flammarion, 1998. ISBN|2-08013-639-9
  • The Disney Version: The Life, Times, Art and Commerce of Walt Disney, Richard Schickel and Ivan R. Dee, Chicago: Ivan R. Dee, Publisher. (1967, 1985, 1997) ISBN|1-56663-158-0.
  • Walt's Time: From Before to Beyond, Robert B. Sherman and Richard M. Sherman, 1998 ISBN|09646059.
  • Disney's Art of Animation: From Mickey Mouse to Beauty and the Beast, Bob Thomas, New York: Hyperion, 1991 ISBN|1-56282-899-1
  • Walt Disney: An American Original, Bob Thomas, (1976, 1994) ISBN|0-7868-6027-8
  • Biographies de Christopher Finch
  • 100 ans de Magie
  • Catalogue, Il était une fois Walt Disney, Réunion des musées nationaux, brochée, 2006, Paris ISBN|2-7118-5013-7
  • Michelin, Guide de tourisme de Disneyland Paris, 2e édition 1995. ISBN|2-06-048002-7

Література[ред. | ред. код]

  • Сашко Дерманський про Авіценну, Олександра Суворова, Олександра Довженка, Волта Диснея, Пеле / С. Дерманський. — Київ : Грані-Т, 2007. — 112 с.: іл. — (Серія «Життя видатних дітей»). — ISBN 978-966-2923-80-3
  • Barrier, Michael (1999). Hollywood Cartoons: American Animation in Its Golden Age. Oxford: Oxford University Press. ISBN 0-19-516729-5.
  • Mosley, Leonard. Disney's World: A Biography (1985, 2002). Chelsea, MI: Scarborough House. ISBN 0-8128-8514-7.
  • Schickel, Richard and Dee, Ivan R (1967, 1985, 1997). The Disney Version: The Life, Times, Art and Commerce of Walt Disney. Chicago: Ivan R. Dee, Publisher. ISBN 1-56663-158-0.
  • Thomas, Bob (1991). Disney's Art of Animation: From Mickey Mouse to Beauty and the Beast. New York: Hyperion. ISBN 1-56282-899-1
  • Thomas, Bob (1976,1994). Walt Disney: An American Original ISBN 0-7868-6027-8
  • Broggie, Michael (1997, 1998, 2005). Walt Disney's Railroad Story. Virginia Beach, Virginia. Donning Publishers. ISBN 1-56342-009-0
  • Eliot, Marc (1993). Walt Disney: Hollywood's Dark Prince. Carol. ISBN 1-55972-174-X
  • Gabler, Neal. Walt Disney: The Triumph of American Imagination (2006). New York, NY. Random House. ISBN 0-679-43822-X
  • Sherman, Robert and Richard Sherman (1998) «Walt's Time: From Before to Beyond» ISBN 0-9646059-3-7.

Посилання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

  • 4017 Діснея — астероїд, названий на честь цього чоловіка.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Утилов В. А. Дисней Уолт // Большая советская энциклопедия: [в 30 т.] / под ред. А. М. Прохоров — 3-е изд. — Москва: Советская энциклопедия, 1972. — Т. 8 : Дебитор — Евкалипт. — С. 304.
  2. а б в Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  3. а б в г д е ж и к л Disney, Walter Elias (Walt) // Who's Who in Animated Cartoon: An International Guide to Film and Television's Award-Winning and Legendary AnimatorsNY: Hal Leonard LLC, 2006. — ISBN 978-1-55783-671-7
  4. Walt Disney
  5. а б http://web.archive.org/web/20160401213342/http://jeugdliteratuur.org/auteurs/walt-disney
  6. а б Bendazzi G. Foundations - The Golden AgeTaylor & Francis, 2016. — P. 50. — ISBN 978-1-138-85452-9
  7. Bendazzi G. Animation: A World History — 2015. — С. 51. — doi:10.4324/9781315721057
  8. CONOR.Sl
  9. Iwerks, Ubbe Ert (Ub) // Who's Who in Animated Cartoon: An International Guide to Film and Television's Award-Winning and Legendary AnimatorsNY: Hal Leonard LLC, 2006. — ISBN 978-1-55783-671-7
  10. Smith D. Disney A to Z: The Updated Official Encyclopedia — 1998. — P. 73. — ISBN 0-7868-6391-9
  11. [[https://web.archive.org/web/20160311095320/http://www1.rfi.fr/acturu/articles/107/article_1836.asp Архівовано 11 березня 2016 у Wayback Machine.] «Візіонер Волт Дісней» на сайті RFI]
  12. Загублений різдвяний мультфільм Волта Діснея, створений ним у 1927 році, випадково знайшли за Північним полярним колом. Архів оригіналу за 8 березня 2016. Процитовано 8 березня 2016. 
  13. Lost 1927 Disney Christmas film found in Norway. Архів оригіналу за 3 березня 2016. Процитовано 8 березня 2016.