Save Me

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Save Me
Сингл Queen
з альбому The Game
Випущений 25 січня 1980
Формат віниловий диск (7")
Сторона Б «Let Me Entertain You»
«Sheer Heart Attack»

(США, Японія, Австралія, Канада)
Записаний червень-липень 1979
Жанр рок-балада
Мова англійська
Композитор Браян Мей
Тривалість 3:43
Лейбл EMI
Elektra
Продюсер Queen
Райнгольд Мак
Місця в чартах
Хронологія синглів Queen
Попередній
←
«Crazy Little Thing Called Love»
(1979)
«Play the Game»
(1980)
Наступний
→
Музичне відео
«Save Me» на YouTube

«Save Me» (укр. «Врятуй мене») — пісня британського рок-гурту «Queen» з альбому «The Game» 1980 року. Написана гітаристом Браяном Меєм, пісня була записана у 1979 році і випущена у Великій Британії 25 січня 1980 року, майже за шість місяців до виходу альбому, вона відразу стала популярною серед фанатів гурту. Пісня вийшла як сингл з живим записом пісні «Let Me Entertain You» на стороні «Б». «Save Me» провела шість тижнів у «UK Singles Chart», досягнувши максимальної одинадцятої позиції.[1]

Пісня виконувалася на концертах з 1979 по 1982 роки і була записана для концертних альбомів гурту: «Queen Rock Montreal» з арени «Montreal Forum», Квебек, Канада, в листопаді 1981 року та «Queen on Fire — Live at Bowl» зі стадіону «Milton Keynes Bowl», Бакінгемшир, Англія, у червні 1982 року.[2][3][4][5][6] Пісня також включена в альбоми «Queen» «Greatest Hits» та «Queen Forever».[7]

Про пісню[ред. | ред. код]

Браян Мей написав цю пісню про свого друга, чиї відносини з дружиною закінчилися. Це найперша пісня гурту при записі якої використовувався синтезатор.[8] Музично, пісня складна, з куплетами в тональності соль мажор і приспівом в тональності ре мажор. Інструментальне соло, у відповідній тональності соль мажор, служить куплетом.

«Рядки, що відкривають пісню, покладені на тихий спадаючий пасаж рояля, готують сцену для подальших подій: "Все починалося так добре... Ми були створені одне для одного, я купався у твоїй чарівності, твоїй любові... Як я любив тебе, як я ридав". До моменту, коли пісня підходить до потужного, якщо не сказати відчайдушного, приспіву, Мерк'юрі, Мей, Дікон і Тейлор дружно приходять на допомогу герою, котрий перебуває в сум'ятті, який "не може жити на самоті"» — Мартін Пауер, «Повний путівник по музиці „Queen“»

У цій рок-баладі гітарист Браян Мей грає не тільки на електрогітарі, але й на роялі. Під час турів до альбомів «The Game» і «Flash Gordon» Мей грав свою клавішну партію до другого куплета, а потім грав уже Фредді Мерк'юрі. Далі Мей грав гітарну партію і соло.

Пісня, вийшовши як сингл за півроку до виходу альбому, відразу стала популярною серед фанатів гурту і потім увійшла до збірки «Greatest Hits».

Музичне відео[ред. | ред. код]

Музичне відео до пісні зняв режисер Кейт Макміллан в палаці Александри 22 грудня 1979 року.[9] Це перше відео гурту, в якому використовується анімація (не рахуючи намальованого Фредді Мерк'юрі в кліпі «Bicycle Race», який міг лише ворушити губами).

Відео складається з двох частин, які постійно змінюються: виконання пісні гурту і анімована частина. У першому форматі гурт з'являється на початку відео, під час усіх приспівів (крім останнього) і гітарного соло, решту часу займає анімація. Гурт виконує пісню на майданчику з трьома сходинками посередині, на яких знаходиться ударна установка. У відео Мей не грає на роялі, він виконує тільки партію гітари.

Анімована частина з'являється під час перших двох куплетів і в останньому приспіві. Головними героями цієї частини є жінка і білий голуб. Вся дія відбувається в гримерці жінки і на високому кам'яному мосту. Жінка хоче зловити голуба, але це їй ніяк не вдається. В кінці вона його втрачає і падає з моста і сама перетворюється в голуба. Перехід від реальної частини відео до намальованої здійснюється так — одна з жінок в залі переходить в анімовану, при переході назад голуб перетворюється в Мерк'юрі. Також голуб з'являється під час гітарного соло і літає навколо Мея. В кінці голуб, який до цього був жінкою, з'являється в реальній частині відео і пролітає біля Мерк'юрі, який простягає до птаха руку.

Це відео стало останнім, де Фредді Мерк'юрі з'явився без вусів. Починаючи з відео до «Play the Game», наступного синглу, він з'являвся з вусами аж до 1987 року, коли він поголив їх під час запису відео до пісні «The Great Pretender». Кадри з відео використовувалися в відеоролику до пісні «Radio Ga Ga».

Музиканти[ред. | ред. код]

Кавер-версії[ред. | ред. код]

  • Британська співачка Керрі Елліс випустила свою версію пісні у дебютному альбомі «Anthems». Також вона виконувала пісню з Браяном Меєм під час туру «Anthems: The Tour» (2011) і на різних заходах.

Використання[ред. | ред. код]

Пісня грала в епізоді «Tinfinity» американського серіалу «Новенька».

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Roberts, David (2006). British Hit Singles & Albums. London: Guinness World Records Limited
  2. Queen live on tour: Crazy tour: Setlist [Архівовано 2013-07-06 у Wayback Machine.] Queen Concerts. 5 липня 2011
  3. Queen live on tour: The Game (world): Setlist [Архівовано 15 липня 2011 у Wayback Machine.] Queen Concerts. 5 липня 2011
  4. Queen live on tour: Japan 1981: Setlist [Архівовано 27 квітня 2018 у Wayback Machine.] Queen Concerts. 5 липня 2011
  5. Queen live on tour: Hot Space (world): Setlist [Архівовано 12 грудня 2018 у Wayback Machine.] Queen Concerts. 5 липня 2011
  6. Queen Rock Montreal [Архівовано 18 жовтня 2019 у Wayback Machine.] Allmusic. 16 липня 2011
  7. Greatest Hits [Архівовано 17 липня 2012 у Wayback Machine.] Ultimate Queen. 16 липня 2011
  8. Обзор песни Save Me на сайте Songfacts.com (англ.). Архів оригіналу за 25 лютого 2012. Процитовано 27 червня 2007.
  9. Описание видеоклипов группы (англ.). Архів оригіналу за 28 січня 2012. Процитовано 27 червня 2007.

Посилання[ред. | ред. код]